Behalve de aandrang van landen als o.a. Rusland, China en Brazilië heeft nu ook de Verenigde Naties (UNCTAD) gepleit voor een andere wereldmunt dan de dollar.
Deze Gobal Currency is natuurlijk duidelijk een stap in de richting van een “World Government”. Zelfs als je niet gelooft in allerlei samenzweringen (conspiracies) is dit wel aan het gebeuren.
We schreven al verschillende keren dat veel van dat conspiracy-gedoe flauwe kul is, maar dat het wel een feit is dat de hele wereld in een stroom zit naar collectivisme. Ook de ontwikkelingen in de EU zijn daar een duidelijk voorbeeld van.
Zie ook ons artikel “Conspiracy in de practijk”.
Zo langzerhand bestaat er al bijna geen enkel soeverein land meer. Allemaal zijn ze aan de een of andere collectivistische organisatie “gebonden”.
Dat hebben meer mensen gedacht, de goudprijs is zojuist weer door de 1000 dollar heengegaan (volgens Kitco).
http://c.moreover.com/click/here.pl?x2191142624&f=1774
flap [2] reageerde op deze reactie.
@Infinity [1]: Ja maar als de dollar niet zoveel waard meer is.. is een euro goud koers voor ons een betere indicatie.
zijn daar ook betrouwbare data van?
Infinity [6] reageerde op deze reactie.
Zojuist op RTL5 het commentaar van Beursanalist Hans de Geus eerst over het zakken van de Dollar.
Quote Hans: “Het is een teken van vertrouwen in de (Europese) Economie dat de dollar zakt…. maar het is wel raar dat die dollar zo heel hard onderuit zakt”
Euhm, nee hoor. Als de FED geld bij blijft drukken dan is die daling nog maar het begin en zullen er nog HEEL veel van dit soort dagen komen
En vervolgens over het feit dat Goud omhoog aan het knallen is de afgelopen week..
Quote Hans: “Goud zou een beschermiddel zijn tegen inflatie, wat natuurlijk onzin is want ja wat heb je nu aan goud als er inflatie is?”
“Uiteindelijk is er een risico dat er een nieuwe bubbel wordt gecreëerd dus op lange termijn lijkt het me slecht nieuws. Goud betaald geen divident, betaald geen coupon, als je daar als een gek in gaat beleggen dat lijkt me niet een teken van vertrouwen in de normale financieele markt die gezond zijn”
HAHAHA, Ja wat heb je nu aan goud tijdens inflatie? Euhm wat dacht je hiervan: De waarde van goud zal tijdens inflatie nog veel meer omhoog schieten? En over je bubbel: die is dan in ieder geval nog ergens op gebaseerd ALS DIT AL ZOU KLOPPEN. Die bubbel zit in het monetaire stelsel, het geld wordt opgeblazen, en niet de prijs van commodities. Nee, doe mij maar liever iets tastbaars dan je NORMALE gezonde financieele markt. Die heeft zich inderdaad keer op keer bewezen, en hier zijn nooit bubbels.
Linkje: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2009/week37/di_1600_beurs_hans.avi_plain.xml
GB [4] reageerde op deze reactie.
@Granny [3]:
Er is nog lang geen bubbel in goud/zilver. Als je de inflatiecorrectie loslaat op de prijzen van begin jaren tachtig dan zou goud ruim boven de 2000 dollar tellen.
Dit terwijl de problemen nu veel groter zijn.
Dat goud, olie EN alle beurzen stijgen kan ik niet anders uitleggen als dat grotere partijen uit cash geld aan het vluchten zijn.
Je kunt beter veel te dure aandelen dan op den duur waardeloos geld bezitten. De dollar staat er naar het lijkt nog iets slechter voor dan de euro maar ook die laatste gaat er vroeg of laat aan.
Dat die globale munt er komt moet ik nog zien.
Wie gaat het montair beleid over deze munt regelen?
Het IMF wat ik (en naar ik aan neem niet alleen ik) als een rechtstreeks verlengstuk zie van de VS??
Een globale munt staat of valt met een nieuwe herschikking van de politieke macht in de wereld.
Ik geloof niet dat de VS en Europa zo maar gaan inbinden op dat punt ten faveure van de BRIC landen.
Een oorlogje dan maar??
De VS is op militair terein nog altijd de onbetwiste nr 1.
Moon Lan Ding [5] reageerde op deze reactie.
@GB [4]:
“Dat goud, olie EN alle beurzen stijgen kan ik niet anders uitleggen als dat grotere partijen uit cash geld aan het vluchten zijn.”
China dus.
GB [10] reageerde op deze reactie.
@flap [2]:
Een ounce goud is bijvoorbeeld sinds 1 januari dit jaar 23,2% gestegen in Dollars en 19,42% in Euro’s (volgens 24hgold.com). De Euro inflateert dus ook vrij veel (ook al is deze wat sterker dan de Dollar).
Jammer dat ik geen Euro grafieken kan vinden zoals van de Dollar op http://mises.org/markets.asp staan.
Armin [8] reageerde op deze reactie.
De dollar zal verder gaan zakken tot ongeveer 1,60 verwacht ik. Immersop het hoogtepunt van de comsumptiebel was dat de koers. Momenteel zitten we al een paar maanden relatief stabiel op 1,40 a 1,45. Ik zie nog geen wegzakken van de dollar.
Logisch, want dan moet eerst de economie weer aantrekken en dat duurt nog wel even. Immers pas als Amerikanen dollars gaan exporteren – lees: de Chinese en EU economie het slob uit consumeren – gaan die munt dalen. Ik zie dat nog niet gebeuren.
@Infinity [6]: Je moet oppassen de goudkoers als directe maat voor inflatie te nemen. Minderdan 20% van de goudmarkt is monetair. Dus vraag voor bijvoorbeeld electronica en sieraden beinvloed de goudprijs ongeacht geldgroei.
Infinity [9] reageerde op deze reactie.
Rothschild [11] reageerde op deze reactie.
@Armin [8]: Inderdaad. Maar de effecten daarvan zijn voor de euro en de dollar door arbitrage vrijwel gelijk, wat een mooie vergelijking toestaat.
Armin [12] reageerde op deze reactie.
@Moon Lan Ding [5]:
Ja hoogstwaarschijnlijk wel.
Maar wat gaat er gebeuren als men in het westen en de VS bij de volgende klap naar beneden bv banken gaat nationaliseren en aandeelhouders (dus ook China) achterlaat met pennystocks?
Gaat China dan al op haar beurt haar productiebedrijven van Westerse multinationals zoals bv Apple of Philips ook nationaliseren?
Vragen, vragen…
@Armin [8]:
Denk je dat nu werkelijk of is jouw bron toevallig Bloomberg of Reuters?
Check dit even:
http://www.financialsense.com/Market/kirby/2008/0825.html
Armin [12] reageerde op deze reactie.
@Infinity [9]: Onjuist. Mijn punt is nu net dat de goudprijs niet bepaald wordt door monetaire vraag. Net als olie is het vooral economische productie. Het is dus een slechte directe maat voor monetaire inflatie. De euro en dollar verschillen enkel in een factor, en wel de wisselkoers. Een verschil in prijsdaling/stijging van goud zegt dus niets over relatieve inflatie van beiden, maar enkel over hun koers. Immers de prijs in euro’s wordt simpelweg bepaald door de dollarprijs maal omrekenfactor. Goud wordt net als olie in dollars uitgedrukt.
Als je zegt, dat de omrekenfactor tussen euro en dollar iets zegt over de relatieve inflatie heb je gelijk, maar neem dan gewoon de wisselkoers 😉
Overigens wordt die ook bepaald door andere zaken, maar is niet zo vervuild als de goudprijs.
Als je toch commodities wilt gebruiken, kun je beter een set nemen zoals zilver, goud, olie, ijzer, koper, etc. Individuele ruis van specifieke commodities haal je er dan uit.
En
@Rothschild [11]:
Ja dat denk ik echt. Jij denkt van niet? Jij denkt dan dus dat de goudprijs niet door vraag en aanbod bepaald wordt … 😉
Comments are closed.