Deze uitspraak  werd in een groot aantal landen aan het publiek voorgelegd.show

In IJsland was  85 procent het met de uitspraak eens, in België  74  procent,  in Nederland 68 procent, in Zwitserland    62 procent en in Turkije 27 procent.

Met de uitspraak :

“ De eerste   menselijke wezens leefden   tezelfdertijd als de dinosaurussen”

is 14 procent van de Nederlanders het eens. ( dus aanzienlijk  meer dan het percentage van 2,5  aan debielen, imbecielen en idioten dat het Koninkrijk telt ),  24 procent van de Belgen,  9  procent van de Zwitsers en    42  procent van de Turken.

In   Ierland, Oostenrijk , Spanje en Denemarken denkt meer dan   20 procent van het publiek,   dat de  aarde  een maand nodig  heeft  om  een cirkel te maken rond de zon.

Ik   ontleen deze statistieken  aan “ The greatest show on earth” van Richard Dawkins.

Hugo van Reijen

37 REACTIES

 1. @LvM [30]:

  Ok, wat dat betreft ben ik geen gelovige, maar een logisch-empiricus met transcendente ervaring na via negativa.

  Ik kom steeds op het solipsisme terug omdat, zoals je reeds opgemerkt hebt, het nodig is om voorbij solipsisme te komen om tot een moraal te komen. Komt men er niet voorbij, dan blijft het aannemen van het bestaan van een ‘jij’ een geloof, gelijkwaardig aan het geloof aan God.

  ““Voorbij solipsisme komen” -vooral dit zien als een vereiste- is een mooi voorbeeld van frustratie over afwezigheid van een zichtbaar/voelbaar hoger iets.”

  Nu gebeurt er precies wat ik in dit topic schrijf naar YaHozna, de drogreden of de bewering dat zoiets(voorbij solipsisme komen) niet ter zake zou doen.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/10/normbesef-ondermaats/comment-page-2/#comments

  Heb je ook een argumént?

  LvM [32] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [34] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [31]:
  Hypocrisie, kleingeestigheid en selectief lezen inclusief een vleugje valse arrogantie en vage begrippen als “transcenderen” die schijnbaar geen uitleg nodig hebben maakt deze discussie erg vermoeiend.

  Is ook stom van me, om een dergelijke discussie in te gaan. Vooral omdat dit heel erg herkenbaar is in discussies met mensen die aan geloof doen.

  Oscar [33] reageerde op deze reactie.

 3. @LvM [32]:

  Om even terug te komen waar ik reactie no.31 mee eindigde…heb je ook een argumént? Ik hoop overigens niet dat jouw reactie no.32 op te vatten is als argument. Ik zou je beklagen.

  Transcenderen is overigens geen vaag begrip, het staat als woord gewoon in woordenboeken en er zijn bergen literatuur over te vinden.

 4. @LvM [12]:
  “Dat vogels geëvolueerd zouden zijn uit dinosauriërs is weer iets heel anders.”

  Ik zou er nog niet zo zeker van zijn dat alle Dino’s vroeger schubben hadden.
  Er zijn steeds meer “bewijzen” te vinden dat veel soorten verenpakken hadden.
  Niet echt een macro-evolutie dan, maar meer een voortbestaan van de kleinere verendino’s (vogels) en schubbendino’s (krokodil, schildpad) door micro-aanpassingen.
  De grotere exemplaren hebben het niet gered.
  Heel gewoon dus. etcetera. 😉

 5. @LvM [30]:

  Gelukkig bestaat er niet alleen geloof, maar ook wankelend geloof.

  Gelukkig bestaan er ook mensen, die , doordat het verstand werkt,
  beginnen te “worstelen ” met datzelfde geloof.

  Niet voor niets luidt het spreekwoord : “Luctor et emergo”

  Als een kuiken dat door de schaal breekt en de werkelijkheid aanschouwt, zo heb je daar dan een gelovige, die wijzer wordt en het licht ziet aan het einde van een tunnel, waarin hij dat licht jarenlang niet zag en meestal niet wilde zien tengevolge van hersenspoeling en vergiftiging van het brein.

  Hugo van Reijen

Comments are closed.