dinsdag, 20 oktober 2009
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Slooppremie en cash for clunkers *)

De Nederlandse slooppremie  tussen  Euro 750  en   Euro 1750   en het Amerikaanse carprogramma  “cash for clunkers”   dat   $4000  uitkeert aan iemand die  zijn oude auto inruilt voor een nieuwe, zijn allebei even knettergek.

Hoeveel geld met  het Nederlandse programma  gemoeid  is, weet ik niet. Bij het Amerikaanse programma  ging het om  bijna  drie miljard dollar, met na aftrek van de benificiaire effecten netto-kosten van  1,4 miljard  dollar of circa 5 dollar per Amerikaan.

De essentie van dergelijke programma’s is het vernietigen van productieve activa.

 Op grond daarvan  zijn  de  programma’s uit moreel oogpunt  verwerpelijk.  Zij  hebben hetzelfde effect als het ingooien van functionerende ruiten, het stukgooien van tafelgerei  en het in brand steken van   oude gebouwen   die nog een hele tijd meekunnen.

 Het resultaat  is  dat men iets eerder tot aanschaffing van een nieuwe automobiel overgaat:  de aanschaffing  wordt iets naar voren gehaald.

Van stimulering van de economie is geen sprake:  het kost alleen maar geld , dat uiteindelijk opgebracht wordt door de belastingbetaler.

Hugo van Reijen

*) De Amerikaanse feiten ontleen ik aan pagina 15 van de Wall Street Journal van 6  october 2009.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Armin schreef op : 1

  Het is dan ook een verkapte vorm van staatssubsidie. Alleen dat mag niet, en dus noemen we het sloopregeling. Niet anders dan de Duitsers deden. In die zin mogen we blij zijn dat Bos liever zuinig dan socialistisch was 🙂

  In de VS is het nog erger, daar veel nieuwe voertuigen op afbetaling gekocht worden, terwijl de oude afbetaald waren. Was nu net het probleem van de crisis niet, teveel schulden zonder dekking?

 2. Romee schreef op : 2

  En we hebben niet eens een auto-industrie. Dank U namens de Duitsers en de Fransen

 3. GB schreef op : 3

  Wel leuk dat dit ook gesteund wordt door linkse partijen.
  Je weet wel die partijen die de mond vol hebben over een duurzame economie.

  Je vernietigt nog prima functionerende auto’s om nieuwe te verkopen. Erg duurzaam is dat.

  Hypocrieten….

 4. Nathan schreef op : 4

  Leuk voor autofabrikanten, maar pure broodroof voor de rest van de fabrikanten wiens spulletjes nu niet meer gekocht kunnen worden. De beperkte hoeveelheid geld wordt nu niet verdeeld over de fabrikanten die het beste/meest nuttige product maken, maar gaat naar de fabrikant die het hardste tegen de overheid aan weet te schurken.

  Goede manier dus om inventiviteit en ondernemersschap in je land kapot te maken.

  hugovanreijen [5] reageerde op deze reactie.

 5. hugovanreijen schreef op : 5
  Hugo J. van Reijen

  @Nathan [4]:

  Dergelijke fabrikanten zijn blijkbaar in staat om op voor de belastingbetaler zeer schadelijke wijze te lobbyen.

  hugo van reijen

 6. Eric schreef op : 6

  Deze regeling is complete waanzin omdat er gewoon goede auto’s de shredder ingaan en er voorbij wordt gegaan aan de milieuverontreiniging en het energieverbruik die de consequentie zijn van het produceren van een nieuwe auto. Neem een Toyota Prius, die tijdens zijn gehele leven nimmer zo veel energie kan besparen als de productie extra kost. Ten tweede zijn de gevolgen van deze regeling rampzalig want een groot deel van de auto’s wordt vervangen door Europeanen en Japanners dus die zullen er blij mee zijn. Ten derde hebben de autofabrikanten niets geleerd van deze crisis want Ford heeft de productie opgevoerd vanwege het “succes” van deze regeling wat dus gezien kan worden als een laatste opleving voor de definitieve sluiting!

 7. Ewt schreef op : 8

  Cash for Clunkers loophole paying for new Golf Carts 😛
  online.ws

 8. Ewt schreef op : 9

  @R. Hartman (NI) [7]: Het hele concept overheid is natuurlijk gebaseerd op het Broken Window fallacy. Er wordt altijd benadrukt wat de voordelen / positieve zaken zijn en genegeerd wat de kosten en negatieve effecten zijn.