sjoemelenHet CDA wil dat minister Wouter Bos (Financiën) zo snel mogelijk zijn Belgische collega opbelt om te helpen Nederlandse zwartspaarders op te sporen die hun geld momenteel uit België weghalen.

Het bankgeheim staat internationaal onder druk. Vanaf volgend jaar zal ook België de fiscus in Nederland informeren over uitstaande spaartegoeden.

Het CDA-tweede kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over de berichten dat Nederlandse zwartspaarders nu massaal hun geld contant opnemen en op die manier de belastingheffing blijven ontwijken.

“Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Alleen als iedereen eerlijk zijn belasting betaald, dan kunnen we onze collectieve voorzieningen handhaven,” stelt Omtzigt. Hij wil dat Belgische banken verdachte transacties met veel contant geld melden.

Tot zover de media.

Omtzigt wil zoals alle politici “hun” geld (in dit geval het geld van de spaarders) omzetten naar “ons” geld. (Ons geld is dan dat wat de overheid zich toegeëigend.)

Nu klinkt het woord eerlijk uit de mond van een politicus uiterst verdacht.

Zeker als het in verband wordt gebracht met het handhaven van de collectieve voorzieningen.

Omtzigt impliceert met wat hij zegt, dat het immoreel is om belasting te ontwijken en dat echter belastingheffing eerlijk en dus moreel juist is.

Als mensen dus hun verantwoordelijkheid tonen door geld (voor wat voor doeleinden dan ook) opzij te zetten, worden zij niet beloond maar bestraft en zelfs door politici voor crimineel uitgemaakt.

Echter worden mensen die niet hun verantwoordelijkheid nemen, door zich in de schulden te storten, beloond in de vorm van schuldsanering of gehele kwijtschelding of subsidies die door de overheid worden gefinancierd. (In dit geval door de spaarders gefinancierd.)

Dus het “stelen” van de ene persoon om het aan de andere persoon te geven, is in de ogen van Omtzigt moreel juist.

De eerlijkheid van de overheid ten opzichte van de collectieve voorzieningen laat ook te wensen over. De premies stijgen en de uitkeringen dalen of de spelregels worden constant veranderd waardoor steeds meer mensen in de problemen komen.

Eerlijk is om mensen te laten betalen voor de diensten en goederen die ze van de overheid afnemen.

Hierdoor is belastingheffing niet langer noodzakelijk.

Maar mijn voorstel zal door de overheid en door mensen die hun verantwoordelijkheid niet willen of wensen te nemen, gezien hun gedachtegang als immoreel worden bestempeld.

12 REACTIES

  1. Met die flut spaarrente van vandaag de dag, levert je geld onder je matras ook het meeste op.

    A: je hoeft niet bang te zijn dat je bank omvalt.
    B: je hebt het beste bankgeheim wat er bestaat. Jezelf.
    C: geld op de bank, 4% betalen aan fiscus,2 procent rente. Heb ik het nog niet eens over de geldontwaarding.

    En die oude sok, of het matras blijkt ook nog eens het veiligste te zijn.

  2. Duidelijk stukje Louis, zeker voor “de massa” die er nog heilig van overtuigd is dat we ons aan het “sociaal contract” (?) moeten houden.

    En wat die mensen met hun Belgische spaarcenten aan het doen zijn kan ik van harte onderschrijven. Gewoon je geld contant opnemen, daarvan kleine blokjes goud kopen, of zilver, platina en diamantjes. Of andere dingen die waarde behouden, zoals gelimiteerde uitgaven van producten. Wat er dan ook mag gebeuren met papiergeld en fictief giraal geld: je hebt jouw waarde in de kluis zitten.

    Rendement? Niet zeuren, tegenwoordig is het al een hele kunst om je geld te behouden. Trouwens, het niet opgeven van je vermogen in box 3 is al rendement.

    Nog even over “gelimiteerde uitgaven”. De meesten hebben wel een hobby of liefhebberij waardoor ze binnen hun expertise weten wat geld waard is. Of dit nu Swarovski is, postzegels, munten, horloges, whisky, oud speelgoed, antieke camera’s of wat dan ook is. Van mijn part auto’s of motorfietsen, als het maar om bijzondere uitgaven gaat. Je weet binnen je eigen hobby wel wat er waardevast (en waardevermeerderend) is. Mijn tip: schaf dergelijke zaken aan als belegging.

    Een vriend van mij adviseerde zijn zoon om bijvoorbeeld een niet dure auto te kopen (geen Ferrari of Rolls Royce, maar het niveau van bijvoorbeeld de nieuwe Fiat 500 Abarth met alle opties), deze direct te conserveren en op te slaan en over 30-40 jaar eens kijken wat die splinternieuwe auto dan waard is met 0 km op de teller.
    Dit is een voorbeeld, zonder een discussie te willen starten of deze specifieke auto wel of niet verstandig is.

    Ik weet dat er mensen zijn die zullen zeggen: schaf lang houdbaar voedsel aan, batterijen en brandstof. Maar dat bedoel ik nu even niet.

  3. Je verdient op een eerlijke manier je geld en betaalt je scheel aan belasting daarover.
    Vervolgens betaal je nog een hoop gemeentelijke lasten.
    Het geld dat over is ga je uitgeven en je betaalt BTW, accijnzen, overdrachtsbelasting, BPM etc etc
    Als je dan nog iets overhoud mag je over dat gespaarde of belegde deel nog eens een derde over het fictieve rendement van 4% afgeven aan die rovers.
    Om enigzins aan deze terreur te ontkomen hebben schijnbaar veel NL-ers in het verleden de gang naar België gemaakt.
    Je vraagt je af waar zo’n Omtzigt het gore lef vandaan haalt om dat geroof ook nog eens goed te praten door te beginnen over “ons” geld en collectieve voorzieningen.
    Wat betalen multinationals eigenlijk in “belastingparadijs” NL meneer Omtzigt??

    Wel leuk dat ze in NL door hun hetze tegen die kleine spaarders bezig zijn de Belgische banken de nek om te draaien.

    Eugenie [8] reageerde op deze reactie.
    KlaasDenHelder [11] reageerde op deze reactie.

  4. Veel Belgische banken hebben hun Nederlandse klanten stotterend en met schaamrood op hun gezicht verteld dat de bank verplicht werd om gegevens aan Nederland door te geven, en dat ze best begrepen dat klanten hun geld zouden weghalen.

    De maatschappij waarin wij leven!
    En de EU zal dat nog erger maken.

  5. “…. Alleen als iedereen eerlijk zijn belasting betaald,…”
    WIE is er nu eerlijk? De man die spaart, of de man die deze spaarcenten steelt?

  6. Waarom gebeuren er dingen die je met “gezond verstand” niet kan verklaren? Keer op keer?

    Als je goed zoekt, echt goed zoekt, dan leidt het spoor naar:
    Het vaticaan

    Daar stopt het zoeken naar de oorzaak van alle elende in deze 3D wereld. Uiteraard gaat het konijnenhol dieper, maar voor de meesten zal dit zodanig vreemd zijn/voelen dat ze het niet zullen geloven.

    Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

  7. @Het Front [6]:
    Vaticaan?
    Zou kunnen dat je gelijk hebt.
    Maar zit het niet nog dieper? Is het niet de wijze waarop mensen zien en begrijpen waar de basis van alles ligt?
    Dieper dan het Libertarisme, dat in feite een politieke filosofie is, ligt het in de metafysica. Hoe ziet, kent ervaart iemand het “zijnde”?

    Zelf kan ik goed overweg met het het “Objectivisme”
    Dat stelt objectief: “Het Bestaande bestaat”
    Dit lijkt een tautologie, maar als je er dieper over nadenkt, zie je wel de brede diepere betekenis.
    Van daar uit kun je dan verder denken.
    Als je wilt! Als je durft!, Als je dit avontuur aan wilt.
    Als je je leven in realiteit wilt leven.

  8. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Alleen als iedereen eerlijk zijn belasting betaald, dan kunnen we onze collectieve voorzieningen handhaven

    Standaard reactie als de voorzieningen weer eens een tekort hebben. Eerst gaan wijzen naar hen die al veel bijdragen, en zeggen dat ze best nog meer kunnen bijdragen (sterke schouders). En als ze dat niet willen de ‘sterke arm’ erbij halen en doen alsof dat laatste beetje spaargeld het gat zal dichten.

  9. Helaas voor alle spaarders.. de regeling gaat geheel volgens het staatsprincipe met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2009

  10. @GB [3]:

    En van het geld dat je netto overhoud heeft de overheid nog bepaald dat het redelijk is als je 30% daarvan moet uitgeven aan huur/hypotheek, zoveel % aan dit en dat.

    Het is een illusie om te denken dat je zelf kan bepalen wat je met je geld doet.

    Klaas

    GB [12] reageerde op deze reactie.

  11. @Eugenie [8]: @KlaasDenHelder [11]:

    Ach ik zal er nog wel meer vergeten zijn 😉

    Feit is dat er niks immoreels is aan het veiligstellen van dat laatste beetje wat je nog van je brutosalaris overhoudt.
    Ik wens iedereen veel succes met deze eeuwigdurende strijd tegen de roverheid.

Comments are closed.