Juli Zeh en Ilija Trojanow, twee Duitse schrijvers, stellen de privacyinbreuk angriff_auf_die_freiheiten ongecontroleerde dataverzamelwoede van de overheid aan de kaak. In hun boek ‘ Angriff auf die Freiheit’ (Aanval op de vrijheid) noemen ze het optreden van de overheid sinds september 2001 eenvoudig Kontrollwahn (controlewaanzin). Zeh en Trojanow waarschuwen voor de uitholling van de rechtstaat door de continue inbreuk op de privacy. In Duitsland worden alle computer- en telefoongegevens sinds begin dit jaar bewaard en opgeslagen.

Puur verzamelen om het verzamelen, het middel is doel geworden. De staat verzamelt constant informatie over haar burgers en spreekt daarmee een diep wantrouwen jegens hen uit. Juli Zeh en Ilija Trojanow willen het publiek informeren en mobiliseren tegen Big Brother. Zij willen de valse veiligheid die de overheid ons voorspiegelt doorbreken en de mensen duidelijk maken dat onze burgerrechten op het spel staan.

In Nederland is het nog slechter gesteld dan in Duitsland. En Engeland spant weliswaar de kroon met cameratoezicht maar Nederland is druk bezig met de inhaalslag. De politie houdt automobilisten met camera’s permanent in de gaten. Alle politiekorpsen (op drie na) beschikken over camera’s die automatisch alle kentekens registeren.

Boven de snelwegen hangen camera’s die alle kentekens scannen, los van trajectcontrolecamera’s. Met dit ANPR-systeem worden gegevens gekoppeld aan namen en adressen. Naast politiekorpsen maken ook andere instanties gebruik van dit systeem zoals de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en gemeenten.

De privacywetgeving in Nederland is een lachertje. ‘ Er zijn geen scherpe wettelijke voorwaarden,’ zegt Corien Prins, hoogleraar recht en informatie aan de universiteit van Tilburg. Gegevens mogen worden verzameld en bewaard zolang het ‘ noodzakelijk is voor een bepaald doel’.  De politie kan bijvoorbeeld zeggen de gegevens nodig te hebben voor later onderzoek. Dan hoeft de informatie niet direct te worden vernietigd.

Met de huidige lakse houding onder de bevolking van ‘ ik heb toch niets te verbergen’  heeft de overheid vrij spel. Binnenkort kunt u inderdaad niets meer verbergen.

5 REACTIES

 1. Het is niet alleen de Duitse staat die voor Big Brother speelt. Ook winkels proberen allerlei informatie te hamsteren aan de kassa, zoals je postcode, die ik weiger te geven. Hetgeen op onbegrip stuit. “Mijn postcode is 89 Euro 95, wil je geld verdienen of wil je dat ik het bij je buren uitgeef?” Dan kiest men toch voor optie 1…

  De overheden hanteren sluwe trucs om iedereen te besponeren, zoals “veiligheid” en “sociale rechtvaardigheid”. Domme schapen vinden het allemaal best, maar de tegenstanders (waaronder ondergetekende) mogen zich best wat activistischer opstellen dan alleen maar wat gereageer op internet. En als het eenmaal in de database zit, dan mag iedereen er in snuffelen, zoals laatst in het nieuws was.

 2. Bij mij in de stad zijn allemaal palen komen te staan met antennes erop.
  Ze staan op iedere straathoek. (Geen GSM of UMTS of iets dergelijks. Ze zijn ca 5 meter hoog.)
  Geen idee waarvoor die dienen.
  Ook komen er steeds meer kamera’s.
  Protesteren heeft totaal geen zin.
  Net zoals de officiele wegen bewandelen, door protest aan te tekenen van de steeds verdergaande inbreuk op je privacy.
  In principe zou je iedere kamera, af kentekenscanner moeten sabboteren.
  Hak de kabels met een bijl door.

  De overheid is bang voor ons.

  Maik [3] reageerde op deze reactie.

 3. @John [2]: Zeg John: ben je wel eens met de auto in een (alcohol)controlefuik gereden? Heb je moeten blazen? Wat deed je met dat mondstuk? Wel eens op basis van een drogreden op straat aangehouden of in de bus..???
  Zelfs met een GELDIG plaatsbewijs..?????
  Mijn medewerking kunnen ze op hun rijksgesubsidieerde buik schrijven!
  http://tinyurl.com/ybqsjsf
  http://tinyurl.com/my6cg2
  Praat niet met de politie..!!!!
  http://tinyurl.com/yl46n98

  Rob ter Horst [4] reageerde op deze reactie.
  John [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Maik [3]:
  Betreft het niet laten controleren van de ov-chipkaart in de trein.
  Zelf laat ik nooit mijn ov-chipkaart zien als ze om mijn treinkaartje vragen (heb een kortingsabbonement). Ze moeten er dus altijd zel om vragen. Sommige controleurs hebben daar zichtbaar moeite mee. Je ziet dat ze een opmerking willen maken, maar doen het dan toch maar niet.
  Laatst heb ik eens gevraagd om te laten zien welke gegevens getoond worden, als mijn ov-chipkaart gecontroleerd wordt. Dat stelt op zich niet veel voor. Toont alleen maar aan of het abbonement geldig is, geen persoonlijke gegevens. Laat ook zien, in ander menu, wat voor “geld” er nog op staat, was in mijn geval -4€. Ik vermoed wel waar die -4€ vandaan komt, het GVB. Daar zal ik eens kontakt mee opnemen.

 5. @Maik [3]:
  Ik ben nog nooit gekontroleerd met de auto.
  Maar ik weet wat je bedoelt.
  Al gegevens die ze uit dat pijpje zouden kunnen halen zouden ergens opgeslagen moeten worden, en te zijner tijd ook al moeten zijn gebruikt.
  Daar horen we echter weinig van.
  Ze moeten namelijk aantonen hoe ze aan bewijsmateriaal komen.
  Of ze hebben het bewijs al, maar nemen dan nogmaals een DNA-test af om het voor de wet geldig te maken… :/

  Ik las wel vaker over kontroles van auto’s op inbrekersspullen, gestolen goederen, wapens of drugs.
  De mensen vonden het fantastisch dat er zo voor onze veiligheid gezorgd werd stond er bij.
  Wat wil je met die terroristen overal tegenwoordig.

Comments are closed.