[HTML1]

13 REACTIES

 1. Alle state-healthcare systemen hebben 3 eigenschappen. Er zijn geen uitzonderingen ooit geslaagd in welk land dan ook.

  1) kostenstijgingen gaan door. Soms zal de gedwongen schaalvergroting winst opleveren, maar aan de andeere kant heb je weer bureaucratie. Het grootste deel van de medische kosten zijn simpelweg omdat we ouder worden, er veel mee meer medische technologie en behandelingen beschikbaar zijn.

  2) omdat de overheid herverdeling doet, gaan de kostenposten nu via de overheid. De tekorten lopen dus op. Op zich niets anders, want in deprivate setor gaan de verzekeringskosten gewoon omhoog. Alleen bij de overheid is consumptie en betaling losgekoppeld. Het is niet mogelijk alle consumptie van de lagere inkomens en andere profiterende groepen te laten betalen door de hogere inkomens. Ergo tekorten …

  3) De tekorten leiden tot beperking van medische zorg. Minder keuze en soms ook gewoon minder zorg. Wachtlijsten zijn een ‘mooi’ voorbeeld. Maar ook dat er 2500 patienten per huisarts zijn in Nederland en mensen moeten uitwijken naar Belgie of Duitsland omdat door budgetbeperkingen Nederlandse ziekenhuizen – ondanks dat ze operatiekamers beschikbaar hebben!!! – geen behandelingen kunnen verrichten.

  Op korte termijn is het goed voor bepaalde groepen. Die krijgen nu dezelfde zorg voor een kunstmatig lage prijs. Op lange termijn zakt echter de kwaliteit van het systeem zelf.

  In de VS gaat het nu heel fout. De Obamacare bill gaat erdoor komen omdat congresleden omgekocht worden. De 1000-pagina grote bill wordt uitgebreid met allelei ammendementjes om bepaalde congresleden om te kopen. In Oregon is er een die end-of-life gesprekken vergoed wil hebben. Dat is ook echt iets waar al die miljoenen die geen toegang hebben tot healthcare, zoals de democraten het zgegen, op zitten te wachten, toch?

  De enige hoop die ik heb is dat de kosten de zaak zullen keren …

 2. Mooi voorbeeld uit Nederland:

  Mijn zus had erg veel last van slaap-apneu en voortdurend keelontstekingen. De dokter weigerde haar, jarenlang, door te verwijzen. Hij zei altijd: Meid, je hebt prachtige grote amandelen.

  Nadat mijn moeder in het ziekenhuis werkte heeft ze mijn zus zelf op de wachtlijst gezet, toen een patient zijn afspraak moest afzeggen. De keelontstekingen en slaap-apneu zijn nu verleden tijd.

  Het is heel normaal in Nederland dat ziekenhuispersoneel de wachtlijsten zo ontloopt. Het is net als in Rusland: Als je voor de Partij werkt, dan red je het wel.

  Als men het heeft over gefaald communisme dan is er vaak het voorbeeld van rijen wachtende mensen voor een brood. Maar hier hebben we wachtlijsten voor doodzieke mensen. Ongelofelijk.

  Andre [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Spy-Nose [5]: Dat is overigens een vaak onbesproken, maar bestaand probleem met staatszorg. Immers, de staat bepaald wat wel en niet vergoed wordt, ofwel wat ‘gratis’ is. Als iets ‘gratis’ is, is dat heel aantrekkelijk voor de aanbieders van dat product. Dus ontstaan allerlei lobbyclubs die of uit geldelijk gewin, of oprechte bezorgdheid of gewoon hysteria proberen bepaalde zaken in het staatspakket te krijgen. Politici den hier aan mee ivm zelf-promotie.

  Zie ook post 1, waar dat nu in de VS gebeurt, maar die landelijk opgezette innentingscampages van de laatste 2 jaar (baarmoederhalskanker en nu die zeldzame griep) in Nederland zijn totaal los van de realiteit van gevaar vs kosten. Daar zat dan ook lobbywerk achter van allerlei organisaties. En wellicht de industrie zelf, maar dat kan ik niet bewijzen …

  Dus wij betalen voor de hysteria en lobbywerken van anderen.

 4. @Andre [4]:

  Okay, nog 1 dan…

  Mijn zus moest haar verstandskiezen laten trekken. Een vriend van haar (28) was overleden na zo’n zelfde operatie. Bacterie vanuit de mond in de bloedstroom, op hartklep, hartstilstand. Zoiets kan heel eenvoudig voorkomen worden door een antibioticakuur na de operatie.

  Voordat ze geopereerd werd vertelde ze dit verhaal aan de chirurg. Zijn antwoord: ‘Ik mag slechts antibiotica voorschrijven tegen onststekingen. Je rookt ook, en dat is ook gevaarlijk. Ik ga geen antibiotica voorschrijven.’

  Omdat ze weigerde de operatie te ondergaan zonder antibiotica kreeg ze het uiteindelijk.

  Lang leve de overheid, en haar vooschriften. Zij zorgen wel voor ons.

 5. @paaj [8]:
  Natuurlijk willen die mensen genezen, maar mensen hebben ook prikkels om ergens te willen werken.
  De private markt trekt een andere gedachtegang aan dan de publieke.
  Ooit wel eens gewerkt in de publieke sector?

 6. @beek [11]: Een arts die voor zijn patienten werkt maakt niet zoveel misbaar als hij een beetje van zijn riante inkomen moet inleveren. Maar aangezien de artsen in Nederland na te zijn opgeleid op andermans kosten het nodig vinden om daarna ook nog de hoofdprijs te vragen voor hun kunsten vind ik niet dat we kunnen spreken van artsen die werken voor hun patienten. Patienten zijn slechts een verdienmodel niets meer, hooguit minder.

  beek [13] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.