KoopZondagWikipedia:”Het Centraal Planbureau (CPB) is een onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en maakt economische prognoses en analyses. Het planbureau probeert daarbij wetenschappelijk verantwoord en up-to-date te zijn.””

Zo komt er nu een advies over de koopzondag waarover de Kamer morgen discussieert. Dit blijkt zodanig gekleurd te zijn, dat je ook vraagtekens bij hun andere rapporten moet zetten.
 
Daaruit blijkt dat de koopzondag dronkenschap bevordert en winkelsluiting bevordert net meer kerkbezoek.

Deze nonsens, en meer is te lezen in “CBP-rapport rammelt
Het CPB had nog een beetje een neutrale (objectieve) image. Ook al twijfelen daar steeds meer mensen aan.

Dit verhaal over de koopzondag bevestigt die twijfel en bewijst dat toekomstige adviezen kritischer bekeken moeten worden.
Een interne overheidsadviseur die door de overheid betaald wordt, is ook geen goede constructie: “Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt!”

Bovendien vraag ik me af met welk recht een overheid iemand verbieden kan om zijn winlen op zondag open te houden?

Nog even en we worden verplicht om op zondag naar de kerk (of naar de overheids-instructies) te gaan.

Enkele lachwekkende goudkorrels:

„in bepaalde staten van de VS religieuzen aan de drank zijn gegaan omdat winkeliers als gevolg van een wetswijziging op zondag hun deuren mochten openen. Met als bijkomend gevolg een terugloop van het kerkbezoek en legere collectezakjes. En dat zou weer een negatief effect hebben op de armen in deze wereld”.

“….het werkgelegenheidseffect niet meer betreft dan „een ruwe schatting om een indruk te krijgen” en stelt niet te weten hoeveel koopzondagen gaan verdwijnen als gevolg van de beoogde wetswijziging. „Toch spreekt het CPB van een verlies van maximaal 2000 voltijdbanen.
Het planbureau vergeet dat het vaak om deeltijdbanen gaat van als jongeren, vrouwen, allochtonen, herintreders en studenten. Wanneer deze en andere factoren, die het CPB buiten beschouwing heeft gelaten, mee worden gewogen dan staan er zo’n 24.000 banen op de tocht.”

Bestudeerd kan worden of het Planbureau ook zelf wegbezuinigd kan worden.

13 REACTIES

 1. Dus de kerk is zeg maar het laatste redmiddel als je echt niets beters te doen hebt op je vrije zondag..

  Nog beter zou zijn om ook gelijk alle koopavonden te schrappen.. en de televisie. Het stroom vanwege het milieu na 20.00 uur s’avonds afsluiten, behalve voor de kerken.. Misschien gaan er dan nog wel meer mensen heen..

  C van Centraal of Christelijk?????

 2. Waarschijnlijk hebben Balkenende en/of Rouvoet eerst even een voorgesprek gehad, en hun wensenlijstje ingediend.
  Het CPB maakt zich onsterfelijk belachelijk en lijdt ernstige imagoschade.

 3. Dom, want de sabbat, alleen als je gelooft in dergelijke onzin, valt altijd op zaterdag, maar dat willen de gehersenspoelden niet weten en blijven er domweg op hameren dat de winkels op zondag dicht moeten. Maar zondag/rustdag valt op zaterdag…dus?…ellenlange discussies…. enz. enz……winkels blijven dus gewoon dicht op zondag totdat, eventueel, hopelijk de normale en gezonde geesten het roer overnemen in Den Haag.

 4. @René [5]:

  Allemaal een kwestie van tijd, het zou alleen nog wel eens tweeduizend jaar kunnen duren eer men beseft dat het geloof levensgevaarlijk is….Net zo gevaarlijk als het bellen naar een tiplijn van de overheid.

 5. Je kan natuurlijk ook een andere conclusie uit dit rapport trekken. Mensen die religieus zijn raken sneller aan de drank dan normale mensen.

  Ik zeg verbannen die religie nu het CPB dit heeft aangetoont.

 6. Ben het met alle religieuze argumenten eens die hierboven gesteld worden, maar er wordt ook wel heel erg voorbijgegaan aan het feit dat het gezien kan worden als verbieden om op zondag te werken maar ook als verplichten om te werken op zondag.

  Het ligt niet allemaal zo makkelijk, stel ik heb een bijbaan bij bv de H&M, als die nu elke zondag open is zal ik als werknemer ineens veel meer zondagen moeten werken terwijl ik daar misschien wel helemaal geen tijd voor of zin in heb.

  En dan kun je wel roepen, je hoeft niet te werken je kan ook nee zeggen, maar dat getuigt toch van een zekere afstand van de realiteit vooral in deze tijden waar banen niet voor het oprapen liggen….voor jou 10 anderen, als je niet wil werken op zondag zoeken we toch gewoon iemand anders?

  Welke vrijheid is belangrijker, de vrijheid om zelf te bepalen of de winkel open is of de vrijheid om zelf te bepalen welke dagen je werkt, dat zijn 2 verschillende zaken, er zijn steeds minder kleine winkels en steeds meer ketens, die toch wel schijt hebben aan hun werknemers, die denken 1 dag extra omzet, kassa kassa en degene met een bijbaantje mag die zakken gaan vullen?

  Wat is de insteek achter “zelf bepalen wanneer je winkel open is”….meer geld verdienen? Is dat nu de insteek die we willen kiezen? Wordt de leus vrijheid nu niet misbruikt door corporaties/directeuren/leidinggevenden om maar meer omzet te generen? Impliciet betekent dit dat geld verdienen belangrijker wordt gevonden dan broodnodige rust

  Het Front [10] reageerde op deze reactie.

 7. @flabbergasted [9]:

  Ben het helemaal met je eens. Dat onze religieuze broeders er een andere draai aan geven, dat moeten ze zelf weten, maar het punt dat jij noemt staat los van religie, en heeft puur betrekking op de vrijheid van het individu, en vanuit dat oogpunt sluiten die zooi op zondag, of in ieder geval de werknemers de vrijheid geven of zij willen werken op zondag, het mag niet verplicht worden. Wij zijn toch helemaal leip geworden, shoppen, tv kijken, koters op het kinderdagverblijf, etc etc. Als een stel gevoelloze zombies leiden/lijden we ons leven. We moeten het doel/ de draad weer oppakken waarvoor we hier gekomen zijn, kijk nou wat er van ons geworden is, we zijn een lachertje.

  flabbergasted [11] reageerde op deze reactie.
  flabbergasted [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Het Front [10]:

  Inderdaad een lastig verhaal, waar ligt de grens en wie bepaalt die….die verborgen dwang die je voelt als je werknemer bent is heel erg beklemmend en beperkend. Als je een eigen bedrijf hebt kun je die beslissing zelf nemen, eigen risico en dus ook eigen verantwoording.

  Voor de gewone “werkende” man/vrouw zit de wereld toch iets anders in elkaar, praktijkvoorbeeld, ik ben bij mijn vorige werkgever overgeplaatst naar een andere stad, het was natuurlijk vrijwillig, ik had een keuze……ik kon ook ontslag nemen. Als dat de keuzevrijheid is die hier beoogd wordt dan pas ik met liefde voor die vrijheid, want dat is schijnvrijheid (in een schijndemocratie)…..slaaf van god, overheid of geld, 1 pot nat

  En het is dan heel makkelijk om religieuze argumenten onderuit te schoffelen (in mijn ogen ook redelijk terecht), maar het lijkt wel of geld verdienen de nieuwe religie is, dezelfde argumenten die gebruikt worden om religieuze redenen te torpederen kunnen ook gebruikt worden om de de argumenten voor vrijstelling af te schieten

  Welk recht heeft het kapitalisme, het o zo machtige geld verdienen, om mij te verplichten om bv op zondag te werken omdat ik anders mijn concurrentiepositie/baan verlies? De strekking is hetzelfde als je vraagt welk recht heeft de kerk of de overheid om mij te verplichten om de winkel dicht te houden op zondag?

  lastige materie….misschien dat er een evenwichtigere beslissing genomen kan worden als het opium van het volk wat minder belangrijk wordt……zelf even invullen wat ik met opium bedoel, geld of god….

 9. @Het Front [10]:

  Weet je wat een lachertje is? Dat we meer werken als een vorm van vrijheid zien….dat is werkelijk waar geniaal, degene die de mens zo gek heeft gekregen dat we dit geloven verdiend een standbeeld, want die logica raakt echt kant noch wal

  Kom op mensen, meer werken, meer geld verdienen zodat er meer uitgegeven kan worden, meer consumeren, alle vrije dagen opgeven en 24/7 werken DAT is pas vrijheid!!

  Degene die bovenstaand met een strak gezicht kan lezen en daar nog achter kan staan moet echt eens te rade gaan bij zichzelf want die wordt gigantisch voor de gek gehouden en daar heb je niemand op een wolk met een grote baard voor nodig

  Hoe groot is die plaat voor je hoofd als daarin trapt…..meer werken is meer vrijheid, als het niet zo treurig was zou ik nu schaterlachend op de grond liggen

Comments are closed.