waarschuwing> Nu wil ik wel weten waarom de banken geld uit het niets hebben mogen scheppen. En ook wil ik dat u eerlijk is over de Centrale Banken en de gelduitgifte. Waarom beweren de officiële cijfers steeds dat de inflatie maar een paar procent per jaar is, terwijl de werkelijke monetaire inflatie zo’n 11% per jaar is.

 

< Dat hoef ik u niet te vertellen. U weet net zo goed als ik dat iedereen die een piramidespel begint het meeste er van kan profiteren. Als wij inflatie scheppen door geld te scheppen dan zijn wij ons daar als eerste van bewust terwijl de burgers dat pas na een paar jaar zullen merken.

 

> Dat is kleptomaan! En zeer verraderlijk naar de burger toe. 

< Ach, door al dat geld scheppen kunnen de burgers ook meer geld lenen.

> Dus de overheid wil de burgers aanzetten tot het lenen van geld? 

< Ja.

 > Waarom dan die balkjes in beeld: “Let op: geld lenen kost geld.”

 < Dat is om burgers tegen zichzelf in bescherming te nemen.

 > In bescherming te nemen? U zet de burgers juist om geld te lenen en zich aldus in de schulden te steken.

 < Ach, door al die geldcreatie van ons ontstaat er uiteindelijk wel zoveel inflatie dat het hebben van schulden niet zo erg meer zal zijn.

 > Maar als iemand nou geen schulden wil maken, maar wil sparen?

 < Ho, ho, sparen? Nou, dat is slecht voor de economie!

 > Neen, sparen is een deugd.

 < Een deugd. Heel erg dom. Als de spaarrente 3,8% is en de inflatie is 11%…

 > Dus u geeft toe dat de werkelijke inflatie 11% per jaar is?

 < eh, ik bedoel drie en een half procent…..dan ga je er 0,3% op voorruit. Dan kun je beter je geld steken in staatsobligaties. Maar de belangrijkste investering die wij als overheid doen is natuurlijk de investering in mensen.

 > Investeringen in mensen! Er wordt 500.000 euro per re-integreerder uitgegeven en in slechts 1 op de 10 gevallen komt deze aan een baan, maar dan wel vaak via een andere weg dan via het re-integratietraject. Als we ervan uitgaan dat de helft van die 1 op de 10 gevallen waarin de re-integreerder aan een baan wordt geholpen via het re-integratietraject zelf is, wat een nogal optimistische voorstelling van zaken is, dan zou je kunnen stellen dat de overheid 10 miljoen euro uit geeft om één persoon aan één baan te helpen.

 < Ach, u rekent in geld. Ik denk aan de mensen.

 > Denkt u ook aan de mensen die deze 10 miljoen euro moesten opbrengen. Een stuk of 60 mensen die hele leven lang belasting moeten betalen om één iemand aan het werk te helpen.

 < De zwaarste lasten voor de sterkste schouders. En u moet het zo negatief niet zien. Zulke projecten houden namelijk wel heel veel ambtenaren aan het werk die allemaal geld op hun rekening krijgen gestort dat ze kunnen gaan uitgeven, waardoor de fabrieken meer moeten maken en er dus een hogere productie zal komen waardoor er weer meer werkgelegenheid zal zijn. Van weggegooid geld is dus geen sprake.

 > Maar dit is hetzelfde Keynesiaanse systeem dat niet blijkt te werken.

 < Vertrouwen, daar gaat het om. Ah, daar zal je mijn chauffeur en mijn dienstauto hebben.

 > Wat gaat u zo doen?

< Het bericht ontzenuwen dat die gedeclareerde zonnebril slechts het topje van de ijsberg zou zijn.

 > En is die gedeclareerde zonnebril slechts het topje van de ijsberg?

 < Als het niet het topje van de ijsberg zou zijn, dan had ik niets hoeven te ontzenuwen. Tot volgende week!

(Wordt vervolgd)

 Oscar