LogicaEen jaartje terug was ik nog een echte newbie op libertarisch gebied. 

Nog maar nauwelijks op de hoogte van het bestaan van deze politieke ideologie was ik al gauw geïnteresseerd in meer leesvoer op dit gebied (“Atlas shrugged” staat nog op mijn lijstje). Naarmate ik meer las vielen mij de schellen van de ogen en raakte ik overtuigd van de logica van het libertarisme. 
 
Persoonlijk ben ik nog niet helemaal uit het dilemma anarchisme of minarchisme maar een kleinigheidje blijf je houden, toch?

Nu is bij mij de volgende vraag gerezen: Hoe overtuig ik mijn medemens?

Ik kan niet van iedereen verlangen om net zoveel te gaan lezen als ik gedaan heb (en nog doe). En in een gesprek kun je niet “even” duidelijk maken wat de logica is, laat staan dat men daar überhaupt voor open staat. De gemiddelde medelander kan zich geen leven zonder een allesregelende en allescontrolerende staat/overheid voorstellen… en heeft van de term libertarisme nog nooit gehoord. Hoe breng je die boodschap over?

Misschien is het een idee om libertarisme te zien als een product dat gemarket moet worden. Niet met behulp van normale reclamemiddelen. 

Maar met inzet van wat ongebruikelijker zaken. Zo zit ik te denken aan bijv. een stripverhaal met op de achtergrond het libertarisch gedachtegoed. Voelt iemand zich aangesproken om dat op te pakken? 

Guerillamarketing op de SP-manier (persoonlijk gemaakte filmpjes doorsturen via mail). Opiniestukken in grote kranten, liefst van vooraanstaande persoonlijkheden die al bekend zijn bij het grote publiek. Een moderne website die niet te elitair overkomt maar Jan met de pet ook aanspreekt. Het is natuurlijk leuk en goed dat er zoiets is als een Libertarisch Forum en een Vrijspreker maar wie gaat daar meediscussiëren? Niet die argeloze burger die nog steeds gelooft in democratie in Nederland, een grondwet waaraan geen wet getoetst kan worden, de blauwe (zijn ze blauw?) ogen van een stamelende premier en het legitieme van een koningshuis dat 200 jaar geleden nog niet bestond… 

Ingezonden door Scepticus

34 REACTIES

 1. @Fluminis [29]:

  De meeste libertariers kunnen in hun baan heel veel mensen bereiken. Dat is heel goed te gebruiken voor promotie. Om te beginnen zouden we visitekaartjes kunnen drukken, met daarop het webadres van een soort van libertarisme101 website.

  En iedere keer als iemand vraagt hoe het komt dat je zo vrij leeft, of iedere keer dat je zegt ‘laat dat factuurtje maar zitten, cash is beter’ of dat je je bar/restaurant een uurtje langer openhoudt dan de overheid dat toestaat, en mensen ervaren wat je doet als positief, dan geef je je visitekaartje.

  Zeg maar een soort van guerillamarketing, gelinkt aan positieve associatie.

  Maar dan moeten we eerst een libertarisme-voor-beginners-website maken.

  Een van de belangrijkste punten om aan te werken is denk ik het verkorten van de tijd dat het duurt om libertarier te worden. Als we een goede uitleg kunnen schrijven/tekenen/filmen (zodat we geen geinteresseerden verliezen vanwege ’te droog en theoretisch’) dan hebben we stap 1 in ieder geval gezet.
  Scepticus [32] reageerde op deze reactie.
  Devidas [34] reageerde op deze reactie.

 2. Een van de belangrijkste punten om aan te werken is denk ik het verkorten van de tijd dat het duurt om libertarier te worden. Als we een goede uitleg kunnen schrijven/tekenen/filmen (zodat we geen geinteresseerden verliezen vanwege ‘te droog en theoretisch’) dan hebben we stap 1 in ieder geval gezet.

  @Overheidsslaaf [31]: Da’s precies wat ik bedoel…

 3. @Oscar [30]: Klopt er is hier een hele straffe regelgeving op majesteitsschennis, verder heb je nog de pesterijen van de politie op de straat. Maar verder bemoeit de overheid zich maar weinig met de inwoners. Als ik bijv de deur van MIJN huis pimpelpaars wil verven dan kan dit, het is immers MIJN huis!

  @scepticus
  Ik snap dat we moeten proberen het groter aan te pakken om meer mensen te bereiken. Maar sommige mensen zoals ik zelf zijn absoluut geen begenadigde schrijvers of sprekers. Een op een kan ik mensen met voorbeeldjes veel beter mijn kant van de medaille laten zien dan dat ik dit voor een groter publeik zou doen. Maar er zijn uiteraard libertariers die die wel goed kunnen.

  Ik ben het wel helemaal er mee eens dat nu de de tijd is om het groter aan te pakken daar meer en meer mensen een adversie tegen de overheid en hun betutteling en gegraai krijgen. Eerste punt lijkt me meer aandacht voor de Libertarische partij in Nederland. Tot 3 jaar geleden wist ik niet eens van hun bestaan af.

 4. @Overheidsslaaf [31]:
  Laten we hiermee beginnen http://libertarisme.nl/.
  Wat moet hier aan veranderen.
  Ik zou zeggen 2 dingen.
  1) Er zit geen marketing achter. Je moet er maar toevallig terecht komen. (belangrijkste reden!)
  2) Het woord libertarisme schrikt af en het plaatje “grondleggers van het libertarisme” schrikt af. Mises en Rand komen ze vanzelf wel te kennen. Het past niet bij de doelgroep. Het is niet marktgericht!

  Kortom, tis allemaal marketing.

Comments are closed.