dollar_eindeDegenen die het eens waren met diverse goudadviezen op de Vrijspreker, zullen wel tevreden zijn. Want zelfs als de dollar zakt, geldt de stijging ook in euro’s.

Officieel overschreed de prijs het oude record van $ 1032 tot 1036, maar onofficieel liep de prijs hoger dan $ 1040.

Tegelijkertijd komen weer allerlei waarschuwingen op ons af over het in elkaar ploffen van de dollar, (en de economie ?)
 
The INDEPENDENT waarschuwt dat het deze maand, hoogstens de volgende maand gaat gebeuren.

Graag waarschuwen we vandaag ook weer voor “cowboyverhalen” over gloom and doom. Maar het is wel zo dat al die “cry wolve” schreeuwers, op een gegeven ogenblik een grote kans hebben dat de wolf echt komt

Het is bijna niet meer te ontkennen dat China, India, Brazilië en Rusland de dollar willen vervangen door een mengsel van andere valuta en goud.

Het is minimaal verstandig dat je probeert minstens een klein deel van je spaarcenten in goud, of gouden munten, of zilver te stoppen. Of zoals sommigen zelfs een aanzienlijk deel. Dit deel van je vermogen is ook nog eens redelijk gemakkelijk te verbergen.

Ook ontbreekt het natuurlijk niet aan de “Sterke Verhalen” en sterke voorspellingen.
Zo ontvingen we het bericht dat de echte ellende begint op 25 oktober!!
Lees door M vd Heuvel ingezonden stuk: “ http://xandernieuws.punt.nl/?id=555163&r=1&tbl_archief=& 
Waarin ook bekende adviseurs worden aangehaald.

Wie weet, is er nog wat van te leren, en ik denk dat “eens” dit scenario vreselijke werkelijkheid kan worden.

44 REACTIES

 1. Ook wel leuk om te zien hoe de financiële zender RTLZ de goudprijsstijgingen probeert te bagatalliseren.
  Je laat een grafiekje zien van de goudprijs in euro’s en begint die grafiek in maart toen goud in die valuta op zijn top stond en zet die af tegen de beurs die toen op zijn dieptepunt stond.

  Goud is dus helemaal niet zo’n goede belegging! Dat er daarna nog een kanttekening wordt gemaakt doet niks af aan dit opgeroepen beeld.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2009/week41/do_1200_beurs_jacob.avi_plain.xml

  Sinds Middelkoop daar weg is is het een eendimensionale baggerzender geworden die tot aan de ellebogen in de overheid en bankwereld zit.
  Maar ik vind het niet erg voor de rest. Ik ga wel mijn eigen weg.

  Ga maar lekker door jongens van de MSM.

  Oscar [34] reageerde op deze reactie.

 2. @GB [33]:

  De enige reden waarom ik wel eens RTLZ keek was vanwege Middelkoop. Die overigens op internet-meetings voor een specifiek publiek dingen vertelt die veel verontrustender zijn dan hij de televisiekijker voor houdt.

  Goud dient men ook niet te zien als een belegging als men op korte termijn veel wil verdienen, maar eerder als een soort geld dat, in tegenstelling tot fiatgeld(dat nagenoeg niets meer waard kan worden), nooit helemaal zal verdampen. Ik gebruik wel eens als voorbeeld een Duitser die in 1922 een miljoen papieren marken in een kistje in zijn tuin begraaft ten opzichte van een Duitser die in 1922 een miljoen goudmark in de tuin begraaft. Al na een jaar zou zijn blijken welke Duitser de meest verstandige was.

  Andre [33] reageerde op deze reactie.

 3. @Oscar [35]:

  Dat klopt, op het verdraaien van het woord “geld” na, waarvan ik de definitie een paar dagen geleden heb gegeven, lol 😉

  Goud is geen geld. Zou dat wél zo zijn, dan zouden de overheden en banken hun favoriete spelletje, valsemunterij, niet meer uit kunnen voeren. En die valsemunterij zorgt er weer voor dat goud als belegging wisselende tijden kent.

  Men probeert dus uit alle macht de historische aantrekkelijkheid van goud te onderdrukken zodat men met het spelletje door kan gaan. De eerste scheuren komen thans aan het daglicht..

  Oscar [34] reageerde op deze reactie.

 4. @Oscar [6]: Goud en geld vergelijken is nogal dom. Geld is een ruilmiddel. Daar doe je iets mee. Je stopt het in aandelen, of grond, obligaties, etc. En dan blijkt goud helemaal niet zo’n goede deal te zijn vergeleken met andere beleggingen.

  Sterker nog, zelfs als je wel je vermogen in geld bewaard op een spaardeposito, had je voor vele jaren een beter rendement dan als je het geld om zou zetten in goud.

  Plus dat er nogal wat nadelen zijn aan god qua fiscale behandeling en het omzetten ign koersfluctuaties etc.

  Mijn punt is echter niet om goud te bekritiseren, maar het idee dat goud een makkelijke veilige hoogrendements zaak is. Dat kan per definitie niet. Nu kunnen we een discussie hebben betreft of goud wel niet veilig is of wel niet hoog rendement, maar mijn punt is meer dat je wel consequent moet blijven.

  Ben je van mening dat goud jou een hoog rendement kan leveren, moet je ook accepteren dat het hoog risico is.

  Ben je van mening – zoals ik – dat goud laag risico is, , moet je ook accepteren dat het rendement waarschijnlijk laag zal zijn.

  Oscar [39] reageerde op deze reactie.
  Andre [40] reageerde op deze reactie.

 5. @Armin [39]:
  @Oscar [40]:

  In feite is het zo dat goud op de lange termijn waardevast is. In de tussentijd fluctueert het nogal in termen van (gemanipuleerd) fiatgeld en zal het rendement van een belegging in goud afhangen van de periode die je bekijkt.

  Hier heb je een dergelijke snapshot: http://www.chartoftheday.com/20071005.htm?T

  Overigens is het geen geheim, dat de prijs van goud ook gemanipuleerd wordt.

  Oscar [41] reageerde op deze reactie.
  Armin [43] reageerde op deze reactie.

 6. @Andre [40]:

  Ja, de FED en de ECB ‘leasen’ elkaars goud bijvoorbeeld. Dat gebeurt allemaal zonder ook maar één staaf transatlantisch te vervoeren.

 7. @Oscar [39]: Dat verhaaltje kun je wel herhalen, maar is niet terzake doende. Niemand – die enig verstand heeft – zal zijn vermogen in een kistje begraven. Daar doe je iets mee. En dan is de vraag of omzetten in goud het beste rendement geeft tov de honderden, nee duizenden, andere opties.

  Misschien is het beter om platinum of olie te begraven? Of kunst, etc. Goud had dan absoluut niet het beste rendement. Wel was het heel veilig geweest. Maar de suggestie wordt dus gewekt dat goud en veilig en hoog rendement was. En dat durf ik te betwisten.

  Verder ga je niet in op de praktische realiteit dat je belasting – helaas inderdaad – moet betalen over je vermogen in goud, plus dat het niet makkelijk liquide te maken is in muntvorm etc. Goud kan ook crashen namelijk en de blauwe enveloppe blijft komen.

 8. @Andre [40]: Dat op lange termijn goud waardevast is geloof ik best. Ik ben ook zeker niet tegen goud. Alleen is het rendement nogal laag. Niet veel meer dan een goede spaardeposito in veel gevallen.

  Dat er manipulatie plaatsvind klopt ongetwijfeld. Net als met alle commodities.

  Maar resultaten uit het verlenden … Vroeger was goud vooral een monetaire handel. Tegenwoordig is meer dan 80% van de vollumehandel non-monetair. Dat geeft nog meer risico’s bovenop de al bestaande manipulaties.

  Ik zou daarom niet blind in goud stappen. Je kunt je namelijk lelijk branden als je er te laat in op uitstapt.

 9. Het voordeel van goud bezitten is dat het zonder btw is in Nederland in tegenstelling tot zilver.
  De manipulatie van de goudprijs heeft een nieuw record niet kunnen tegenhouden. De nieuwe top is gezet op 26,80 euro per gram goud.

  Voor de laatste koers: Goudprijs vandaag

Comments are closed.