Op  het moment dat U dit leest,  worden met behulp van  geldhonden op Europese  luchthavens   razzia’s uitgevoerd  teneinde  biljetten in beslagimages te kunnen nemen  en boetes op te leggen aan hen die ongedeclareerd meer dan    10.000  euro op zak hebben en hiermee onderweg  zijn tussen luchthavens binnen en buiten de Europese Unie.

Mijn inschatting is de volgende.

Als eenmaal een  voldoend aantal honden getraind en inzetbaar zal zijn,  zal men beginnen de geldhonden ook op andere plaatsen te laten werken: zoals, maar niet beperkt tot:

01.Bij verkeerscontroles ( in Nederland kan van personen die meer dan    2500 euro op zak hebben, het geld afgenomen worden totdat zij de herkomst van het geld aangetoond hebben)

02.In woningen en bedrijven

03.In winkels en supermarkten

04.In openbare gebouwen

05.In  bioscopen, theaters , op kermissen, automarkten en op  straten en pleinen

Voorts voorzie ik de ontwikkeling van  biljetten met ingebouwde zender en/of andere electronica, die het mogelijk zal maken dat van iemand die door een detectiepoort  loopt,  stante pede  vastgesteld zal kunnen worden, hoeveel geld hij op zak heeft.

Tevens acht ik het niet  uitgesloten, dat  de overheid het bij voorbeeld zal verbieden langer dan drie werkdagen  contanten boven een zeker bedrag  in huis te hebben.

Uiteindelijk kan een situatie ontstaan,  waarbij de overheid met een druk op de knop zal kunnnen  vaststellen, waar ter wereld zich alle uitgegeven    biljetten van 500  euro bevinden.

Hiermee zal de functie van deze biljetten voor een groot deel uitgehold zijn.

Wie   dit allemaal vergezocht acht,  moge ik  herinneren aan de situatie van tien jaar geleden, toen niemand bevroedde  dat heden ten dage   geldhonden onze luchthavens  onveilig zouden maken.

Hugo van Reijen

19 REACTIES

 1. Het is helaas niet vergezocht.

  Contant geld is een vorm van vrijheid.

  En deze moet (dus) verdwijnen.

 2. Kijk, het zit zo:

  Valse biljetten verhogen de geldhoeveelheid
  en dit leidt tot inflatoire spanningen.

  Fraudsters on the prowl, central bank warns
  By Himendra Mohan Kumar, Staff Reporter
  Published: September 06, 2009, 22:56
  http://www.gulfnews.com/business/Banking_and_Finance/10346898.html
  UITREKSEL
  Abu Dhabi: The UAE Central Bank said yesterday it had detected fraudulent activities being carried out by individuals from different nationalities.
  +
  “Fake currency notes, if not detected in time, increase money supply in the economy and, in turn, this leads [to] building up of inflationary pressures. The Central Bank should be commended for its efforts,” Mohammad Amerah, an Abu Dhabi-based economist told Gulf News.

  TaLoN.NL [4] reageerde op deze reactie.

 3. Een Lex column van gisterenavond in de Financial Times zegt “No more funny money”

  Hierbij mijn reactie onder een ander FT artikel (dat denk ik toegankelijk is zonder subscriptie) van gisteren. Vandaag heb ik daaronder, boven mijn reactie van gisteren, mijn reactie op Lex aan toegevoegd.

  Gisteren had ik mij vergist. Centrale banken hebben toch kapitsal, maar dus geen (goud-)reserven.

  http://ftalphaville.ft.com/blog/2009/09/07/70171/g20
  G20 puts pressure on banks
  Posted by Gwen Robinson on Sep 07 05:11.
  European banks face pressure to issue far more shares in order to meet a tough new global regulatory framework outlined at the weekend by G20 finance ministers which calls for much stronger capital buffers. The move follows criticism that some banks have used complex securities to meet more than half the existing regulatory requirements through the issuance of “hybrid” securities, which are more like debt than equity. See more analysis of G20 meeting here, and G20 statement here.
  This entry was posted by Gwen Robinson on Monday, September 7th, 2009 at 5:11 and is filed under Capital markets.

  MIJN REACTIES

  1. ! Report
  Ivo Cerckel Sep 8 06:25
  No more funny money, says Lex. (1)

  Funny money depends on CENTRAL banks.

  Yes, central banks may have some capital (I erred yesterday).
  But they have no (gold) reserves

  As long as the central banks continue to print funny money out of nothing , the funny money …

  (1)
  Lex; Bank capital
  Published: September 7 2009 09:30 | Last updated: September 7 2009 22:14
  http://www.ft.com/cms/s/3/9a297da6-9b88-11de-b214-00144feabdc0.html

  2. ! Report
  Ivo Cerckel Sep 7 12:34
  So banks need capital and not reserves?

  And central banks have no capital?

  VERS VAN DE PERS
  Gold breaks back over $1,000
  September 08, 8:15am
  Gold prices broke back over the $1,000 mark on Tuesday for the first time since February, as haven assets remained in demand
  Read more >>
  http://www.ft.com/cms/s/8d2055d6-9c45-11de-ab58-00144feabdc0,s01=1.html

  OFF TOPIC – MEER LOL
  Témoignage thalidomide : Les Monstres de Heidelberg
  par Ivo Cerckel
  mercredi 2 septembre 2009
  http://www.agoravox.fr/tribune-libre/article/temoignage-thalidomide-les-60989

 4. Dit is gewoon weer een vorm van de bevolking onderdrukken.
  Over heel de wereld wordt door overheden de bevolking bezig gehouden en bang gemaakt.

  In mijn ogen proberen ze zo de bevolking met hun gedachten af te houden van wat er werkelijk in de wereld om gaat.
  Als je je namelijk zorgen maakt over je eigen leventje kun je niet bij je zelf naar binnen kijken om te toetsen waar het werkelijk over gaat in de wereld.

 5. Ik pin al sinds meer dan 2 jaar elke week op zaterdag een vast bedrag in cash en dit gebruik ik voor alle boodschappen en uitgaven tijdens de week. Ik maak geen gebruik van airmiles of bonuspassen en heb nog NOOIT een chipcard gebruikt. Nu die OV pas er is met persoonsgegevens zal ik ook geen OV meer gebruiken tenzij er een anonieme dagpas is die ik contant kan betalen.

  Op die manier hou je je bankgegevens lekker neutraal en kan niemand neuzen wat je doet.

  Ik denk dat de overheid meer en meer digitaal geld zal stimuleren maar het meest simpele wat je kunt doen is het simpelweg NIET gebruiken. De Chipcard is in Nederland (buiten de randstad) een hele grote flop geworden. Waarom? Men gebruikte dat ding gewoon niet.

  HJ [11] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [15] reageerde op deze reactie.

 6. Als je niks te verbergen hebt, heb je niet eens 2500,- cash.

  Wanneer de geldhonden dus te weinig werk hebben verlagen ze de norm naar 1500,- dan 500,- totdat het verdacht is om 50,- bij je te hebben.

  Ik voorzie een grote toekomst voor geldhondentrainers.

  woef…

 7. M1, up and away
  September 8, 2009 10:03am
  by ralphatkins
  http://blogs.ft.com/money-supply/2009/09/08/m1-up-and-away/ comment

  Nu werd mijn reactie geschrapt

  Money supply is all of the money (whatever definition – M1, M2 etc.) held by the public.
  Your story today “ECB plans policy revamp to tackle bubbles” is about the interest rates policy of the ECB.
  Why doesn’t the ECB let the market determine interest rates (and thus determine the money supply)?

  Allemaal vals geld.

  Treur nie, we zijn er bijna

  goud 1005,4 dollar per ons, nu 1005,2

 8. @Granny [8]:

  Helemaal mee eens. Ik ben er mee begonnen mijn drank en sigaren altijd contant te betalen. Ik wil niet dat die consumptie gevolgd kan worden door derden. En daarna ben ik bijna alles contant gaan betalen. Is een kleine moeite. Gewoon altijd een paar honderd euro bij je hebben. Wellicht wordt je dan een keer door een kleine crimineel gerold. Maar ik ben bang dat je als je alles giraal doet je op een gegeven moment door de overheid nog veel harder genomen gaat worden en veel meer kwijt bent.

  Helaas moet parkeren nog met chip. Ik moet een keer gaan nadenken over mijn oude dag voorziening, heb wel een en ander gespaard. Maar aangezien de AOW het grootste pyramide spel is ooit ondernomen in dit land en als ik aan de beurt ben zo zal zijn uitgekleed ben ik bang dat er vermogenstoetsen worden ingevoerd. Pensioenfondsen zie ik ook niet zitten, want dat is ook bekend bij de overheid. Wellicht toch een potje met goud vullen?

 9. Wat ik overigens ook wel grappig vind is dat de overheid wel de burgers vraagt een noodpakket te kopen, maar niet wijst op het nut van een paar honderd euro cash thuis hebben liggen voor het geval het pin netwerk plat gaat. Bovendien, als er een ramp is kan je met goud en drank nog steeds alles kopen wat je wil. Maar dat zijn verhalen die de overheid niet wil vertellen.

  Granny [13] reageerde op deze reactie.
  flap [14] reageerde op deze reactie.

 10. @HJ [12]:

  Ja wat verwacht je: Een overheid is tot niets in staat, dus ook niet tot het verstrekken van complete informatie.

  Goud is in crisissituaties nog steeds lastig vanwege de hoge waarde. Je kunt moelijk je Gouden Maple leaf in 10 stukken snijden. Hiervoor is zilver een veel makkelijkere optie. 1 troy ounce zilverstuk is nu ongeveer 12 Euro waard. Dit is dus veel makkelijker te gebruiken.

  Een fles Macallan of Glenmorangie zal inderdaad ook goed te gebruiken zijn maar als de crisis zo hard toeslaat dan heb ik die flessen zelf nodig voor mijn glaasje troost s’avonds 😉

 11. @HJ [12]: Contant geld is een drama voor een overheid die het liefst speelt met onzichtbaar geld.

  fysiek geld kun je niet zo gemakellijk mee sjoemelen. Dat moet weer uit roulatie worden genomen, waar giraal geld gewoon met een druk op een knop is te verwijderen.

  Daarnaast komt ook nog dat met een paar honderd euro cash je ook maar een paar dagen vooruitkomt ingeval van een pincrasch.. Die levert waarschijnlijk paniek op en hamster gedrag, zodat de prijzen in no time zullen exploderen. Dus een paar duizend euro is geen overbodige luxe om te hebben.

  Als iedereen dat zou doen verdwijnt er een hoop contant geld uit de running die op onverwachte momenten weer opduiken. Dit maakt het heel moeilijk voor overheden om de geldhoeveelheid naar hun voordeel te doen uitpakken.

  Tenslotte is contant geld een stuk moeilijker te belasten dan uw spaarrekening.

 12. @Granny [8]: ‘k Leef al jaren op dezelfde manier.
  In het buitenland gebruik ik zelfs mijn pinpas niet.
  Van te voren veel pinnen in daar contant uitgeven.
  De reis zelf (hotel en vervoer) werd geboekt met credit card van een gepensioneerd famillielid (die een pensioentje heeft en niet heus gecontroleerd wordt door de roverheid) en betaal ik cash terug.

  Let wel: ik doe niets illegaals. Ik heb helemaal geen zwart geld (helaas) en over alles werd (onvermijdelijk) reeds inkomstenbelasting betaald. Maar ik wil gewoon geen sporen. Want alles wat de overheid over je weet zal vroeg of laat ooit tegen je gebruikt worden.
  Dus inderdaad: alles contant betalen en geen airmiles of bonus pasjes etc. Die paar procent korting mogen ze houden. De prijs die je betaalt voor gemiddeld misschien 2% korting is het opgeven van je privacy en dat zou je ooit wel eens VEEEEL duurder te staan kunnen komen.

  Scrutinizer [16] reageerde op deze reactie.

 13. Ik ga maar snel mijn werkhondjes omscholen..

  Ze kunnen schapen op de gekste plekken vinden, en aangezien geld stinkt zal ik ze dat ook wel kunnen leren…

  Uil…

  Ik voorzie een contante toekomst voor mijzelf.. 🙂 ..

Comments are closed.