Het jaar van de bijl?
Het jaar van de bijl?

Geachte commissies 1 t/m 20, uw opdracht is om zonder taboes € 35 miljard te vinden om het overheidstekort terug te dringen.

Hierbij twee, tot voor kort taboe suggesties, welke een veelvoud op zullen leveren.

 ‘Normaal’ wordt bij bezuinigen de kaasschaaf gehanteerd: hier wat accijns omhoog, daar een procentje belasting erbij, elders een aftrekpostje minder. Inmiddels zijn we dan wel het punt gepasseerd dat méér belasting, méér oplevert. U kent het fenomeen misschien wel: de Laffer curve. Door nu belastingen te verlagen, kunt u juist meer binnenhalen. Ook stimuleert dat velen om weer wat extra te trachten te verdienen hetgeen weer extra belasting oplevert.

Als tweede insteek stel ik: Net als in een bedrijf, kun je bij verlies natuurlijk je kosten verlagen en dat helpt beslist. Ik begrijp dat u al druk bezig bent om een aantal managementlagen uit de (semi-)overheids organen weg te snijden.

Maar wat nog veel beter helpt is om je omzet te verhogen, bij gelijkblijvende kosten! Uw omzet, geachte overheid, is de belastbare som van de belastingbetalers. Waarbij ik hier niet wil suggereren om nog maar wat meer belastbare dingen  als CO2, lucht en water te gaan verzinnen, maar om er voor te zorgen dat er door de belastingbetalers meer verdiend wordt (en dat er meer belasting betalers ipv uitkeringtrekkers bij komen).

Dat kan bijvoorbeeld door het makkelijker te maken om:

–         te starten als ondernemer en om succesvol ondernemer te blijven.

–         van baan te veranderen, maar ook om ontslag te krijgen, meer te verdienen en dus kunnen uitgeven.

–         vermogen te vergaren.

En dat betekent bijna altijd minder regels en belemmeringen, minder controles en toezicht. En ja, dan gaat er wel eens wat fout, maar gaat het dan nu zo goed?

Plus dat bij minder regels, er minder controleurs en minder beleidsmakers nodig zijn: immers de burgers en het bedrijfsleven maken hun eigen beleid. Ook scheelt dat aan de kostenkant, niet alleen bij de overheid. Wat ook weer (belastbare) winst oplevert. Wat ook scheelt is dat wanneer je de economie beter laat draaien (door niet te sturen) er ook minder subsidies, steun etc. gegeven hoeft te worden.

Met andere woorden: laat de mensen weer rijk worden.

7 REACTIES

 1. De regering stelt voor ieder akkefietje nieuw personeel aan.
  Want andermans geld is makkelijk uit te geven.
  Over kleinigheden waarover ikzelf binnen enkele minuten beslis, doen zij dagenlang.

  Ik sta dan ook volledig achter dit artikel.
  We hebben niet echt een overheid nodig die alleen zegt wat we moeten doen en laten.
  Maar ik ben bang dat hier nooit een einde aan zal komen.
  Het wordt alleen maar erger.

 2. Eenreele en goede oplossing is dat de overheid hele gebieden afstoot en verboden wordt om er zich ooit weer mee te bemoeien.

  Om te beginnen:
  -Ministerie Cultuur, sport en wat daarbij hoort
  -Ministerie economische zaken
  -Ministerie Ontwikkelingssamenwerking
  -Vrij maken drugs, roken e.d en over laten aan eigenaar
  -Omroep en TV alles weg wat geen overheidsvoorlichting is
  – .. .. . ..
  En meer bedenken (vooral op subsidiegebied) terwijl dit alles voor 2011 is uitgevoerd.

  Spy-Nose [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [3]: naar goed sovjet gebruik, zullen dit interne navelstaarders zijn.
  Maar een beroep op WOB zou best interessant kunnen zijn.

 4. @Hub Jongen [2]:
  Alleen al de “Volksgezondheid” kost het Ministerie van VWS tientallen miljarden per jaar. Maar dan praat je o.m. over subsidies in de oudedagsvoorzieningen, AWBZ, etc. Dat krijg je politiek nooit rond en wordt beschouwd als onethisch, tenzij er vervangende voorzieningen komen.

 5. De overheid staat voor een grote uitdaging. De werkende middenlaag heeft meestal een eigen huis. De huizenprijzen zijn al aan het dalen en zullen nog verder dalen als er aan de hypotheekrenteaftrek wordt getornd. Deze mensen zullen door de banken worden gedwongen extra af te lossen.

  Dat geld is dus niet voor consumptie beschikbaar en dat remt de bedrijvigheid waardoor mensen ontslagen worden en er een negatieve spiraal ontstaat. En dat terwijl de verzorgingsstaat moet krimpen wegens gebrek aan middelen.

  Spannend allemaal.

 6. Deze mensen zullen door de banken worden gedwongen extra af te lossen.

  jaja, de banken…

Comments are closed.