ZeezeilsterLaura wil de wereld rondzeilen en zo een record op haar naam krijgen als jongste die dat gepresteerd heeft. Iemand van 16 heeft nu het record.

Wat in het nieuws het meest opvallend is, is de bemoeienis van allerlei overheidsinstanties. Jeugdzorg, onderwijsinspectie, Kinderbescherming, en vandaag de rechter. Dreigingen om de ouders uit hun ouderlijke macht te zetten en Laura uit huis te plaatsen zijn niet van de lucht. “Jeugdzorg” zou dan voor Laura moeten gaan zorgen!
De vraag komt dan op: “Waar bemoeien ze zich allemaal mee?”
 
Ik weet niet hoe de details zijn voor de reis. Hoe het technisch in elkaar zit, voedselvoorziening, financiering.

Als die reis met belastinggeld gesubsidieerd wordt, is het duidelijk dat wij er tegen zijn.

Maar als dat bvb door haar ouders wordt gefinancierd, en die ouders vinden het net als zijzelf verantwoord, dan hebben anderen daar geen boodschap aan.
Laura en haar ouders zijn dan zelf verantwoordelijk, en niemand heeft zich daar verder mee te bemoeien. (Zolang er geen misdaad in het spel is)

165 REACTIES

 1. @cybermongool [9]:

  Klopt. Want kapitalisme is niets meer en niets minder dan: goederen in handen van mensen of groepen mensen die zich geen monopolie op het gebruik van agressie aangematigd hebben. Het Leger des Heils is een kapitalistische organisatie. Als een man die van zijn eigen geld brood gekocht heeft dit brood op vrijwillige basis geeft aan een hongerige bedelaar dan is er sprake van een kapitalist die wat geeft aan een andere kapitalist. Maar dat zul je een linkse propagandist natuurlijk nooit horen zeggen.

 2. @beek [18]:

  Vrijwel alle scholen in Nederland zijn in meerdere of mindere mate pro-socialistisch, pro-multi-cul, pro-ontwikkelingshulp, pro-millieu, pro-klimaathysterie. En behalve dat de vakken er mee doordrenkt zijn, zijn er ook nog eens allerlei projecten.

  henk [37] reageerde op deze reactie.

 3. Die meid mag natuurlijk niet gaan, want anders leert ze wat vrijheid is, en als ze dan eens goed geld gaat verdienen (masterclasses zeilen, haar boek, noem maar op) dan peert ze m meteen, want ze ziet dat ze niet per sé gebonden is aan Nederland. Les 1 op school: iedereen dient in NL te blijven, om belastingen te betalen.

 4. Eigenlijk moeten die ouders van Laura gewoon zeggen: “Foei Laura, stoute meid, je mag helemaal niet alleen op reis!” en dan natuurlijk even de andere kant uitkijken zodra ze weggaat….

 5. Wat is dit een middelmatig en risicomijdend land geworden…
  Vroeger ging men zeeën op zonder GPS, kaarten of voldoende voedsel en zag men wel waar men van die platte pannenkoek (die de aarde toen nog was) afdonderde.

  Die meid kan in die 2 jaar rond de wereld veel meer leren als op zo’n middelmatige kutschool in diezelfde tijd.
  Dit is in de eerste plaats een beslissing van de ouders en die meid zelf.

  Wie houd er nou het meeste van dit kind? Haar ouders of een stel bureaucraten bij de kinderbescherming??
  Ik ga er vanuit dat die ouders er alles aan zullen doen om de trip zo veilig mogelijk te laten verlopen en dat ze bij tijd en wijlen doodongerust zullen zijn. Dit weegt schijnbaar niet op tegen je kind haar droom ontnemen.

  Succes ermee, Laura!

 6. @M. van den Heuvel [28]:

  Ik voel veel negatieve emoties bij jou.

  dat was ook in de vorige discussie.

  Ik ben en was nieuwssgierig wat je nou precies wil zeggen. Ook ik probeerde jou daartoe te verleiden. Niet ik omdat ik het niet weet, maar omdat ik denk dat je mensne ook op een an dere manier aan het denken kunt zetten.

  Dus hopelijk ga ik dat van je beleven. Dat je vol geduld je verhaal doet en degene die het op kunnen en willen pikken dat ook doen. Dat is de weg van de echte verlichte.

  Namasté
  M. van den Heuvel [72] reageerde op deze reactie.

 7. Hij trok tijdens zijn toespraak een vergelijking met het verleden en sprak over een ‘VOC-mentaliteit’. Daarmee doelde de minister-president op ‘de wil om vooruit te komen en de eerste te willen zijn’.

  Dan zal het voor deze jonge meid wel geen probleem worden om te vertrekken, want de schele heeft het zelf gezegd….Recht zo die gaat!

 8. Mijn zoontje van 3 wilde zelf graag het vliegtuig besturen, nu is hij en wonderkind dus het zou kunnen dat hij het kan, enfin,ik heb het aan de piloot van een Thai airways toestel voorgelegd,die piloot is toevallig ook mijn buurman, die vond dat het een kans moest krijgen, dus hij mocht bij hoge uitzondering de cockpit in, en wat denkt u, hij kon het, hij zat daar en hoefde niets speciaal te doen en het vliegtuig vloog gewoon door !
  Nu ga ik dat ginnes boek of rekords bellen, de jongste piloot ter wereld Lourens Zijlstra !
  Hij gaat volgende week op zeil les.

 9. quote:
  Laura Dekker wil zich uitschrijven uit Nederland
  RIJSWIJK – Laura Dekker heeft een verzoek ingediend bij afdeling burgerzaken van haar woonplaats Wijk bij Duurstede om zich te laten uitschrijven uit de gemeente. Zij heeft aangegeven dat ze zich per heden in Nieuw-Zeeland gaat vestigen. Dat maakte haar advocaat, Peter de Lange, maandag bekend in het actualiteitenrubriek Nova.
  einde quote.

  hebben die ouders gedaan wat iedereen moet doen, dan heeft den Haag het nakijken !
  Hub Jongen [42] reageerde op deze reactie.

 10. ik heb iets van waarom zou je klant blijven bij een staat, NL is gewoon te duur, er mag bijna niets, er zijn betaalbare staten die je vrij laten, u winkelt toch ook niet bij immer dezelfde winkel ?

 11. @Hub Jongen [42]:

  mijn zoontje 2 , ik 1 maar ik werk an nummero 2t/m 6 nu, ik wil eigenlijk van NL af ook als paspoort, maar dan moet ik een ander document hebben,wellicht van een Zuidzeeeilanden groep of zo, de Turbal eilanden, waar Koning Turbal IV de baas is en ze geen belastingen heffen alleen als je komt 4 euro per dag verblijfkosten.
  Vraag op Schiphol van achter een loket: mijnheer waar mogen we dan Turbal wel vinden ?
  antwoord: zeg lulhannes, ik heb het druk,hier met dat ding,ik heb meer te doen, aju’s !

 12. @henk [37]:

  Ik had ook communistische onderwijzers. Een zekere afgunst viel op ten aanzien van begaafde leerlingen. Die werden als probleemgeval neergezet en tegengewerkt. En dat allemaal op een zogenaamd zachte, pedagogisch verantwoorde manier. Ik ben nu nóg bezig met het herstel van die ontwrichting.

  Ik heb nog geen partner gevonden waarmee ik kinderen zou willen, maar ik zou mijn hart vast houden met al die geflipte neo-marxistische, multi-millieu figuren op de scholen. Je zou eigenlijk een particuliere school moeten oprichten waar kinderen naast taal en rekenen leren om zelf na te denken.

 13. @henk [37]:

  Bij mij op school was de rechtste leraar PVDA-stemmer. De andere onderwijzers waren PSP-ers en CPN-ers en zelfs actieve leden binnen die partijen(tot kandidaatleden voor de gemeenteraad toe). D’66 werd al als rechts beschouwt. En het CDA als erg rechts(om over de VVD nog maar te zwijgen).

  Thans ben ik overigens van mening dat de VVD een erg foute partij is, zij het om een geheel andere reden. 🙂

 14. De staat heeft hier niets mee te maken, en inderdaad, als het mijn dochter was, zou ik er erg tegen zijn dat zij op die leeftijd de wereld zou gaan rondzeilen. Maar ja, het is mijn dochter niet en het is niet aan mij om over wat zij wel/niet kan een afweging te maken.

  De staat verkeert ook niet in die positie. die heeft achter de voordeur niets te zoeken tenzij kinderen daar werkelijk mishandeld worden. Maar ja, dat is te moeilijk natuurlijk, makkelijker is het om een talentvol of ambitieus kind aan te pakken. Die hebben trouwens ook vaak ouders die iets van beschaving hebben en zich dus aan de regels proberen te houden. Was dit laatste in dit geval niet aan de orde geweest, dan hadden we pas iets over Laura en haar ambities gehoord als ze al ergens halverwege zou zijn geweest.

  Het werkelijke probleem ligt niet in een -inderdaad zeer uitzonderlijke, maar mogen mensen niet uitzonderlijk zijn dan? – situatie als deze, maar in al die werkelijk ernstige gevallen, waar de kinderbescherming e.d altijd verstek laten gaan wegens te moeilijk om dat niet te doen.

  Ik ben voor Laura en hoop en verwacht dat ze haar droom realiseert, en dat terwijl ik haar, was het mijn dochter, wellicht aan de stoelpoot zou hebben vastgebonden. Het zal wel wezen omdat ik weet ‘waar ik niet over ga’, en niet met afgunst maar met bewondering reageer op een meisje als Laura. En ja, wellicht ook wel op de ouders, die de macht hebben om een zo bijzondere ambitie te fnuiken, en dat dan toch niet doen.

  Lotta Fuzz [53] reageerde op deze reactie.

 15. In Het Parool van 2408 zei papa Dekker, dat Laura zelf de financiering (van sponsors) heeft geregeld. Zijn de belastingzeurpietjes hier nu tevreden? Waarom sponsoren zij Laura eigenlijk niet?

  Op de veredelde kinderopvang die we school noemen, leer je slechts te denken als gecultiveerd kuddedier. Onder druk van klasgenoten en leraren mag je jezelf vooral geen eigen identiteit aanmeten, omdat die wellicht sterk afwijkt. Diploma’s worden daarmee oormerken, die niks zeggen over de intenties, eigenschappen of vaardigheden van een persoon. Door jong zelfstandig op pad te gaan en te ondernemen, leer je minstens evenveel als op een in zichzelf gekeerd instituut als een school. Die toegepaste kennis beklijft, omdat het op dat moment daadwerkelijk nuttig voor je is.

  In sprookjesbos Nederland wil men dat je zo lang mogelijk ‘kind kan zijn’. Dat je met (al of niet virtuele) poppen blijft spelen tot je 18de. Niet omdat dat goed is voor je ontwikkeling, maar omdat je dan niet lastig bent.

  Laura Dekker heeft op haar 13de niet alleen besloten dat zij rondom de wereld gaat zeilen, maar ook dat zij geen Nederlandse meer wil zijn. Punt. Laat Nederland nu iets van Laura leren. Om te beginnen over de eigen wil.

 16. @Caroline [51]:

  Ik denk dat jouw dochter niet van dit idee werk zou maken, omdat de condities anders zijn. Het wildste plan van jouw dochter zou er anders uitzien, dan dat van een meid die ergens in de Pacific op een zeilboot ter wereld is gekomen.

  Als je je kind aan een stoel moet vastbinden, dan ben je als ouder uberhaupt al te laat.

 17. Nogal wat reageerders hier gebruiken dit pubermeisje zoals de ouders hun onvervulde jeugddromen opdringen aan hun dochter. Terecht heerst op deze website een afkeer van een al te betuttelende overheid. Jullie projecteren echter jullie afkeer op dit meisje. Als je zo’n hekel hebt aan die nanny-state, blijf dan niet klagen achter de pc, maar doe eens iets recalcitrants. Steek een sigaret op in een restaurant. Bel duidelijk zichtbaar niet handsfree in je auto, rij motor zonder helm. Kortom, riskeer zelf eens een boete of een korte gevangenisstraf en gebruik de rechtszaak om die betutteling en bemoeienis aan te klagen.
  Maar verschuil je niet zo lafhartig achter een 13-jarige die voor jullie kennelijk de hete kolen uit het vuur moet halen om jullie afkeer van de overheid te bevredigen. We hebben het hier nog steeds over een 13-jarige, niet over een volwassene.
  Wat als er onderweg iets fout gaat? Wordt ze dan de eerste libertarische martelares? Om in zeetermen te bljven: hoe diep kan je zinken!

  Hub Jongen [57] reageerde op deze reactie.
  Lotta Fuzz [63] reageerde op deze reactie.

 18. Er wordt hier aan één ding steeds voorbij gegaan en dat is dat ze onder de leerplicht wet valt. we hebben die wet niet voor niets.
  Als iemand zijn kind een week eerder van school wil halen voor vakantie oid en dat wordt niet toegestaan putten we ons uit in termen als klote overheid met regeltjes ed ed, en omdat nu een verwend nest van 13 van rijke ouders niet maar een week maar wel 2 jaar school wil verzuimen moet dat zo maar kunnen?? nee toch zeker. hier wordt een mega precedent geschapen.
  Ofdat 2 jaar alleen op zee voor een meisje van 13 goed is voor haar persoonlijke ontwikkeling ja of nee, wil ik geen uitspraak over doen, ben geen deskundige daarin maar heb zo wel mijn gedachtes.

  Ik ben bang dat deze hele zaak gigantisch wordt opgeblazen omwille van de sponsors en niet te vergeten het verhaal van Laura als ze de tocht heeft volbracht want dan gaat de kassa pas echt rinkelen, toch??

  Dus, jammer meisje, nog een paar jaar wachten, die andere die je zijn voorgegaan waren ook 16 dus.. of is het je echt alleen maar om de knikkers te doen!

  Hub Jongen [59] reageerde op deze reactie.

 19. @Fred [54]:
  “Jullie projecteren echter jullie afkeer op dit meisje.”
  Hoezo? Ik zie nergens een afkeer op dit meisje. Ik zie wel dat veel reageerders hierin weer een voorbeeld zien van de bemoeizucht van Big Brother.
  Dat ze dit uiten kan alleen maar positief zijn om anderen er op te wijzen, en om eigen frustratie kwijt te raken!!

  Fred [58] reageerde op deze reactie.

 20. @Hub Jongen [57]: Je hebt het verkeerd begrepen Hub. er is geen afkeer van het meisje, maar een afkeer van de overheid die geprojecteerd wordt op dit meisje.

 21. @Hub Jongen [59]: Mijn vader – geboren 1914 – moest al op 13-jarige leeftijd van school. Geen geld voor een vervolgopleiding na de verlengde lagere school, dus de dag erna gelijk op een kotter de doggersbank op. Dat was de reden dat hij al jong lid werd van de SDAP om de leerplicht in te kunnen voeren. Hij was niet van plan zijn kinderen zo kansloos de maatschappij in te sturen.

  Overigens zijn er nu al aardig wat kinderen die er net zo over denken en de school vroegtijdig hebben verlaten. Je vind ze bijna allemaal terug in de criminaliteit, als kansloze uitkeringstrekker, hooligan, jeugdbende en drugsverslaafde. Dat libertarisme bestaat kennelijk wel uit immorele hippies die vrijheid, blijheid profeteren, maar de gevolgen daarvan maar niet onder ogen willen zien.

  Fred [61] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [62] reageerde op deze reactie.
  Lotta Fuzz [63] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.