Land_ijslandHet zijn spannende dagen voor de Vikingen. Volgende week stemt het IJslandse parlement over de terugbetalingsregeling aan Engeland en Nederland. Als gevolg van Icesave heeft Nederland 1,3 miljard euro en het Verenigd Koninkrijk 2,5 miljard euro te vorderen, samen dus goed voor 3,8 miljard euro. In IJsland wonen 319.756 mensen. Deze schulden alleen al komen dus neer op 11.844 euro’s per persoon.
 
Jarenlang speelde dit eiland speculatieve piramidespelen met andere landen, bedrijven en particulieren. De IJslandse banken waren de grootste spelers in dit casino, letterlijk ’the whales’.

 Iedereen weet dat het misgegaan is en dat het land grof in de penarie zit. Maar wat betekent dit voor de toekomst van het eiland en haar mensen?

Stel, je bent jong en woont op een saai eiland, waar zelfs de Mc Donalds haar deuren moet sluiten en waar je prompt een kleine 12 rooitjes schuld krijgt toebedeeld. Verder is er nauwelijks werk, toekomstperspectieven zijn slecht, het weer is bagger, de bevolking vergrijst, de verzorgingsstaat is op termijn niet te financieren en dan is daar ook nog Björk.

Wat zou je doen? Als je emigreert, ben je ervan af. Zomaar. Ineens. Stel nu dat er inderdaad een exodus begint, dan explodeert de schuld per bewoner. Gevalletje sneeuwbaleffect. Straks houd je wat zwervers en bejaarden over die per persoon 100 miljoen schuld hebben en daar door dronkenschap en alzheimer niet bij stilstaan.

 Over subprime gesproken. IJsland zou hiermee een voor buitenlandse politici buitengewoon zorgwekkend experiment kunnen worden. Want hoe rechtvaardig is het dat een inwoner van een land, zonder dat hij daarvoor in vrije wil heeft gekozen, mee moet betalen aan het roekeloze gedrag van een ander? Er zijn immers genoeg Noormannen die nooit voor dit scenario hebben gekozen.

 We trekken de lijn door. Wat als ING kapot gaat? Niet ondenkbaar, zeker niet voordat de Nederlandse overheid in allerijl de misleidende depositogarantie omhoog trok naar 100.000 euro. Maar wat als het alsnog gebeurt (een bankrun gelijk aan DSB is zo een feit) en we moeten in Nederland tientallen miljarden euro afdragen aan landen waar ING Direct zat? Zouden we dat pikken? Ook dat zou mijns inziens een onethische, incorrecte betalingsregeling worden. Immers ING is zelf zo roekeloos om op basis van fractionele reserves te bankieren. En waarom wordt een rekeninghouder van ABN Amro, Fortis of ING met meer dan 100.000 euro wel beschermd door een ‘reddende’ staat en een rekeninghouder van DSB niet? Juist, de overheid verstoort en is arbitrair.

 Het is niet het gebrek aan regelgeving maar het teveel aan alsmaar groeiende overheid dat ons parten heeft gespeeld de laatste jaren en ons, de vrije, vergeten burger, uiteindelijk zal opbreken indien we niet in actie komen. De overheden en (centrale) banken zijn langzaam maar zeker, als gevolg van de door hun gecontroleerde papieren valuta, rentestanden en tegenstrijdige regelgeving, de boel dermate aan het ontwrichten, in IJsland maar zeker ook in Nederland, dat de vrije burgers het niet meer zouden moeten pikken. Waarom staan wij dit toe? Waarom besluiten wij niet zelf een eigen geldsoort te gebruiken? Eén die niet via inflatie en regelgeving kan worden gecorrumpeerd door Wouter Bos & Co. Bijvoorbeeld digitaal geld gedekt door goud of andere edelmetalen, zie bijvoorbeeld Gold Money.

 Emigratie kan altijd nog. Eerst adviseer ik de IJslanders met klem om niet in te stemmen met de regeling en te weigeren de buitenlandse schuld te betalen met als argument dat deze gebaseerd is op corruptie en valsemunterij. Je kunt een scala aan klassieke filosofen erbij halen om dit op basis van het natuurrecht hard te maken, geen probleem. En als buitenlandse crediteuren dreigen IJslandse activa als aluminiumsmelters, vissersboten, geisers en de rechten op Björk haar liedjes te confisqueren, dan zou ik hier niet op ingaan. Doen ze toch niet, is bluf. Roep die hand maar. Vinden de Europese socialisten vast zielig, of niet, of ze weten het weer eens niet. Alsof ik met vrienden aan het Risken ben: Noord-West Europa valt met 60 legers IJsland aan. Hopla, 3 keer 6 en jij mag maar met 1 blauwe. Het einde zou hoe dan ook zoek zijn. Vervolgens moeten de IJslanders een nieuwe digitale valuta gebaseerd op goederen introduceren, noem het maar de Thule, en voorlopig zelfvoorzienend worden.

 Mocht IJsland dit dappere, ethische pad willen bewandelen (uiteraard wel eerst de corrupte bankiers eruit zetten) dan ben ik geneigd te emigreren. Krijgen we wellicht het door Thea Beckman geschetste eiland Thule uit de trilogie van Kinderen van Moeder Aarde. Sterke feministen aan de macht, geen belasting en de mannen lekker hele dagen vissen en zelfgebrouwen bier drinken. Klimaatverandering erover heen en kokosnoten vangen. Zo slecht is Björk trouwens nou ook weer niet en was IJsland niet het land met die goede man/vrouw verhouding?

Ingezonden door Paul Buitink, 18-11-2009

4 REACTIES

 1. Een s met het ingezonden stuk.
  Natuurlijk hoort de inlandse bevolking niet op te draaien voor een paar corrupte bankiers die misbtuik maken van een corrupt monetair systeem.
  Laat die schuldeisers maar lekker de tyfus krijgen en koop met je laatste geld wapens die je uitdeelt en elke afzonderlijke IJslander.
  Laat ze maar komen die schuldeisers.

  Confisqeren gaat niet gebeuren en bij buitensluiting bouw je je eigen economie van de grond af aan weer op.
  Energie in overvloed (heel belangrijke voorwaarde) en zelfs tuinbouw is mogelijk in IJsland.
  Wedden trouwens dat er altijd landen zijn die ondanks een embargo met je willen handelen?

 2. Inflatie lost het probleem vanzelf op voor de ijslanders.
  Hun schuld stelt dan niets meer voor.

 3. Ik ben het wel eens met commentaren dat er een nieuw soort van feodalisme wordt geconstrueerd via het financiele stelsel.

  Hopelijk wordt de bail out weggestemd en worden die bankiers aan de walvissen gevoerd. En als de IJslanders ook nog Wouter Bos en Nout Wellink in hun hemd zetten, dan ga ik toch maar eens die voorgenomen vakantie in IJsland inplannen.

  Maar een CD kopen met dat gekrijs van die Bjork, dat gaat toch echt te ver. Daarvoor moeten de Vikingen toch minstens alle Eurocraten-holen met de grond gelijk maken…

 4. http://buttonwood.economist.com/content/gdc

  Vergelijk IJsland eens met Japan of Italie. (als percentage schuld van het nationaal product). Het kan dus nog veel erger. Bijvoorbeeld Japan, dat ook nog eens met een vergrijzende bevolking zit.

  Bovendien hebben wij in dit land ook onze piramide spelletjes als de AOW.

Comments are closed.