pensioenfondsDe zogenoemde herstelplannen van Nederlandse pensioenfondsen kosten de komende jaren tot 0.75 procentpunt van het bruto binnenlands product.

Dat heeft de Nederlandse bank (DNB) bekendgemaakt.

Door de financiële crisis is het vermogen van veel pensioenfondsen gekrompen ten opzichte van de toekomstige pensioenverplichtingen.

Ruim 340 pensioenfondsen hebben bij DNB een herstelplan moet indienen waarin ze aangeven hoe ze hun dekkingsgraad binnen maximaal vijf jaar opkrikken naar het wettelijk minimum van 105 procent.

Veel pensioenfondsen hebben aangegeven de premies te verhogen. En hogere pensioenpremie heeft echter een negatief effect op de koopkracht.

Werknemers zullen een kleiner deel van het inkomen overhouden om te besteden.

Ook doet een aantal fondsen een beroep op de werkgever om een aanvullende storting te doen in het pensioenfonds. Ook dit heeft een remmend effect op de economie.

Tot zover de media.

Heeft de Nederlandse bank het licht gezien?

Als een hogere pensioenpremie een negatief effect op de koopkracht heeft en een aanvullende storting door de werkgevers een remmend effect op de economie heeft, wat heeft dan de hoge belastingdruk voor effect op de economie?

Maar daar hoor ik ze niet over. Want dat heeft betrekking op de overheid.

Om deze daling van de koopkracht en de remmende werking op de economie te herstellen, is de oplossing vrij simpel.

Verlaag de belastingen voor de werknemers en werkgevers met 0.75 procentpunt van het bruto binnenlands product.

De Nederlandse bank impliceert immers, dat “verplichte” betalingen (in dit geval de pensioenpremies) de economie nadelig beïnvloed.

Om het economisch herstel te bespoedigen zou dus de verplichte betaling (belasting genaamd) verlaagd moeten worden, zodat de werknemers en werkgevers hun koopkracht zien stijgen.

Maar dat zal de Nederlandse bank de overheid niet adviseren en de regering zal dit toch niet willen doen.

2 REACTIES

 1. Ik ben tegen verplichte pensioenfondsen , feitelijk tegen iedere vorm van overheidsverzekeringen die zijn altijd te duur, + dat de commerciele wereld vaklieden/kenners kan inzetten, nu zitten in de top vaak ‘vriendjes die een baantje moesten hebben’, geen vakmensen dus.
  Het ABP ging zwaar het schip in, ik vraag me af of zu nu de boel laag staan bij kopen om het breakeven point naar beneden bij te stellen, of dat ze wachten tot zet iets ‘zeker’ weten waardoor ze de lift naar boven missen en dus specualtief herstel, wat niets kost.
  WE moeten van een hoop af wil de samenleving weer betaalbaar worden en niet worden belast met roof van 70% van het inkomen van mensen zoals nu.
  Is er een politike partij die dit punt op de agenda heeft staan/
  Noppes, niemand durft dit hardop te zeggen, ook Wilders niet.
  Het wordt dus tijd voor een rechtse partij die op de rem trapt en zaken gaat sluiten en reoganiseren zoals defensie,ontwikkelings samenwerking, uit de EU als dat beter is (wat ik denk),50% minder burocraten in NL, geen wegenbelasting meer en accijnzen zodat tanken weer leuk wordt.
  Nu zal een links persoon zeggen:” rechtse politiek, je komt niet op voor de arbeiders”, of ik op kom voor de arbeiders van nu, die mensen springen een gat in de lucht als ze ineens 2x zoveel overhouden van hun inkomen, dat weet ik zeker.

 2. Ik heb recentelijk mogen ontdekken dat iedereen wat over mijn pensioen te zeggen heeft, behalve ik. Ik moest verplicht deelnemen aan dat fonds en enkel dat fonds. Ik bepaal niet hoeveel. Ik bepaal niet welke beleggingen. Ik bepaal niet bij tegenvallende resultaten of ik de waardedaling accepteer of meer premie wil betalen of geen indexatie wil. Ik bepaal ook de premie niet die automatisch van mijn loon afgaat.

  Sterker nog, ik kreeg zelfs maandenlang geen pensioenoverzicht wegens problemen met de online website.

  Mijn werkgever besloot 3 jaar eerder het bedrijfsonderdeel waar ik werkte te verkopen. Resultaat is dus dat ik moest switchen. Het oude pensioen mocht ik wel laten staan, maar dan is de indexatie lager en verloor ik allerlei garanties. (De naam garanties was dus misleidend.) Ook dat was buiten mijn invloedsfeer.

  Het rendement blijkt overigens over de laatste 10 jaar minder te zijn geweest dan een spaarrekening.

  Van mij mogen ze die hele babyboom-sponsor-regeling dus meteen afschaffen. Immers, de engie reden waarom ik mee moest doen omdat anders het piramidespel in zou storten. Immers, pensioenfondsen hebben niet werkelijk het gegarandeerde geld. Nee, zelfs niet als de dekkingsgraad boven de 100% is, is het allemaal berekenwerk, geen harde cash. Maar als ze nu stoppen, zijn de huidige gepensioneerden en vooral de aanstormende babyboom de klos.

Comments are closed.