bestuur_en_managementLiefst 74% van de niet-leidinggevende ambtenaren beoordeelt het leiderschap bij de overheid als onvoldoende of zelfs sterk onderontwikkeld. Dit meldt Intermediair PW. Dit blijkt uit een onderzoek van internationale adviesorganisatie FranklinCovey, recent uitgevoerd door overheidsvakblad Binnenlands Bestuur.

Na Prinsjesdag wordt de overheid gebrek aan daadkracht en leiderschap verweten. Maar de leidinggevenden zelf binnen het ambtenarenapparaat vinden dat nogal meevallen.

Verschil in beleving
Ruim 57% beoordeelt zichzelf en de andere leiders binnen de overheid als voldoende of sterk leidinggevend. “Een enorm gat in de beleving tussen leiding en medewerkers en dat is misschien wel het grootste probleem. Men heeft te weinig zicht op de eigen rol en de behoeften van de medewerkers”, aldus Jan Kuipers van FranklinCovey.

Overheidsmanager heeft het niet makkelijk
Dat leidinggeven binnen de overheid niet eenvoudig is wordt onderkend door de respondenten. Zo zijn er volgens 83% van de ambtenaren voor leidinggeven bij de overheid meer vaardigheden op het gebied van omgaan met maatschappelijke belangen en onderlinge verhoudingen nodig dan in het bedrijfsleven.

Tot zover het artikeltje van In Overheid, te vinden op http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1904275/driekwart-ambtenaren-mist-leiderschap.html?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email

 

Tja, moet ik hier nog iets aan toevoegen?
Zoals het bekende overheids-vaagheden-gebrabbel als “de beleving”?
Of dat men geen zicht heeft op de eigen rol en de behoeften van de medewerkers?
Ach, u vult het zelf maar aan. Voor mij was het al duidelijk en is het WEER maar eens bevestigd: overheid is mensheid die over is, waar we niets mee kunnen. Papierschuivende stoelverwarmers!

6 REACTIES

 1. Onderschat je deze overheid en haar personeel niet?
  Zij slagen er toch uitmuntend in om “het volk” zich te laten gedragen als volgzame schapen en gehoorzame slaven.
  Het volk betaald het grootste deel van de eigen productie aan de overheid en volgt de wil van die overheid zonder morren.
  Zelfs als dat volk in een EU-referendum duidelijk NEEN zegt, dan zegt de overheid: “dan toch maar!”
  De Kamerlede en Kabinet keuren het Verraad van Lissabon (= de EU-Grondwet) goed, de koningin pleegt eedbreuk en de soevereiniteit van Nederland is verkwanseld aan de EU-Brussel.
  En (de meeste) burgers gaan straks weer vrolijk op naar de verkiezingen en sanctionneren diezefde Haagse kliek.

  Het enige (????) wat daar tegen te doen is, is veel meer mensen van de werkelijkheid te overtuigen.
  Zie ook onderstaand filmpje “Etatisme is dood”

  Paul Martens [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]: Volgens mij onderschat ik de overheid niet. Eerder heb ik de bevolking van dit land OVERschat. Ik dacht dat die wel wakker zou zijn en in verweer zou komen.

  Een ander artikeltje op InOverheid.nl ging over overlast en wat daaraan te doen is.
  Ten eerste denk ik bij mezelf: daar doe ik zelf wel wat aan. Gewoon een goed gesprek en als dat niet helpt: andere maatregelen. Heb ik de gemeente niet voor nodig.
  Maar dan staat er in dat stukje ook nog eens “dat de gemeentes geen idee hebben welke juridische mogelijkheden ter beschikking staan” om overlast (burenruzie, “hey psssst hoer”-marokkanen) aan te pakken. Jammer dat ze wél precies weten hoe ze kinderen zonder licht op de fiets of mensen die 6 km/uur te hard rijden of aan moeten pakken.

 3. Een positief punt uit het geheel vind ik dan toch nog wel de realiteitszin bij 42% van de ‘leidinggevende’ ambtenarij. Dit biedt toch weer hoop voor de toekomst, enig probleem nou nog is die 99% overbodige ambtenaren van onze ruggen af te halen.

 4. Ik gok dat ook 75 % van de kinderenhet ‘leiderschap’ van ouders onvoldoende acht. Idem dito is het in het bedrijfsleven, sportvereniging, schoolklas of waar dan ook waar mensen bij elkaar komen en iemand aanwijzen als ‘hoofd’ of een hoofd of chef krijgen aangewezen. Kortom niet een cijfer dat ook maar iets anders uitdrukt dan dat elk mens een broertje dood heeft aan iemand die hem of haar wil voorschrijven hoe het moet. Een goed teken dus.

 5. Dat is niet anders dan bij het bedrijfsleven denk ik. Leiderschap is keuzes maken en daar zijn Nederlanders slecht in. Wij polderen liever. Let wel, dat is niet noodzakelijk kritiek, want zodra iemand leiderschap toont en keuzes maakt, is de werkvloer doorgaans ook weer niet tevreden. Immers wat voor keuze je ook maakt, er is altijd een grote minderheid het er niet mee eens.

  Nederland heft geen traditie met autoritaire sysemen.

  Paul Martens [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Armin [5]: Mee eens, alleen als ik zelf probeer te leven zoals ik zou willen, kom ik toch nogal wat autoriteit tegen. In ons landje van “mag niet” en “verboden te…”. Nagenoeg elke handeling heeft wel een regeltje met beperkingen.

Comments are closed.