0-1259092281-FOLDER-VoorzijdeGrote commotie deze week naar aanleiding van een folder waarin gesteld werd dat burgers op vertoon van hun nieuwe reisdocument hun Burger Service Nummer op hun linkerarm konden laten tatoeëren. Meteen is duidelijk dat het gaat om satire. Het logo op de folder is een leeuw die een kleinere leeuw vertrapt (de echte overheid zou nooit zo openlijk het eigen gedrag symbolisch af laten beelden in het gevoerde logo) en de tekst bij het logo is:

Het Nieuwe Rijk

Gaat verder dan u denkt 

Een koekje van eigen deeg voor de overheid. Eenzelfde soort ambtelijk design en dito, drempelverlagende (?), ambtelijke kindertaal. Het verspreiden van de folder betrof een protestactie tegen het opslaan van vingerafdrukken en de verplichting een vingerafdruk af te geven bij het kopen van een nieuw persoonsbewijs. Blijkbaar zonder zelf te beseffen hoe smakeloos het is dat mensen die van geen enkel misdrijf verdacht worden een vingerafdruk moeten afgeven, aan een organisatie waarvan het bekend is dat ze het niet zo nauw neemt met de zeden die tussen beschaafde mensen betamelijk zijn, noemde staatssecretaresse Bijleveld de inhoud van de folder ‘smakeloos omdat deze associaties oproept met de Holocaust’. Ze zei te hopen dat mensen beseffen dat de folder niet van de rijksoverheid afkomstig is en zich niet op het verkeerde been laten zetten. Daar bleef het niet bij. Ze deed ook nog eens aangifte tegen de tatoeagefolder. Deze reactie toont precies aan wat de makers van de satirische folder betogen: Het Nieuwe Rijk, Gaat verder dan u denkt. Blijkbaar kan de staatssecretaresse zich het voorstellen dat mensen zullen denken dat de ’tatoeage folder’ van de overheid zelf afkomstig is. Hiermee bekent de overheid kleur als gevaarlijke bureaucratische organisatie die geen concurrentie en spot wenst te dulden en geeft de burgers ook nog eens een trap na door ze te onderschatten en diep te beledigen.

 Op de website van de makers van de folder kan men meer lezen over de beweegredenen van de activisten en kan men ook, mocht men hier behoefte aan hebben, online een petitie tekenen tegen de vingerafdrukkendatabase:

http://www.hetnieuwerijk.nl/index.php

 Hier de folder op .jpg  formaat: http://www.hetnieuwerijk.nl/media/FOLDER-overzicht.jpg

Oscar

 november 2009

24 REACTIES

 1. Volkomen terechte actie tegen een stel bemoeizieke informatie-hamsteraars. Ik denk dat deze overheid een product is van een bevolking waarvan de meerderheid vind dat de overheid dit voor ze moet doen, of dat voor ze moet regelen.

  Pas als mensen bereid zijn om hun zaakjes zelf te regelen kan er echt iets veranderen. Het maakt niet zo veel uit of deze kliek regeert of een coalitie van SP/VVD/PVV (zou het mogelijk zijn?). Een paar parameters zullen verschillen maar de grote lijnen blijven gelijk.

  En dezelfde regenten die vingerafdrukken willen vanwege “de veiligheid” krijgen met grof geweld niets veilig in Afganistan. Daar is de incompetentie pas goed zichtbaar. Zie ook de analyse aan het eind van deze video: http://maxkeiser.com/2009/11/26/kr02-keiser-report-markets-finance-scandal/

 2. @Mariposa [2]:

  De reacties op deze site doet vermoeden dat het vooral voor vrijsprekers, door vrijsprekers is! Daarbij wordt het ”reactiegedeelte” nogal vaak gebruikt om elkaar te wijzen op de kwaliteit van elkanders stukjes. Dus mensen die vooral met elkaar bezig zijn!! Hobbyschrijvers met pretentie!!
  De actie van het burgerinitiatief: “2 Plus 2 Makes 4” is in 1 klap vele malen effectiever dan alle stukjes op de vrijspreker in lange tijd. Een slimme actie van deze groep en een voorbeeld voor de vrijsprekers van deze site. Actie heren! Wees ook eens creatief!

  Ja, pijnlijk maar waar.

  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Oscar [3]:

  Ik laat me zomaar niet iets aanpraten, alsof de Vrijspreker niets los maakt. Er was een tijd dat ik zaken, zoals drang naar vrijheid en onafhankelijkheid niet kon interpreteren en ik het gevoel had alleen met mijn gedachten en vrijheidsdrang te staan. Maar door de Vrijspreker en het daar duidelijk maken van wat libertarisme is, werden me veel dingen duidelijk, alsof ik een paar ontbrekende stukjes van de puzzel had gevonden.

  En actie heren?? Waar zijn de dames gebleven? Of zijn de dames reeds in volle actie?

  Men moet eerst leren wat vrijheid of libertarisme precies inhoud, en nog belangrijker, leer jezelf kennen. Wedden dat mensen die meer wakker zijn geworden en een helder beeld hebben, veel kunnen betekenen voor een vrije maatschappij.
  Hoeveel mensen geloven in een overheid en vinden controles of belastingen de gewoonste zaak van de wereld. Omdat men is gehersenspoeld. Stop de waanzin zou ik zeggen.
  Oscar [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Oscar [5]:

  Kijk, op dit moment moeten we alle zeilen bijzetten en is iedere bijdrage op wat voor manier dan ook, meer dan welkom. Een folder is voor een moment, voor actie en reactie en is klasse, maar de gedachten en duidelijk begrijpen dat vrijheid meer is dan een folder, daar ga ik voor.

  Oscar [11] reageerde op deze reactie.

 5. @Oscar [5]:
  Niet helemaal waar. Op de vrijspreker komen steeds meer bezoekers, de boodschap moet toch ergens blijven hangen. Wat betreft die andere privacy issue omtrent de pandbrigade, dat is begonnen met stukjes op vrijspreker. Dat heeft in iedergeval de landelijke media gehaald, van Geenstijl, tot HP|De Tijd, AD, en een hoop blogs. En zowel lokale als landelijke politieke aandacht.
  Er zijn goede topics, onder andere van jou, die flink wat reacties krijgen en de discussie aanwakkeren.
  Nu, voor het verhaal van Mariposa valt natuurlijk ook wat te zeggen. Als er via de vrijspreker wat gerichte akties konden worden opgezet, bijv een soortgelijk folder verhaal dan blijft de SPIRIT erin. Kennis en creativiteit is genoeg aanwezig, het enige wat ik me afvraag: waar heeft het nieuwe rijk haar centjes vandaan gehaald? Dat moet toch wat kosten zo een folder in half randstad laten bezorgen.
  Kortom: laten we van positieve initiatieven leren!

  henk [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Devidas [7]:

  Ik denk dat die folder heel veel effect heeft aangezien nu opeens dit besproken wordt op school en in de maatschappij les etc.

  Dus ik denk ook dat er acties moeten komen naast deze site.

  Lord mockton heeft het ook over een nternationale vereniging van vrijheidspartijen. Om er met z’n allen ertegen in e tegaan.

  Waarschijnlijk ook oets om de partij van toine manders erbij te betrekken. Ik hoor ze bitter weinig. En de vvd en d66 slaan nog geen deken in een pakje boter en zijn gewoon hetzelfde soort als de pvda groen links en dat soort gespuis.

 7. Te laat Hollanders zijn schapen,struisvogels met kop in het zand.
  Zij die de haagse kudde volgen lopen altijd in de stront, en dat zijn ze gewend.
  Hoofd boven het maaiveld! ggz zorgt voor zimmer met electro ECT
  reeds al 80 duizend keer per jaar. zodat die ook achter de haagse
  kudde gaan aanlopen.

  Gegroet, Gepke De( Leef )

 8. @IIS [6]:

  Ik ook. Er is een ideeënstrijd nodig. Ik vrees dat die strijd lang zal zijn, maar ik ben optimistisch want ik zie om me heen dat verandering soms ook schoksgewijs gaat. En in deze strijd hebben wij vrijsprekers de ondankbare taak van het jongetje dat bij herhaling roept dat de keizer geen kleren aan heeft. Maar het is nodig. Het is nodig om uit te spreken dat de staat een agressief gewelddadig instituut is, dat er een valse elite aan de macht is, dat democratie een in en in slecht systeem is, dat ook de gematigde varianten van het socialisme verwerpelijk zijn, dat cultuur-en waardenrelativisme een destructieve uitwerking hebben en wat dies meer zij.

 9. @Mariposa [2]: vrijspreker is een bron van informatie.. Ik denk dat de regelmatige bezoekers van deze site echt wel moeite doen om in hun persoonlijk leven, anderen zich ook vragen te laten stellen bij de maatschappij. “Hobbyschrijvers met pretentie” vind ik onterecht.. Moest dat zo zijn dan zaten we al lang in de politiek!
  Misschien ontbreekt het ons net wel aan zo’n pretentie.

  Je hebt natuurlijk wel een punt, maar er is echt meer nodig om “het” verschil te kunnen maken dan acties op zich als “Het Nieuwe Rijk”. Het “verschil” is het totaal vanuit alle hoeken, .. waarbij het ene geen afbreuk hoort te doen aan het andere.
  De actie van HNR is overigens super!

 10. Op de vrijspreker verschijnen veel bijdragen waar veel tijd in is gestoken. Kwaliteit en kwantiteit mogen best genoemd worden. Ik zeg niet zinloos! De effectifiteit is echter laag. Het bereik is zeer beperkt en vrijsprekers lijken vooral elkanders stukje te lezen.

  Zoals Oscar het zegt, “De Vrijspreker valt de eer niet ten deel aangeklaagd te worden door de staatssecretaresse”, en dat is jammer. Zou een maandelijks schandaaltje niet geweldig zijn?

  Oscar [14] reageerde op deze reactie.
  henk [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Mariposa [13]:

  Ik denk dat de Vrijspreker ook veel meer geschikt is voor een select clubje bezoekers. Gericht op mensen die toch al in staat waren tot enig nadenken. Ik heb er vrijwel geen vertrouwen in dat de massa’s van gedachten veranderen zonder verandering van ‘bovenop’. Nijntjetaal is voor simpelmensen nog te moeilijk, zo is laatst nog gebleken.

  Ik denk dat het beter is om je in de ideeënstrijd te richten op jonge (of in ontwikkeling zijnde) , belezen, intelligente mensen uit de middenklasse. Van de (zelfverklaarde) (nep-) elite en het gepeupel verwacht ik niets.

 12. Dat kleine selecte clubje bestaat nu voor groot deel uit mensen die elkanders gelijk bevestigen. Heel af en toe komt er een linkse schreeuw tussendoor. Ook voor het aanspreken van die, belezen, intelligente mensen uit de middenklasse (wat is middenklasse??) is reclame een sterk middel! Maar als het zo is dat de vrijspreker grotendeels bedoelt is voor het ontladen van de eigen frustraties (zoals in bepaalde praatgroepjes) heb ik niets gezegd. Ik ben slecht een jongmens uit de middenklasse die zichzelf belezen en intelligent waant. Ik behoef geen overtuiging.

  Oscar [17] reageerde op deze reactie.

 13. @Mariposa [16]:

  Wat middenklasse is? Dat hoef ik hopelijk toch niet uit te leggen? De betekenis is uit het woord zelf te deduceren.

  Van die linkse schreeuwers verwacht ik ook weinig. Ik ben tot dusver hoffelijk naar ze geweest en heb ze met raad en daad bijgestaan en ben ze steeds weer opnieuw van dienst geweest, daar niet van. Behalve aan doorgewinterde beroepsmarxisten, die zowat samen lijken te vallen met de schadelijke onzin waar zij voor staan, heb ik geen hekel aan linkse mensen. Maar ik word wel moe van hun linkse dogmatiek en hun schrijnende gebrek aan rede.

  Mariposa [18] reageerde op deze reactie.

 14. @Mariposa [18]:

  Ja, ik ken een intelligent, belezen iemand die tot de elite behoort en ik ken ook een intelligente, belezen arbeider.

  Met middenklasse bedoel ik de, al dan niet zelfverklaarde, elite noch de arbeiders. Het ‘middensegment’ van de samenleving, zeg maar de kantoorklerken, artsen, specialisten, leraren, wetenschappers, managers, academici zonder leerstoel, niet-adel, niet-bewindslieden, kleine-en middelgrote ondernemers, etc.etc., en hun directe nageslacht, op een hoopje. De bourgeoisie, om met de communisten te spreken.

  Het doel van de Vrijspreker is het streven naar een maatschappij waarin ieder mens soeverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert. Mijn rol is dat ik regelmatig stukjes schrijf waarin ik zaken aan de kaak stel, aandacht voor iets vraag of mijn mening geef. Mijn stukjes zijn om te prikkelen, kletspraatjes die bij mensen leven te ontkrachten, complexe zaken in heldere taal uit te drukken, informatie te verschaffen en somtijds zijn mijn stukjes om te provoceren en om mensen te vermaken met mooi geschreven werk.

 15. Maar voor een select clubje? Een soort van zelfverklaarde ……
  Dus niet teveel aandacht zeg maar? Niet dat het mij veel uitmaakt, maar ziet u niet liever een groot aantal reacties op uw bijdragen op een vrijspreker die bekender en beruchter is (maar wel met een hoog niveau)?

  Oscar [21] reageerde op deze reactie.

 16. @Mariposa [20]:

  De Vrijspreker heeft minder bezoekers dan de landelijke opiniebladen lezers hebben. Dus het gaat om een ‘select clubje’ lezers. Helemaal geen zelfverklaarde elite, hoor. Eenvoudige zaken leg ik graag in nijntjetaal uit. http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/11/het-verschil-tussen-kapitalisme-en-socialisme-in-nijntje-taal-uitgelegd/

  Nog drempelverlagender artikelen laat ik graag aan de orthopedagogisch geschoolde libertarische mensen over. Misschien dat ze iets kunnen doen met felrode lichteffecten en zachtblauwe lampjes in de snoezelkamer. Voor mij is nijntje taal de grens. Elke poging om nog drempelverlagender te willen zijn zie ik als een absurditeit.

  Ik zou graag zien dat Vrijspreker even populair wordt als Welingelichte kringen, Hoeiboei, het Vrije Volk, Joop en Sargasso.

 17. @surfer [22]:

  Nee, precies. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld Groen Links, die schending van de privacy van terroristen heel erg schandalig vindt, maar warm voorstander is van privacy schendende kastjes in personenauto’s.

  De SP is tegen de subsidie van grote bedrijven en de uitkeringen van het koninklijk huis over de ruggen van de belastingbetaler, maar voorstander van subsidie van linkse organisaties en uitkeringen voor niet-leden van het koninklijk huis over de ruggen van diezelfde belastingbetaler.

  De VVD is tegen meer subsidie voor het proletariaat, maar voor meer subsidie voor de proleten van het bedrijfsleven.

  De D’66 is tegen xenofobe, nationalistische Nederlanders, maar heeft geen enkele moeite met xenofobe, nationalistische Turken.

  Max Havelaar koffie is tegen marktprijzen op de vrije markt, maar betaald koffieboeren marktprijzen op de vrije markt.

  Koenders is enorm begaan met de arme kneuterboertjes in de Derde Wereld, maar heeft nog nooit een poot uitgestoken om de landbouwsubsidies in de Eerste Wereld terug te dringen of af te schaffen.

  Mensenrechtenorganisaties en anti-discriminatiebureau’s zijn enorm begaan met de doden en gewonden veroorzaakt door Israelisch vuur nadat er raketten op Israel zijn afgeschoten maar zullen het niet in hun hoofd halen om een demonstratie te organiseren om aandacht te vragen voor de honderdduizenden ongewapende, niet op geweld uitzijnde, mensen die worden gedood in Darfur omdat zij negers zijn.

  Rouvoet zegt aan Jezus te geloven, iemand die tollenaars ziek noemde en hun kraampjes in de tempel omgooide (‘jullie maken van het huis van mijn vader een rovershol’) , maar regelt wel via tollenaars ‘gratis schoolboeken’.

  Kortom: de wereld zit vol met valse moraal en valse moralisten. De Koendersen, Duisenbergen, Halsema’s, Pechtolden, Kanten, Ruttes, Bossen, Balkenendes, Rouvoetten…noem maar op.

  surfer [24] reageerde op deze reactie.

 18. @Oscar [23]: Inderdaad.. mooi lijstje.
  Ook een eye-opener: Brzezinski is a past member of the board of directors of Amnesty International, the Council on Foreign Relations, the Atlantic Council, and the National Endowment for Democracy.

  Amnesty International? *hoest*

Comments are closed.