zwitserlandDe organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO) schrapt Zwitserland deze week van de lijst met belastingparadijzen die zich niet aan de internationale regels willen houden. Dat maakte de OESO bekend.

Volgens de organisatie heeft Zwitserland zich de afgelopen maanden in sterke mate aangepast aan de internationale belastingregels.

Zo sloot het land eerder deze week een overeenkomst met de Verenigde Staten, die de Amerikaanse belastingautoriteiten recht geeft op informatie over Zwitserse bankrekeningen.

Een soortgelijke overeenkomst met Qatar wordt binnenkort ondertekend.

Zwitserland verdwijnt nu van de “grijze” lijst van landen die zich onvoldoende houden aan de internationale belastingnormen.

Die lijst is eerder dit jaar op verzoek van de G20 opgesteld.

Zwitserland is het 12e land dat van de lijst verdwijnt, onder meer België, Oostenrijk en de Nederlandse Antillen gingen het Alpenland voor.

Tot zover de media.

De OESO is in 1961 door 24 landen, waaronder Zwitserland en Nederland, opgericht.

De OESO is nu een samenwerkingsverband van 30 overwegend geïndustrialiseerde landen waarin sociaal beleid, gezondheidsbeleid en economisch beleid wordt besproken, bestudeerd en gecoördineerd.

De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen. Ook worden veel vergelijkende en inhoudelijke studies verricht. De organisatie richt zich steeds meer op sociale vraagstukken als vergrijzing, onderwijs en gezondheidszorg. Deze onderwerpen worden gezien als “determinanten” voor verdere economische ontwikkeling, werkgelegenheid en sociale cohesie. Het secretariaat en de lidstaten komen samen in ongeveer 175 comités en werkgroepen.

Het budget van de OESO bedroeg in 2009, 303 miljoen euro.

Als ik naar de Nederlandse situatie kijk dan doet de OESO hetzelfde als het CBS, CPB en RIVM. (En deze instellingen kosten de Nederlandse belastingbetaler ook honderden miljoenen euro’s.)

Ook de Europese Unie en VN organisaties houden zich met dezelfde doelstellingen bezig.

Dus in mijn ogen is deze OESO een volkomen overbodige organisatie.

Nu weet ik niet of Zwitserland en belastingparadijs genoemd kan worden, maar het is algemeen bekend dat het “bankgeheim” een doorn in het oog van de Europese Unie en blijkbaar ook van de G20 is.

De onverzadigbare honger van de overheden naar “belastinggeld” wordt in het ambtenaren jargon weergegeven in de vorm van “landen die zich onvoldoende houden aan de internationale belastingnormen”.

Wat ik graag zou willen weten is hoe die overeenkomsten met bijvoorbeeld Zwitserland, waar het bankgeheim in de grondwet is verankerd, tot stand komen?

Worden deze overeenkomsten bereikt, wat normaal in politieke kringen gebeurt, door “verhulde of echte” dreigementen?

Want waarom zou een land zoals Zwitserland aan een “moreel” onjuiste werkwijze anders willen meewerken?

Want wat stelt de OESO nu eigenlijk voor? Het is een van de vele organisaties die door politici zijn bedacht om zichzelf en anderen aan een goedbetaalde baan te helpen. Voor de welvaart en het welzijn van de “burgers” heeft het totaal geen enkele toegevoegde waarde.

Als u het weet dan hoor ik dat graag van u.

4 REACTIES

 1. Het zal wel weer om centen draaien. Gisteren zag ik op tv zender Arte een programma over Zwitserse treintjes.

  Op zich was dat niet zo boeiend (tenzij je een treintjesfanaat bent) maar het werd interessant toen er een stuk in beeld kwam over een hogesnelheidsspoortunnel (3x woordwaarde) van maar liefst 35 kilometer lengte. Ergens tussen Bern en Italie als ik het goed begrepen heb. Deze was volgens het programma aangelegd met subsidies van de EU. Voor wat hoort wat. Hoeveel Noord-Zuidlijnen zou zo’n tunnel kosten?

  Wat zou men nog meer hebben aangenomen? Ik ga er van uit dat de cadeautjes via de belastingdiensten worden verhaald op de rekeninghouders.

  Eens met je analyse over de OESO. Dat is een dagverblijf voor uitgerangeerde politici.

 2. Zwitserland niet langer belastingparadijs. ??

  1) voor alle OUDE rekeninghouders die al n rekening hadden voor datum paraaf deze laatste (oeso) verdrag blijft t paradijs staan
  2) voor alle rekeninghouders blijft paradijs staan ,indien deze onder constructies vallen die buiten t verdrag vielen
  3) verdrag staat boven grondwet ,maar het bankgeheim kan alleen worden afgeschaft met zeer zware “instrumenten” die NIET zijn toegepast , i.a.w. wat niet is toegepast ,is t huidige bankgeheim
  4) het daadwerkelijk totaal afschaffen v/h bankgeheim betekent voor zwitserland een rieele bedreiging van het land zelf.

  paradijs om te overleven ..
  5) was het zwitsers bankgeheim -en ofshore paradijs n keuze ?
  geen zeeverbinding , geen binnen havenindustrie , geen winbare
  edelmetalen , geen olie,geen gas , weinig arabel landbouwgrond.

  bankgeheim was n reactie (ook)op -en tegen hitler
  6) nadat franse socialisten zwitserland eerder zijner (volks)soevereiniteit bedreigde , hakte zwitserland de knoop door
  en starte zijn bankgeheim ,nadat hitler de doodstraf op (vrije) geheime rekeninghouders invoerde ..(zie mijn eerder vrijbrief)

  wegvallen concurrentie (verstandig)rijksbudget
  wanneer de belastingparadijzen verdwijnen hebben etatisten (statisten) vrij spel om n grote (r)overheid te financieren…

  Armin [4] reageerde op deze reactie.

 3. Bankgeheim blijft behouden in Zwitserland

  Het bankgeheim blijft behouden in Zwitserland. Dat heeft de president van de Zwitserse Confederatie en Zwitsers minister van Financiën Hans-Rudolf Merz donderdag gezegd in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

  ‘Wat het bankgeheim betreft is er niets veranderd in vergelijking met het verleden en zal er ook niets versoepeld worden. Er is enkel een nauwere internationale samenwerking’, aldus Merz.

  BRON : donderdag 25 juni 2009Bron: AFP/BELGA Auteur: dgs

 4. @nachtwaker [2]: Zwitserland heeft een aantal mensen echter gewoon opgegeven aan de USA. Al die mooie regels en verdragen ten spijt.

  En als één schaap over de dam is …

  De USA heeft gewoon gedreigd met een fiscale aanpak van de Zwitserse banken in de USA en hoofdelijke aansprakelijkheid van de topmannen.

  De EU doet exact soortgelijke dingen, aleen heeft iets minder macht dus duurt het langer. Maar dit is een eerste stap, die effectief nieuwe toevlucht zeer sterk bemoeilijkt, en fiscale effing van bestaande producten – zei het annoniem – makkelijker maakt.

  Zwitserland heeft geen bankgeheim meer als puntje bij paaltje komt.

  De de president van de Zwitserse Confederatie en Zwitsers minister van Financiën Hans-Rudolf Merz liegen dus gewoon. Niet bijzonder voor politici …

Comments are closed.