Deze grootste en duurste “munt” ter wereld werd ten toon gesteld op de Toronto World Money Show.

Gold_Munt-largest-coin

De munt weegt 100 kilo, heeft een diameter van 50 cm en een dikte van 3 cm. Ze bestaat uit 0,99999 pure goud, en een nominale waarde van $ 1.000.000.- 
Hoewel we hem graag zouden bezitten, zouden we niet weten wat er mee te doen. Hij is onpractisch om “mee te betalen”. Te zwaar, te groot, en bedragen van dik drie miljoen euro geven we nu niet elke dag uit!

Hij is prachtig voor show en reclame doeleinden, al heeft goud op dit moment niet veel extra reclame nodig.

15 REACTIES

 1. De prijs kan niet kloppen. Bij een goudprijs van € 20.000,– per kilo kom je uit op 2 miljoen euro. En het goud staat nog iets hoger als ik me niet vergis.

  Ik zou liever dat gouden beeld van Kate Moss hebben dan een munt met Elizabeth II erop. Dat beeld weegt bovendien slechts zo’n 50 kilo.

  Beeld van Kate Moss: http://www.thelifeofluxury.com/images/marc_quinn_kate_moss_gold_statue.jpg
  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Oscar [4] reageerde op deze reactie.
  Oscar [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [2]:

  Dan komen we dus uit op 2,4 miljoen euro’s.

  Voor het geld van die munt van 100 kilo kun je ook dat beeld kopen van 50 kilo. Ik denk dat ik voor dat beeld ga. Of gewoon allebei.

 3. @Nico de Geit [1]:

  Het gaat om de nominale waarde. En die is één miljoen Canadese dollar. De nominale waarde van een gewone, zilveren Maple Leaf is vijf Canadese dollar, terwijl de werkelijke waarde veel hoger ligt.

  Het gaat hier om een wettig betaalmiddel en als je zou willen, en wie wil nou ruim een miljoen verliezen, zou je met deze 100 kilo munt gewoon kunnen betalen in een Canadese winkel.

 4. @Nico de Geit [1]:

  Ik vind Kate Moss niks. Als er nou gouden beeldjes van Eva Longoria zouden zijn, dan zou ik misschien anders beslissen. Ik zou liever 3.215, oftewel 100 kilo, aan gouden Maple Leaves(munten van 1 troy ons) willen hebben dan één munt van 100 kilo. Maar ik zou eerst die 100 kilo munt ver boven z’n smeltwaarde verkopen, natuurlijk.

  Hugo [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Hugo [6]:

  Ik zat zelf te denken aan de Oscar-dollar. Met een gouden beeldje als logo afgedrukt op de biljetten. Oscar-dollar-biljetten in de denominaties van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000. Wereldwijd wettig betaalmiddel. Wie deze biljetten namaakt zal ontvoerd worden en negen jaar lang in gijzeling worden genomen. En natuurlijk ga ik ook afspreken dat alle grondstoffen met Oscar-dollars worden betaald. Ik kan niet wachten…

  Andre [8] reageerde op deze reactie.
  Hugo [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Oscar [7]:

  Naar ik aanneem zijn deze papiertjes zonder meer inwisselbaar tegen het Echte Spul bij de Oscar-Bank filialen, weshalve de Oscar-Bank zich heeft verplicht tot het aanhouden van een reserve van het Echte Spul ter hoogte van minimaal 100% van de in roulatie zijnde papiertjes op enig moment.

  Of zit de Oscar-Bank meer te denken aan een coalitie met de Internationale Mafia die de alsdan niet door enige waardevolle grondstoffen afgedekte- en derhalve waardeloze flutpapiertjes, ook wel bekend als monopolie-meuk, onder dreiging van geweld laat gebruiken als geld, met uitsluiting van eigen geldkeuze van het plebs (daar zijn ze te dom voor) onder het motto dat “het o zo makkelijk is” ?

  Oscar [10] reageerde op deze reactie.

 7. Mooi ding zeg 🙂 . Doe er mij maar een in het winkelwagentje.
  Wel moeilijk te wisselen als je écht boodschappen gaat doen.

 8. @Andre [8]:

  “Naar ik aanneem zijn deze papiertjes zonder meer inwisselbaar tegen het Echte Spul bij de Oscar-Bank filialen, …”

  Nee, natuurlijk niet. Zelfs als we zouden afspreken dat overheden de biljetten voor het Echte Spul zouden mogen inwisselen dan zou dat niet langer dan 25 jaar vol te houden zijn. Kijk, ik ben ook niet gek en heb geleerd van Bretton Woods. 🙂

 9. @Oscar [7]:

  Lol, geen gebrek aan ambitie.

  Allicht ben ik wat te principieel voor je met mijn morele overtuiging dat het geld van een land een directe koppeling met de ‘echte’ economie moet hebben op basis van bezittingen van het vrije individu. Financiele overheersing van de planeet blijft natuurlijk verleidelijk 😉

  Ondanks die verleiding zit ik een beetje te ‘hersengymnastieken’ of het mogelijk zou zijn de Echt Geld Backed By Assets&Comodities Bank op te richten. Noem het OscHug bank :), met als slogan ‘uw interface tussen een bezit- en schuldgeldsysyeem’. Of allicht wat platter, ‘dan heb je ook echt wat’ ;).

  Oscar [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Hugo [11]:

  -“maar dat is een biljet van de OscHug bank?”

  + “Ja.”

  -“ik weet niet of ik dat aan mag nemen…”

  + “u zult wel moeten. Er staat WETTIG BETAALMIDDEL op.”

  Héél erg handig. Nergens door dekken die biljetten. Afspreken dat wettig betaalmiddel is. Landen binnen vallen die hun olie tegen andere biljetten willen ruilen. Gegarandeerd een goed werkend systeem! 🙂

  Hugo [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Oscar [12]:

  Het schijnt dat een zeker failliet land zijn leger binnenkort niet meer kan betalen. Allicht een buitenkansje om die voor een prikkie op de kop te tikken en zo eea te kunnen afdwingen ;).

  Ik vind trouwens dat OscHug bank zijn biljetten dient te dekken met sparren ed. 1 spar, Winkelwaarde +-100 Euro, bedrukken en er 1 a 2 miljard op zetten. Schijnt vertrouwen te wekken bij de mensen 🙂

  Oscar [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Oscar [14]:

  Je geeft de gewone mens teveel krediet ;). Zolang je 10% dekking hebt schijnt het (historisch gezien) voldoende te zijn om dit inzicht bij de bevolking te voorkomen. De kunst is geen dekking. Daarvoor moet je aan de roverheid een aflaat betalen. Je krijgt dan een stempel ‘wettelijk erkend valsmunter’ en voila. Zie alleen een probleem in die aflaat betalen. Zodra we die hebben is de OscHug bank wat mij betreft een feit 🙂

Comments are closed.