misesDe huidige problematiek in de westerse wereld wordt veroorzaakt door socialistische planners. In 1947 schreef Ludwig von Mises in zijn boek Geplande Chaos al wat er mis is met deze planners:

Het dilemma…is de keus tussen het democratische proces van de markt waarin elk individu zijn deel heeft en het exclusieve bewind van een dictatoriaal regime. Mensen in een markt-economie trekken hun eigen plan; in die zin is elke menselijke actie een gevolg van individuele planning.

Wat zij die zichzelf planners noemen propageren is niet het vervangen van geplande actie door het op hun beloop te laten van dingen. Het is het vervangen van de plannen van individuele mensen door het plan van de planner. De planner is een potentiële dictator die alle andere mensen wil beroven van de macht om te plannen en te handelen naar hun eigen inzicht. Hij richt zich slechts op één ding: de exclusieve absolute superioriteit van zijn eigen plan.

De enige manier om planners een halt toe te roepen is verzet vanuit de bevolking. Bij het Amerikaanse volk begint het besef sterker te worden dat het nu tijd is voor actie, daarbij geholpen door ‘conservative talk-radio´, een fenomeen dat hier te lande onbekend is. Een uiting van dat verzet werd gevormd door de massale demonstraties van 12 september, voor het Capitool en elders, waar meer dan een miljoen mensen op de been waren. Mensen zonder een grote conservatieve politieke leider, die voor zichzelf opkwamen.

Maar volgens Mises hebben deze mensen wel woordvoerders nodig om iets te bereiken. In 1944 schreef hij in Bureaucracy:

De leiders uit de burgerij moeten klaargestoomd worden om bij ontmoetingen met professionele voorstanders van bureaucratie en socialisme deze het hoofd te kunnen bieden. Te hopen de trend naar bureaucratie te kunnen stoppen met slechts het uiten van verontwaardiging en het nostalgisch ophalen van ‘die goeie ouwe tijd’ is niet realistisch. Die tijd was niet zo geweldig als die voor sommige tijdgenoten lijkt. Wat toen wel geweldig was was de tendens naar verbetering die inherent is aan het systeem van de onbelemmerde vrije markt. Men geloofde niet in de goddelijkheid van de overheid. Dat was hun kracht, hun glorie.

Wijze woorden; hoe waar ze zijn mag blijken uit het feit dat de Democraten in Amerika het weerwoord ontbreekt. Jimmy Carter, onbetwist één van de meer beroerde presidenten, wist het aanzien van het presidentschap nog verder omlaag te halen door alweer de racistische kaart te trekken:

Een overweldigend deel van de zo duidelijk gedemonstreerde afkeer van President Barack Obama is gebaseerd op het feit dat hij een zwarte man is, hij is Afro-Amerikaan.

Nog los van het feit dat de halfbloed Obama net zo wit is als hij zwart is, en deze bewering dus een patente leugen, begint de steeds opnieuw getrokken racistische kaart nogal versleten te raken, zo versleten dat hij doorzichtig wordt. En dat kon nog wel eens een terugslag geven naar de Democraten.

Who is John Galt?

Dit artikel is schatplichtig aan een aantal artikelen op American Thinker.

18 REACTIES

 1. John Galt had heel makkelijk praten toe hij uit de mallemolen stapte omdat hij voordien de zakken al ruim gevuld had. Dat is voor de huidige beroofden, die “subiel” gegijzeld worden, stukken moeilijker, of eigenlijk onmogelijk.

 2. @Spy-Nose [3]:

  Spy-Nose, geef Oscar de tijd, hij bevindt zich nog in de “ik kan mijn ogen niet geloven fase”, dat duurt even, we moesten/moeten nou eenmaal allemaal door die fase van ongeloof heen. Het is emotioneel vaak wel frustrerend als je het zelf eenmaal inziet en je moet de blinden nog overtuigen. Zo werkt het nu eenmaal, zij die nu blind zijn en het straks zien, zullen dezelfde emotionele achtbaan betreden 🙂

 3. @Spy-Nose [3]:

  Spy-Nose, geef Oscar de tijd, hij bevindt zich nog in de “ik kan mijn ogen niet geloven fase”, dat duurt even, we moesten/moeten nou eenmaal allemaal door die fase van ongeloof heen. Het is emotioneel vaak wel frustrerend als je het zelf eenmaal inziet en je moet de blinden nog overtuigen. Zo werkt het nu eenmaal, zij die nu blind zijn en het straks zien, zullen dezelfde emotionele achtbaan betreden 🙂

  Spy-Nose [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Het Front [5]:
  Da’s waar. Altijd goed om te horen.
  Ik ken een heleboel van die mensen.

  Maar ik heb nogal teleurstellende ervaringen. Al mijn jeugdvrienden reageren op dezelfde manier: ze hebben simpelweg allemaal afgehaakt.

  De feiten zijn voor hen onbespreekbaar, ze lezen de bewijsstukken niet en ze vervallen in hun oude “geloof”, dat hen destijds met de paplepel is ingegoten. Dat oude geloof, de mythe, is, althans bij hen, sterker dan een oude vriendschap.

  Tegenwoordig heb ik dan ook hele andere vrienden.

  Groet, Spy-Nose
  .M [10] reageerde op deze reactie.

 5. Ik ken het Spy, daaraan kun je zien dat de meeste mensen de weg kwijt zijn, niet meer open staan, bijna fantasieloos zijn etc. Dit is het gevolg van de eeuwenlange hersenspoeling icm technieken waarvan de meeste geen flauw benul hebben (HAARP, zendmasten, je mobieltje, enz). Wij zijn straling, wij zijn een frequentie (iedereen heeft een unieke frequentie, nog unieker dan DNA), dat betekent dat wij op dezelfde manier beinvloedbaar zijn. Zo kun je hele groepen mensen beinvloeden. Alleen werkt het blijkbaar niet zo goed bij de wakkeren, bij hen die het kind in zichzelf in leven houden, bij hen die nog weten hoe fantasie werkt.

  Je moet de film They Live eens kijken uit 1988, zo voelt je huidige rol in de huidige tijd aan. Ik doel op het stuk waarin de hoofdrolspeler een bouwvakker probeert te overtuigen om een zonnebril op te doen waarmee je de “werkelijkheid” kunt zien. Die strijd, zo voelt het voor “gekken” zoals ons. En dan hebben wij nog geluk, stel dat je dit al inzag in 1950 of eerder, dan bevond je je echt in een selectief groepje, dat je nog wel eens zou kunnen gaan denken dat je echt gek bent. Anno 2009 is de groep in absolute getallen al heel groot, nu relatief nog. En dat duurt niet lang meer als ik mijn gevoel mag geloven 🙂

  Spy-Nose [9] reageerde op deze reactie.

 6. Henry Makow schreef op 11 september over dit onderwerp een zeer verhelderend artikel getiteld “The New World Order is “Communism” “:

  “Most people think Communism is an ideology dedicated to public ownership and championing workers and the poor. This was a simple but incredibly successful ruse which duped hundreds of millions. The ideology appealed to people who want something for nothing- rather a large segment.

  In fact, Communism is devoted to concentrating all wealth and power in the hands of the central banking cartel (the Rothschilds and their allies) by disguising it as State power. (The State is run by witting & unwitting agents of the Rothschilds. When the USSR dissolved, the national wealth was divided between mostly Jewish “oligarchs” who were fronts for the Rothschilds.) … “

  Volgens hem hebben we het hier dus niet over socialistische, maar over communistische planners.

 7. @Het Front [7]:
  Goed opgemerkt. Het zijn de onbevangenheid en de moed van het jonge kind om het gevaarlijke avontuur aan te gaan, het onbekende te onderzoeken en zijn eigen logische conclusies te trekken.

  Dit wordt de mens afgenomen, zodat er een machine van hem overblijft om Judy Andreas te parafraseren.

  “Anno 2009 is de groep in absolute getallen al heel groot, nu relatief nog. En dat duurt niet lang meer als ik mijn gevoel mag geloven 🙂 ”

  Ik hoop, dat je gelijk krijgt, maar er moet nog ontzettend veel gebeuren. Daarvoor moeten er zoveel mogelijk mensen in beweging komen.

  De first responders van WO-I zijn praktisch allemaal dood. Dat vuur is gedoofd. Er wordt slechts “meewarig” over gelachen. Die van WO-II zijn ook uitverteld.

  Ikzelf heb het verhaal over het schandalige verdrag van Versailles van wijlen mijn moeder meegekregen, die het van haar vader had gehoord. Maar er zijn er maar weinig in de familie van mijn grootvader (8 kinderen, 28 kleinkinderen) die dit ook meegekregen hebben, allemaal druk bezig met hun eigen carrière en zich niet afvragende in wat voor wereld we eigenlijk leven.

  Veel jonge Duitsers zijn totaal gehersenspoeld. Die wordt al generaties lang het sprookje van de geallieerden door de strot geduwd. Ze hebben geen kans hun eigen culturele identiteit te ontdekken en te ontwikkelen. Machines zijn het geworden. Niet in beweging te krijgen voor een eigen klus.

  Integendeel. Er is sprake van een praktisch spreekverbod over de verantwoordelijkheid voor de misdadige dodelijke geallieerde bombardementen op Duitse steden, over het kangoeroeproces in Neurenberg en vele andere onderwerpen i.v.m. WO-II.

  M.a.w. ook in Duitsland heeft men moeite de werkelijke situatie in kaart te brengen.

  http://www.weltwirtschaft-globalisierung.de/hitler-wirtschaft.html
  Roger Braun [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Spy-Nose [6]: Even zonder je joden-artikels allemaal gelezen te hebben (uit tijdgebrek, niet uit vooringenomenheid) volgende bespiegeling over jeugdvrienden.

  Net zoals je later blij zal zijn dat je op een gegeven moment goud kocht en dat wel zijn nut bewees terwijl het papiergeld wat je in je jeugd begeerde waardeloos blijkt, zo is het ook met mensen. Zelf kijk ik wel eens nostaligisch terug naar de jaren waarin in als “imbecile heureux” bevriend was met ’s linksen en zelfs een (onwijs lekkere) Franse vriendin had met communistische sypathieen, maar nu ik die allemaal kwijt ben, treur ik er niet om. De nieuwe vrienden die ik heb, al zijn ze minder talrijk, zijn zoals het goud en zilver. De oude, hebben soms kleurrijke facades, maar zijn intrinsiek waardeloos, net als fiat geld. Die wil je gewoon niet eens meer hebben. Dus, kop op, niet getreurd.
  Als mensen niet blijken te deugen, hoef je het niet erg te vinden dat je ze kwijt raakt, in tegendeel: je hoeft slechts te betreuren dat je er jarenlang je tijd hebt aan verspild. Dat dit nu voorbij is (afgeschreven, verlies genomen, met een schone balans verder), is juist positief. Je zou eigenlijk blij moeten zijn met elke “vriend” die je verliest. Beter 2 goeie nieuwe echte vrienden (per definitie libertariers want al de rest heeft gewoon geen moraal) dan 10 oude collectivisten (van welke strekking of nuance dan ook) die van mening zijn dat anderen inclusief jij slechts sacrifial lambs zijn voor hun plannen t.b.v. zichzelf of mensen die ze het gunnen (al dan niet o.b.v. zieligheid van hun favoriete knuffelgroepje).

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Spy-Nose [9]: Veel jonge Duitsers zijn totaal gehersenspoeld. Die wordt al generaties lang het sprookje van de geallieerden door de strot geduwd. Ze hebben geen kans hun eigen culturele identiteit te ontdekken en te ontwikkelen. Machines zijn het geworden. Niet in beweging te krijgen voor een eigen klus.

  Dat is niet waar, mijn eigen constatering. De geallieerden (Amerikanen) worden daar (ook door jongere generaties) niet voor niets ami´s genoemd, dat lijkt een koosnaampje, maar is het juist niet. Het staat voor de bemoeizucht van de Amerikanen om Duitslands ontwikkeling tegen te houden na de oorlog.
  Maar misschien ontmoet ik wel juist die Duitsers die wel hun eigen culturele identiteit hebben ontdekt, dat kan.

 10. Leuke discussie over intrinsike waardelose vrienden.
  Ik geloof iemand maar langzaam door het socialistische cordon kan breken wat om ons heen is gebouwd door de jaren heen. Het duurt een tijdje voordat iemand het licht ziet en velen moeten daarbij een handje geholpen worden (ik ben zelf overtuigd geraakt door een collega en inmiddels goede vriend).

 11. ARTHUR DOBRIN: There is always a way to be honest without being brutal.

  DAVID HUME: Truth springs from argument amongst friends.

  GLORIA STEINEM: The truth will set you free. But first, it will piss you off.

  DANIEL PATRICK MOYNIHAN: Everyone is entitled to their own opinion, but not their own facts

  EDWARD R. MURROW: Most truths are so naked that people feel sorry for them and cover them up, at least a little bit.

  GALILEO: All truths are easy to understand once they are discovered; the point is to discover them.

  BERTRAND RUSSELL:
  What a man believes upon grossly insufficient evidence is an index into his desires — desires of which he himself is often unconscious. If a man is offered a fact which goes against his instincts, he will scrutinize it closely, and unless the evidence is overwhelming, he will refuse to believe it. If, on the other hand, he is offered something which affords a reason for acting in accordance to his instincts, he will accept it even on the slightest evidence. The origin of myths is explained in this way.

  ARTHUR CONAN DOYLE:
  Whenever you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.

  ANDRE GIDE: Believe those who are seeking the truth; doubt those who find it.

  ABRAHAM LINCOLN:
  You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.

  BUDDHA:
  Believe nothing just because a so-called wise person said it. Believe nothing just because a belief is generally held. Believe nothing just because it is said in ancient books. Believe nothing just because it is said to be of divine origin. Believe nothing just because someone else believes it. Believe only what you yourself test and judge to be true. [paraphrased]

 12. Homeland Security’s Michael Chertoff Gets Pounded With 9/11 Questions By C-SPAN Callers
  http://www.youtube.com/watch?v=KT5JZVUKPrs

  Journalist: what is that important information?
  Caller: that is called, the wealthy elite ..
  Chertoff: .. it’s like holocaust deny

  Ongelofelijk.

Comments are closed.