- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Europese Commissie wil Europese fiscus oprichten.


EUneeComiteRED: Dit is op zich geen nieuws. De EU wil graag directe eigen inkomsten hebben en niet alleen via de staten. Daarover zijn ze al bezig vanaf de tijd vóór het Nederlands referendum. Maar toen hadden enkele politici, waaronder Giscard d’Estain, in de gaten dat dit te riskant was. Daardoor zouden te veel Europeanen inzien dat er weer meer belasting betaald zou moeten worden, en die zouden dan tegenstemmen. Daarom werd het invoeren van de Europese belasting steeds maar naar voren geschoven. Dat het gaat komen na de complete ratificatie van het Verraad van Lissabon, is een gewonnen weddenschap.
 
Europese Commissie wil Europese fiscus oprichten.

De tendens naar centralisatie van macht binnen de EU gaat ondanks toenemende tegengeluiden onverminderd door. Gisteren maakte de Europese Comissie voorstellen bekend tot het oprichten van een Europese belastingambtenaar ter bestrijding van BTW-fraude. Het supranationale agentschap zal bekend worden onder de naam ‘Eurofisc’.

Naast oprichting van een nieuwe autoriteit bevat het voorstel tamelijk voorspelbare adviezen als meer samenwerking tussen belastingdiensten, het direct toegankelijk maken van de diverse databases voor de BTW-heffing en het gelijktrekken van procedures voor de afdracht van BTW in de verschillende lidstaten.

Interessanter is de vraag hoeveel bevoegdheid Eurofisc zal krijgen. Het voorstel beschrijft het agentschap als een soort van Interpol-achtige organisatie die draait om het uitwisselen van informatie, maar de EU kennende zal het daar vast niet bij blijven. Voorstellen voor een Europese vennootschapsbelasting liggen al in de pijpleiding, maar kunnen pas worden ingevoerd nadat de Europese Grondwet het Verdrag van Lissabon geratificeerd is

Ingezonden door Marnix van Suylekom