dollar_eindeDegenen die het eens waren met diverse goudadviezen op de Vrijspreker, zullen wel tevreden zijn. Want zelfs als de dollar zakt, geldt de stijging ook in euro’s.

Officieel overschreed de prijs het oude record van $ 1032 tot 1036, maar onofficieel liep de prijs hoger dan $ 1040.

Tegelijkertijd komen weer allerlei waarschuwingen op ons af over het in elkaar ploffen van de dollar, (en de economie ?)
 
The INDEPENDENT waarschuwt dat het deze maand, hoogstens de volgende maand gaat gebeuren.

Graag waarschuwen we vandaag ook weer voor “cowboyverhalen” over gloom and doom. Maar het is wel zo dat al die “cry wolve” schreeuwers, op een gegeven ogenblik een grote kans hebben dat de wolf echt komt

Het is bijna niet meer te ontkennen dat China, India, Brazilië en Rusland de dollar willen vervangen door een mengsel van andere valuta en goud.

Het is minimaal verstandig dat je probeert minstens een klein deel van je spaarcenten in goud, of gouden munten, of zilver te stoppen. Of zoals sommigen zelfs een aanzienlijk deel. Dit deel van je vermogen is ook nog eens redelijk gemakkelijk te verbergen.

Ook ontbreekt het natuurlijk niet aan de “Sterke Verhalen” en sterke voorspellingen.
Zo ontvingen we het bericht dat de echte ellende begint op 25 oktober!!
Lees door M vd Heuvel ingezonden stuk: “ http://xandernieuws.punt.nl/?id=555163&r=1&tbl_archief=& 
Waarin ook bekende adviseurs worden aangehaald.

Wie weet, is er nog wat van te leren, en ik denk dat “eens” dit scenario vreselijke werkelijkheid kan worden.

44 REACTIES

 1. Het kan overwaaien en plakken de Yanks er nog een jaar of wat aan vast door middel van noodvoorzieningen.

  Ik kan me goed voorstellen dat grote mogendheden de buik vol hebben van Amerika, een failliet land dat constant de laken wenst uit te delen en graag op oorlogspad gaat t.b.v. de centen, daar wordt de wereld niet wijzer van…Dus wippen die hap.

  Moet eerlijk bekennen dat ik mij de laatste tijd behoorlijk onrustig voel en meestal betekent dit dat er aanstonds weer iets (groots?) zal plaatsvinden, waarschijnlijk op een plek die ons allen behoorlijk zal treffen…Maar goed, het is maar een gevoel en gevoelens die neemt men niet serieus, die horen niet bij de groten die alles doen met hun lepe verstand.

 2. Volgens berichten is de FED nu officieel onder water maar hebben ze nog lucht in hun longen…

  Voorspellingen zijn altijd lastig maar ik houd er ernstig rekening mee dat de komende weken e.e.a. toch boven water komt.

 3. Het is bijna niet meer te ontkennen dat China, India, Brazilië en Rusland de dollar willen vervangen door een mengsel van andere valuta en goud.

  Als dat zo is, waarom koppelt China de munt dan nog steeds aan de dollar? 🙂

  Ik zou nog steeds oppassen met goud. Van begin jaren 80 tot een paar jaar geleden had goud een dramatisch rendement. De laatste jaren waren extreem onstuimig en kon je heel veel winnen, doch ook je gehele vermogen verliezen in luttele maanden. Mensen die denken dat goud een veilige haven is, vergissen zich dus enorm. Risico en rendement zijn altijd gekoppeld. Een van de kernoorzaken van de kredietcrisis is nu net het ontkennen van dit feit.

  Er zijn ook mensen die waarschuwen dat goud nu best wel eens in een bubblefase kan zitten …

  Plus dat goud géén divident geeft en je dus enkel speculeert op basis van waardedaling en stijging. Ondertussen moet je wel jaarlijks 1,2% over de met de inflatie meestijgende waarde ophoesten.

  Tenslotte is liquideren van goud lastig. Een setje munten is niet zo snel verkocht tegen een gegarandeerde waarde. En meer algemeen, als over een jaar de goudprijzen dalen – bijvoorbeeld omdat het IMF besluit wat te dumpen – is er bovendien het risico, dat je als kleine belegger achteraan in de rij staat en terwijl de koers inzakt, jij je goud niet kwijt kunt …

  Belangrijkste tip blijft echter: risico vs rendement. Goud als veilige belegging kan, maar verwacht dan laag rendement, dan kan het enkel meevallen. Verwacht je hoog rendement, wees dan bewust dat het risico dus ook hoog zal zijn.

  (Zelf zie ik goud nog altijd als laag rendement vs laag risico.)

  Oscar [6] reageerde op deze reactie.
  Arend [16] reageerde op deze reactie.

 4. @surfer [1]: mellde.. goed bezig.

  Wat ik me afvraag is hoe men in Amerika uit hun crash zal proberen te geraken.
  Dat Europa niet gespaard zal worden, is onderhand ook wel zeker.

 5. @Armin [4]:

  “Mensen die denken dat goud een veilige haven is, vergissen zich dus enorm.”

  Goud is gewoon geld. Het geld van de vrije markt.

  Wie een kistje uit 1923 met 200.000 aan Duitse biljetten vindt zou van de opbrengst zijn auto met benzine vol kunnen tanken.

  Wie een kistje uit 1923 met 100.000 goudmarken vindt zou van de opbrengst een villa en een nieuwe auto kunnen kopen.

  En toch was het ene ooit twee keer zoveel waard als het andere.

  Goud is niet zaligmakend, maar op de lange termijn wint goud wél van fiatgeld.

  Armin [38] reageerde op deze reactie.

 6. Baar goud kopen of een goudrekening openen bij de ABN AMRO bank behoord zo te zien ook tot het verleden. De banken willen niet zo heel veel weten van goud,…heel vreemd. Het lijkt alsof de banken bang zijn voor edelmetaal.

  LvM [11] reageerde op deze reactie.

 7. @LvM [11]:

  Edelmetaal minder toegankelijk maken voor het gewone volk, want o wee als men toch eens massaal overstapt op goud en de rest van de troep niet meer wil vreten. Ze zullen waarschijnlijk adviseren dan maar te gokken met goud en zilver turbo’s. Ja, een bank wordt toch al echt een casino die ook nog eens moet terugvallen op staatssteun. Wat gaat ons klein, druk landje er toch op vooruit.

 8. …en de echte gokkers zou ik willen adviseren niet anders te doen dan dollars opkopen. 🙁 Dokter Bibberrr….

 9. Goud inkopen dat haalt deze keer met deze crisis niet meer uit.

  Er is niets maar dan ook totaal niets wat dadelijk nog een of andere zgn. geldwaarde heeft.

  Wouter Bos verkondigde vorige week nog, dat een evt. 2e recessie niet uit te sluiten valt.

  Welke 2e recessie?

  Het totale financïele systeem is wereldwijd allang failliet.

 10. Hehehehe 🙂 Goede ontwikkeling.

  Die gesprekken tussen de BRIC landen en de arabische staten kan de trigger zijn voor een goldrush.

  Goud is niet zaligmakend en slechts één van de mogelijkheden tot behoud en laten groeien van je kapitaal.
  Goud zit daarbij aan de behoudende kant en ik zie het meer als een geldverzekering net zoals je je auto of je huis verzekerd.

  Dat het rendement van goud veel minder is dan bv aandelen waag ik ook weer te betwijfelen.
  Volgens grafieken wel maar goud en zilver zijn systematisch naar beneden gemanipuleerd vanaf het verlaten van de goudstandaard.
  Die goudgrafieken tov van bv de DOW zeggen (zoals de meeste grafieken) mij niet zo veel. Er is geen vrije goudmarkt geweest al die tijd door de smerige spelletjes van bv JP Morgan Chase.
  Ik heb gisteren nog gelezen dat 93% van de Goud ETF’s ongedekt zouden zijn. Of het waar is weet ik niet maar het zou me niet verbazen omdat goud de grootste vijand is van overheden en banken.

  Ik zie goud vanuit dit punt minimaal verdubbelen in euro’s en dollars (als die al niet totaal gaat klappen).
  Niet dat goud trouwens meer waard wordt maar de currency waartegen het wordt afgezet wordt minder waard.
  Dit geldt trouwens ook voor aandelen op dit moment.

 11. @Oscar [17]: Zonder decoupling wordt van China verwacht dat ze nog aan trillions/biljoenen dollars schuldenpapieren gaan kopen van de US Treasury/Fed. Die 1000 miljard kunnen ze wel lijden, al zal het flink pijn doen. Het is niet zo dat ze er nu erg veel mee kunnen. Zodra China zich loskoppelt van de VS kunnen de Chinezen eindelijk de vruchten van hun arbeid ZELF consumeren i.p.v. dat het op een fascistische manier geëxporteerd wordt om de VS te spekken en de eigen bevolking onder de duim te houden.

 12. @Nico [19]: Een tandpasta fabriek is uiteraard wel (veel) gevoeliger voor concurrentie. Ik zie er ook absoluut geen kans in dat de waarde van goud de komende jaren hard gaat dalen (anders dan welke sector dan ook, zelfs de agrarische). Belangrijk blijft uiteraard de waarde goed in de gaten te houden en tijdig je voorraad te dumpen anders pluk je er minder vruchten van.

  Oscar [23] reageerde op deze reactie.
  Andre [25] reageerde op deze reactie.
  Andre [28] reageerde op deze reactie.

 13. @Oscar [20]:

  “Goud is gewoon geld.”
  Neen.

  De Oostenrijkse econoom Ludwig von Mises definieerde geld in 1912 in zijn boek “The Theory of Money and Credit” als volgt: “geld is de best te vermarkten commodity”. Murray Rothbard was het hiermee eens.

  Je kunt met goud momenteel niet een winkel instappen om iets te kopen. Geen enkel label heeft een prijs in grammen goud.

  Geld heeft het volgende kenmerk: het is liquide. Dat betekent dat je

  a) het direkt (als in: NU) kunt verkopen,
  b) het kunt verkopen zonder korting,
  c) het kunt verkopen zonder te adverteren.

  Goud voldoet op dit moment NIET aan die voorwaarden.

  Goud is op dit moment GEEN geld.
  Oscar [24] reageerde op deze reactie.

 14. @Polity [21]:

  Dumpen waarvoor? Voor die papiertjes van de ECB die aan sterke inflatie onderhevig zijn? Men dient altijd bij te houden wat producten kosten en op basis van die gegevens over te gaan op verkoop of niet. Het kan zijn dat goud over de kop gaat, terwijl alles twee keer zo duur wordt in euro’s en dollars.

 15. @Polity [21]:

  Ik denk dat je goud het beste kunt zien als hedge tegen idioterie van overheden. Hyperinflatie is niet uit te sluiten. Goud zou in dat geval als geld kunnen dienen. Vandaar dat het handig is om wat goud achter de hand te hebben in de vorm van munten. Bijkomend voordeel is dat het niet traceerbaar is voor de boven ons gestelden; dat maakt je onafhankelijker. Ook makkelijk te vererven 😉

  Overigens is het in dergelijke scenario’s belangrijker een aantal noodvoorzieningen aan te schaffen, nog vóórdat men goud aanschaft. Van alles zal er in dat geval een tekort zijn. Een basis van 10k aan goud lijkt me wel genoeg (als in niet verkopen). Daarboven kun je rustig de fluctuaties in goud gebruiken om geld (!) te verdienen.

  Oscar [26] reageerde op deze reactie.
  Oscar [27] reageerde op deze reactie.

 16. @Andre [25]:

  “Een basis van 10k aan goud lijkt me wel genoeg (als in niet verkopen).”

  Dat is 321 en een halve troy ounce. Ik wou dat ik het had. 🙁

 17. @Andre [25]:

  “Overigens is het in dergelijke scenario’s belangrijker een aantal noodvoorzieningen aan te schaffen, nog vóórdat men goud aanschaft.”

  Ketels en slangetjes om je urine te destilleren. Vitaminepillen. Blikken met ravioli, sardines, groenten en mais. Waterflessen. Mineraalklei. Overlevingsmes. Handvuurwapen + kogels. Prikkeldraad. Graafbenodigdheden om een kelder onder de kruipruimte te kunnen graven. Jodiumtabletten…..etc.

  Andre [29] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.