Gold_Graph_GoldseitenOmdat goud zo nauw betrokken is bij het wereldgebeuren, rapporteren we op de Vrijspreker af en toe over de goudsituatie. De harde cijfers kunnen een goede aanduiding zijn van wat er in de maatschappij aan het gebeuren is.

Een trouwe bezoeker wees ons op “Goldseiten” waar we een interessante beschouwing (in het Duits) tegenkwamen. (Dank je, Jacques)
 
Goud was vroeger DE basis van monetaire systemen. Maar omdat dit discipline vereiste en de politici er niet zo gemakkelijk mee konden manipuleren, werd goud voor een groot deel vervangen door papier waarop politici alleen maar cijfertjes hoefden te drukken. En nog gemakkelijker is tegenwoordig als basis “digits” die je op een computer kunt intypen!!!

Door dit gemak van geldscheppen zijn we nu in een crisis beland waarvan het einde waarschijnlijk nog niet in zicht is. Deze week zien we weer op de markten het dieper wegzakken van de waarden van de dollar, met het directe gevolg van een grote stijging van de goudprijs.

De beschouwing op Goldseiten: “Gold groser Ausbruch, Ziel und Verlauf” 
geeft o.a. een grafiek met het verloop van de goudprijs, in dollars, over de afgelopen 5 jaar, en een toekomstprognose van de schrijvers.

Gold_Graph_Goldseiten

Te zien is dat de goudprijs van 2005 tot nu is gestegen van minder dan $ 400.- per Troy Ounce tot boven de $ 1000.-

Voor het prijsverloop in de toekomst kan niemand met zekerheid voorspellingenn doen. Daarvoor kunnen we alleen maar “verwachtingen” hebben.
Maar als u er ook (bijna) van overtuigd bent dat we een grote inflatie kunnen verwachten, dan kan het geen kwaad om te zorgen dat een deel van uw spaarcenten in goud wordt bewaard.

14 REACTIES

 1. Hoewel velen dit niet weten, en je Wouter Bos hier nooit over zult horen, bestaat er een internationaal onafhankelijk fonds:

  The Combined International Collateral Accounts of the Global Debt Facility.

  http://www.unoitc.org

  Elk land mag daar een beroep op doen om de eigen economie te verbeteren.

 2. De goudprijs kan nog wel eens spectaculaire vormen aannemen (en ook andere grondstoffen). Als ik diverse commentaren mag geloven is er een heuse zwendel gaande met het bijhouden van goudvoorraden. En de handel daar in (in het bijzonder futures). Er staat namelijk heel wat goud in de boeken. En dat heeft in feite even veel waarde als fiat-geld.

  Zo lang banken ‘goud-briefjes’ kunnen rondschuiven kan de schijn worden opgehouden dat er heel wat goud in hun kluizen ligt, maar in werkelijkheid zijn de kluizen leeg en bestaat dat goud alleen op papier. Dusssss, ga eens bij je bank langs en vraag dat metaal maar op, dat op je goud-rekening staat. Zouden zij dat kunnen geven (binnen 24 uur)?

  En als je goud koopt, zorg dat je het echte metaal in je handen krijgt. Want anders zit je straks muurvast in het volgende ponzi-scheme van de banksters & bureaucraten.

 3. Op Edelmetaal-info.nl vind je nog meer waardevolle info over goud, met name de columns van o.a. Robert Broncel geven een goed beeld van de huidige economie en de plaats van goud in het geheel. Ik mag zeggen dat zijn visie de bovenstaande blog prima onderschrijft.

  En wat de reactie van Bon Vivant: je hebt helemaal gelijk. Zorg dat het fysiek materiaal krijgt. De futures worden naar het schijnt afgedekt met ETF’s en wie zegt dat zij het in de “eigen” kluis hebben. Of hebben ze een papieren geloofsbrief van een bank?

  GB [4] reageerde op deze reactie.

 4. Het is natuurlijk wel zo dat goud in de jaren negentig ook al op 400 USD stond. Goud op 1000 USD is slechts een consequentie van onderdrukking van die prijs, gekeken naar de kontext van de bizarre groei van het vertrouwensgeld en onderdrukkingspolitiek van banken en overheden richting die goudprijs.

  Goud is momenteel simpelweg heel erg goedkoop.

  Willen mensen zich in financieel opzicht meer onafhankelijk maken van de overheid en haar rare strapatzen is het wellicht goed interesse te krijgen in beleggingen in de kleinere goudmijnbedrijven; deze zijn overwegend nog spectaculair goedkoop.
  Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet heel lang meer het geval zijn.

  LvM [6] reageerde op deze reactie.

 5. @LvM [6]:
  Helemaal dichtgooien zal niet makkelijk het geval zijn aangezien joden New York en dus de wereld regeren. Joden houden van handel. Daarnaast zitten overheden, pensioenfondsen en andere grootgeld jongens ook al (bescheiden) in aandelen van goudmijnen.

  Het is hoe dan ook een spel. Een serieus spel, dat dan weer wel. Daarom heb ik zelf ook wat zilver in huis. Want idd, je weet maar nooit.

  Armin [8] reageerde op deze reactie.
  IIS [11] reageerde op deze reactie.

 6. @YaHozna [7]:

  In mijn achterdocht zie ik het systeem van de markten opblazen en wachten tot het gemiddelde volk zijn spaarcentjes heeft belegd om daarna de stekker er uit te trekken en zo het geld te kunnen innen/roven….Het is maar een idee. Ik adviseer om niet te beleggen bij stijgende koersen, maar te wachten op grote correcties.

 7. @YaHozna [9]: Warom schijf je dan “Joden”? Als je dat niet bedoelt, schijft dan wat anders.

  Je schreef niet, ‘mensen met toevallig een Joodse achtergrond’ (dan had je immers Joden kunnen weglaten), je schreef niet ‘mensen die dit doen vanwege hun Joodse achtergrond’ en zelfs niet iets als zionisten. Je schreef Joden. Kennelijk als het moslims, christenen, hindoes of aheisten zijn was het niet erg als ze New York regeren?

  Aangezien op deze site een aantal personen nogal openlijk hun anti-semitsiche gedachten ventileren, is het niet zo gek als ik jou dan daar ook onder plaats.

  Mocht dat niet zo zjn, uiteraard mijn excuses, maar leg dan uit wat je wel bedoeld, als het niet ‘Joden’ als geloofsgroep zijn.

Comments are closed.