Dialoog met een politicus9> Even terug komen op die re-integratie. Wat als zoiets mislukt. Hoe kan men dan aan een baantje komen?

 

< Een carrière in de politiek. Eerst lid worden van het CDA, VVD of – bij voorkeur – de Partij van de Arbeid. Als je reeds een baantje hebt, bijvoorbeeld als rechter of psychiater dan is de D’66 een optie. Dan ontmoet je veel collega’s. Maar de D’66 is als partij veel te volatiel. Op de valreep hebben ze vlak voor de vorige verkiezingen nog met klem de genocide op de Armenen geen genocide genoemd, anders had Pechtold alleen in de kamer gezeten. Nee, dan zijn de stabiele grote partijen een betere optie voor de politieke baantjesjagers. De PVDA zou ik vooral willen adviseren als je een niet-westerse allochtoon of een vrouw bent. Helemaal als volgens de opiniepeilingen de PVDA groot gaat worden, bedenk dat we bij de PVDA geëmancipeerd zijn en mannen en vrouwen om en om op de kandidatenlijst zetten…ja, als de partij groot gaat worden dan heeft de partij op vrouwen helemaal een afzuigende werking.

> Afzuigende werking?

 < Aanzuigende werking. Slip of the tongue. Eh, ook dat bedoel ik niet. Hé, ik ben helemaal van m’n a propos.

 > Wat is er voor nodig om vervolgens hoger op te komen in de PVDA?

 < Een medewerker van de fractie zei laatst: “om het als vrouw helemaal te maken binnen de PVDA zul je er genoeg aan hebben om een IQ van minstens 80 te hebben, je korte vlotte koppie in de rode verf te zetten, af en toe een uitspraak te doen als “het gaat om mensen”, maar bovenal regelmatig met je benen wijd te gaan voor een verkiesbare plaats.”

 > Aha!

 < Maar dat is zwaar overtrokken. Natuurlijk zul je ook over politiek talent moeten beschikken, anders kom je er niet.

 > Ook?

 < Zei ik ‘ook’?

 > Ja.

 < Zo laat al weer! Ik moet weg!

 > Wat staat er op het programma?

 < We gaan met de partij brainstormen over welke dagelijkse gebruiksvoorwerpen wél en welke niet een kans maken om verboden te kunnen worden zodra er een moord mee gepleegd wordt.

 > Boeiend. Ik ben niet van uw partij, maar zullen we er alvast een voorschot op nemen?

 < Is goed.

 > Vlindermes?

 < Moet kunnen lukken.

 > Een ijspriem.

 < Wordt moeilijker. Misschien moet er eerst een familiedrama plaats vinden waarin dit voorwerp een niet zo’n fraaie rol in speelt om genoeg draagkracht voor een verbod te creëren.

 > Een zwarte suzuki swift?

 < Wordt moeilijk, maar afgelopen mei zijn er diverse zwarte suzuki swifts aangevallen, waardoor de politie het nodig achtte een bericht naar buiten te brengen dat de zwarte suzuki swift geen schuld draagt aan het drama op Koninginnedag.

 > Interessant, dus consequent doorgeredeneerd betekent dat ook dat vuurwapens ook geen schuld dragen van een misdrijf en dus niet verboden hoeven te worden.

 < Voor vuurwapens gaat dat niet op.

 > Dat is niet consequent…

 < Ach, ze noemen me niet voor niets draaikont…daar zul je mijn zwarte mercedes hebben.

(Wordt vervolgd)

 Oscar