businessBig brother, big business
De Britse overheid heeft zo veel camera’s geplaatst die zo veel beelden van burgers produceren, dat er te weinig menskracht is om alles te bekijken. Daarom kunnen burgers nu zelf meekijken via internet en geld verdienen indien zij een misdrijf signaleren. Hoe meer misdrijven, hoe meer inkomsten. Al die informatie biedt mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen. Gedetailleerde persoonsinformatie is interessant voor marketeers en productontwikkelaars. Hoewel onrechtmatig verkregen, de uitgebreide informatie over de burger is goud waard. Het ministerie van justitie verzamelt alle gegevens en het ministerie van economische zaken verkoopt het weer. Goed voor de veiligheid en de economie.

De overheid verkocht enkele jaren geleden de UMTS-frequenties voor enkele miljarden. Binnenkort zijn er weer veilingen:

 • alle douche- en toiletgang-frequenties op postcode, interessant voor loodgieters en schoonmaakmiddelen-fabrikanten;
 • alle openbaarvervoer-reizen van senioren uitgesplitst naar lichamelijke aandoening, interessant voor geriatrische recreatie-aanbieders;
 • huisvuil-analyses gesorteerd op inkomen, tandartsbezoek en etniciteit, interessant voor supermarkten, kunstgebit-leveranciers en pizzakoeriers.

Zoekt u andere informatie? Vraag de catalogus aan. De beelden uit uw huis- en slaapkamer zijn echter reeds verkocht aan SBS6 voor het nieuwe programma “Gluren bij de buren (GBDB)”.

Hier, neem mijn code maar, kun je er gelijk in
Maak je een database met zeer privacy-gevoelige gegevens van alle bellers en internetters, geven opsporingsambtenaren hun toegangscode tot dit systeem aan elkaar door. Lekker makkelijk toch? Geen ingewikkelde aanvraag-procedures, geen toezicht, geen privacy, geen gedoe. Zou er een prijs bestaan voor het aan je laars lappen van alle privacy-regelgeving en fatsoen, dan verdienen de ambtenaren deze glansrijk. En maar databases bouwen, en maar gegevens verzamelen en er dan zo mee omgaan. Geef een kind een doos snoep mee naar school en zeg dat er niet uit mag worden gegeten.

Nederland: 16 miljoen criminelen
Ontstond er een paar jaar geleden nog ophef over het permanent fotograferen van alle auto’s op de A28, nu doen nog veel meer korpsen dat. Om criminelen op te sporen. Indien blijkt dat iemand geen crimineel is, zouden de gegevens direct moeten worden vernietigd, vindt de nationale ombudsman, maar dan kent hij de politie nog niet. Die bewaren de gegevens natuurlijk veel langer. Zogenaamd 4 maanden maar er is niemand die dat controleert. Het is dus aannemelijk dat deze gegevens helemaal niet worden vernietigd. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld de belastingdienst die tot in lengte van dagen kilometervergoedingen en lease-autogebruik wil controleren. Indien minister Eurlings er niet slaagt om de alles registrerende kastjes in auto’s te bouwen, vindt de politie wel een andere manier.

Lekker zinvol bezig zijn
Ze vinden nooit iets, maar toch valt de politie aan de lopende band middelbare scholen binnen om kluisjes te doorzoeken op wapens en drugs. Met het schrik aanjagen met macht en drama kun je niet vroeg genoeg beginnen in het leven van de burger. Laat elke burger zich reeds vroeg in het leven realiseren dat de politie altijd kan en mag binnenstormen om alles overhoop te halen. In huizen, auto’s, scholen, op pc’s en gewoon op straat. Weet dat je nooit veilig bent voor deze zoek-neuroten ook al is het natuurlijk juist voor jouw veiligheid. “En wat doe jij voor werk?” “Ik doorzoek schoolkluisjes! Heel belangrijk hoor!” “Heb je weleens wat gevonden?” “Nee, helaas, en daarom gaan we er morgen extra hard tegenaan!”

Sen Huwa

5 REACTIES

 1. uit die link van het controleren van kluisjes.

  Conrector Roefs ziet dat anders. ‘De controles zijn in alle rust en harmonie verlopen. Sommige kinderen aaiden zelfs die drugshonden en zo.’ Het idee dat er geen reden meer is om te controleren wuift ze weg. ‘De controles houden we er in, want als we wel iets vinden, is er meteen een aanleiding.’

  Dus ze controleren zonder aanleiding in de hoop ooit eens iets te vinden waardoor ze dus aanleiding hebben te controleren…

  Ik krijg allemaal visioenen van marcherende laarzen door dit soort uitspraken van leidinggevende…

 2. “Geld verdienen als zij een misdrijf signaleren”… Waarom moet ik opeens denken aan NSB en Stasi? Is onze Westerse politiek nu al zover gezonken, dat ze het op die toer gooit? De (voormalig) Oost-Europese manier?

  Mijn mening is dat elke politicus of welke imbeciel dergelijke voorstellen ook doet in zijn geheel openbaar moet worden gezet. Zijn/haar hele doen en laten, verleden, “wanneer” zijn ze “waar” en “waarom”, financiële status en wat er ook maar te melden is over iemand, zou openbaar gemaakt moeten worden.
  En dan eens kijken wat ze van hun eigen beleid vinden.

  flap [4] reageerde op deze reactie.

 3. @flap [4]: Inderdaad Flap, dat klopt, maar dat gaat mij niet ver genoeg. Mensen die een dergelijk beleid promoten, mogen wat mij betreft eerst eens heel erg veel van zichzelf openbaar maken. Liefst onder dezelfde dwang die wij van hun beleid ondervinden.

  Zij wilden hun publieke functie waarmee zij invloed uitoefenen op het publieke collectief (de maatschappij) en dan nog wel betaald uit publieke fondsen. Dan maak je je leven ook maar publiek.

Comments are closed.