Druga_papaverGelukkig kunnen onze politici ons enthousiast vertellen over de successen van onze soldaten in Afghanistan.

Het AD publiceerde dat de inkomsten aan drugs van de Taliban nog nooit zo groot geweest zijn. Ze verdienen geld genoeg om de modernste wapens te kopen.

Moet Nederland nu zo nodig de uitzending van meer militairen naar Afghanistan nog verlengen?
 
Het AD artikel: Drugshandel taliban groter dan ooit

KABUL – De taliban verdienen vandaag meer geld met de internationale handel in Afghaanse drugs dan in de tijd toen ze in de jaren negentig aan de macht waren.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het VN-agentschap voor Drugs en Criminaliteit (UNODC), dat vandaag onder de titel “Afhankelijkheid, Criminaliteit en Opstanden: de grensoverschrijdende bedreiging van de Afghaanse opium” in Wenen werd vrijgegeven.
 
Inmiddels verdienen de taliban en andere opstandelingen in Afghanistan jaarlijks tussen de 90 en 160 miljoen dollar, tien jaar geleden was dat nog tussen de 75 en 100 miljoen.
 
“De rechtstreekse participatie van de taliban aan de opiumhandel laat hen toe een oorlogsmachine te financieren, die technologisch steeds complexer en uitgebreider wordt”, zei UNODC-directeur Antonio Maria Costa. Het rapport wil ook de verschrikkelijke gevolgen aantonen die de opium- en heroïnehandel onder andere voor de gebruikers in Europa, Rusland, India, China en de Balkanlanden heeft.
 
Zo worden vandaag elk jaar meer Russen het slachtoffer van Afghaanse drugs (30.000 per jaar) dan soldaten van het Rode Leger sneuvelden in de tien jaar durende Afghaanse oorlog. In de NAVO-landen sterven elk jaar 10.000 mensen aan een overdosis Afghaanse drugs – dat is vijfmaal meer dan het totaal aantal NAVO-soldaten dat in Afghanistan de afgelopen acht jaar om het leven is gekomen.
 
In Centraal-Azië heeft het drugsgebruik een hiv-epidemie uitgelokt. “Opium heeft sinds de periode van afhankelijkheid in China 100 jaar geleden nooit meer zo veel leed veroorzaakt”, verklaarde Costa

10 REACTIES

 1. ‘”Zo worden vandaag elk jaar meer Russen het slachtoffer van Afghaanse drugs (30.000 per jaar) dan soldaten van het Rode Leger sneuvelden in de tien jaar durende Afghaanse oorlog.”‘

  Nog even en er worden mensen “slachtoffer” van Koreaanse auto’s. Of van pindanootjes uit Iran.

  De corporate berichtgeving wordt lachwekkender met de dag.

 2. “Moet Nederland nu zo nodig de uitzending van meer militairen naar Afghanistan nog verlengen?”

  Nee.

  Afghanistan is geen Nederlands grondgebied. Operaties aldaar zijn offensief en dus niet moreel.

  Je schiet iemand die een paar straten verder woont niet in zijn eigen woning in z’n gezicht omdat het je toevallig niet aanstaat dat hij zijn glas niet in de glasbak gooit maar in de vuilnisbak.

  Het aanwenden van offensief geweld is moreel onjuist.

  Talleyrand [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Ewt [2]:

  Uit dat artikel blijkt dat de drugshandel slechts 10 procent van het inkomen van de Taliban vertegenwoordigd. 90 procent komt van steekpenningen van westerse bronnen die oorlog voeren of aan de wederopbouw werken.

  Conclusie: De Taliban krijgt meer geld, omdat het westen daar zit.

  Ewt [8] reageerde op deze reactie.

 4. déjà vu gevoel, dit artikel verscheen identiek op HLN een paar dagen geleden
  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1018892/2009/10/21/Drugshandel-van-taliban-groter-dan-ooit.dhtml

  Eigenlijk komt het van AFP.. . Het zegt veel over hoe serieus onze journalisten hun werk eigenlijk nemen. MSM alom.. Niemand die in vraag stelt hoe dit eigenlijk kan, met de huidige militaire aanwezigheid.
  Thx voor die links Ewt, uit de betere media dan AD en HLN.

  Ewt [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Talleyrand [5]: Ik kan me niet herinneren iets over percentages gelezen te hebben, en het lijkt me ook onmogelijk betrouwbaar te schatten. Maar ze krijgen zeker meer geld en aanhangers omdat wij er zitten.

  @surfer [7]: Als je informatie wilt over conflict gebieden, kan ik je maar naar 1 plaats wijzen http://www.antiwar.com. Ik heb geen andere website gevonden waar conflicten over de hele wereld systematisch gevolgd worden. Het is een libertarisch gezinde website waar iedere dag tientallen nieuwsberichten verzameld worden, intressante columns en Antiwar Radio met gasten uit ieder hoek van buitenlands beleid, intelligence en defensie.

 6. 01.
  De geldontwaarding speelt natiirliijk een rol.
  75 miljoen 10 jaar geleden is meer dan 90 miljoen nu.
  Dus is er wel een groei?
  02.
  Het is het westen zelf dat deze winsten op drugs mogelijk maakt.
  Als vanaf morgen de drugs vrijgegeven worden, dan zullen de winsten dramatisch zakken.
  hugo van reijen

Comments are closed.