Poster
Poster

Ik liep gisteren door een winkelstraat in Den Haag en kreeg door 2 giechelende meisjes een folder in mijn knuistjes gedrukt met de voornoemde titel. Heel even kreeg ik een sprankje hoop en dacht ik dat het bedoeld was om het totaal overbodige instituut DNB af te schaffen. Heel even zag ik al voor me dat ZKH Willem Alexander tijdens een vergadering over onderwerpen die hij toch niet begrijpt, wakker zou schrikken en op zoek moest naar een ander bijbaantje om zijn van belastingbetalers afgeperste uitkering aan te vullen. 
 
Heel even had ik visioenen van een woedende meute die zich vervolgens verplaatste naar Frankfurt om de valsemunters van de ECB die onophoudelijk de waarde van ons geld inflateren met pek en veren te besmeuren. Heel even doemde een fata morgana op van een  echte bank die niet aan Fractional Reserve Banking doet en dus haar verplichtingen kan nakomen als haar klanten hun door goud gedekte geld komen opeisen.
Maar nee, mijn hoop bleek al ras ijdel. De ondertitel was namelijk: ··Laat de Rijken de Crisis betalen! 

Hieronder een passage:

“ We willen een vuist maken voor de belangen van werknemers, gepensioneerden, studenten en uitkeringsgerechtigden, en pogingen tot verdeel-en-heers beantwoorden met solidariteit. We willen een alternatief bieden voor de waanzin van het kapitalisme, met een eisenpakket waarmee we het geld halen waar het zit “

Hieruit blijkt maar weer eens dat niet iedereen begrijpt dat het kapitalisme de mensheid immens veel goeds heeft gebracht en dat eigendomsrechten niet veel waard zijn in een ‘solidaire’ samenleving. Ik denk niet dat werknemers er veel belang bij hebben als werkgevers weggepest worden, noch de studenten die later toch ook een baantje willen en zo niet, waar moet die uitkering ook alweer vandaan komen? Maar goed, men komt met het volgende voorstel:

“Verhoging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven (winstbelasting) naar 40 procent”

Nu ben ik geen top-econoom, maar als je meer geld afpakt van bedrijven, houden ze dan niet minder over om bijv. lonen van te betalen? Zouden ze dan niet eerder failliet gaan? En als andere bedrijven -zelfs binnen de EU – te maken hebben met belastingtarieven van 10%, zou dat niet iets doen met je concurrentiepositie? En als werkgevers het kennelijk zo goed hebben, waarom beginnen de werknemers dan geen bedrijf? Wie houdt ze tegen? Ze kunnen toch ook gewoon aandelen kopen (2 keer zoveel als ze niet zoveel belasting zouden moeten betalen) in bedrijven en meedelen in die exorbitante winsten? Of moet ik Marx hebben gelezen om dat te begrijpen?

“De inherente ondeugd van kapitalisme is de ongelijke verdeling van zegeningen, de inherente deugd van socialisme is de gelijke verdeling van ellende”
– Winston Churchill

Ingezonden doorThe Red Pill

9 REACTIES

 1. Propaganda werkt. Ik zag laatst hier in Den Haag ook een PvdA-er het “sociale” gedachtegoed verspreiden. Goebbels junior zat flink folders te verspreiden, en de schaapjes namen het maar al te graag aan. Ziek wordt je ervan. Ik stel voor dat alle libertariërs ook maar eens beginnen met flyeren.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. En dan die “jeuktermen” in de geciteerde passages: studenten en uitkeringsgerechtigden.
  Studenten moeten zich eerst maar eens bewijzen, alvorens ze ook maar mogen denken aan het op de zak leven van anderen. Al doen ze dit natuurlijk al (pappie en mammie, subsidies).
  En uitkeringsgerechtigden? Die zullen er zeker zijn, mensen die RECHT hebben op een uitkering. Maar hoe zit het met al die uitkeringsontvangers die het wel lekker gemakkelijk vinden? Daar zit mijns inziens weinig gerechtigheid aan.
  Maar ja, wanneer men het krijgen van geld gewend is, denkt men nogal snel er RECHT op te hebben. En dat flyert dan wel lekker, toch?

 3. En weer durft men of wil men (lees: o.a. het pluche in de 2e kamer/ de marionetten / handpopjes) HET PROBLEEM niet aan te pakken. De rijken zijn slechts een gevolg, kunnen we hun de schuld wel weer in de schoenen schuiven, maar dan lossen we dus niets op. Deze links lullen rechts vullen groeperingen beheersen de strategie van de zwarte piet bij de verkeerde neerleggen uitstekend, alles om lekker met je hol op het pluche te kunnen blijven zitten. Het volk zal het deze keer zelf moeten doen, en naar geen enkele lullo van die 150 in de 2e kamer moeten luisteren. We moeten het ZELF doen, we moeten EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID nemen en alleen dan kunnen we naar een wereld waarin WIJ weer de baas zijn. Als we alles van bloedzuigertje “STAAT” laten afhangen, dan krijgen we nog meer van hetzelfde.

 4. Hieruit blijkt maar weer eens dat niet iedereen begrijpt dat het kapitalisme de mensheid immens veel goeds heeft gebracht en dat eigendomsrechten niet veel waard zijn in een ’solidaire’ samenleving.
  Kapitalisme heeft onze wereld niet groot gemaakt, dat heeft de beschikbaarheid van goedkope energie gedaan. Kapitalisme floreerde hierop omdat het prima werkt zolang er groei is. Maar wanneer er een plafond bereikt wordt stort kapitalisme in, simpelweg omdat het een onhoudbaar systeem is. Oneindige groei kan namelijk niet in een eindige wereld. Om onze obsessie met groei te illustreren: We hebben zelfs een nieuwe term uitgevonden; negatieve groei. Lachwekkend, niet?

  Na dit gemeld te hebben wil ik jullie vragen jullie voorgeprogrammeerde “links versus rechts” denkbeelden even achterwege te laten. Gedwongen solidariteit is namelijk geen solidariteit, ik pretendeer dat dan ook geenszins als alternatief te zien.

Comments are closed.