- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

“WIJ” willen een mooie zware EU-post

Person_Blair_kingMorgen (donderdag) is weer een belangrijke dag voor de EU-opperhoofden die in Brussel proberen hun potverdelenspelletje uit te ritselen.

Ieder opperhoofd wil naar huis gaan met de mogelijkheid op te scheppen over hoe goed hij het heeft gedaan, wat hij er uit heeft weten te slepen, en hoe belangrijk dat voor “ons” is.

Wie er allemaal vallen onder “wij” en “ons” is niet duidelijk. Ik hoor daar in ieder geval niet bij. Het laat mij volledig koud of een bepaald baantje aan iemand gegeven wordt die toevallig een Nederlands of een Grieks paspoort heeft. (of welk dan ook). Maar de politici, en een groot deel van de media, hebben het nu eenmaal over “wij”, dus die terminologie volg ik in dit artikeltje maar.

Op de eerste plaats mikken “wij” natuurlijk op de hoofdprijs. Dat is de (niet officieel bestaande) president  van de EU. Die krijgt het hoogste salaris! (Hoeveel is dat eigenlijk?) Op de voet gevolgd door de (ook niet officieel bestaande) EU Minister van Buitenlandse Zaken.

Voor die hoofdprijs wordt gelobbyd door een aantal personen, waaronder Jan Peter Balkenende.

Maar als dat niet lukt, krijgen we in ieder geval één van de 27 Eerste Prijzen: EU-Commissaris. En dan liefst natuurlijk een Commissaris die “belangrijk” of “zwaar” is! Daarvoor zit onder andere Neelie Kroes zichzelf te poneren. De vraag komt dan of die niet al genoeg geprofiteerd heeft en of er niet een ander aan de beurt moet komen. Zij heeft natuurlijk wel het grote voordeel dat ze een vrouw is. En dat is belangrijk voor politici. Er werd al ergens genoemd dat “we” ook Maria nog in de aanbieding hebben!
 (Krijgen die Commissarissen eigenlijk veel minder salaris dan de president? Voldoet daar in Brussel ook alles aan de Balkenende Norm?)

 Misschien weten “we” morgen veel meer en zijn “we” erg blij!