NonsensHoe kom je onder de WOB uit?

Het ministerie van Verkeer & Waterstaat heeft Jeltje Van Nieuwenhoven aangesteld als ambassadeur voor de OV-RFID-kaart. Jeltje werkt volledig in opdracht van en wordt volledig betaald door het ministerie maar valt om miraculeuze redenen niet onder de WOB. Dat ondervond een journalist die wilde weten waar de uitspraken van Jeltje op waren gebaseerd dat er geen privacyproblemen waren met de OV-kaart. Jeltje weigert dat te onderbouwen want zij vervult ‘slechts’ een informele advies- en overlegtaak en heeft geen openbaar gezag. Je maakt een wet om openbaarheid van bestuur te garanderen en vervolgens krijg je dit soort puberaal geklier om daar onderuit te komen.
 
Geen werk, geen gezondheidszorg maar wel voetbal
De Argentijnse staat heeft de nationale voetbalcompetitie gered. Voetbal is erg populair maar in de markt was blijkbaar toch onvoldoende waardering voor de uitzendrechten. Waarschijnlijk waren andere zaken voor de TV-stations belangrijker en betaalbaarder maar daar dacht de Argentijnse overheid anders over. Zij vindt (brood en) spelen zo belangrijk dat zij besloot het marktmechanisme te negeren door de rechten te kopen en twee keer zoveel als normaal te betalen. Als je jezelf boven de markt plaatst, is geen prijs te hoog. De overheid heeft hiermee geregeld dat de arme Argentijnen van hun laatste centjes veel te dure voetbal op TV hebben gekocht.

Politiedatabase amateuristisch beveiligd
Een Hacker slaagde er zonder al te veel moeite in om de Australische politiedatabase te hacken. De succesvolle hackpoging duurde 40 minuten maar dat kwam omdat de hacker regelmatig moest stoppen om hard te lachen om de idioot-slechte beveiliging. Er stonden overigens ook allemaal creditcardnummers in de database. Terwijl iedereen zijn best moet doen om deze gegevens goed te beveiligen, stopt de overheid deze gewoon in een database zonder beheerder-wachtwoord. De grootste en meest fanatieke verzamelaar van privacy-gevoelige-gegevens heeft blijkbaar de laagste moraal ten aanzien van beveiliging. Wanneer ooit uw gegevens op straat komen te liggen, weet u waar u moet zoeken.

700.000.000 euro voor een product dat misschien helemaal niet werkt
Minister Klink heeft op kosten van de belastingbetaler voor 700.000.000 euro Tamiflu ingekocht maar er is geen bewijs voor de werking hiervan. Dat zijn een heleboel collectieve centjes voor iets dat wellicht helemaal niet werkt. Met deze inkoopactie wordt de overheid direct verantwoordelijk gehouden voor de verhoging van de ziektekostenpremie volgend jaar.

Wat is innovatie?
Staatssecretaris De Jager denkt aan belastingverlaging voor innovatieve ondernemers. Innovatieve ondernemers klinkt als een pleonasme. Welke ondernemer kan het zich veroorloven om niet innovatief te zijn? Het gaat echter alleen om het aftrekken van verliezen op octrooien. Innovatie zonder octrooi is blijkbaar geen innovatie. Ik denk dat ik een heleboel uitvindingen ga doen en daar octrooi op aanvraag. Alle verliezen op deze octrooien gaan van mijn belastbare winst af. Zo heb ik een apparaat bedacht voor hergebruik van tandenborstels. Het verkoopt voor geen meter maar fiscaal pluk ik toch de vruchten.

Staatsloterij
Met haar loterij heeft de staat zich weer eens van haar beste kant laten zien. Misleiden, veel beloven, weinig doen, veel vragen, weinig geven, vooral veel geld voor jezelf regelen en dan proberen je imago op te poetsen. De directrice kan alleen functioneren als zij bijna een half miljoen euro aan salaris krijgt. Met belastingen doe je eigenlijk ook mee aan een soort staatsloterij. Er gaat veel geld in en je weet nooit zeker of je daar iets voor terugkrijgt. Alleen is deelname aan de belastingloterij verplicht en aan die andere niet. Als mensen dat alsnog vrijwillig doen, moeten ze eigenlijk niet verbaasd zijn wanneer ze net zo worden belazerd als met hun belastinggeld.

Wat een bank wel kan en u niet
Banken krijgen concurrentie omdat particulieren via websites aan elkaar kunnen lenen zonder tussenkomst van een bank. Dat klinkt interessant omdat hiermee de controle over de beschikbaarheid van geld weer bij de burger komt te liggen en niet bij de bank (= overheid). Ik denk dan meteen: dan hoeven we ook geen miljarden aan belastinggeld meer in de banken te stoppen die dat vervolgens oppotten. Echte concurrentie is het natuurlijk niet want de banken kunnen namelijk ook zelf geld maken uit niets terwijl de burger daarvoor strafrechtelijk wordt vervolgd. Echte concurrentie blijft een moeilijk punt.

Tot volgende week.   Sen Huwa

4 REACTIES

 1. Ik ontving van de week een brief dat ik (ongevraagd) de gelukkige eigenaar ben geworden van een ‘electronisch patienten dossier’. Vreemd, huisartsen hebben dat toch al? De brief liegt mij voor dat het dossier “snel en veilig” is. Verder in de brief liegt de schrijver “En het risico op medische fouten wordt kleiner”. Ik ga denk ik een WOB procedure starten om te kijken hoe men dat heeft onderbouwd. Dat kunnen ze vast niet.

  T.a.f.k.a.b. [2] reageerde op deze reactie.

 2. Heel leuk initiatief!

  Dat van die politiedatabase is echter niet zeker. Het was een hackerssite die overgenomen was door de Australische politie en daarna dus weer gehackt is. Het is echter niet bekend of dat dezelfde machine was of dat de politie de site verplaatst heeft naar een andere (ontzettend slecht beveiligde) machine.

  Zie ook de weblog van de F-Secure CRO:
  http://www.f-secure.com/weblog/archives/00001753.html

 3. WOB: was een links initiatief.
  Is natuurlijk ook tegen linkse machten te gebruiken.
  Was vast niet hun bedoeling.

Comments are closed.