KoninkrijkNederland is een koninkrijk onder het huis Oranje, maar heeft u zich wel eens afgevraagd waarom dat zo is?

Als we terug gaan naar onze ‘gouden eeuw’ dan was juist onze kracht het feit dat we een republiek waren. Dat we er trots op waren de koningen en keizers van Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en Duitsland de wacht te hebben aangezegd. 
 
Nederland was op haar best toen ze nog geen koninkrijk was of er niet toe behoorde.
En toch zijn we ineens in 1815 een koninkrijk onder het huis van Oranje geworden… Dat is toch vreemd.
Wanneer werden we een koninkrijk en belangrijker nog, waarom werden we dat?
We werden in 1815 een koninkrijk, nadat al een paar jaar eerder keizer Napoleon een broer van hem (Lodewijk Napoleon Bonaparte) als koning had aangesteld over het door Frankrijk veroverde Holland.
In 1810 trad Lodewijk Napoleon na een conflict met zijn broer keizer Napoleon 1 af. Hij stelde zijn toen nog minderjarige zoon Napoleon Lodewijk aan als nieuwe koning van Holland. Zijn moeder Hortense werd regentesse.
Keizer Napoleon negeerde die aanstelling en annexeerde Holland.
Toen Keizer Napoleon 1 in Waterloo werd verslagen lag daar het land dat we nu kennen als de Benelux er voor wat betreft leiding, braak bij. De vraag riep zich bij de overwinnaars op of de inwoners van Holland (Toen nog grofweg het grondgebied van de Benelux) zelf hun leiders mochten gaan kiezen, of dat de overwinnaars van Napoleon wel even zouden bepalen wie er leiding over Holland zou gaan geven.
We weten nu dat het laatste gebeurde.

De winnaars van de oorlog bepaalden het lot van Nederland, Luxemburg en België.
Het was geen democratisch besluit, het werd zowel Nederland als het huidige België en Luxemburg opgelegd.

De Oranjes hadden in de eeuwen voor de instelling van het Koninkrijk per 1815 in Nederland een dominerende rol gespeeld. Deze Duitse familie had haar connecties en wist deze perfect uit te spelen toen Napoleon eindelijk verslagen was.
De lage landen hadden jaren onder Franse heerschappij geleefd en veel van de vroegere machtige politieke spelers in de lage landen waren oud, besmet door de Franse overheersing of dood.
De oranjes, die zowel bij Napoleon als bij de Duitse en Engelse vorsten hun connecties hadden, wisten zich zo te manoevreren dat ze de logische keuze werden voor met name de Engelse machthebbers.
De aanstelling van Willem Frederik als Koning Willem 1 was in feite een staatsgreep, uitgevoerd in opdracht van de Engelse regering.
De reden daarvoor was simpel. Engeland wilde een krachtig en Engeland-vriendelijk blok hebben tussen de Europese vasteland grootmachten Duitsland en Frankrijk. Door de Lage Landen te verenigen onder een door hen aangestelde koning zou de kans op wederom een groot Europees blok tegen Engeland een stuk kleiner worden. Tot 1940 heeft deze politiek daadwerkelijk gewerkt, al viel het Lage Landen blok door slecht koningschap van Willem 1 al ruim een eeuw eerder uit elkaar.

Het onrecht van de staatsgreep in de Lage Landen is alleen in België in 1831 hersteld. (Overigens is de huidige Belgische koning toch weer een nazaat van Willem 1) In België gooiden ze de onrechtmatige en slechte machthebber de deur uit en de kozen ze voor een ander en gingen ze los van Nederland hun eigen weg. In Nederland bleef de onrechtmatig aangestelde Koninklijke familie echter tot op de dag van vandaag aan de macht. Het enige wat er aangepast werd, is dat na de dramatisch slechte jaren onder Willem 1 de koning zijn absolute macht deels moest afstaan aan een in het leven geroepen schijndemocratie.
De koning stemde toe met de medezeggenschap van de democratisch door enkele mannelijke kiezers van goede komaf gekozen regering onder de voorwaarde dat zijn erfgenamen nooit meer belasting zouden betalen. Zelfs dat is hem gelukt en die situatie bestaat tot op de dag van vandaag.

De vraag roept zich op, moeten we de fouten uit het verleden onderhand niet rechttrekken? Moeten we niet toegeven dat de macht van de oranjes is voortgekomen uit een staatsgreep vanuit een vreemde mogendheid en dat derhalve hun positie onwettig is?
Overal zien we dat we de fouten uit de geschiedenis willen herstellen.
Recent kregen Duitse deserteurs uit de 2e Wereldoorlog eerherstel. Nederland heeft excuses aangeboden aan Indonesië, Japan heeft excuses aangeboden aan Nederland… Wordt het dan niet ook eens tijd om de staatsgreep van 1815 recht te trekken?
Nederland was voor de Franse inval geen koninkrijk, waarom moesten we het dan na de Franse overval wel ineens worden?
– Om Engeland te dienen… Zijn wij nog altijd een vazal van Engeland, of kunnen we onderhand ook voor onszelf denken?

De discussie over de Koninklijke familie en hun rechten mag wat mij betreft gevoerd gaan worden. Binnen die discussie hoort dus ook het feit dat ze wat mij betreft onwettig zijn omdat ze via een staatsgreep aan de macht zijn gekomen.
Als Nederland een Koninklijk huis wil, laten we er dan over stemmen. Dan is die discussie over het onwettig zijn van hun positie ook voorbij.

Ingezonden door BeursBox.

5 REACTIES

 1. Leuk dat koning Lodewijk II van Holland, zoon van koning Lodewijk I en broer van de latere Napoleon III nog even wordt genoemd.

  Overigens was Willem I tussen 1813 en 1815 reeds vorst van wat het Soevereine Vorstendom der Verenigde Nederlanden heette.

  En natuurlijk was het een soort staatsgreep. Geen restauratie van de staatsvorm van het pre-napoleontische, pre-revolutionaire tijdperk. De oranjes zijn koninklijk geworden doordat de Pruisen, Oostenrijkers en Engelsen daar belang bij hadden.

 2. Ik kan er simpel over zijn: weg met die over het paard getilde Bilderbergtroep. Ik verwijs graag naar een “open” bron.

 3. Geen geweld geinitieerd en middels onderhandelen hun postie weten te behouden en geen belasting betalen.

  Eigenlijk is het koninklijke huis de enige echte libertarische familie van Nederland 😉

  Fred [4] reageerde op deze reactie.

 4. “Als Nederland een Koninklijk huis wil, laten we er dan over stemmen. Dan is die discussie over het onwettig zijn van hun positie ook voorbij.”

  Vrij naieve gedachte. Het koningshuis is mateloos populair en zal met vlag en wimpel 🙂 worden aanvaard middels verkiezingen.
  Overigens vind ik het niet perse wettig als iets dmv stemmen wodt beslist. Legio voorbeelden van zaken die met verkiezingen zijn gelegaliseerd maar in mijn ogen toch zeer ‘onwettig’ zijn.

Comments are closed.