Kun jij niet lezen?
Kun jij niet lezen?

Gisteren hadden we een uitgebreide beschouwing over “WIE het nieuws in Nederland bepalen”. Daarin werd nogal overtuigend aangetoond dat de mogelijkheid van manipulatie meer dan waarschijnlijk is. Wat overigens iedereen al kan ervaren als hij kritisch naar de nieuwsberichten luistert. Zeker als politici het woord voeren!.

Nu krijgen we net een bericht binnen van “ Persbureau Wereldburgers.tv” Zij  willen: “Een bewustzijn creëren waarin niet emotie, maar kennis van zaken leidraad is voor maatschappelijk verantwoord handelen.”

Een doel waar wij helemaal achter kunnen staan. Hoe meer mensen hun handelen baseren op feiten, hoe sneller we een vrije, libertarische, maatschappij zullen bereiken. Mogelijk ook te definiëren wat te verstaan onder een “Vrije Pers”?
Zie hieronder “Vrije Pers vraagt jouw mening”.

Vrije pers vraagt jouw mening

Persbureau Wereldburgers.TV vraagt jou om mee te denken over de koers van haar nieuwe webportal. Daarvoor heeft ze een Hyve ingericht waar de makers een selectie laten zien van de berichten, video’s, polls en andere content die ze straks op de nieuwsportal willen brengen. Als toekomstige bezoeker van de site kun je daarop reageren en zo meehelpen de koers te bepalen.

De portal Wereldburgers.TV wil een onafhankelijke nieuwsportal zijn over mondiale samenleving. De initiatiefnemers vinden dat de invloed van overheid en goede-doelen-sector op de berichtgeving over duurzaamheidthema’s te groot is geworden. Tientallen miljoenen subsidie vloeien in de potjes van organisaties met politieke, fondswervende en andere commerciële belangen. Die kopen daarvan op grote schaal journalistieke reportages. Het behoeft geen betoog dat ze daarmee een zware stempel drukt op de berichtgeving.

De Nederlandse nieuwsmedia lijden inmiddels aan ‘subsidieverslaving’. Om aan te geven hoe scheef de verhoudingen inmiddels gegroeid zijn, is het bijvoorbeeld aardig om te weten dat minister Plasterk (o.a. mediazaken) het Stimuleringsfonds voor de Pers vorig jaar 2,3 (let op de komma) miljoen euro heeft toegezegd om de pluriformiteit van de Nederlandse pers te waarborgen. Tegelijkertijd verbrast het ministerie van Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maar liefst 60 miljoen euro aan promotie van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid in de Nederlandse media. Draagvlakbeleid wordt dat genoemd. Simpel gezegd, gaat het om investeringen die ervoor moeten zorgen dat de Nederlander braaf tientjes blijft doneren.

Wereldburgers.TV wil een ander geluid laten horen in dat medialandschap. Ze willen afrekenen met het idee dat je met geld overmaken de problemen de wereld uit helpt. De makers proberen op een laagdrempelige wijze een breed publiek bewust te maken van haar eigen rol als wereldburgers. Dat kan op een leuke manier, denken ze. Door mensen voor het voetlicht te brengen met creatieve en originele levenswijzen of visies bijvoorbeeld.

Toch mag de portal geen ‘goed-nieuws-show’ worden. Wereldburgers.TV noemt de dingen bij de naam en schroomt niet om misstanden aan de kaak te stellen. Wat Wereldburgers.TV nooit doet, is mensen overhalen om tientjes over te maken naar gironummers of een Prius te kopen. Op Wereldburgers.TV vind je vooral prikkelende vragen en soms scherpe debatten. Voor makkelijke antwoorden, moet de bezoeker bij de concurrent zijn.

Journalistieke onafhankelijkheid is erg belangrijk voor Wereldburgers.TV en vrije pers gedijt nog altijd het beste bij een eigen inkomstenstroom. Wereldburgers.TV wil daarom haar eigen broek ophouden met behulp van adverteerders en donaties vanuit haar eigen publiek.

Persbureau Wereldburgers.TV blijft, ook wanneer de eigen portal (eindelijk) online is, publiceren via andere nieuwskanalen. Zo zul je ons nieuws hier op Vrijspreker.nl of op wacholland.org aantreffen, maar ook op vele andere webportals. Ook wil Wereldburgers.TV haar publiek veel interessante links aanbieden naar relevant nieuws uit andere bronnen. Zeg ons dus niet alleen wat je van ons werk vindt (Hyves), maar blijf ook vooral zélf schrijven. We hopen je binnenkort op onze Hyve te ontmoeten.
(Wereldburgers.TV is ook te volgen via Twitter)

11 REACTIES

 1. @R. Hartman (NI) [1]: Nee, geen voorwaarde, maar wel zo handig als je alvast mee wilt praten over hoe het er allemaal moet gaan uitzien. Wat vind je van de toonzetting, van de artikelen, van de video’s? Vind je het te luchtig of juist te cynisch? Enz… @R. Hartman (NI) [1]:

 2. @Hub Jongen [2]: Tja,dat kennen we allemaal, geen tijd. Maar laten we eerlijk zijn. Als iets leuk is, maken we er toch tijd voor. Of niet soms? Nou, we willen onze portal ook beslist een leuke plek maken om te vertoeven. Ik zou dus zeggen, probeer het! Vind je het niks, zeg het dan en ga vervolgens je eigen weg. Je hoort het, we willen héél graag jullie feedback! 🙂

  Dank!

 3. @R. Hartman (NI) [1]: Oh, en Hyven en Twitteren doet geen pijn hoor 😉 Je kunt het allemaal ook heel goed beperken tot wat jij nuttig vindt. Is mij inmiddels aardig gelukt om het allemaal te doseren en nuttig te maken. Is de Vrijspreker-feed nog niet op Twitter trouwens?
  Overigens kunnen nieuwe media als Twitter en andere sociale netwerken erg bijdragen aan vrije meningsuiting. Good stuff dus, als je er zinvol gebruik van maakt 🙂

  flap [6] reageerde op deze reactie.

 4. “Om aan te geven hoe scheef de verhoudingen inmiddels gegroeid zijn, is het bijvoorbeeld aardig om te weten dat minister Plasterk (o.a. mediazaken) het Stimuleringsfonds voor de Pers vorig jaar 2,3 (let op de komma) miljoen euro heeft toegezegd om de pluriformiteit van de Nederlandse pers te waarborgen.”

  Als een overheid zich ergens mee bemoeit, dan is de kans groot dat het tegenovergestelde resultaat wordt bereikt…

  “Op Wereldburgers.TV vind je vooral prikkelende vragen en soms scherpe debatten. ”

  Lijkt me verfrissend.
  Jan Helfeld is iemand die prikkelende vragen stelt. Misschien kunnen jullie wat ideeën van hem opdoen. Hier een aantal video’s van hem:

  http://www.youtube.com/watch?v=8pFC3LKMIQo
  http://www.youtube.com/watch?v=ObebwaznpLE
  http://www.youtube.com/watch?v=WWPBGRqyo9c
  http://www.youtube.com/watch?v=UjbPZAMked0

  Wereldburgers.tv lijkt mij een mooie aanwinst.

  PS [10] reageerde op deze reactie.

 5. Ha die Hub,

  Ja die pers dat zijn ook maar mensen, met bazen en zo. Dus dat we niet altijd DE WAARHEID voorgezet krijgen is dacht ik al eeuwenlang het geval. Vroeger kwam er EEN reiziger ergens aan en vertelde dan hoe erg het weer was in een stad waar hij 5 maanden ervoor bezocht. En nu met internet en zo en bosje satellieten ‘free to air”. Dus WIE wil kam zich best redelijk laten voorlichten door wat rond te rennen op net en in de eather en diverse kranten te lezen. Ja toch/
  Ik schrijf maandelijks een hkrant en lees een hoop internationaal, kijk wel 10 nieuwszenders en race over het www. En ik WEET hoe verschillend het nieuws is en, daarna neem ik er het MIJNE uit en zet dat weer in mijn krant…. Waarbij IK slecteer en redigeer. En so what? NATUURLIJK is mijn o0pvatting mede bepalend voor wat in mijn krant staat. Lieg ik echt feitelijk dan wordt ik wel gepakt door de “echte lezers”.
  Dus het probleem is eeuwenoud, was nog nooit zo goed opgelost dus en zelfs een libertariër kan dat dat gewoon begrijpen! En jullie portal oprichten is prima maar er komt er dus weer eemntje BIJ die ook selecteert en kleurt….
  NIEMAND is te vertrouwen “ast the end” dat kun je in deze nieuwsbrief iedere dag zien… want de waarheid is veelkleurig, zo kleurig als de mensen zelf zijn.
  Los eens wat andere problemen op, zanikers!
  Bijvoorbeeld het probleem: DEMOGRAFIE-WELVAART-(IM)MIGRATIE ; daar is eer mee te behalen!
  Groet van Leon.

  DIE NOG STEEDS GEEN REACTIE KREEG VAN HUB, DIE DAT WEL BELOOFDE. NOU GELOOF IK DUS DAT HUB “een beetje aanrommelt” met MIJN waarheid!
  Ai, ai, ai hubke!.

 6. Geachte Heer Speetjens,

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook sceptisch was over dit verhaal maar toen de ip adressen van de NPO media politie, het ministerie van defensie en het ministerie van justitie op http://www.blaap.org binnen stroomden wist ik dat er meer aan de hand was. Mijn blog is een eenvoudige site met WOB voorbeeld brieven voor burgers die het slachtoffer zijn van machtsmisbruik.

 7. @Free-M. [7]:

  Ja, prikkelende vragen. Maar na een tijdje raak zelfs ik geirriteerd als Helfeld mensen niet één enkele zin laat afmaken. Op die manier gaat het gesprek niet echt ergens naartoe. Dat vind ik dan weer jammer. Dat kan anders, denk ik.

 8. Als Helfeldino die mevrouw Pelosi door laat zeveren komt het gesprek ook nergens op uit. Zij is gewoon niet in staat om zijn vragen kort en krachtig te beantwoorden. Ik denk dat hij beter iemand kan interviewen die tegen hem is opgewassen.

Comments are closed.