Vogel_Kanarie-geelEr ging een schok door het land toen het nieuws bekend gemaakt werd dat: “LEEUWARDEN – De rechtbank in Leeuwarden heeft een 48-jarige man uit Dokkum veroordeeld tot een geldboete voor het doodknijpen van zijn gele kanarie.”

Nu houd ik helemaal niet van mensen die een kanarie doodknijpen. En al helemaal niet als het een gele is! Maar toch deed het betreffende bericht heel veel vraagtekens bij me opkomen.
 
De man kreeg “politiebezoek”. Iemand had bij de politie gemeld: “een getuige had gezien dat hij met een keukenmes een autoband te lijf ging.”
Vreselijk natuurlijk. Alleen stond niet in het bericht van WIE die autoband was. Als die niet van de betreffende misdadiger was, dan terecht.
Maar als het nu zijn eigen autoband was? Mocht hij dan zijn lusten met een keukenmes op zijn eigen band botvieren?

En van wie was die kanarie? Als die man beoordeelde dat zijn kanarie uit zijn lijden verlost moest worden, mocht hij die verlossing dan doen? Of moet de volledige Nederlandse justitie daarvoor eerst in actie komen?

Als de man idiote neigingen heeft om de dode kanarie aan zijn pootjes op te hangen, moet hij dan daarvoor boete betalen?
Ik kan me nog voorstellen dat hij dan naar een gekkenhuis moet, maar 420 euro boete voor “kanariemoord”? Ook al is het een gele.

Dit geval zal dan waarschijnlijk voor justitie het meest belangrijke en urgente geval geweest zijn dat behandeld moest worden.

14 REACTIES

 1. Sommige mensen hebben een gigantische overwaardering voor de menselijke vorm. Angst, pijn en dood bij andere levende wezens daarentegen interesseert ze geen zier, zijn er vaak zelfs erg cynisch over.

  Zou het gewoon dom egoisme/autisme zijn waar deze gevoelens/overtuigingen vandaan komen?

  Zogenaamde christenen hebben deze gevoelens/overtuigingen overigens ook heel vaak. En het humanisme heeft feitelijke veel linken met dat zogenaamd christendom.

  Liberty 5-3000 [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Liberty 5-3000 [2]:
  Ook niet mijn keuze. De autoband was het begin van de politieactie. En daarna ging het hele verhaal over de kanarie.
  Het probleem is in feite hoe gaan mensen met dieren om? En waar liggen welke grenzen?
  Ik heb daar nog geen duidelijke rationele verklaring over gezien. Mogelijk komen we er in de discussie iets verder mee.

 3. Erg fijn dat we in een land leven waar de “moord op een kanarie” (een gele nog wel, foei) breeduit in de pers komt en er een rechtszaak van gemaakt wordt, terwijl liegende en belofte-brekende politici overal mee weg komen zonder boetes en/of sancties.

  En de massa slikt het allemaal maar. Er wordt langer over de kanarie gediscussieerd dan over de wandaden van “onze leiders”.

  Maar ja, die kanarie was wel geel en onze leiders niet.

  Heb trouwens net een spinnetje doodgeslagen. Ik wacht de rechtszaak af.

  Jantje [5] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [9] reageerde op deze reactie.

 4. Op SpitsNieuws staat het volgende:
  Jacob had een simpele verklaring voor zijn daad: “Hij vloog niet meer”. Dat deed de man ertoe besluiten het beestje dood te knijpen en hem daarna te onthoofden. De officier van justitie was het er niet mee eens dat Jacob het beestje enkel uit zijn lijden zou willen verlossen. “Dan hang je hem daarna niet op aan een kist”. Jacob S. moet 420 euro betalen voor het vermoorden van de kanarie en het vernielen van de autoband.”

  Dan lijkt het er wel op dat ie het beestje uit zijn lijden wilde verlossen.

 5. Een dode vogel hoort in de groenbak. Zo’n beestje op de kop zonder kop in zijn kooi hangen maakt een nogal gestoorde indruk.

  Ik wist trouwens niet dat politie en justitie zich druk maakten over gele kanaries. Als de man andermans bezittingen heeft vernield moet hij de schade natuurlijk vergoeden, maar het verhaal van de gele kanarie is nogal vreemd.

  Naast mijn dierenwinkel zit een slagerij. Bij de dierenwinkel worden levende dieren verkocht, bij de slagerij dode dieren. Een levend dier kopen en dat zelf dood maken is schokkend voor veel mensen. En ook ik moet concluderen: een kanarie doodknijpen en ondersteboven in de kooi hangen zonder kop maakt een gestoorde indruk.
  Oscar [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Jantje [5]:
  Spinnetjes, ook grote enge, zet ik ook altijd buiten. Muggen en wespen krijgen, als ik de kans krijg, daarentegen een doodsklap. Bijen niet. Mieren niet zolang ze buiten vertoeven, maar binnen wordt er korte metten met ze gemaakt.
  Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe groter het dier hoe meer problemen we met het doodmaken hebben.
  Wat te denken b.v. van dieren die wij heel nuttig (en soms zelfs ook leuk) vinden, maar die we desalniettemin tóch doden om ze op te peuzelen.
  Er zijn echter ook miljoenen mensen die dieren, die wij hier in het westen leuk vinden, soms zelfs leuker dan mensen, doden en opeten, namelijk de hond!

  Zo hebben we allemaal onze menselijke afwegingen over welk dier nuttig en/of leuk genoeg is om veilig voor ons te zijn.

  Wat betreft die door het lint gegane kanariedoder denk ik dat hij eerder een psychiater dan een rechter nodig heeft.

  Oscar [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico de Geit [8]:

  Het maakt een gestoorde indruk, zeker. Maar het blijft wat mij betreft een slachtofferloos misdrijf en dus geen misdrijf. En zo zijn er wel meer zaken die ik moreel zeer verwerpelijk vind, maar mijns inziens door de rechter onbestaft dienen worden gelaten.

 8. @Oscar [12]:
  In ons huidige (foute) systeem komen én de psychiater én de rechter op kosten van de belastingbetaler.
  Wat niet wegneemt dat beide beroepen op zich niet fout zijn!

 9. Laatst heb ik een zieke witte kip van 1 jaar oud de nek omgedraaid, lees uit haar lijden verlost. Daarna in de groenbak gedaan … naast de motorolie en een oude accu…
  Met wat gras erover heeft er geen haan naar gekraaid.

  De volgende hang ik aan het hek, naast de fiets van de buurjongen die altijd tegen mijn hek staat en dan steek ik de fiets dood.

Comments are closed.