Person_De_GuchtZaterdag was EU-Kommissar Karel De Gucht te gast op de jaarlijkse studiedag van het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) in Leuven om zijn kijk op Europa en democratie uit de doeken te komen doen. De Gucht is de gewezen Minister van Buitenlandse Zaken van België en momenteel Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Hij is ook een oud-voorzitter van het klassiek-liberale LVSV.
 
Het was zaterdag dan ook jammer te moeten ontdekken dat Karel De Gucht het in zijn toespraak voor kritisch ingestelde liberale studenten toch niet kon laten om dezelfde leugens over de EUSSR te vertellen dan alle andere establishmentfiguren. Het begon nochtans goed met citaten uit “De la démocratie en Amérique” van Alexis de Toqueville en “The Wealth of Nations” van Adam Smith, en hij gaf wel degelijk blijk van een filosofische liberale vorming. Pas als hij echt over de Europese Unie begon te spreken, vergleed hij onmiddellijk in de etatistische nonsens die we in het debat gewoon zijn.

 Volgens onze Europese Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking is de Europese Unie immers een goed functionerende democratie, is alle kritiek daarop uit den boze en heeft het Europees Parlement – ook al wordt dat door gevestigde internationale politicologen vaak als “Mickey Mouse Assembly” versleten – meer macht dan een nationaal parlement. Het Verdrag van Lissabon is volgens hem een goede zaak zonder weerga en de Britten zijn in de grond eigenlijk maar een bende zeveraars. Maar dit tot daar nog aan toe.

 Het werd pas helemaal gênant toen Karel De Gucht ongestoord en met uitgestrekt gezicht twee al lang achterhaalde waandenkbeelden opnieuw van stal haalde om de EUSSR te bewieroken. De EU-bureaucratie is volgens hem overdreven, want de EU-instellingen zouden minder mensen tewerkstellen dan de gemiddelde Europese stad, en Ierland zou zijn welvaart enkel maar aan Europese steun te danken hebben.

 Het Amerikaanse “Cato Institute” toonde in 2003 nochtans al aan dat deregulering en fiscaal beleid de Ierse economie tot Keltische Tijger omgevormd hebben en dat de Europese gelden enkel maar naar niet-productieve oude industrieën en de landbouwsector vloeiden. Het Ierse economische wonder voltrok zich net in de niet door de EU ondersteunde sectoren. Ierland werd niet rijk dankzij EU-steun, maar ondanks EU-subsidies.

 Verder publiceerde de Britse denktank “Open Europe” in 2008 een nog steeds niet formeel door de EU gecontesteerd rapport waaruit blijkt dat de Europese Unie in totaal een leger van 170,000 bureaucraten tewerkstelt. Helemaal niet minder dan een gemiddelde Europese stad dus, maar wel net een hele Europese stad.

 Ingezonden door Vincent De Roeck,
Beheerder van Libertarian.be, voorzitter van de Mises Youth Club en erelid van het Liberaal Vlaams Studentenverbond.

16 REACTIES

 1. Het probleem met vrijmetselaars als Karel De Gucht is dat zij, in navolging van René Descartes en Immamuel Kant, denken dat het verstand haar structuren kan opleggen aan de werkelijkheid en dat dan enkel een (politieke) wil vereist is om die verkrachte werkelijkheid te laten aanvaarden door het gepeupel.
  Zou het Levenslustig Vrij Sex Verbond zich niet beter op haar hoofdtaak toeleggen in plaats van naar dat gelul te luisteren?

 2. “Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend”…

  De apparatsjik liegt en bedriegt om zijn eigen gedrag en bureaucratenbende te verdedigen. Waarom verbaast mij dat niet?

  Qua democratisch gehalte vind ik dat de EU zo snel mogelijk een keizer moet benoemen. Zo een past het beste bij dit nieuwe Evil Empire in oprichting. Dan kan het Mickey Mouse parlement verder vergaderen over de eigen onkosten en weet iedereen waar die aan toe is met de EU.

  Ivo Cerckel [3] reageerde op deze reactie.

 3. @ Ivo Cerckel

  “Zou het Levenslustig Vrij Sex Verbond zich niet beter op haar hoofdtaak toeleggen in plaats van naar dat gelul te luisteren?”

  Ik neem aanstoot aan de definitie van het LVSV als “Levenslustig Vrij Sex Verbond” en begrijp niet wat u daarmee tracht te zeggen of suggereren. Het LVSV is met voorsprong de grootste en meest bekende verdediger van het klassiek-liberalisme in Vlaanderen, en verdient veel meer respect van forumreageerdertjes als u dan op niets gebaseerde goedkope verwijten en infantiele woordspelletjes.

  De bewuste studiedag omvatte ook nog academische lezingen van drie professoren, een filosofische kaderspeech, onderlinge discussies en een lezing door een jonge liberale politica. Het LVSV schuwt debat zeker niet en zal altijd haar ding blijven doen, ook als de sprekers komen “lullen”. Het uit de weg gaan van het debat heeft de vrijheid allesbehalve diensten bewezen.
  Ivo Cerckel [7] reageerde op deze reactie.

 4. De Gucht is een levend voorbeeld van hoe snel iemand die vanuit een goede liberale club komt (LvSV) en in de politieke EU verzeild geraakt, verpest is.

 5. @ Hub Jongen

  Het Liberaal Vlaams Studentenverbond bestaat al meer dan 75 jaar en heeft in haar bestaansgeschiedenis verschillende ideologische periodes gekend. Ook tussen de vier/vijf/zes afdelingen zijn er altijd al verschillen geweest m.b.t. de heersende liberale doctrines.

  De laatste jaren heeft het libertarisme binnen alle LVSV-afdelingen zeker sterk aan invloed gewonnen waardoor we vandaag gerust kunnen stellen dat het LVSV as such “klassiek-liberaal” of “libertarisch” van inslag is, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ook vandaag bestaat er nog helemaal geen consensus over welke liberale filosofie het LVSV juist uitdraagt. Het is een huis met vele kamers waar debat en discussie centraal blijven staan.

  In de LVSV-jaren van Karel De Gucht waren die verschillen nog veel sterker dan vandaag. Ik weet dus niet of hij over de jaren geëvolueerd is, of dat hij altijd al deze ideeën verdedigd heeft. Ik vermoed dat jij hier zeker een punt hebt en dat De Gucht door zijn EU-postje gecorrumpeerd is, maar echte harde bewijzen daarvoor zijn er niet. Vermoedens in die richting natuurlijk wel 😉

 6. @Vincent De Roeck [4]:
  Vincent,
  Gelieve mij te verontschuldigen indien de woordspeling misplaatst was. vijfentwintig geleden vonden wij, ik althans, dat grappig.
  De woordspeling komt trouwens niet van mij.
  Het debat is simpel; schaf de EU af. Van Miert is nog niet goed dood, dat hier al een andere betweter staat. Dat is volledig misplaatst ik weet het. Maar quousque tandem …
  Onnozelaars van de marché comique zouden beter ….
  Opnieuw, gelieve mij te verontschuldigen.
  Ivo
  politiek secretaris LVSV Leuven 1984-85

 7. Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking?
  Heeft de clown al een bevoegdheid?
  Dit wordt surrealistisch – niet dat ik daarvan verschiet.

  De Gucht in race voor topfunctie
  woensdag 25 november 2009
  Auteur: Dominique Minten
  BRUSSEL – Alle 27 lidstaten hebben hun kandidaat voorgedragen voor de Europese Commissie. Jose Manuel Barroso kan nu beginnen met de verdeling van de bevoegdheden.
  Van onze redacteur
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=T62IQ253

 8. Dus hij gaat nu weer van job veranderen.
  En wie wordt nu buitenlandse zak in Brussel ipv Leterme?
  Ik zal zoeken en ik kom terug.

 9. Dus Leterme is maar buitenlandse zak geweest voor vijf maanden?

  Karel de Gucht takes Belgium’s commissioner seat[fr][de]
  Published: Wednesday 8 July 2009
  http://www.euractiv.com/en/future-eu/karel-gucht-takes-belgium-commissioner-seat/article-183880
  UITREKSEL
  Belgian Foreign Minister Karel de Gucht will take Louis Michel’s seat as EU development commissioner after the latter was recently elected to the European Parliament, the country’s authorities have announced. De Gucht was widely expected to be Belgium’s next commissioner, but the EU elections appear to have accelerated his appointment.

 10. Hoe durft nog iemand een spreekgestoelte geven aan een Belgische politieker?
  Die gangsters kennen blijkbaar alleen stoelendans.
  Viva l’Anarchia!

 11. Een liberale stroming kan verschillende invalshoeken hebben, maar als er al zo’n verdeeldheid is over iets als de ‘EU’, worden alle andere meningsverschillen ondergeschikt.

  Idpv naar een toespraak van De Gucht te luisteren, kan men beter de zaal verlaten en op straat gaan overleggen met visiegenoten om een strategie uit te werken om deze EUSSR te slopen.

  Maar goed Mr De Roeck, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan en ik zou het zelf niet kunnen. Dus bedankt voor het weerwerk wat dan ook en veel moed.

 12. IK was toch duidelijk zondag?

  http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/letters/article6926914.ece

  Ivo Cerckel wrote:

  To avoid any misunderstanding:
  When I say
  “Anybody receiving guv’mint money should leave the EU”,
  I mean that
  “the EU, guv’mint, all their bureaucrats and other recipients of the guv’mint’s and the EU’s money should leave the EU”.

  November 22, 2009 9:59 AM GMT on community.timesonline.co.uk
  Recommend?

  Niet duidelijk? Allez, kom, dat betekent dat ook al die parasieten die kinderbijslag en pensioen ontvangen buiten moeten.

  L.V.S.V.

Comments are closed.