20080524-AAA_Balk_Bos_RouEurocommissaris Neelie Kroes heeft de staatssteun voor ING voorlopig afgekeurd.

In een besluit dat is gepresenteerd zegt zij dat minister voor Financiën Wouter Bos (PvdA) te genereus is geweest.

Bos kocht eind januari voor 22 miljard euro de zogenoemde Amerikaanse rommelkredieten. Omdat illegale staatssteun werd vermoed, kondigde de Europese commissie in maart een onderzoek aan. Volgens de krant (de Volkskrant) heeft Kroes externe deskundigen ingeschakeld. Die zeggen dat Bos te veel voor de rommelkredieten heeft betaald.

Zo zou hij te optimistisch zijn geweest over het aantal hypotheken dat wordt terugbetaald.

De minister krijgt nu een paar maanden om Brussel te overtuigen dat de staatssteun niet tot oneerlijke concurrentie leidt. Als dat niet lukt, zouden de extra kosten voor ING uiteindelijk mogelijk miljarden euro’s hoger uitvallen.

Volgens de Volkskrant is de kans dat het Bos lukt om Kroes te overtuigen niet groot. De Europese commissie zou zich al maanden ergeren aan de betweterigheid van Nederland.

Tot zover de media.

Bos is dus een “verderfelijke” speculant geworden! En niet eens met zijn eigen geld, maar met door “ons” geleend geld!

Het is voor het eerst dat ik in de media lees dat het hier gaat om Amerikaanse rommelkredieten en niet zoals Bos via de media liet weten om een lening aan ING.

Het is pure speculatie geworden, omdat noch Bos noch de door Kroes ingeschakelde externe deskundigen kunnen voorspellen of kunnen weten hoeveel hypotheken er terugbetaald zullen worden.

Al met al een geniale zakelijke oplossing voor ING.

Het schijnt ook bij politici en dus ook Brussel niet door te dringen dat subsidies of staatssteun altijd leidt tot oneerlijke concurrentie. In dit geval van de ING is het zelfs overduidelijk.

ING hoeft nu de rommelkredieten die door Bos zijn overgenomen, zich niet op de oplossingen om het beste uit deze kredieten te halen in te spannen en kan zich volledig concentreren op dezelfde terreinen waarop ook hun concurrenten zich bevinden.

Dus misschien heeft de Volkskrant wel gelijk als het stelt dat de kans niet groot is dat Bos Kroes kan overtuigen.

Al ben ik ervan overtuigd dat in de politiek, ondanks dat iets logisch lijkt, toch een politieke voorkeur prevaleert.

Nu Bos door de Europese commissie op de vingers wordt getikt, zou hij zich misschien dan kunnen gaan afvragen waarom “Nederland” zo graag onderdeel van de Europese Unie wil zijn? En waarom zou de Europese commissie zich al maanden ergeren aan de betweterigheid van Nederland? Zo in de trant van; de Europese commissies wil is wet en het kleine “broertje of zusje” heeft maar te doen wat wij willen.

Maar zo zal dat in politiek Den Haag wel niet gezien worden. Hun baantje moet veiliggesteld blijven.

5 REACTIES

 1. pfff….mijn was ook niks gevraagd. Van mij had Bos geen toestemming om met mijn geld voor 20 miljard iets te kopen waarvan ik weet dat het zo op de vuilinisbeltkan er waar waarschijnlijk nog meer uit de kast gaat komen.

  Nog een paar maanden en dan komt de volgende cyclus van problemen op ons af. De creditcards en de commerciele huizen bubbel en mensen die hu nhylotheek ook in Nederland niet meer kunnen betalen.

  Ophouden met die zie zooi. Je geld ervan af halen massaal bij de ING en deponeren mbij banken die niet hebben zitten gokken met niet bestand geld. Wie gokt en veliest moet op de blaren zitten!

 2. Als de logica ver te zoeken is, dan weet je dat het de machtselite is die aan de knoppen zit te draaien. 7 mrd mensen is ook moeilijk onder de duim te houden met een relatief kleine club (paar mln mensen). Het duurt bij de gemiddelde Nederlander ff voordat ie wakker wordt, maar dan komt de K1 mentaliteit ook los. 112 zal tegen die tijd niet meer beschikbaar zijn 😉

 3. Ho even allemaal,
  bent u misschien vergeten dat onze Wouter als enige ter wereld een buro wist wat precies kon vertellen wat de verliezen waren?

  Dat het daarom geen speculatie was maar de kans voor Nederland om nog wat geld te verdienen aan die hele malaise?

  Wel jammer natuurlijk dat Wouter en zijn vrienden ook de enige waren die het geloofden…

Comments are closed.