Paniek-NIETRED: Onderstaande adviezen kunnen zeer waardevol blijken. Overweeg daarom zelf welke maatregelen u nuttig lijken. Misschien hebt u zelfs aanvullingen.

Beste familileden, vrienden en kennissen. Een paar jaar geleden heb ik aan verschillenden van jullie laten weten dat ik verwacht dat we binnenkort economisch zwaar weer krijgen. Door sommige ben ik toen hiervoor toegelachen. Helaas is mijn voorspelling van toen uitgekomen. Na lang nadenken heb ik besloten om jullie bij deze te laten weten dat ik verwacht dat we binnenkort economisch nog veel zwaarder weer krijgen dan wat we tot nu toe hebben gezien. Dit ondanks het grote aantal positieve berichten die we van de overheid via de media ontvangen, dat we uit het economisch dal kruipen. Reden voor de kredietcrisis is dat we met name de laatste 20 jaar veel te veel geld voor “zwendelpraktijken” hebben geschapen. Met de “reddingsprogrammas” voor banken hebben we het schuldenprobleem nog veel groter gemaakt dan dat die al was en de noodzaak tot oplossen van het probleem voor ons uit geschoven. Het schulden en derivaten (financiële producten met een hoog risico) is nu zo groot geworden dat hele systeem instabiel is geworden. Hieronder geef ik een paar adviezen hoe je jezelf en je gezin zoveel mogelijk kunt beschermen tegen de crisis die binnekort vermoedelijk komt. Uiteraard hoop ik net als jullie dat de diepe economische crisis niet komt.
 
Netwerk
Beste bescherming tegen de crisis die vermoedelijk binnenkort compleet wordt, is te zorgen voor een netwerk van mensen om je heen waar je op terug kunt vallen als dit nodig is. Uiteraard geldt dit ook andersom dat mensen die het nodig hebben ook op jou terug kunnen vallen. Dit kan bestaan uit het beschikbaar stellen van middelen, maar ook leveren van diensten en al het andere wat nodig is.

Verhuizen
Voor degene die plannen hebben om te gaan verhuizen is het uitdrukkelijke advies om eerst je eigen woning te verkopen, voordat je een andere woning koopt. Als je dit niet doet loop je een hoog risico dat je de eigen woning niet verkocht krijgt, of voor een veel lagere prijs dan wat je verwacht had. En hierdoor zeer veel geld gaat verliezen.

In de afgelopen vijftien jaar zijn de prijzen van woningen in Nederland tweeenenhalf maal zo duur geworden dan wat ze waren. De prijzen van woningen bestaan in ons land nu gemiddeld voor een derde uit gebakken lucht. In Amsterdam bestaan de prijzen van woningen gemiddeld zelfs voor de helft uit gebakken lucht. Reden waarom dit heeft kunnen ontstaan is dat we woningen financieren op basis van marktwaarden in plaats van reëele bouwkosten excl. grond. Ook het IMF verwacht dat de prijzen van woningen in Nederland binnen redelijk korte termijn met een kwart zullen dalen. Zo lang je niets hoeft te verkopen is er niets aan de hand.

Spaar en beleggingasdvies
In de periode van april tot en met september van dit jaar zien we dat de beurskoersen van 200 naar 300 punten zijn gestegen. Dit lokt met name kleine beleggers uit om nu ook in te stappen. Uitdrukkelijk advies is om dit niet te doen. Sterker nog het advies is om de aandelen, obligaties en opties etc. die je bezit voor half oktober 2009 te verkopen. Stijging van de beurskoersen is nergens op gebaseerd. Er is een hoog risico dat de beurskoeren binnenkort met de helft of meer gaan dalen / de grote jongens zijn nu zelf op de achtergrond hun aandelen massaal aan het verkopen, dit lijkt mij duidelijk genoeg.

Voor degene die geld op een betaal- of spaarrekening bij een bank hebben staan en ook nog een hypotheek hebben. Is het advies om dit geld bij dezelfde bank als die waar je de hypotheek hebt lopen te zetten. De garantieregeling dat de eerste € 100.000 die je op een betaal- of spaarrekening bij een bank hebt staan door de overheid gedekt is klink leuk, maar is bij grote calamiteiten niet haalbaar. Door geld bij dezelfde bank neer te zetten als waar je een hypotheek hebt lopen, kun je een vorm van “retentierecht” toepassen. Stel je hebt een hypotheek van € 100.000 en € 10.000 op een betaalrekening staan. Als de bank failliet gaat ben je normaal gesproken je geld kwijt. Met voorgenoemd advies is dit in liquide middelen gezien nog steeds zo, alleen daalt je hypotheek nu naar € 90.000. Per saldo geeft dit advies je dus de beste bescherming dat de door jou zuur verdiende geld niet in rook op gaat. Het bovenstaande advies heeft ook als voordeel dat als je niet meer bij je geld kunt, om dat het monetaire systeem plat ligt. Je nog steeds aan de verplichting om hypotheek rente te betalen kunt voldoen. Het geld wat hier voor nodig is, staat al bij de bank aan wie je deze rente moet betalen.

Dringend advies is om nu ook geen lijfrente te kopen en premies voor aanvullende pensioenen te betalen. De garantie dat je dit geld ooit nog terug ziet is tot de seconde dat je dit geld naar de verzekeraar over maakt. Begin dit jaar heb ik met diverse pensioenboeren gesproken en geen mogelijkheden gezien om je pensioengelden te beschermen als die bij een verzekeraar staan. Anders dan het van een beleggingsrekening af te halen en te verschuiven naar een vorm van liquide middelen die bij de verzekeringsmaatschappij blijven staan.

Door diverse mensen wordt geadviseerd om goud te kopen. Mijn indruk is als je hier nu nog aan moet beginnen, je al veel te laat bent. De prijs van goud is de laatste paar jaar verviervoudigd. Hier komt bij dat je goud niet kunt eten. Het is belangrijker om iets van reëele waarden in huis te hebben. Als je toch graag iets in goud wil beleggen, zorg dan dat je echt goud in handen krijgt en geen genoegen neemt met  beleggingspapieren en of getallen op een beeldscherm waarbij beloofd wordt dat voor jou in goud wordt belegd. Als puntje bij paaltje komt is er voor jou alleen maar een loze belofte en geen goud.

Voorraden
Volgens diverse onderzoeken is de omvang aan voorraden die de meeste mensen thuis hebben klein. Als de winkels een paar weken niets meer leveren, omdat het monetaire systeem plat ligt, vallen er al vele slachtoffers. Beste wat je hiervoor kunt doen is te zorgen dat je thuis voorraden eten etc. hebt, zodat je minimaal een aantal weken, liefst een aantal maanden door kunt.

Tips voor voorraden:
– Hou thuis contant een paar duizend euro aan.
– Koop een paar voorraad rekken.
– Koop een noodkookvoorziening met gas etc. dat je die ook (voor kamperen) kunt gebruiken.
– Koop voorraad rijst, spageti, macaroni (> 1 jaar).
– Koop voorraad overig lang houdbaar eten.
– Koop voorraad schoonmaak, verzogingsartikelen, medicijnen en vitaminen.
– Koop zaden om zelf eten te kunnen verbouwen.
– Koop een met de hand opwindbare radio.
– Zorg voor een voorraad warme truien en dekens etc.
– Overig.

Het grootste deel van de bovenstaande punten hebben betrekking op eenmalig naar voren halen van je besteding aan dingen die je normaal toch nodig hebt. Een klein deel van de bovengenoemde punten geef je in de loop van de tijd maar weg aan een goed doel of zo, als mocht blijken dat ze niet nodig waren geweest.

Grote dure dingen kopen
Advies is om nu geen grote dure dingen, zoals bijvoorbeeld een auto, boot, caravan, cursus, strippekaart bij de schouwburg etc. te kopen, als dit nu niet direct hoeft. Haal geen verplichtingen zoals leningen hiervoor op je nek als dit niet hoeft. Probeer van verplichtingen af te komen als dit nog kan.

Vaccinatie
Dit jaar worden een paar grote vaccinatieronden gehouden, zoals baarmoederhalskanker vaccinatie bij jonge meisjes (in de wandelgangen hoor ik dat de overheid ook zoiets voor jongens wil doen) en nu voor de Mexikaansegriep. Mijn gevoel zegt dat dit grote nepperij is, dat je met deze vaccinaties juist extra groot risico loopt dat je ziek wordt. Reden voor mijn argwaan is het volgende. Er was slechts één geval van Varkensgriep en toen werd al gesproken over gevaar voor een pandemie. Ook was de vaccinatie voor deze nieuwe griep er al eerder dan de griep zelf, hoe kan dit? De farmacheutische industrie is in elk opzicht gevrijwaard voor eventuele gevolgschade van de vaccinatie, jaja? Heb thuis op mijn PC een hele waslijst aan onderzoeken staan waaruit blijkt dat vaccinatie niet veilig is. Kortom bij mij blijft de spuit er uit.

Dringende advies is om liefst voor half oktober 2009 de
hierboven genoemde punten geregeld te hebben!!!

Hopende jullie hierbij voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik,
met vriendleijke groet, Hans

Auteur: H v S / M & M van den Heuvel.
—————————————————————– zie ook:

https://www.vrijspreker.nl/wp/2009/03/wat-kun-je-doen-om-de-crisis-door-te-komen/#more-58689

35 REACTIES

 1. @Bon Vivant [1]: Propagandablaadje SpitsNieuws (gelieerd aan GeenStijl=Telegraaf) noemt de inmiddels als ‘mild griepje’ gekwalificeerde griep nog steeds “het levensgevaarlijke H1N1-virus”…

  Wordt het niet langzaam tijd voor een Europa-brede grote volksopstand?

 2. wij zelf zijn al bezig om flink in te slaan op gedroogd voedsel zoals rijst en pasta’s zit nog verder het net af te struinen wat we nog meer goed kunnen gebruiken.

  ik kan me herinneren dat er op deze website een tijd gelezen hier ook topics over waren, heeft iemand een link hiernaar toe of wellicht een idee voor de redactie van vrijspreker om hier direct links naar te verschaffen op de frontpage ?

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. En voor mensen met weinig geld:

  Koop sigaretten, chocolade, sterke drank, koffie, thee, meel, suiker, zeep, een tankje benzine e.d.

  Dat zijn ruiliddelen als geld (tijdelijk) niet meer functioneerd.

 4. Als de ellende losbarst, verwacht ik in no time echte Mad Max taferelen:rovende bendes en massale moordpartijen om een hap eten. Je mag je als burger niet bewapenen. Het is naïef om te denken dat iedereen zich aan deze regels houdt.

  In die omstandigheden loop je niet met een troy ounce of krugerrand naar de supermarkt voor een halfje wit, dus een noodvoorraad voor een paar weken/maanden, lijkt mij een heel goed idee.
  Ik verwacht niet dat orde en gezag snel worden hersteld, daarvoor is het allemaal een te slappe zooi hier.

  Aanvullingen voor de lijst essentials:
  gebotteld water, drank (ruilmiddel), wc papier, gereedschap, kaarsen/olielamp.

  Lang houdbaar: bonen, soep, gevriesdroogd eten.

  Aangezien de nutsvoorzieningen snel uit kunnen vallen, lijkt een allesbrander geen slecht idee.

 5. Ik ben het niet helemaal eens met een aantal adviezen.
  Maar ja wie ben ik 😉 ?

  Het scenario gaat te weinig uit van een fors (zelfs misschien hyper)inflatiescenario.
  Aandelen en/of dure aankopen kunnen in deze periode misschien nog niet eens zo slecht uitpakken zolang je jezelf maar niet verder in de schulden steekt.
  Laat ik het zo zeggen; het kan wel eens een MINDER SLECHTE optie zijn dan cash geld of een spaarrekening.
  Denken dat je in een dergelijk scenario voor 100% je vermogen kunt behouden is een utopie omdat je gewoonweg niet kunt voorspellen hoe het gaat lopen. Banks en overheidswegen zijn ondoorgrondelijk.
  Dat de massa massaal gaat sparen moet je te denken geven omdat de massa uiteindelijk altijd genaaid gaat worden!
  Los eventueel met je spaargeld elk jaar 10% van je hypotheeklening af.

  Een paar duizend euro thuis hebben voor een banking holiday lijkt me wel weer verstandig.

  Bij de tips voor voorraden mis ik middelen om jezelf te kunnen verdedigen. Vul zelf maar in hoe je dat wilt doen.

  Goud/zilver is wel degelijk nog steeds een goede optie. Dat het zo’n 4 keer over de kop is gegaan zegt me weinig omdat het deccenia lang onderdrukt is door banken en overheid. Beide moet je trouwens vooral zien als een kapitaalverzekering en NIET als een cashcow. Fiatgeld kan naar 0 maar edelmetalen niet.

  Samenwerking en zelfvoorzienende kleine gemeenschappen vormen uit lijfsbehoud lijkt me essentieel. Alleen red je het niet.
  Dit laatste is misschien nog wel het moeilijkse voor libertariers die persoonlijke vrijheid en onafhankelijkheid hoog in hun vaandel hebben staan 😉

 6. Je adviseert mensen hun aandelen te verkopen, maar ik maak me juist zorgen om mijn geld. Ik heb liever aandelen dan euro’s. Spreiden is en blijft essentieel.

  Bij het boodschappen doen pas ik deze regel toe: hoe lang is een product houdbaar? Hoeveel verbruik ik voor die tijd van dat product? Plaats dat in je karretje.

  Vergeet de voorraad water niet. Met drie liter per persoon heb je in zeven dagen al 21 liter nodig. Ik heb 2x 25L op zolder staan. En dat is dus echt minimaal.

  Ga er vanuit dat water, gas, elektra, telefoon, tv en internet niet meer werken. Het enige dat overblijft is waarschijnlijk de radio.

  Blijf na een atoomexplosie minimaal een week binnen in verband met radio-actieve straling. Radio-actieve neerslag (fall out) kun je niet zien, voelen of ruiken, maar kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Een atoomexplosie kun je herkennen aan een zeer felle lichtflits.

 7. Zolang de wereld nog bezig is met sport, spel en vooral voetbal dan hoeven we ons geen zorgen te maken.
  En waarom zou ik goud in huis moeten halen? De overheid zal er voor zorgen dat goud op een gegeven ogenblik nog illegaler is dan drugs en als iemand probeert hiermee te betalen hem of haar zonder pardon naar de eeuwige jachtvelden sturen. Geld hoeft men ook niet in huis te halen, want dat is uiteindelijk niet meer waard dan wc-papier. Honger en dorst zal ons dwingen in opstand te komen en degene af te maken die nu nog het baasje wil spelen.

  Als de overheid werkelijk ons wil redden dan zullen ze rap de bezem door het gespuis, de struikrovers en de bankdieten moeten halen. Desnoods verplichten tot harakiri.., ook het grootste gros van de politici moeten we in de boom hangen te drogen…ze verdienen niet beter, ze oogsten wat ze jarenlang hebben gezaaid.
  We moeten terug naar een wereld zoals we die voor ongeveer 30 jaar geleden hebben gekend of we gaan totaal naar de kloten en eindigen met één groot vuurwerk.

 8. @fuqua [13]:

  Twee ketels en een plastic slangetje. Zodat je je eigen urine kunt destilleren. Sojazaad en champignonsporen. Omdat je bij het kweken van taugé en champignons weinig licht nodig hebt. Taugé bevat veel eiwitten.

  @ H v S / M & M van den Heuvel.

  Op welke termijn verwacht u problemen met de aanvoer van levensmiddelen?

 9. Moet ik nu dan weer mijn zolder gaan volstoppen met voedsel? Heb hem net na de zomer weer ontruimt nadat ik hem vorig jaar op aanraden ook al had gevuld met voedsel, ik heb geen zin dit elk jaar opnieuw te doen geloof ik. Bovendien kon ik bij het opruimen van de zolder op een gegeven moment geen blik soep meer zien…teveel tomaten- en bruine bonensoep gaat vervelen als je dit in korte tijd op moet eten, dus mocht je toch weer je zolder gaan vullen kies dan wel voor meer variatie, daar heb je volgend jaar plezier van! Ik pas in ieder geval dit jaar.

 10. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  Het is een soort Noach verhaal. Je doet ermee wat je wilt!

  Voor inflatie ben ik niet zo bang bij dit scenario, eerder omdat de geldstromen mogelijk helemaal stoppen, hyper deflatie.
  Goedkope artikelen (wat is goedkoop als je geen cash geld hebt)
  Die paar duizend euro ben je ook zo doorheen als er geen of weinig geld meer voorhanden is en er komt niets bij

  Degene die schulden hebben, zullen dan gigantisch in de problemen komen. Het geld zal opgeëist worden.
  Oscar [20] reageerde op deze reactie.
  henk [21] reageerde op deze reactie.

 11. @Peter de1e [19]:

  Hyper deflatie is zeer, zeer onwaarschijnlijk, er is een zeer kleine kans op hoge deflatie, een grotere kans op hyperinflatie en een grote kans op grote inflatie. Tenminste, zolang de overheid het geld mag drukken.

 12. @henk [21]:

  O, natuurlijk. Maar te verwachten is een hoge monetaire inflatie.

  Bij een natuurlijke orde is deflatie ten tijde van economische groei normaal.

 13. “de grote jongens zijn nu zelf op de achtergrond hun aandelen massaal aan het verkopen, dit lijkt mij duidelijk genoeg.”

  schrijf je, maar wie koopt er dan nog steeds? Ook vandaag voor de zoveelste keer knallen de beurzen omhoog en de kleine belegger moet er nog steeds ingezogen worden lees je overal.
  Dus wie koopt er dan? 🙂
  Natuurlijk komt er een correctie, want het kan niet zo blijven doorgaan, maar de redenering klopt denk ik niet.
  groet

  Roger Braun [28] reageerde op deze reactie.

 14. @Frankie [24]: Is niet de reden dat de beurzen omhoogknallen, dat er fors gesneden wordt in de uitgaven en dat dit zodoende een vertekend beeld geeft?

Comments are closed.