Belasting_Tax_cartoonVoor de derde keer in korte tijd wordt Nederland ontmaskerd als het belastingparadijs dat we werkelijk zijn – en spelen politici de vermoorde onschuld. Ditmaal was het het programma Zembla dat het publieke geheim in haar uitzending afgelopen zondag aan het licht bracht. In 2007 werd een bedrag van 8000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, via Nederland omgezet. Het belastingvoordeel dat multinationals hiermee boeken, vertaalt zich in lagere prijzen voor consumenten. “Een schrijnende ontwikkeling,” aldus Mr. A. Hollander, voorzitter van Tax Justice Nederland. 
 

Het ministerie van financiën kwam maandagochtend direct met een verklaring op de proppen:
“Gelijke monniken, gelijke kappen,” zegt staatssecretaris De Jager. Dat betekent dat multinationals en mkb-bedrijven in de belasting over hun in Nederland behaalde winsten hetzelfde behandeld moeten worden. Eventuele onevenwichtigheden moeten stevig aangepakt worden. Eerder heeft De Jager al de winstbelastingtarieven voor het mkb verlaagd en aanpassingen gedaan in de mogelijkheden van renteaftrek waarvan internationale bedrijven gebruik maakten. Op dit moment is er een omvangrijk wetsvoorstel in voorbereiding voor het aanpassen van de winstbelasting. Het gaat hierin ook om het aanpakken van renteaftrekconstructies waarvan sommige internationaal opererende bedrijven gebruik maken.

Een krachtig signaal, maar de waarheid is weerbarstiger. Multinationals genieten weliswaar belastingvoordeel in Nederland, maar zorgen tegelijkertijd voor veel werkgelegenheid in met name de accountantssector, en betalen wel degelijk een laag percentage belasting over een enorm bedrag. Zou De Jager deze wetgeving aanpassen, dan vertrekken bedrijven als Boing, U.S. Steel en Walt Disney terstond naar Luxemburg of Zwitserland, ten koste van de Nederlandse belastingbetaler.

De Jager weet dit, maar kan het zich in zijn hetze tegen ander belastingparadijzen niet veroorloven om publiek op te komen voor de Nederlandse belangen. Een voordeel dat vele malen groter is dan de schamele miljoenen die de regering misloopt aan zwartspaarders. Het wordt tijd om deze moreel superieure maar uiterst hypocriete houding te laten varen en soevereine landen hun belastingvoordeeltje te gunnen. Tenslotte profiteert iedereen van fiscale concurrentie: het dwingt overheden om zuinig om te gaan met de beschikbare middelen en de belasting laag te houden.

Overigens is Nederland bij lange na niet het grootste belastingparadijs. Die titel is voorbehouden de Verenigde Staten zel

Ingezonden door Marnix van Suylekom
October 20, 2009 by taxplanning

3 REACTIES

 1. Leuk, zo’n publieke omroep gesponsord en beschermd door de staat die stelt dat het onrechtmatig is dat de belastingen ergens in ons landje te laag zijn. Leuk dat ik daar belasting voor mag betalen.

  In een land waar de onderdanen maximaal worden uitgezogen is het niet de verantwoordelijkheid van een omroep om juist op zoek te gaan naar dat ene geval van lage belastingen en dan juist moord en brand schreeuwen dat belastingen op dat punt te laag zijn. En dat dit oneerlijk is. Dan wek je wel erg de indruk op de hand te zijn van bepaalde broodheren. Met name de broodheren met een socialistische achtergrond die dit soort verhaaltjes graag verteld zien.

  Armin [2] reageerde op deze reactie.

 2. Veel van die multinationals zouden hier niet zijn zonder die belastingwetgeving. Hun lage tarieven zijn dan wel laag, maar wel over bedragen die bovendien ook nog eens in het buitenland verdiend zijn.

  Verder zijn gelijke monniken, gelijke kappen natuurlijk ook een verlaging voor het MKB kunnen betekenen …

  @HJ [1]:

  Meeste mensen zijn afgunstig. Daar zijn zelfs hele verhandelingen over geschreven. Men pakt soms liever de buurman, dan zelf een voordeel te hebben.

  HJ [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Armin [2]:

  Men pakt soms liever de buurman, dan zelf een voordeel te hebben.

  Iets dat inderdaad perfect kan worden misbruikt voor foute propaganda

Comments are closed.