crisis2In deel 1 waarschuwde de Argentijn Adrian Salbuchi, internationaal consultant en schrijver voor Argentijnse toestanden in de VS en Europa. Argentinië heeft in het recente verleden door mismanagement van de overheid hyperinflatie gekend, waarop een depressie volgde.

De overheid verloor daardoor het vertrouwen van de bevolking, zoals dat te verwachten is in een hyperinflationaire situatie. Het is daarom dat ik het niet waarschijnlijk acht dat een dergelijk scenario voor de VS en Europa op zal gaan treden; de politici en hun handlangers zouden de controle over de bevolking verliezen en daarmede in hun eigen voet schieten.

Desalniettemin is dit scenario niet geheel uit te sluiten en is het daarom alsook vanuit historisch perspectief aan te bevelen om de hierna volgende 20 minuten durende video te bekijken. De video laat zien hoe barter certificaten de rol van fiat-geld over kunnen nemen in een economie, in dit geval de Argentijnse, die was verwoest door hyperinflatie.

Een op bartering (ruilhandel) gebaseerde economie is minder effectief dan een op geld gebaseerde, maar stukken efficiënter dan 3-cijferige hyperinflatie. De certificaten waren een antwoord van de markt op de hyperinflatie en zijn een alternatief voor geld (of beter gezegd een geldalternatief); de certificaten waren beter dan het alternatief van de overheid omdat de omvang van de uitgegeven certificaten de werkelijke credits voor goederen en diensten niet te boven gingen; iets waar geen enkele zichzelf respecterende centrale bank zich hard voor maakt. Ze hoeven dat ook niet; er staat immers geen sanctie op dergelijke legale valsemunterij, bovendien zijn de waardeloze fiat papiertjes genaamd “geld” gebaseerd op de waarde van gebakken lucht die uit de monden van charlatans als Wellink, Trichet en Bernanke en consorten komen.

[HTML1]

Argentinie als voorbeeld voor de westerse wereld deel 1.

9 REACTIES

  1. Weet iemand meer over geld met beperkte houdbaarheid? Staat er een datum op waarna het geen waarde meer heeft?

  2. Ik begreep laatst van een Argentijn dat het verboden is goud te verkopen afgezien van juwelen. Ze proberen de belastingkoeien in de inflatiefuik te houden.

  3. Duidelijk toch, we kunnen er lang en breed over blijven praten en discussiëren. We kunnen schuldigen aanwijzen, we kunnen zoeken naar oplossingen. Schuldigen zijn er voldoende, maar oplossingen niet. De economie is naar de filistijnen en ijlt nog wat voort op geleend en uit het niets gecreëerd geld…..

    Kort gezegd; ‘WE GAAN NAAR DE KLOTEN’, dat is de enige en uiteindelijke uitkomst. Hoe graag ze ook anders zouden willen zien en hoe angstvallig men probeert het tij dan ook te keren, niets zal lukken en niets zal het grote drama dat ons staat te wachten kunnen afwenden. De heren en dames die ons willen vertellen hoe te leven en praten of normen en waarden, hebben zelf een gigantisch drama gecreëerd. Met uitgestreken smoelen proberen ze ons wijs te maken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen staan te liegen zoals ze nog nooit hebben gelogen…..Het einde nadert!

    IIS [4] reageerde op deze reactie.

  4. @IIS [3]:

    …Heb net even kortgesloten met de bank, de reacties aan de andere kant van de lijn, voor degene die goed kunnen luisteren, liegen er niet om. Spaarders zullen worden gesloopt, schulden zijn oninbaar, aandelen staan op instorten…dat was niet wat men mij vertelde, maar ik kon door de telefoon bijna de bleke neusjes ‘zien’, en dat zegt mij genoeg.

    Niks herstel huizenmarkt, niks economie in 2010 op de rails….Dromen zijn bedrog, vraag maar aan Marco.

  5. ….tot aan het einde van het jaar bestaat de mogelijkheid dat de markt achter de schermen gemanipuleerd wordt; een verontrustende verstoring die overigens pas 1 of 2 jaar later aan het licht komt. Wellicht gaan we ontdekken dat de mythe van een ‘Plunge Protection Team’, volgens geruchten een eenheid aangestuurd door de overheid die onder meer in tijden van beurscrises met overheidsgeld aandelen kan kopen om de beurskoers kunstmatig te behoeden voor een al te diepe val, helemaal geen mythe blijkt te zijn.
    Bron: schogt.

    Kunstmatig alles hooghouden is aan de orde van de dag, en vroeg of laat zal dit zich gaan wreken. Het is ‘iets’ in leven houden wat feitelijk dood is!

  6. @Wijze Uil [7]:

    Variabele rentes stijgen mee. Je moet dus steeds meer rente betalen; weliswaar met geld dat minder waard is, maar toch. De hoofdsom wordt wel minder waard.

    Vaste rentes stijgen niet mee. Hoofdsom + rente smelten als sneeuw in de zon. Tel uit je “winst”.

    Aan de inkomstenkant kan het er wat minder rooskleurig uit zien, zeker voor mensen die zonder baan komen te zitten.

  7. Niet iedereen legt zich neer bij het monopolie van de euro of zelfs de dollar. Pioniers van Californie tot Japan maken zich sterk voor alternatieve betalingsmiddelen, helemaal in lijn met het gedachtegoed van de Belgische hoogleraar Bernhard Lietaer. De crisis speelt ook Nederlandse `believers’ in de kaart

    Een weekendje weg naar een `grand hotel’ in ruil voor het aanleggen van vloer verwarming. Of tweejaar lang de administratie doen in ruil voor een splinter nieuwe auto. Therecia Venema schudt de voorbeelden van creatief zakendoen zo uit haar mouw. Ze is de oprichter van TradeXchange Nederland, een netwerk van ondernemers die diensten en producten bij elkaar afnemen en daarmee in trade euro’s betalen in plaats van echte euro’s. http://www.tradexchange.nl

Comments are closed.