Dokter_huisartsVia een artikel in het Financiële Dagblad kwamen we terecht op de site van “De vrije huisarts” waar uitgebreid ingegaan wordt op de substantie van de hier in de titel genoemde tekst.
 
Hoewel de meeste delen van deze site protesteren tegen allerlei nieuwe kortingen die de huisartspraktijken opgelegd krijgen (of beter afgetrokken krijgen), valt toch het meest op hoe groot en hoe breed de bemoeienis van de overheid is met de huisarts. Het is bewonderenswaardig dat de huisarts nog kan functioneren.

En toch wil “Den Haag” nog steeds meer verantwoordelijkheid bij de huisarts neerleggen en hem/haar minder armslag geven: Huisartsen in de rol van ‘ondernemer’, terwijl prijs, producteisen en leveringsvoorwaarden centraal, top-down, vanuit Den Haag worden opgelegd, is een gotspe”.
Ook wordt er sterk gewaarschuwd tegen het centrale EPD (Elektronisch Patiënten Dossier)

Over elk facet zijn er voorschriften en inspecties. Frappant is daarbij ook dat de artsen zelf dat zien als “marktwerking”. Alles is bepaald, tot en met het aantal uren dat een assistente mag werken, of vergoed krijgt.

Doorlopen van de site de Vrije Huisarts  doet dan ook de vraag rijzen of en hoe de artsen ooit nog verlost kunnen worden van de politieke Haagse invloed en hun de facto ambtenaren status kwijt kunnen raken.

Daarvoor zouden ze echter eerst de fundamentele en filosofische betekenis van “vrijheid” moeten leren kennen, en de moraliteit daarvan begrijpen. Pas dan kunnen zij zelf ook echt werken aan hun bevrijding.

12 REACTIES

 1. Eigenlijk zouden wij met het hele medische systeem van de grond af opnieuw moeten beginnen:

  01.
  afschaffing van de eis tot het bezitten van een diploma

  02.
  vrije concurrentie tussen alle participanten
  (bij voorbeeld decemberaanbieding : blindedarm slechts 499 euro,
  bij aankoop hiervan face lift voor 299 euro)

  Hugo van Reijen

  eiding : ij vooijvoeen blindedam voor 900 eruordarn naar DXokorjdevhuisratysen en speciattieuve moete usteemu

 2. @Hugo J. van Reijen [2]:
  eens en oneens.

  Als je met een hartinfacrt op straat ligt, kun je niet eerst gaan shoppen voor de goekoopste cardioloog en ziekenhuis.

  Probleem is ook dat goede gezondheid ook vaan en preventief gebeuren is. En s shoppen soms ongewenst om dit te waarborgen. Bijv de tandarts.

  Ook ben je als medicus verplicht iemand te helpen waneer iemand pijn heeft of dingen levensbedreigend zijn.

  Daar zit dus een paradoxaal probleem voor mij.
  Ik ben voorstander van een zeer bassale generele gezondheidszorg. En alles meer is gewoon voor ieder individueel te bepalen.

  Ivor Biggun [4] reageerde op deze reactie.
  Hugo J. van Reijen [5] reageerde op deze reactie.

 3. @pien [3]:
  “bassale”
  Daar ga je al. Basaal is een rekbaar begrip.
  Wie bepaalt wat basaal is?

  De kapper is dat voor mij ook. Ik kan niet met lang haar naar mijn klanten, en haar is deel van mijn lichaam dus ook een deel van de gezondheidszorg.
  De kapper dus ook maar in het basispakket?

  henk [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Hugo J. van Reijen [5]: Mee eens, voor een acute lekke band wordt mij, qua prijs, het vel over de neus gehaald door de eerste de beste garagehouder die mij kan helpen.
  Ga ik eens kijken om mijn banden te vernieuwen of zoek ik nieuwe winterbanden, heb ik tijd en mogelijkheid om qua prijs en kwaliteit te shoppen.

  Heb ik door een ongeluk een slagaderlijke bloeding, is elke medische hulp en ervaring gewenst. Geen tijd om te shoppen (wat een vreselijk irritant woord, trouwens, op een Nederlands forum), maar snel handelen is dan belangrijk. Oh ja, en een beetje deskundig en netjes. Maar heel kritisch ben ik op dat laatste dan nog niet eens, als het gat maar dicht kan zonder al teveel schade.

 5. @Ivor Biggun [4]:

  te lang haar is dus niet levensbedreigend…..daar heb je een keus. Al is het lang laten groeien.

  een kapotte schoen is ook niet levensbedreigend behalve als je zoals ik op een huttentocht was. Iemand zijn schien was stuk en die kreeg dus ook gratis een paar schoenen van de eigenares die toevallig dezelfde maat had.

  Er is is wat mij betreft onderscheid. En als je dus geen keuze hebt en het levensbedreigend is, dan heb je hgeen marktwerking!

  Hugo J. van Reijen [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Hugo J. van Reijen [8]:

  De marktwerking zou in een noodgeval zijn dat ze alles kunen vragen wat ze willen. En net zoals in de us word je dan niet geholpen als je niet je visa goldcard kunt overhandigen (letterlijk nmeegemaakt). Zook in Zwitesreland toen ik het europees verzekerimgspassje niet kon overhandelen en wel het pasje van de verzekering DAn moet je daarna gaan obderhandelen bij de rechter en een giga hoge rekening van de advocaat en een belasting van het rechtssysteem. En waar worden die kosten dan op verhaald…een rechtbank kost de gemeenschap ook geld.

  Terwijl het allemaal veel eenvoudiger geregeld kan worden op bassaal niveau.
  Armin [11] reageerde op deze reactie.

 7. Huisartsen zelf echter willen ook geen marktwerking. Toen 3 jaar geleden het kabinet voorstelde om vorotaan huisartsen te betalen per consult ipv een vast bedrag ongacht of iemand nu 0 of 100 keer kwam, begon men heel hard te stijgeren …

  De kwaden profiteren zo van de goeden. De meeste artsen werken gewoon hard en goed, maar er zijn – weet ik uit helaas eigen ervaring – ook die moeiteloos de zaak dichtgooien, zoch bewust onbereikbaar maken, 6 a 7 ker op vakantie gaan per jaar, etc. Omdat men vooral een bedrag krijgt voor de inschrijving, maakt dat niet veel uit. Als ik niet kom of zelfs kan komen – krijgen ze toch betaald …

  Ook willen artsen vaste afgedwongen prijzen, ipv concureren met elkaar.

 8. @pien [9]: In de VS wordt je wel degelijk geholpen zonder VISA card of andere manier van betalen. Dwz voor eerste hulp, urgente zaken, etc. Niet voor niet-urgente zaken. En dat is logisch, want waarom zou een ander dat voor jou moeten betalen? Waarom zou de Amerikaanse belastingbetaler moeten betaen voor een buitenlander?
  Sterker nog, veel gezonde jonge mensen in de VS zijn nu net bewust onverzekerd omdat ze toch we weten dat ze geholpen worden. (Naar mijn smaak toch dom om andere redenen, maar het is hun keuze en vele miljoenen maken die keuze.)

  Jouw Zwitserland verhaal kan ik ook niet bevestigen, want wat ik er van weet is het niet zo dat je bij de rechter moet komen. Dan moet je echt iets bijzonders gedaan hebben of een conflict gaan uitvechten. Bij mijn weten is het in Zwitserland niet anders dan bij andeer bezoeken aan het buitenland: Je krijgt gewoon een rekening en die betaal je en declareer je dan bij je Nederlandse zorgverzekeraar en/of reisverzekeraar afhankelijk van de oorsprong en aard van de aandoening. Meestal/mogelijk/vaak/soms krijg je dan een deel van de kosten terug.

  Dat het zwaaien met een Nederlands pasje buiten Nederland niet meteen ervoor zorgt dat je geen rekening krijgt is logisch. Je kunt toch niet verwachten dat een buitenlandse verzekeraar gaat controleren of je echt verzekerd bent en de declaraties met het buitenland gaat regelen!? Sterker nog, ook in Nederland krijg je in veel gevallen gewoon een rekening en is het jouw taak de declaraties te regelen. Niets mis mee.

 9. De integriteit van de huisartsen is enorm op het spel gezet , door de toekenning van de 10.000 euro per praktijk als er Mex. griep vaccinatie’s gegeven worden. Diverse artsen hebben eerder in 2009 al geweigerd het HPV-vaccin toe te dienen, waardoor ze met ontslag bedreigd werden.

  Feit is, dat deze twee vaccinatie’s talloze artsen voor een enorm dilemma hebben gesteld door de overheid. Ontslag of 10.000 euro als beloning.
  Dit heeft niets meer met onze gezondheid te maken, dit is farmaceutische marketing. Wie betaalt die 10.000 euro per praktijk, denkt U?

  Uw zorgverzekring wordt komend jaar weer flink verhoogt. ( (Hint)

  Ook de Nederlandse artsen worden nu zodanig bespeeld door onze overheid en dus de farmacie, dat ze gaan voor het geld en dus niet voor onze gezondheid, of ze delven het onderspit.

  Dat is tenmninste 1 ding wat Ab Klink in 2009 bereikt heeft!

  Couthino klaagt bij het dagblad Trouw, dat vroeger de mensen gewoon accepteerden wat de dokters zeiden en dat hij nu ziek is van het wantrouwen.

  Het is Couthino nog steeds niet opgevallen, dat alle Nederlanders een heel stuk minder volgzaam zijn, nu de werkelijke feiten aan het licht komen.

  Ab Osterhaus en zijn minstens 11 bijbanen in de Farmacie en blijft zeggen dat hij onafhankelijk is ??? De voorzitter van de WHO-groep Mex.griep is Ab Osterhaus.

  Dat weet Couthino heel erg goed wat en wie zijn twee “vrienden” Ab O. en Ab K. zijn. Tijd om eens te kijken naar de financiele verwikkelingen van Couthino met de farmacie.

Comments are closed.