Graag wil ik wat licht laten schijnen op een nieuwe podcast met de ietwat scheve naam “School sucks”,  van welk, ondanks dat het voornamelijk betrekking heeft op het publieke onderwijs in de Verenigde Staten, zij de scenario’s ook goed te plaatsten in het geval van het Nederlandse onderwijsbeleid.

De show wordt gepresenteerd door Brett Veinotte welk zelf velen jaren ervaring heeft met het onderwijs systeem, niet alleen als gebruiker maar ook als leverancier. Er wordt op een duidelijke doch (te)simpele toon met onderbouwende feiten uitgelegd wat de grote problemen zijn met het publieke onderwijs systeem.

Kort geconcludeerd, een aanrader voor iedereen die denkt dat onderwijs een recht moet zijn welk de overheid hen moet leveren.

De podcast is te vinden op:  http://schoolsucks.podomatic.com/

8 REACTIES

 1. @Polity [2]: Nou,

  “Er wordt op een duidelijke doch (te)simpele toon met onderbouwende feiten uitgelegd wat de grote problemen zijn met het publieke onderwijs systeem.

  Kort geconcludeerd, een aanrader voor iedereen die denkt dat onderwijs een recht moet zijn welk de overheid hen moet leveren.

  Is een tegenstrijdigheid. Als het publieke onderwijs systeem zo’n zooitje is, dan zou het geleverd moeten worden door de markt i.p.v. de overheid. Een instelling die zo zwaar gesubsidieerd is door de overheid als een publieke onderwijsinstelling komt neer op een overheidsinstelling.

  Mijn internetconnectie laat het afweten, dus ik kan die podcast niet fatsoenlijk beluisteren.

  Polity [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Ratio [4]:
  Ik begrijp je niet, misschien interpreteren we het anders?

  “…de grote problemen zijn met het publieke onderwijs systeem.”

  Waarin ik dus aangeef dat er inderdaad problemen zijn in het publieke onderwijs systeem.

  “…welk de overheid hen moet leveren.”

  Dat slaat op de gedachten van menig mens (en de voorbeeld gedachten die ik dus in die statement aanhaal), omdat er zat mensen zijn die denken dat het de plicht van de overheid is onderwijs te verlenen.

  Ratio [6] reageerde op deze reactie.
  Ratio [7] reageerde op deze reactie.
  Ratio [7] reageerde op deze reactie.
  Ratio [7] reageerde op deze reactie.
  Ratio [7] reageerde op deze reactie.

 3. Men moet ook beseffen dat de VS geen vrijheid van onderwijs kent. Ouders mogen niet zelf hun school kiezen. Dit dankzij de Democraten, die dit al jaren tegenhouden. Logisch, want de leraren en vakbonden zijn tegen deze vrijheid. Immers, dan zouden slchte scholen accuut zonder leerlingen komen. Het is namelijk heel goed bekend in de VS welke scholen wel en welke niet goed zijn.

  De Republikeinen willen nog een stapje verder gaan. Deels ook om de vakbonden te pesten, maar het motief doet niets af aan het goede resultaat. Behalve de keuzevrijheid wil men ook de stichtingvrijheid zoals Nederand die ook kent, vergroten. Nu mag iedereen een school oprichten in de VS, maar als ouder mag je het lesgeld dan helemaal zelf betalen. Uiteraard betaal je via de belastingen wel mee aan de publieke school. In de praktijk kunnen de meeste ouders niet 2 keer betalen aan onderwijs en kunnen privaat onderwijs dus niet betalen.
  De Republikeinen willen dat iedere ouder voor het bedrag dat de staatschool zou kosten ook zelf een private school ogen kiezen. Kost het meer betalen ze uiteraad bij.

  Het Republikeinse plan is dus dat iedere ouder zelf een school kan kiezen, privaat of publiek. En iedeeen een school mag stichten, mits die uiteraard aan minimale kwaliteiten voldoet. J ekrijgt dan als ouder de standaard vergoeding – die immers bekostigd wordt uit je eigen belastinggeld. Ofwel, wat Nederland kent.

  Hiermee zou voor heel veel ouders het betere private onderwijs in bereik komen, zonder dat het de staatskas ook maar een cent extra zou kosten. Kost wel banen bij de slechte publieke scholen, lees ambtenarenontslagen. Logisch dus dat die fel tegen zijn.

  Om die reden is het dan ook oerdom wat sommge rechtse mensen in Nederland doen. Die willen alle religieus onderwijs verbieden en enkels seculier staatsonderwijs vergoeden aan ouders. Zij beseffen niet, dat ze daarmee de vrijheid van onderwijs effectief dus ook vernietigen.

  Vroeger waren het voroal linkse ‘progressieven’ die anti-Christelijk waren, maar nu zie je ook steeds meer rechtse colectivisten met anti-moslim opvattingen dit soort ideeen steunen.

  Erge is dat veel liberalen ook dit soort denkbeelden hebben. Hun ‘haat’ tegen religie is zo groot dat ze zelfs de vrijheid willen offeren. Ofwel, in feite dus nep-liberalen, want er is niets mis met religie zolang het maar vrijwillig is.

Comments are closed.