Person_Roubini_NourielSlaap kindje, slaap, ….
Ik kan het niet helpen, maar elke keer als ik die “officiële” meldingen van politici zie of hoor dat de recessie positief verloopt; dat we ergste gehad hebben, dank zij het fantastische optreden van onze leiders, dan hoor ik het wiegeliedje van:

Slaap kindje slaap!
Daar buiten loopt een schaap.
Een schaap met witte voetjes,
Drinkt er de melk zo zoetjes.
Schaapje met zijn witte wol,
Kindje drinkt zijn buikje vol

En dat besluit dan met een waarschuwing dat we er nog niet zijn, dat we nog meer harde noten moeten kraken, en waardoor de politici dus weer alle kanten op kunnen.
 
Vandaag stuurde M. van den Heuvel precies het bericht waarop we zaten te wachten en dat meer concreet aangeeft waar we zijn en waaruit u mogelijk juiste conclusies (in uw eigen belang) kunt trekken:

Roubini: ‘Grote kans op nieuwe recessie’

De wereldeconomie loopt ondanks de prille tekenen van herstel een groot risico opnieuw onderuit te gaan. Het risico op een ‘double dip’ stijgt.

Dat voorspelt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini in de Britse krant Financial Times. Volgens Roubini hebben de omvangrijke stimuleringsmaatregelen overheden wereldwijd opgezadeld met een duivels dilemma. Of ze de grote overheidstekorten die door de noodplannen zijn ontstaan, nu aanpakken door bezuinigingen en hogere belastingen of laten voortbestaan, in beide gevallen dreigen ze een eventueel economisch herstel in de kiem te smoren.

Bedreigd
Verder wordt het herstel bedreigd door de stijging van de prijzen van olie en voedsel, die volgens Roubini alweer onverklaarbaar sterk toenemen. Een nieuwe sterke stijging van de grondstofprijzen, zoals die zich in de eerste helft van vorig jaar voordeed, kan de wereldeconomie op dit moment niet aan, betoogt de Amerikaanse hoogleraar.

Bodem
De wereldeconomie bereikt volgens Roubini in de tweede helft van dit jaar de bodem van de huidige recessie. Het herstel zal echter krachteloos zijn en het zal jaren duren voordat de groei weer het niveau van de afgelopen jaren bereikt. Onder meer de stijgende werkloosheid en de voortdurende zwakte van het financiële systeem blijven een belangrijke bedreiging, waarschuwt hij.

Somber
Roubini’s woorden worden op een goudschaaltje gewogen sinds hij vorig jaar als een van de weinige economen de huidige diepe recessie voorzag. Door zijn sombere voorspellingen staat de professor van de Stern School of Business in New York ook bekend als ‘Dr. Doom’.

Eerdere uitspraken van Roubini uit 2009: Noodplannen
 Roubini: ‘Grote kans op nieuwe recessie’ 
 Roubini: grondstoffenprijzen zullen blijven stijgen
 Roubini: recessie duurt nog zeker 6-9 maanden
 Roubini (dr Doom): mogelijk weer dip in VS in 2010
 Roubini: VS eind dit jaar uit recessie, maar herstel is beperkt
 Roubini: U-vormige recessie
 Beleggersgoeroe Roubini: geen lichtpuntjes, alleen donkere wolken
 Sombere Dr Doom Roubini: het is een typische bearmarket rally

Het volledige artikel is:  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/35/0824_1215_Roubini_Grote_kans_op_nieuwe_recessie.xml  Ingezonden
Ingezonden door M. van den Heuvel

13 REACTIES

 1. Ik heb het gevoel dat het huidige financiële systeem niet zal opleven maar zal worden vervangen.

 2. Tja dat krijg je ervan als ambtenaren met nieuw schuldgeld een economie proberen aan te zwengelen. Zelfoverschatting ten top!

  De stijging van de olie en voedselprijzen zijn een teken aan de wand. Deze stijging lijkt mij weinig tot niks met vraag/aanbod te maken te hebben. De olie bv klotst uit de opslagtanks en mamoettankers die voor anker liggen. Dit terwijl er voor het eerst een serieuze vraaguitval is ontstaan. Je zou dus een geweldige prijsval verwachten……………….als het ruilmiddel tenminste waardevast zou zijn.
  Ik zie het vooral als een begin van monetaire inflatie. Dat kan volgens mij de enige verklaring zijn Ik ben benieuwd wat Roubine echt denkt maar hoogstwaarschijnlijk niet mag zeggen want ik geloof niet dat hij dit niet kan verklaren. Daar is ie te slim voor.

  Ik kan me niet voorstellen dat de Opec landen hun zwarte goud blijven inwisselen tegenover waardeloos luchtgeld.
  Het wordt dus een W en wel eentje met een heel diep en lang 2e been.

  Rothschild [3] reageerde op deze reactie.

 3. Laten we nu eens kijken wat hij precies zegt. Al dat doom-and-gloom is wel leuk, maar hij zegt hele concrete zinnige dingen. En nee, die zijn niet zozeer gerelateerd aan het monetaire stelsel en diens vermeende instorting. Met alle respect, maar de vrijheidslezers moeten dat riedeltje eens loslaten, want veel concreter is:

  Dat zou volgnens Roubini het effect zijn van een combinatie van stijgende olieprijzen, toenemende overheidstekorten, een hogere reële rente, groeiende zorgen over inflatie en het aflopen van een aantal belastingverlagingen in de VS.

  – De vraag naar olie neemt wel degelijk toe. Dat is echte vraag, maar helaas dus gelijk wel een rem op herstel. Met name in de VS, waar herstel toch vandaan moet komen. (De rest van de wereld staat er economisch namelijk helemaal dramatisch voor.)

  – All overheden ter wereld blijven maar lenen, lenen en lenen. Op lange termijn zal men de belastingen gaan verhogen, maar op korte termijn zullen de uitgaven beperkt worden. O.a. al die stimulans pakketten lopen of af, of men zal elders bezuinigen om ze te bekostogen. Die staatsconsumptie valt dus weg. En aanvullend, is al dat geleen natuurlijk concurentievervalsing op de investeringsmarkt. Honderden miljarden die anders geinvesteerd zouden worden on bedrijven, stromen nu naar de staat.

  – Zodra de Amerikanen weer gaan consumeren, of in ieder geval stoppen met sparen, zullen de prijzen weer stijgen. Omdat olie al aan het stijgen was, geeft dit inflatie. Nu is een te hoge inflatie zelf al slecht voor economisch herstel, maar vooral omdat de rente door de FED en ECB verhoog zullen worden. Nu is dat hoognodig, maar het kunstmatige herstel zal dan tegengewerkt worden.

  – In de VS hebben veel wetten een tijdsduur. Anders dan bij ons gebruikelijk wordt een wet niet altijd ingevoerd tot herroepen, maar aangenomen voor een aantal jaren waarna die automatisch vervalt en men terugvalt op de oude situatie. Veel Bush belastingverlagingen vervallen, waardoor men terug zal vallen op de hogere tarieven van Clinton. Uiteraard hoef ik niemand uit te leggen dat hogere belastingen een rem zijn op economische groei.

  In zijn algemeen is veel herstel nu kunstmatig. In de VS stijgen huizenprijzen weer en zelfs behoorlijk fors. Echter, een analyse op MSN Money liet zien dat 90% (!!!) van de transacties non-regulair zijn. Ofwel banken die hun huisvoorraden dumpen (In de VS zijn banken verantwoordelijk voor het huis bij een forclosure, niet de hypotheekhouder) of mensen die zelf gedwongen zijn te verkopen. Maar liefst meer dan 50% van de forclosures nu zijn niet-subprime en niet een alt-A, maar gewone hypotheken! Dat geeft aan dat de puinzooi ook kredietwaardige mensen aan het treffen is. En reken er maar op, dat banken wereldwijd deze ellende nog niet afgesschreven hebben. O.a. ING zit diep in de hypotheken in de VS en aangezien de staat, en dus de belastingbetaler, 80% garant staat …

  Daarnaast is er net als in Nederland een enorme hoeveelheid huizen die potentieel te koop staan, maar waar de eigenaar ze niet aanbied omdat toch geen koper voor is. Zodra die dat doen, komt er weer een potentiele prijsdaling.

  En tenslotte is 2009 een pausejaar in de rente. De dominosteen die de zaak deed instorten en de crisis veroorzaakte was een renteverandering in veel hypotheken. In 2007/2008 liep de rentevast periode af van veel hypotheken, waarna de rentelasten stegen omdat het introductietarief afliep. Idee was dan het huis te herfinancieren, want het zou immers meer waard geworden zijn. Helaas ging die vlieger toen dus niet op. In 2010/2011 is de volgende golf van rentevast periodes die aflopen van de subprime en alt-A. En nu met gedaalde onderpanden is het risico groot dat er weer een dip komt…

 4. De financiele crisis is groter dan we verwacht hadden. Gelukkig waken Wout en Nout weloverwogen.

 5. @M. van den Heuvel [5]:

  Dat hoor je overal dat okt/nov de beurzen gaan klappen, je bedoelt de beurzen neem ik aan? Ik heb ook deze gedachte, maar begin langzaam te twijfelen.

  Juist omdat iedereen dat denkt, gebeurt het niet want dan kan ‘investeringsbank’ Goldman Sachs er niets aan verdienen…die gedachte speels ook in mijn hoofd. Het moet enigszins onverwacht zijn.

  Zelf heb ik in juli 2008 al het geld van de beurs gehaald omdat ik een klap voelde aankomen. Dit is geen achteraf geneuzel…maar statistiek en gevoel.

  Dat ALLEEN de dollar valt twijfel ik nu ook aan met de geldschepping in China en waarschijnlijk ook de ECB omdat daar onrust is achter de schermen (wordt ECB de nieuwe FED of blijft het vasthouden aan strikte regels) Er is een WK devaluatie aan het gang waardoor alle valuta gezamenlijk minder waard worden waardoor de handel/economie blijft lopen.
  Dit blijft lopen totdat de geldcirculatie een rol gaat spelen en hyperinflatie de kop op steekt.

  M. van den Heuvel [8] reageerde op deze reactie.

 6. Dat de dollar valt is een zekerheid, net zoals het Pond en de Euro. Al het fiatgeld op basis van fractional banking valt na 35-40 jaar. Hoef je niet slim voor te zijn, ken uw geschiedenis;

  “Paper money eventually returns to its intrinsic value — zero.”
  by: Voltaire [François Marie Arouet] (1694-1778)

Comments are closed.