montHet is machtig om ambtenaar te zijn
Het is de droom van menig ambtenaar: te kunnen straffen en beboeten zonder lastige inmenging van de rechterlijke macht. Het is een beetje een trend om de rechterlijke macht buiten spel te zetten. Het opsluiten van burgers kon de ambtenaar al en nu kan hij ook burgers en bedrijven direct afsluiten van internet. Wat een fantastisch gevoel. Wat een heerlijke ambtelijke vrijheid. Maar terwijl de ene ambtenaar geniet van zijn nieuw verworven macht, vindt de andere afsluiten niet zo’n goed idee want dan kan de betreffende burger minder goed worden gevolgd. Hoe geef je een burger een schop zonder dat hij wegloopt.

Patiëntendossiers doorverkocht aan verzekeraars
In Amerika wordt informatie uit elektronisch patiëntendossiers doorverkocht aan verzekeringsmaatschappijen, farmaceutische bedrijven en wetenschappelijke onderzoekers, zo blijkt uit onderzoek. Triest, maar denkt u nu dat dit alleen in de VS gebeurt? Onthoud de volgende simpele stelregel: alles wat een overheid zou kunnen doen, doet zij ook. Als u het op enig moment kan bedenken, heeft de overheid het allang gedaan.

Haatzaaien voor genodigden
Wie wel en wie niet mogen haatzaaien, hangt een beetje af van het onderwerp en de werkgever van de zaaier. Zo mag je mosterdgas-aanvallen oude koek vinden en een atoombom op Afghanistan wensen, zolang je bij de MSM werkt. Doe je dat niet, dan moet je oppassen. De algemene richtlijn is dat je nooit negatief schrijft over Israël en nooit schrijft over het soevereine recht om jezelf te verdedigen tegen machtsmisbruik in welke context dan ook. Dat eerste is geheid antisemitisme en dat tweede al gauw een kwalijke oproep tot terrorisme. Probeer toch een baan te vinden bij een staatskrant, vraag aan de hoofdredacteur de lijst met goedgekeurde onderwerpen en stellingnames, ga alleen binnen deze kaders tekeer en je zit redelijk safe.

Doemscenario

De nieuwe EU-minister van Buitenlandse Zaken krijgt verregaande bevoegdheden om zijn eigen beleid te voeren. Hij mag zelf voorstellen hoe hoog het budget is dat hij nodig heeft en komt aan het hoofd te staan van een eigen afdeling, onafhankelijk van andere EU-instellingen zoals de Europese Commissie. Je hoeft geen politicologie gestudeerd te hebben, om te begrijpen dat dit een vrijbrief is om een enorme belastinggeld-verslindende organisatie op te zetten die haar eigen goddelijke gang kan gaan. Het kan allemaal in de EU.

Sen Huwa

11 REACTIES

 1. Goh, zoals je het in dit artikel verwoordt, lijkt het wel alsof de overheid zaken gewoon eenzijdig kan beslissen in plaats van verantwoording af te leggen aan de bevolking voor wie zij ten dienste zouden moeten staan. “Verrassend”.

  Wordt het niet eens tijd, dat de overheid gewoon eerlijk benoemt hoe zij tewerk gaat? Dus gewoon toegeven dat Nederland en de EU de nieuwe vorm van fascisme is? Of communisme, zo u wilt? Of dictatorschap?

  Ik zie namelijk nergens meer iets terug van democratie (wat ook niet best is, maar wellicht een minder schadelijke staatsvorm), vrijheid voor de burgers en een universele vorm en moraal van eerlijkheid.

 2. Wat een ontzettend kinderachtig stukje.

  Alsof de rechterlijke macht nu zo’n goed georganiseerd deel van onze samenleving is.

  Alsof ambtenaren plezier hebben in het reguleren van arrogante, onwelwillende burgers.

  De problemen in de samenleving zijn erg groot, en zullen alleen maar groter worden, zo is mijn vermoeden.
  Excessieve democratie is daar in hoge mate de oorzaak van.

  De meeste mensen hebben eenvoudigweg regulerende leiding nodig, anders lopen ze alleen maar hun minder dan dierlijke verlangens achterna.

  flap [3] reageerde op deze reactie.
  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.

 3. @YaHozna [2]: En? laat iedereen lekker zijn leven leiden…

  En de rechterlijke macht is misschien dan wel een middel van de overheid.. Maar dat betekend niet dat zij zomaar aan de kant geschoven kan worden op het moment dat de uitspraken onze politiek niet welgevallig zijn.

  Ik voor mij ben van mening dat de ‘het was weer raak’ reeks aan het einde van het jaar gebundeld en uitgegeven dient te worden.

  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.

 4. @flap [3]: Inderdaad Flap, de lezer zou schrikken wat er naar een jaar zoal “weer raak” was in al die weken. Ik vind het een prima opzet om wekelijks zo’n artikel te plaatsen.

  @YaHozna [2]: De rechterlijke macht is inderdaad geen goed georganiserd deel van de samenleving
  Ja, ambtenaren hebben daar wél plezier in. Er zijn zó veel beslissingen die anders zouden kunnen of op andere tijdstippen, dat ik geen andere reden zie dan “burgertje pesten”.
  “Excessieve democratie”? Welke staatsvorm zie je dan voor je? Wat is er nu nog over van de democratie? Is het niet zo, dat juist die regulerende machtswellustelingen de oorzaak zijn?
  “Regulerende leiding nodig”? We worden zo opgevoed en geïndoctrineerd door de overheid (vanaf ons onderwijssysteem af aan). Laat ons inderdaad vrij, zoals Flap (3) schrijft, leg de verantwoordelijkheid weer bij de mensen zelf in plaats van al die vangnetconstructies van de overheid. Mensen worden opgevoed en geconditioneerd om niet meer zelf te denken, geen verantwoordelijkheid te nemen en zich maar lekker in de armen van de staat te wentelen. Mensen worden afhankelijk gemaakt van de staat, met a-morele waarden als achtergrond.

  YaHozna [6] reageerde op deze reactie.

 5. @YaHozna [6]: “De” vreemde droom van “de” libertariër?
  Ik ben het met je eens, dat er nagenoeg geen vrijheid meer bestaat, maar wat je met bovenstaande bedoelt begrijp ik niet helemaal.

  Het is voor mij (voor andere libertariërs kan ik niet spreken, uiteraard, maar dat zal niet zoveel verschillen) juist zo, dat ik een bepaalde persoonlijke vrijheid heb, in mijn denken, mijn contacten met anderen en meer niet-materiële aspecten, die mij nu de mogelijkheden geeft om over de materiële vrijheden na te denken. Ik bedoel dus: ben je “tussen de oren” niet vrij, dan lijkt het me moeilijk om libertariër te worden/zijn. Dan ben je alleen maar op economisch winstbejag uit.

  Juist het groeien en ontwikkelen door “vrij te kunnen denken” is mijns inziens het belangrijkste aspect aan libertarisme (en aanverwante “stromingen”). Dat heeft in eerste instantie niets met materiële zaken te maken. Echter, wanneer je volgens een bepaalde universele moraal probeert te leven, ondervind je in deze (elke?) maatschappij de beperkingen die overheden opleggen. Dat is simpel meetbaar en bespreekbaar. Vandaar de vele artikelen over dergelijke onderwerpen op deze en andere websites/fora.

  Ik heb de afgelopen maanden al veel reacties van je gelezen en je lijkt me geen dommerik. Maar heb je je al eens verdiept in de niet-materiële zaken van het vrije denken? Er is veel meer dan alleen maar materiële ontevredenheid, maar dat stadium zijn de meeste “libertarische dromers” al gepasseerd. En deze niet meetbare aspecten van het vrije denken zijn moeilijker te bespreken en omschrijven dan de a-morele overheden en/of materiële aspecten.

  Ik denk dat jouw conclusie over de “vreemde droom” een beetje te kort door de bocht was. Je hebt hier niet te maken met een stelletje “rechtse, op geld beluste VVD’ers” (om maar even een stereotyp beeld te gebruiken), maar met mensen die echt wel de diepere zin van het leven hebben overdacht en daardoor vaak geen enkele politieke voorkeur hebben. En vooral: die losgekomen zijn van de overheidsindoctrinatie. Hetgeen zoveel discussie oplevert met mensen die dat nog niet zijn.

  YaHozna [10] reageerde op deze reactie.

 6. Je moet de working class mensen in de gaten houden want voor je het weet stoppen ze er mee.
  Ambtenaren zijn speciaal uitgeselecteerd via IQ testen om zeker te maken dat het de juiste persoon is om dit te doen.
  Zij zorgen er ook voor dat soortgenoten die de criteria niet haalden zoals krakers, milieu/klimaat gekken,en natuurlijk criminelen de working class mens het bloed onder de nagel vandaan haalt.
  Allemaal heb het te doen met het oude verdeel en heers politiek van opdrachtgevers uit de betere class.

 7. @Paul Martens [8]:
  Ik ben het helemaal eens met je dat vrijheid een staat van bewustzijn is en we die staat ook in deze wereld kunnen bereiken.

  Heel vaak lees ik echter stukken die melden dat er vrijheid zou moeten zijn binnen een bredere, algemene sociale context. Dat lijkt me niet meer dan slechts eisend dromen.
  Indoctrinatie, van overheidswege of wie dan ook, is iets wat het individu zelf toestaat. Hij/zij geeft kennelijk die ruimte binnen zijn geestesroerselen/denken/handelen.
  Oeps, vrijwillige slaafsheid …

  Dat er een bepaalde universele moraal zou zijn valt voor mij binnen die droom tenzij je verwijst naar de wet van karma.
  Ik ben bijvoorbeeld vegetarier maar om dat bijvoorbeeld als universele moraal te claimen zou ik nogal bizar vinden.

  Mensen hebben nogal eens hele diverse ideeen en praktijken aangaande sex, winstbejag, algemene sociale omgang, drugsgebruik, opvoeding, wetenschappenlijkheid etc. etc. Om daar goed en fout aan te hangen in absolutistische zin lijkt me verspilling van “tijd”.

  Aangezien de mystieke “tijd” ons lichaam tranformeert en wegneemt kunnen we ons wellicht beter afvragen, voor zover dat niet duidelijk is, wat we hier doen, wat de functie is van het universum en haar individuele waarnemer.

  Overigens vind ik dat je een inhoudelijk relevante en qua stijl vriendelijke reactie hebt geschreven. Dank daarvoor.

Comments are closed.