VertrekkenDe marechaussee op Schiphol wil binnenkort beschikken over paspoort- en ticketgegevens, nog voordat de reiziger zich meldt op de luchthaven.

Daarvoor wordt een nieuwe database ontwikkeld en geïnstalleerd waarin gegevens uit andere databases samenstromen. Gedacht wordt aan gegevens van justitie, politie, douane en luchtvaartmaatschappijen en dergelijke Betrokken bij de plannen zijn al de immigratiedienst IND, luchthaven Schiphol, de KLM, de douane en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), als verlengstuk van de AIVD.

Het kan het nog met veel meer gecombineerd worden. De belastingdienst popelt al.
Uiteraard alles voor uw veiligheid en gemak 
 
Zie Telegraaf: Paspoortcontrole van huis uit    
Paspoortcontrole van huis uit

SCHIPHOL – De marechaussee op Schiphol wil binnenkort beschikken over paspoort- en ticketgegevens, nog voordat de reiziger zich meldt op de luchthaven.

De grensbewakers willen hiermee vooraf een risicoanalyse maken van passagiers, zodat niet iedereen volledig hoeft te worden gecontroleerd, maar alleen reizigers aan wie een ‘luchtje’ zit. Wie er aan de grens uit wordt gepikt, is afhankelijk van de informatie die over diegene is binnengekomen in een nieuw te vormen informatieregister.

In deze toekomstige databank komen verschillende gegevensstromen over personen samen. Welke dat zijn, wil marechausseecommandant mr. Rob Veltman nog niet zeggen. “Daarover denken we hard na. Beslissingen zijn er nog niet genomen, want het is afhankelijk van eisen op gebied van privacy en Europese regels.” Gedacht wordt aan gegevens van justitie, politie, douane en luchtvaartmaatschappijen.

Over dit nieuwe informatiesysteem wordt momenteel gesproken met de immigratiedienst IND, luchthaven Schiphol, de KLM, de douane en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), als verlengstuk van de AIVD.
——————————————————-
Met dank aan Bon Vivant voor de verwijzing

8 REACTIES

 1. Niet iedereen gecontroleerd? Dat is een leugen voorspel ik, want de traditionele poortjes en handbagaescanners zullen echt gewoon nog blijven. In mijn optiek vervangt dit dus geheel niets, maar is het enkel extra …

  Het is ook volstrekt onnodig, want het enige wat men hoeft te doen – en al kan en vaak doet – is het paspoort door de scanner halen en meteen komt iemands gegevens boven inclusief aanhoudingsbevelen en openstaande boetes (mits gerechtelijk bevestigd). Dus tenzij men nu extra dingen gaat controlleren bovenop wat men nu al kan, is het ook nog eens onnodig. Het feit dat die terrorismeclub er bij zit doet mij dat al vermoeden.

  En het niet iedereen volledig hoeft te worden gecontroleerd is lariekoek, want ik check online in, loop meteen naar de handbagage scanners en igv Schengen laat pas mijn paspoort zien aan de luchtvaartmaatschappij. Wat nu douane? Igv non-Schengen komt daarna een 100% controle die enkel behelst het intoetsen/uitlezen van mijn paspoortnummer. Mocht men meer willen controlleren kan dat ook pas dan, want dan weet men pas dat ik die persoon waar een “luchtje” aan zit. Het is dus altijd extra.

  Dat KLM hier aan meewerkt is ook weer de zoveelste dubieuze stap van deze luchtvaartmaatschappij in klantonvriendelijkheid en maatschappelijke onverantwoordelijkheid. (Voorbeeld: KLM heefte en rijke historie in bewust mensen transporteren naar de VS waarvan ze wisten dat ze geen geldige papieren hadden. Omdat de VS maatschappijen aansprakelijk stelt, gooide KLM ze er bij overstap in Schiphol eruit waar ze zich aanmelden als asielzoeker. Zie o.a. het boek Binnen zonder Kloppen, doch ook vragen gesteld bij aandeelhoudersvergaderingen.)

  R. Hartman (NI) [4] reageerde op deze reactie.

 2. Goede zaak hoor: politici zit altijd een luchtje aan, dus die kunnen het reizen lekker vergeten;-)

 3. Uit Pakistan ken ik een aantal gevallen van personen die niet tot KLM-vluchten werden toegelaten , hoewel zij over alle benodigde papieren beschikten.
  Dit heeft vaak tot klachten geleid die de KLM dan tracht niet te honoreren.
  hugo van reijen

 4. Wanneer zit er aan iemand een “luchtje ” ? Als je Arabieren als buren
  hebt ? Wanneer iemand vroeger lid is geweest van de C.P.N ?
  Als je tegen het koninklijk huis bent ? Wanneer iemand de regering niet
  ziet zitten ? Als je tegen kernergie bent ? Tegen windmolens ? Voor Wilders of juist tegen ? etc. etc.
  Ik dacht dat wij in een vrij land leefden. Als je uit gaat word je gecontroleerd en gefilmd. Overal moet je een geboortebewijs bij je
  hebben. Als je een eigen mening hebt dan kan je binnenkort niet meer
  vliegen omdat er een “luchtje”aan je zit. Ik zal voortaan eens veel
  knoflook eten en bruine bonen voordat ik ga vliegen en zal ze eens een
  poepie laten ruiken bij de pasportcontrole! Wellicht dat er dan een
  “luchtje”aan zit.

 5. “De grensbewakers willen hiermee vooraf een risicoanalyse maken van passagiers, zodat niet iedereen volledig hoeft te worden gecontroleerd”

  Als er iets is dat tegen je kan werken reis je toch gewoon via het buitenland? Zoek je toch een andere luchthaven op het Europese vasteland.

  Dat ze in staat zijn om dit met droge ogen te vertellen.

Comments are closed.