Een jaartje terug was ik nog een echte newbie op libertarisch gebied.
Nog maar nauwelijks op de hoogte van het bestaan van deze politieke ideologie was ik al gauw geïnteresseerd in meer leesvoer op dit gebied (“Atlas shrugged” staat nog op mijn lijstje). Naarmate ik meer las vielen mij de schellen van de ogen en raakte ik overtuigd van de logica van het libertarisme.
Persoonlijk ben ik nog niet helemaal uit het dilemma anarchisme of minarchisme maar een kleinigheidje blijf je houden, toch?
Nu is bij mij de volgende vraag gerezen: Hoe overtuig ik mijn medemens?
Ik kan niet van iedereen verlangen om net zoveel te gaan lezen als ik gedaan heb (en nog doe). En in een gesprek kun je niet “even” duidelijk maken wat de logica is, laat staan dat men daar überhaupt voor open staat. De gemiddelde medelander kan zich geen leven zonder een allesregelende en allescontrolerende staat/overheid voorstellen… en heeft van de term libertarisme nog nooit gehoord. Hoe breng je die boodschap over?
Misschien is het een idee om libertarisme te zien als een product dat gemarket moet worden. Niet met behulp van normale reclamemiddelen.
Maar met inzet van wat ongebruikelijker zaken. Zo zit ik te denken aan bijv. een stripverhaal met op de achtergrond het libertarisch gedachtegoed. Voelt iemand zich aangesproken om dat op te pakken?
Guerillamarketing op de SP-manier (persoonlijk gemaakte filmpjes doorsturen via mail). Opiniestukken in grote kranten, liefst van vooraanstaande persoonlijkheden die al bekend zijn bij het grote publiek. Een moderne website die niet te elitair overkomt maar Jan met de pet ook aanspreekt. Het is natuurlijk leuk en goed dat er zoiets is als een Libertarisch Forum en een Vrijspreker maar wie gaat daar meediscussiëren? Niet die argeloze burger die nog steeds gelooft in democratie in Nederland, een grondwet waaraan geen wet getoetst kan worden, de blauwe (zijn ze blauw?) ogen van een stamelende premier en het legitieme van een koningshuis dat 200 jaar geleden nog niet bestond…
Ingezonden door Scepticus
Scepticus
Er zijn op het internet veel fora waar je de boodschap kwijt kan. Kies er eentje uit, of meerdere, en ga daar reageren. Niet de hele tijd gaan preken, maar gewoon een beetje prikken, dat de overheid niet werkt als oplossing, en soms een beetje de libertarische gedachte verkondigen. Bereik je een vrij groot publiek mee dat wellicht open staat voor nieuwe gedachtes. Het is in ieder geval een publiek dat soms probeert na te denken en de moeite neemt op een moderne manier politiek actief te zijn. Je krijgt ongetwijfeld een keer een ip bannetje, maar dan ga je elders gewoon verder.
Politiek gaat niet meer om argumenten. De politici hebben na jarenlang wetjes en regeltjes maken ons het vrije burgerschap afgenomen, en velen beseffen niet eens dat ze dat is afgenomen. En denken vrolijk mee aan nieuwe regeltjes die een nog betere maatschappij zou scheppen. We zijn een diersoort dat continu een kooi aan het bouwen is. Voor zichzelf. Hoe kan je zo’n wezen overtuigen dat hij moet stoppen met het bouwen van zijn eigen kooi? Hij is irrationeel bezig en niet langer gewend rationeel te denken……
Dus wat ik doe is op enige niet libertarische sites een beetje prikken en ik merk duidelijk dat ik niet de enige ben.
Scepticus [3] reageerde op deze reactie.
Ik stel nu ook vragen op diverse politieke websites, maar dan met het doel om hun eigen ideologie wat meer naar de achtergrond te zetten, en eindelijk eens de echte problemen te gaan oplossen. Het blijkt trouwens slecht gestelt te zijn, met de openheid van, en discussiemogelijkheden op die websites. Bij de meeste is het zelfs onmogelijk te discussieren…
@HJ [1]: Je hebt gelijk dat je met een beetje prikken wel wat bereikt maar op die manier duurt het wel heel erg lang voor een belangrijk deel van de bevolking “bekeerd” is. Mijn bedoeling is juist om een groter publiek in een keer te bereiken. Heb je daar ook een idee over?
Ivor Biggun [4] reageerde op deze reactie.
HJ [27] reageerde op deze reactie.
@Scepticus [3]:
Op websites reageren waar een doelgroep zit die niet op vrijspreker.nl komt.
bizz.nl is een goed voorbeeld of z24.nl.
Er staan artikelen genoeg waar overheidsbemoeienis en ondernemers in 1 adem worden genoemd.
Ik heb zelf al een paar keer daar een discussie gehad en na een korte argumentatie mijnerzijds kreeg ik als reactie letterlijk :”Tja”
Hier zit je voor eigen parochie te preken, wat overigens wel je argumentatie mogelijkheden aanscherpt.
Het is inderdaad moeilijk mensen te overtuigen dat het beter is om je eigen keuzes te maken in het leven. Ik stel voor met zijn allen achter de Libertarische Partij en Toine Manders te staan en ervoor te zorgen dat deze meedoet in 2011. Stripverhalen en goede virals via het internet kunnen zeker bijdragen. ‘Adventures of John Gullible’ van Ken Schoolland is een Amerikaans ‘kinderboek’ over libertarisme, schijnt ook aardig te werken.
Scepticus [6] reageerde op deze reactie.
@Paul Buitink [5]: Wat dacht je van in het leven roepen van een soort werkgroep die alle mogelijkheden gaat bekijken en aansturen?
Paul Buitink [12] reageerde op deze reactie.
@Scepticus, het probleem is een beetje dat libertarisch gedachtegoed volgens mij alleen begrepen kan worden door een attitude van onafhankelijkheid en veel onderzoeken, lezen e.d. Daarvoor heb je ofwel tijd nodig en/of een zeker intellectueel vermogen om al die informatie te lezen en te filteren. Aangezien de maatschappij zo ingericht is dat dat dan ten koste gaat van ´prestatie´ die dezelfde maatschappij weer als prioriteit boven alle andere stelt blijft voor de meesten niets anders over dan ´belangrijke´ zaken te laten regelen door een ´overheid´. Het is volgens mij het bekende verhaal van de kikker in een pan met langzaam warmer wordend water. De kikker (slim of dom) zal heel erg moeilijk worden overtuigd van zijn toekomstige omstandigheid. Ik geloof wel in een beetje prikke(le)n van anderen maar dat gaat helaas in een tergend langzaam tempo.
Frenkelfrank [8] reageerde op deze reactie.
@Roger Braun [7]: Een groter probleem is dat mensen werken vanuit “gevoel”, want nadenken kost zoveel tijd.
“Laat de rijken betalen voor de crisis” voelt misschien wel lekker (als je zelf niet rijk bent) maar slaat natuurlijk nergens op. Als je mensen confronteert met het feit dat ze niet nadenken over wat ze roepen, dan kan dat kleinerend overkomen en komt het helemaal niet meer over. Moeilijk dus.
Toevallig had ik vanochtend een gesprekje met mijn vriendin over de warming up tijdens het sporten. Dat zou nodig zijn. Het gevoel is het daarmee eens, want een auto moet je ook eerst warmrijden, toch? Echter, er is nog nooit fatsoenlijk bewijs gevonden dat een warming up echt zin heeft (behalve mentaal misschien). Toch blijft iedereen er hardnekkig aan vasthouden. Het heeft niets met politiek te maken, maar het geeft wel aan hoe mensen denken.
Nog een: als je met de auto een bocht maakt en je trapt de koppeling in, dan is (was?) dat genoeg om je te laten zakken voor je rijbewijs want je zou dan geen grip meer hebben (???). Echter, zonder extra krachten op de banden heb je alle grip ter beschikking om de bocht om te gaan. Logica én onderzoek wijzen daarop. Toch mocht (mag?) het niet tijdens het afrijden. Ook rij-instructeurs denken liever niet na.
Geloof in de overheid is aangeleerd! Wordt geen naprater!
bert [10] reageerde op deze reactie.
Scepticus, goede insteek van je artikel en ik voel met je mee. Wanneer je eerst een (bepaalde) persoonlijke vrijheid hebt bewerkstelligd en daarmee begrijp je het libertarisme (of welke naam je er aan wilt geven), dan snap je niet waarom iedereen in je omgeving je maar een vreemde snoeshaan vindt. Waarom niet iedereen in 1 keer de brui aan de overheid geeft en het allemaal zelf wil gaan regelen. Waarom men zo passief achter de gevestigde orde aan blijft hobbelen?
En dat wil je eigenlijk het liefst zo snel mogelijk veranderen. Want verdorie, je bent zelf te oud om de veranderingen in de maatschappij 50 jaar te laten duren; dan heb je er zelf niets meer aan.
Je zult echter veel geduld moeten hebben. Er moet een geheel andere “mindset” komen in dit land/de wereld. Dat gaat niet snel en misschien al helemaal niet door overtuiging. Ben jij overtuigd door iemand? Of “zag je zelf het licht” na veel gelezen te hebben? Hoe lang heb je geleefd zonder de logica van libertarisme? Als voorbeeld: ik was in mijn pubertijd al wars van autoriteit en zocht al naar realisme. Maar pas sinds een klein jaartje, op mijn 44e, kwam ik in aanraking met het fenomeen libertarisme. Al die tijd heb ik met veel wrijving en onbegrip naar de wereld om mij heen gekeken. Hoe denk je mensen op andere gedachten te brengen, die werkelijk overtuigd zijn van het hebben van overheid? Die er niet eens twijfels bij hebben?
Een lange weg en zeker: bekendheid verspreiden, bewijzen aanbieden, dat is een eerste stap.
Scepticus [11] reageerde op deze reactie.
@Frenkelfrank [8]: Klopt. Op een camping had ik een keer een gesprek met een diernactivist. Hij was er van overtuigd dat je omwille van het dierenwelzijn beter geen vlees of athans zo min mogelijk vlees zou moeten eten. Echter hij had er niet aan gedacht dat boeren dan wellicht helemaal geen dieren meer zouden houden. Want was daar de toegevoegde waarde van. Met andere woorden activisme leidt tot lege weilanden. Toch denken de meeste activisten niet zo ver door.
Frenkelfrank [13] reageerde op deze reactie.
@Paul Martens [9]: Ik ben door niemand overtuigd. Inderdaad heeft het bij mij ook een tijd geduurd (ik ben nu 40) voor ik het “licht” zag. Na jaren van “zwerven” van de ene partij naar de andere zonder te vinden wat ik zocht kwam ik libertarisme tegen. Het zou toch mooi zijn als je mensen die zoektocht kunt besparen en libertarisme toegankelijker kunt maken. Dat is dus waar ik naar op zoek ben. Vandaar mijn idee van een soort van werkgroep. Er zijn zoveel goede denkers onder libertariërs. Het zou niet moeilijk moeten zijn om een goed plan van aanpak te ontwikkelen om de onwetende burger van de noodzakelijke informatie te voorzien en dat eerste zetje te geven om na te gaan denken.
Devidas [15] reageerde op deze reactie.
@Scepticus [6]: Ik raad je aan 6 oktober naar de maandelijkse bijeenkomst van de Libertarische Partij te gaan. Daar ben ik de laatste 2 keer ook geweest. Dit biedt je een goede gelegenheid persoonlijk andere libertariërs te ontmoeten. Ook kan daar openlijk worden gebrainstormd over hoe de Libertarische Partij te helpen mee te doen aan de komende verkiezingen. Geloof mij, er is een groot electoraat beschikbaar. Ik praat al een tijdje in op allerlei mensen en steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat statisme niet werkt. Dat we zelf weer verantwoordelijk moeten worden voor onze beslissingen. Ron Paul is niet voor niets nooit zo populair geweest als nu. Dit gevoel kan in Europa ook ontstaan. Ik heb voor de zekerheid http://www.endtheecb.com reeds geclaimd!
@bert [10]: Lege weilanden zorgt wel weer voor meer ruimte om huizen te bouwen, dus goedkopere bouwgrond.
Aan de andere kant moet er weer meer verbouwd worden, want dat eten moet toch érgens vandaan komen.
Nog een voorbeeld van complete imbeciliteit:
Een hoogleraar economie op BNR of Radio1, maand geleden. Die zegt dat investeren in de economie echt heel goed is en zo. Enigszins wakkere interviewster vraagt dus of het wel eerlijk is om de werkenden van later op te zadelen met een nog grotere staatsschuld. Nou dat was maar gezeur: de overheid investeert in allerlei mooie dingen zoals stations en wegen, dus ze kunnen wel zeggen dat ze een grotere staatsschuld hebben, maar ze krijgen er toch iets voor terug?
Ik zei dus meteen tegen mijn vriendin dat we een flinke lening moeten doen en een Ferari moeten kopen. Onze (toekomstige) kinderen geven we dan die schuld door, en als ze klagen zeggen we gewoon “ja maar kijk eens, je krijgt wel een mooie Ferrari hoor!”
En dan hebben we het dus over een hoogleraar.
Volgens mij zei George Carlin ooit: “People are basically stupid”. Zie ook dit prachtige interview, over hoe George pijnlijk duidelijk maakt hoe dom mensen zijn: http://www.livevideo.com/video/ChurchOfGeorgeCarlin/C4A742C6C71E4EA0BA373EBB1F9E0605/6-1-2001-george-carlin-denni.aspx
@ Scepticus,
Volgens mij hebben de ogen van die stamelende premier dezelfde kleur als zijn haar. En dat is niet blauw.
@Scepticus [11]:
Op het libertarisme forum zie ik dit staan:
Activiteiten & Strategieën
Welke activiteiten om de vrijheidsidealen te verspreiden en discussie aangaande hoe dit het efficiëntste aan te pakken.
Dit lijkt me een goed verzamelpunt voor een dergelijke discussie en/of werkgroep. Goed inventariseren wat voor ideeën er zijn, wat kost niet teveel, waar is het meeste animo voor, meeste effectief etc etc. Dat zou op de een of andere manier objectief getoetst moeten worden, met SMART geformuleerde doelstellingen.
De verschillende ideeën per topic aanmaken. Bijv:
-Iniatief in trant van de Vrijheidsparade
-Eén zetel behalen met de Libertarische Partij (marketingmiddel)
-Flyer-aktie met specifiek doel (op straat)
-Flyer-aktie met specifiek doel (in brievenbussen)
(Bijv met het doel mensen in een bepaalde periode naar Vrijspreker.nl te lokken, en in die periode hier een hoop libertarisme 101 posts neer te zetten. Of een heldere uitleg wat het libertarisme is. Of beide.)
-Stripverhaal maken en dit online distribueren (lijkt me een goed middel om wat moeilijkere concepten duidelijk te maken. Wat is er moreel onjuist aan democratie, effect van centrale banken etc)
-Goed afkijken van de best werkende Amerikaanse initiatieven.
-Etc, etc.
Wat denk je hiervan Scepticus?
Oscar [16] reageerde op deze reactie.
Infinity [25] reageerde op deze reactie.
Scepticus [28] reageerde op deze reactie.
@Devidas [15]:
“-Stripverhaal maken en dit online distribueren (lijkt me een goed middel om wat moeilijkere concepten duidelijk te maken. Wat is er moreel onjuist aan democratie, effect van centrale banken etc)”
Dan mag ik hopen dat het om een stripverhaal gaat dat minder slap is dan de strips die een blauwe maandag op ‘Meervrijheid’ verschenen, waarbij het flauwe commentaar ‘Boem! ha hahaha!’ grappiger was dan de strip zelf.
http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1279
Devidas [17] reageerde op deze reactie.
Devidas [24] reageerde op deze reactie.
@Oscar [16]:
Ik hoop het ook 🙂
Maar daar moet dus op een structurele manier over worden nagedacht. De discussie is nogal verspreid nu.
Libertarisme zal uit de Verenigde Staten moeten komen, met name van Ron Paul. Hij moet het (slechts) opnemen tegen 2 strekkingen (die op hetzelfde neerkomen). In Europa kom je als partij in een wespennest van 101 partijtjes waar van vrijheidszin weinig sprake is, en is het moeilijker om het verschil te maken.
Dat neemt niet weg dat elk initiatief om libertarisme te promoten zeer welkom is!
Paul Martens [19] reageerde op deze reactie.
@surfer [18]: Denk je? Denk je ook, dat Ron Paul dit voor elkaar krijgt, voordat hij een “ongelukje” krijgt en zijn missie niet af kan maken?
Ik denk eerder, dat libertarisme en aanverwante filosofieën, vanuit elk individu moet komen. Niet als “stroming” uit de VS of waar vandaan ook.
Als je zelf niet een bepaalde persoonlijke vrijheid hebt, en de daarbij behorende manier van denken, dan kun je welke politieke filosofie dan ook, op een presenteerblaadje aanbieden, maar “het volk” kun je geen vrijheidsdenken aanbieden. In het verleden is het meermaals bewezen dat angst wél aangeboden kan worden. En dat wordt ook nog gretig geslikt, waardoor de daarop volgende aangeboden “bescherming” het tot nu toe zo goed doet (= groeiende overheden, meer wetten en regels).
Maar “vrij denken” aanbieden aan de massa die al zo lang van de comfortabele overheidsbescherming geniet? Die vergeten is hoe het is om zelf verantwoording te nemen, zonder te zwelgen in de verzorgingsstaat? In mijn omgeving lukt dat nauwelijks tot niet. En het “er in rammen” strookt niet met mijn principes. 😉
Oscar [20] reageerde op deze reactie.
@Paul Martens [19]:
Aanvullend op uw reactie: ik denk dat 1984 meer mensen het wezen van de overheid heeft doen in zien dan Atlas shrugged. En George Orwell was geen libertarier.
Men dient overigens niet te vergeten dat de meeste mensen zich er helemaal niet van bewust zijn welke gewelddadige mechanismen schuil gaan achter de overheid, die een imago heeft van braafheid door al die goedbedoelende sociale politici die het zo goed voor zeggen te hebben met de mensen en zoveel belang hechten aan wellevendheid; het racistische lid van een macro-knokploeg Minister ter Horst gisteren nog bij Pauw & Witteman, ook ik geloof dat het gansje zelf niet eens beseft wat het apparaat waar zij onderdeel van uitmaakt wezenlijk inhoudt.
Paul Martens [21] reageerde op deze reactie.
@Oscar [20]: Denk dat u daar gelijk in hebt (zowel Orwell als de laatste zin van uw reactie).
Zou het probleem misschien liggen in het feit, dat mensen geen zin / te lui / te laks / geen tijd hebben om zich ergens in te verdiepen? Kwestie van prioriteit? (GTST belangrijker dan 70% van je inkomen laten stelen).
De meeste mensen (die ik ken, tenminste) denken ook niet verder dan hooguit 1 laagje. Denken niet bij het woordje gratis: “oh, dat wordt dus door iemand anders betaald?”
Of bij subsidie: “wie draait er nu weer op voor de kosten van dit niet levensvatbaar initiatief?”
Weten nauwelijks bij wie/voor wie ze werken. Is ook niet erg, want je moet een boterham verdienen. Maar hoeveel miljoenen werknemers zijn er in de wereld die het eens zijn met bepaalde, door de overheden ingegoten propaganda, en ondertussen werken bij bedrijven die uiteindelijk eigendom zijn van die personen die in diezelfde propaganda worden verfoeid?
Ach ja, logica is ook zo moeilijk. Schijnbaar is het veel gemakkelijker om achterbakse omwegen van de overheden en media te accepteren dan een simpel “1+1=2”.
Oscar [23] reageerde op deze reactie.
M.i. zijn er ook veel mensen die wel nadenken en het (ongeveer) begrijpen maar er van uit gaan dat ze toch geen verandering teweeg kunnen brengen en dus passief blijven. Mijn vrouw begrijpt ook niet waarom ik me zo druk maak… Wel roepen dat stemmen toch geen zin heeft maar ook niet actief werken aan verandering.
@Paul Martens [21]:
“Denken niet bij het woordje gratis: “oh, dat wordt dus door iemand anders betaald?””
Ik vraag me af in hoeverre dat opgaat. Natuurlijk denken de meesten bij het woord gratis niet verder. Ik kan me discussies herinneren met socialisten die vonden dat gezondheidszorg en openbaar vervoer gratis dienden te zijn. Ik vroeg toen in mijn, enigzins geveinsde, kinderlijke onschuld: ‘waarom dan niet alles gratis?’ Maar dat was volgens hen niet realistisch aangezien het geld toch ergens vandaan MOEST komen. ‘Waarom dan niet meteen de mensen meer geld geven zodat ze dáár een kaartje van kunnen kopen?’ Antwoord: “ja, dan blijven de files en de millieuvervuiling bestaan bla bla bla…”
Gratis schoolboeken = niet alleen betalen voor schoolboeken, maar ook voor de ambtenaren die betrokken zijn bij het verstrekken van die ‘gratis schoolboeken’.
Ik denk dat de ‘gratis schoolboeken’ een schoolvoorbeeld is van hoe politieke partijen, in dit geval de ChristenUnie ten aanzien van hun achterban met schoolgaande kinderen, cadeautjes uitdelen aan hun belangengroepen.
@Oscar [16]:
Nu ik erover nadenk, zelfgemaakte youtube filmpjes zijn waarschijnlijk een beter idee dan een libertarische strip (ik zit een beetje te klooien met windows movie maker).
Oscar [26] reageerde op deze reactie.
@Devidas [15]:
Het forum is er inderdaad ideaal voor om op een decentrale manier een projectje te beginnen. Zo is er bijvoorbeeld al een lijst met drogredenen voor het bestaan van de overheid in de maak.
Mocht de schaalbaarheid van de forumstructuur voor het organiseren van projectjes eventueel niet optimaal blijken, wil ik altijd nog wel software als ProjectPier online zetten. (Hoewel ik dan al meer praat over grote projecten.)
Verder stel ik natuurlijk altijd prijs op andere goede ideeën.
Maar goed, eerst maar eens het overzicht van Nederlandstalige libertarische boeken afmaken..
@Devidas [24]:
Ja, denk ik ook. Stel je wordt een nationale of internationale you tube hit….zoiets kan blijven hangen. Duizenden druppels op een gloeiende plaat is een plens.
@Scepticus [3]:
Ik heb nooit in de grote sprong voorwaarts geloofd. Niet dat je niet daarnaar moet zoeken, maar het is niet realistisch te denken dat opeens eenieder het licht ziet. En als je maar blijft zoeken en hopen op de grote sprong voorwaarts raak je snel gedemotiveerd en brand je libertarische hoop / licht wellicht te snel uit.
Je kan bijvoorbeeld hoop putten uit het feit dat Janmaat inmiddels qua strikt vreemdelingenbeleid is ingehaald door de VVD en de PVV. Niemand had dat 20 jaar geleden kunnen denken. Maar daar is een sprookje van de multi culti samenleving icm verzorgingsstaat uiteindelijk ook doorgeprikt. In ieder geval door een flink deel van onze samenleving. Wellicht zien die partijen – of andere- ooit nog eens het libertarische licht.
Ik denk dat als er maar genoeg mensen prikken het op een gegeven moment best snel kan gaan.
@Devidas [15]: Op zich wel een goed idee, alleen ben ik bang dat het alleen bij discussiëren blijft. Het is wel een begin. We kunnen altijd zien wat er uit komt.
Het prikkelen van anderen (zoals JH) probeer ik zo nu en dan ook op websites en dat zou toch op den duur wel wat effect moeten sorteren.
Maar met mijn baan kan ik de mensen pas echt bereiken. Ik werk in het buitenland bij een reisbureau en daar vragen de klanten zelf hoe ik er terecht ben gekomen en wat er zo leuk is aan het land. Nu is Thailand in mijn ogen 1 van de vrijste landen ter wereld en dat kan ik dan in geuren en kleuren uitleggen! (slechts 10% loon belasting en 7% BTW) meer steelt de overheid hier niet van je. Dat valt toch nog reuze mee 😉
Mijn leuze is:” Convince one at a time” omdat je toch wel wat tijd nodig hebt om iemand het licht te doen laten zien.
Oscar [30] reageerde op deze reactie.
Overheidsslaaf [31] reageerde op deze reactie.
@Fluminis [29]:
“Nu is Thailand in mijn ogen 1 van de vrijste landen ter wereld en dat kan ik dan in geuren en kleuren uitleggen!”
Ik geloof ook dat woord thai vrij man betekend in het siamees. 🙂
Maar belastingdruk is natuurlijk niet de enige indicator voor de mate van vrijheid. Vrijheid van meningsuiting is er ook een. En in Thailand staat gevangenisstraf op majesteitschennis.
Fluminis [33] reageerde op deze reactie.
Comments are closed.