questionDe vraag van de PVV naar de kosten van immigratie wordt niet beantwoord. Minister van der Laan suggereert met de woorden “We zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, een Fries, iemand met blauwe ogen of een gehandicapte.”, dat het een onzinnige, haast racistische vraag is.

Het is opmerkelijk dat deze overheid, die miljarden spendeert om exact te meten wie waar hoe laat reist, hoeveel bedrijven welke omzet maken met hoeveel personeel, hoeveel personeelsleden allochtoon zijn, hoeveel iemand met een SVB-uitkering aan boodschappen uitgeeft, hoe de balans van elke eenmanszaak er uit ziet, waar de voorbelasting BTW van iedere ondernemer bonnetje voor bonnetje op is gebaseerd en hoeveel energie iedere Nederlander wanneer op de dag verbruikt, geen interesse heeft in de financiële statistieken van immigratie.

Werkelijk alles wordt gemeten, geanalyseerd, ge-datamined, vergeleken en in statistieken gevat. Maar de vraag hoeveel immigratie de Nederlandse samenleving kost, is overbodig en zou duiden op “blauwe ogen”-onderzoek.

Elke vraag aan de overheid om zich te verantwoorden voor haar uitgaven, is a priori gerechtvaardigd. De overheid beheert namelijk geen eigen geld maar is slechts rentmeester van het geld van de burger. Of het nu gaat om migratie of gezondheidszorg, de overheid dient te allen tijde openheid van zaken te kunnen en willen geven. Zelfs indien de materie complex is en een eenduidig antwoord niet zomaar kan worden gegeven, zou de volksvertegenwoordiger nooit mogen worden afgescheept met de suggestie dat hij iets onzinnigs vraagt en dat zijn vraag riekt naar ongewenste politieke motieven.

Sen Huwa

24 REACTIES

 1. *“We zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, *

  Dit terwijl bij elk krantenartikel staat wat bv overmatig drankgebruik of obesitas de samenleving jaarlijks kost!
  Dat men niet geïnteresseerd is in de kosten geeft aan dat men geen moer geeft om de mensen die dit beleid moeten betalen via torenhoge belastingen.
  Dat men het niet wil uitzoeken geeft aan dat de uitkomsten -om het maar voorzichtig te zeggen- niet erg goed uitpakken voor het gevoerde multicultibeleid van de afgelopen deccenia.
  En de vraagstelling dan maar afdoen op een hoog “blauwe ogen”-gehalte…..tja
  Wie is hier nou eigenlijk de populist?

  Sen Huwa [4] reageerde op deze reactie.

 2. “We zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, een Fries, iemand met blauwe ogen of een gehandicapte.”

  Merkwaardig genoeg zijn ze wel geïnteresseerd in wat een individu verdient, een Fries, iemand met blauwe ogen of een gehandicapte.

  Discriminatie is natuurlijk uitstekend, mits het de staatskas uitkomt.

 3. Jullie hebben zo’n mooie teller op je website die de kosten van de EU voor Nederland aangeeft. Is het misschien een idee om zoiets voor de kosten van immigratie te doen en alvast te beginnen met de bekende 200 miljard. Bij te stellen op het moment dat de regering met de juiste cijfers komt. Geeft mogelijk wat meer anti-propagandadruk voor betrokkenen.

 4. @GB [1]:

  Dat is een goede vraag. De stelling van Van der Laan klinkt erg populistisch en weinig inhoudelijk.

 5. @Hugo J. van Reijen [5]: U is toch niet verbaasd hoop ik.. Een slecht product ga je als producent nou eenmaal geen reclame voor maken, normaal gesproken heb je hier concurentie voor, Alleen in het geval van de staat mist de concurentie.

 6. Het is te schandalig voor woorden dat het kabinet geen antwoord durft te geven. Ik denk dat ze geschrokken zijn van de kosten.

  Indien ze wel eerlijk antwoord hadden gegeven dan zou de AOW discussie ook meteen niet meer gevoerd kunnen worden. De kosten van de vergrijzing vallen ahw weg tov de kosten van de immigratie. Denk dat het nog erger is.

  Een eerlijk antwoord op de vraag zouden de ogen open doen van heel veel kiezers. Wat doet Van der Laan ?? de PVV als een racistische partij wegzetten. Wat een trieste man is Van der Laan toch.

 7. v.d. Laan weet natuurlijk allang wat de kosten zo ongeveer zijn. Daar hoeft niemand zijn calculator voor tevoorschijn te halen.

  Waar het om gaat is dat iemand deze (terechte) vraag nu stelt en op die manier de roverheid dwingt om aan de burger uit te leggen waarom zij de kosten hiervan tot in het oneindige moeten dragen.

  Er was eens een tijd dat zelfs de suggestie genoeg was om de burger voor racist uit te maken als ze voorzichtig vragen stelden.

  Iemand als Wilders laat zich er echter niet door stoppen, want hij is een “populist” en stelt de belangen van de samenleving boven die van de politieke elite en hun socialistische waanideeën. (of hij zijn eigen waanideeën heeft is een andere vraag)

  Als men de kosten toegeeft, heeft de PVDA twee mogelijkheden:
  – Toegeven dat immigratie de burger schofterig veel geld kost zonder dat het veel of zelfs maar iets oplevert, en met die hele onzin staken.
  – Het toegeven en toch uit “morele” overweging doorgaan.

  Optie 1 is voor de PVDA geen optie want ten eerste is de PVDA ideologisch gezien voor de “arme sloeber” en bovendien halen ze hun electoraat eruit.
  Optie 2 hakt hun kop er electoraal af want de burger is doodziek van het dragen van de kosten voor het weldoener spelen door de PVDA.

  Dus zwijgen over de kosten blijft de enige andere optie.

 8. Struisvogels doen dit ook. Kop lekker in het zand en hopen dat ’t allemaal over gaat. Ik denk van niet. Er lopen nu enkele items die er voor zullen zorgen dat de pleuris op korte termijn uit gaat breken. Om er enkele te noemen. Het gedoe met de haren van Wilders. Als Nederland straks van de verbijstering en ongeloof bekomen is zal dit omslaan in woede. De kosten van de immigratie worden geweigerd om openbaar gemaakt te worden. Er hangt nog wat in de lucht over de verhoging van de pensioenleeftijd voor de oudjes. De echte werkloosheidscijfers worden straks bekend. De JSF die zonodig moet worden aangeschaft omdat alleen daar de atoombommen die hier zijn opgeslagen in passen. De lijst zou te lang worden dus help Geert een handje. En als je een hekel aan hem hebt, stem dan op de SP.

  Tedje van Es [11] reageerde op deze reactie.

 9. Toen ik werkzaam was voor een uitkeringsfabriek ergens in NL, kreeg ik op enig moment opdracht om elke tien minuten op een formulier aan te geven wat of ik de laatste tien minuten gedaan had.

  Aangezien ik betaald werd om 6,72 dossier per week af te handelen en ik er ruim 21 per week kon afhandelen, vulde ik constant in dat ik “gewerkt” had.

  Een dik jaar later werd ik ontslagen wegens “onverenigbare inzichtsverschillen”, of zoiets.

  Uiteraard kwam daar meer bij kijken, zoals diefstal van mijn vernieuwende ideeën door directe chefs en een ongezonde belangstelling voor mijn privé leven van diezelfde chefs, maar dat kwam niet aan de orde in de rechtszaal.

  Totale openheid en verantwoording van elke seconde die ik in deze dienst doorbracht werd van mij verwacht.

  En nu wil de overheid verborgen houden wat de immigratie kost?

  Dat betekent niets anders dan dat deze anders zo nieuwsgierige overheid iets te verbergen heeft.

 10. @Hub Jongen [13]:

  Je kan denk ik de vraag beter omkeren: Wat heeft de immigratie (c.q. multiculturele beleid) de samenleving opgeleverd ?

  Graag uitgesplitst per type immigrant, want ik heb zo’n vermoeden dat immigranten uit Polen meer bijdragen dan bijvoorbeeld immigranten uit Curacao.

  En vergelijk dat eens met wat eens en ander heeft opgeleverd in Australie of Canada. Per immigrant.

  Voormalig minister Ella Struisvogelaar wist als veelzeggend antwoord te geven “Recepten!!!” (er moet ergens een video van bestaan). Dus mijn schatting is dat de vermeende winst wel eens kan tegenvallen.
  flap [15] reageerde op deze reactie.
  beek [23] reageerde op deze reactie.

 11. @Bon Vivant [14]: Immigranten leveren niets op. Het kleine beetje wat ze verdienen wordt opgepot en naar huis gestuurd. Dus dat hele immigratiebeleid en open grenzen geneuzel is 1 grote kapitaaldrain.

 12. De regering dient in ons systeem het parlement, gevraagd en ongevraagd, te infomeren. Heeft de regering daar (om als dan niet principiële redenen) geen zin in, dan ontbindt die het parlement en schrijft nieuwe verkiezingen uit met voorlegging van het heikele punt -ic moet de vraag wel/niet beantwoord worden- aan de kiezers, of treedt af, al dan niet met nieuwe verkiezingen. Meer smaken zijn er niet, althans niet als je de grondwet op (principiële?) gronden serieus neemt. Maar helaas, het parlement, de volksvertegenwoordiging, is al sinds de dichtgetimmerde regeerakkoorden niet meer de controlerende macht, maar de aplaudiserende. Dus: we krijgen het niet te horen, we hebben maw geen recht op te horen waarvoor we een maand of 6 per jaar werken, we hoeven alleen maar gewoon te vertellen wat we verdienen. De opbrengsten van een Nederlander zijn namelijk wel tot op de cent nauwkeurig vast te stellen, tenminste als er opbrengsten zijn. De kosten van die Nederlander (tenzij 65+), daar hebben we geen zicht op, en als die Nederlander toevallig achmed heet, dan is het onoirbaarom er zicht op te willen hebben.

  Wie is er dom, de mensen die denken dat ze ons dit alles wijs kunnen maken, of de mensen die weten dat ze dit alles wijs gemaakt wordt, en toch maar door gaan met de rekening betalen van iets wat naar zeggen van de regering onoirbaar is om te berekenen?

  http://www.youtube.com/watch?v=RPCCxzFSBw4

  Andre [17] reageerde op deze reactie.
  Sen Huwa [18] reageerde op deze reactie.

 13. @Caroline [16]:

  “Wie is er dom, de mensen die denken dat ze ons dit alles wijs kunnen maken, of de mensen die weten dat ze dit alles wijs gemaakt wordt, en toch maar door gaan met de rekening betalen van iets wat naar zeggen van de regering onoirbaar is om te berekenen?”

  De mensen die “ons” dit wijsmaken zijn slim. Niet voor niets hebben zij zichzelf in dergelijke posities gemanouvreerd; ze weten dat ze in feite untouchable zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar een (wat mij betreft) low-life als Guusje ter Dorst, die ook nog eens het gore lef heeft om stampvoetend als een klein kind die haar zin niet krijgt uit een vergadering weg te lopen.

  De rest, of ze nou wél of níet weten dat ze dit alles wijs wordt gemaakt, probeert niet met de kop boven het juridische maaiveld uit te komen. Het helpt namelijk niet veel als je aan de verkeerde kant van de gevangeninsmuur zit.

  De slimme mensen herkennen dit alles en nemen hun maatregelen. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om dergelijke situaties te herkennen. Ik raad ze aan om http://www.vrijspreker.nl op de voet te volgen en verder te kijken dan hun neus lang is.

  Leuker kan ik het niet maken, en makkelijker ook niet..

 14. @Bon Vivant [14]:

  Inderdaad.
  Er zijn immigranten en immigranten.
  Maar ik vermoed dat de overheid wel precies weet wat de uitkeringstrekkers kosten.
  Of de AOW-ers.
  Of het onderwijs.
  Of de WAO-ers.
  Of de bijstandsmoeders.

  Maar nu een islamitische groep dreigt te worden ontmaskerd als louter kostenverhogend voor de staat, is het politiek niet-correct bevonden daar opening van zaken te geven.

  Terwijl er intussen met miljarden wordt gesmeten om deze zogenaamde cultuurverrijkers (ik zie het niet!) in de watten te leggen.
  Kijk alleen al naar wat de stadsdeelraden van Amsterdam uitgeven aan allerlei integratie-projecten: dat is werkelijk schrikken. Vooral als men beseft dat velen uitsluitend integreren met een niet-integrerende bedoeling: als goed strategisch middel bij hun islamitische jihad.

 15. Iedereen weet dat een verzorgingstaat en open immigrantie niet samengaan. Daar is geen onderzoek voor nodig. Een verzorgintstaat met open migratoe kost altijd miljarden en zuigt immigranten aan die hier een makkelijk beter leven zoeken. Dat kun je hen ook niet eht kwalijk nemen.

  Sterker nog, omdat door allerlei internationale wetten en morele zaken, de enige immigranten die je kunt selecteren nu net diegene zijn die doorgaans geen probleem zijn, is elke open samenleving gedoemd te kiezen tussen miljarden per jaar extra te betalen of de verzorgingstaat restrictief te maken.

  Die laatste keuze willen we niet maken, en dus gaan we maar heel dwangmatig praten over die groep immigranten die we wel kunnen beinvloeden zoals de Poolse noeste arbeiders of kennismigranten. Wat anti-migrant onderbuik erbij en stoere praat aan de rechtse kant en wat zieligheid geklets aan de linkerkant. Dan wat gratuit geklets over Poolse arbeiders geen toegang tot uitkeringen geven (wat ze namelijk al niet hebben) en wat geklets over dat we beter onze eigen inactieven aan het werk kunnen zetten (maar waar vervolgens niemand de politieke partijen steunt die dit willen).

  In die zin is deze uitkomst enkel opvallend omdat het kabinet zo opzichtig geen antwoord geeft. Het was dan ook dom om niet meteen dit antwoord te geven, want nu won de PVV altijd: bij een eerlijk antwoord en ook bij deze afwijzing.

  Maar ondertussen verandert er niets. Geen enkelle subsidie wordt beperkt of afgeschaft, de kansarme migratie gaat gewoon door en kansrijke migranten zullen ons land steeds meer gaan mijden (omdat Polen & Co steeds rijker wordt en Aziaten en Indiers toch al liever meteen doorvliegen naar de USA).

Comments are closed.