politieoptredenHet kabinet trekt 150 miljoen euro uit om samen met veertig gemeenten verloedering en overlast op straat te lijf te gaan. Dat maakten ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) dinsdag 8 september bekend.

Kabinet en gemeenten gaan extra de strijd aan met bijvoorbeeld overlast door hangjongeren en alcoholgebruik op straat. Ook de overlast door Marokkaans-Nederlandse jongeren noemt de politiek als speciaal aandachtspunt.
 
 
25 procent minder overlast
Ter Horst en Van der Laan maakten hun plannen bekend tijdens een veiligheidscongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De extra impuls moet ervoor zorgen dat het kabinet zijn doelstelling van 25 procent minder overlast haalt. Deelnemende gemeenten zijn onder meer de vier grote steden.
 
  
Strenger overheidsoptreden
De veertig deelnemende gemeenten nemen de komende twee jaar verschillende maatregelen tegen overlast en verloedering. Een steviger optreden van de overheid is de rode draad. Meer  zogeheten veiligheidshuizen bijvoorbeeld. Dat zijn instellingen waarbinnen instanties als Openbaar Ministerie, politie en Bureau Jeugdzorg samenwerken. Of de inzet van straatcoaches, gebiedsontzeggingen en extra toezicht. Ook worden alcohol- en drugsverslaafden ‘met meer drang’ gewezen op hulpverlening.”
 
 
Wat mij opvalt:
Speciaal aandachtspunt zijn de Marokkaans-Nederlandse jongeren. Daar mochten wij, burgers, toch niets hardop over zeggen? Dan kregen wij toch wagonladingen anti-discriminatie gedoe over ons heen?
150 miljoen euro voor 25% minder overlast… Dus stel dat u één keer in de maand overlast heeft, dan wordt dat voor 150 miljoen landelijk 2 keer overlast per 3 maanden? En die “verbetering’ moet zoveel kosten? Kunnen wij burgers dat niet zelf een beetje regelen in onze buurt? Zelf de overlast aanpakken? Ik ken veel zeer verantwoordelijke burgers die van mij direct een wapen mogen dragen om de buurt veiliger te maken, hoor.
Veertig deelnemende gemeenten: hoesten zij die kosten op of betalen we er weer eens allemaal aan mee?
“Steviger optreden is de rode draad”. Ja ja, meer “zogeheten veiligheidshuizen”, lees ik.
Ook lees ik “inzet van straatcoaches”, WAAAAT? Keiharde politieactie eis ik!
En er wordt “met meer drang gewezen op hulpverlening” voor alcohol- en drugsverslaafden. Oh oh, wat een stevig optreden. Verslaafd zijn is hun eigen keuze, waar ik geen last van heb. Misdragen verslaafden zich? Dan met harde hand optreden!

Dus mijns inziens: weer een geldverslindend en niets uithalend verzinsel om nog een paar ambtenaren aan een salaris te helpen. Wat werkt die collectivistische aanpak en redenering toch weer “fijn” en voorspelbaar. Is er nog IEMAND wakker in dit land? Of slaapt iedereen?

6 REACTIES

 1. 600 miljoen en we hebben nooit meer overlast!!! ik doe alvast 40 euro in het potje. Als iedere Nederlander dit jaarlijks doet dan zijn we voor altijd van overlast af! Geweldig

  Maar hoe gaat de overheid die 25% meten als ze nu al geen flauw benul hebben hoeveel overlast er veroorzaakt wordt?

  flap [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Fluminis [1471]: En welk deel van die 150 miljoen gaat naar de doelgroep van geert wilders. Of mogen we dat ook niet weten in het kader van geen commentaar.

 3. Een Utrechts onderzoek gaf gisteren aan: dat juist de meest geintegreerde Marokkaanse jongeren,
  de meeste misdrijven plegen.
  Wat gebeurt er dan als we nog meer geld aan integreren besteden?

 4. De trend van steeds meer gebiedsontzeggingen vind ik gevaarlijk. Dat legitimeert in de toekomst massale ID controles, want je moet natuurlijk ook controleren of dit wordt nageleefd.

  Daarnaast voldoet dit aan het propaganda patroon van een collectivistische staat. Er wordt geroepen: als u nog een klein beetje extra afdraagt komt het dankzij ons goed. Er wordt een maakbaarheid van de samenleving gesuggereerd die mij tegen de borst stuit. Een vaag niet te vangen begrip als overlast wordt met 25 procent verlaagd…….

  Bovendien is dit in strijd met de logica. Voorbij wordt gegaan dat ze met de 4,5 mld die alleen al de politie jaarlijks opsoupeert, toch de nodige budgetruimte hebben. En nu kan met 75 mln per jaar, minder dan 2 procent extra geld, de overlast met een kwart verminderen? Zeer onwaarschijnlijk. Bij een goede allocatie van middelen is er sprake van de wet van afnemende meeropbrengsten. Dus ofwel het verhaal klopt niet ofwel de allocatie van middelen is niet optimaal. En als de allocatie suboptimaal is hebben ze geen extra geld nodig.

  R. Hartman (NI) [5] reageerde op deze reactie.

 5. @HJ [1474]: “Dus ofwel het verhaal klopt niet ofwel de allocatie van middelen is niet optimaal.”
  Beide. Het eerste omdat politieke verhalen nooit kloppen, het tweede omdat de staat per definitie inefficiënt is.

  Ten derde is er helemaal geen intentie iets te doen, alleen maar te zeggen iets te doen… Dan slaapt het volk weer even verder.

 6. Gewoon 25% minder aangiftes opnemen.
  Dan is het doel bereikt, en heb je ook minder agenten nodig.
  Win-win voor ‘ons’ kabinet.

  En die 150 miljoen natuurlijk verdelen onder partijgenoten. Er moeten feestjes blijven, da’s goed voor de economie.

Comments are closed.