Bankroet_lehman_collapsesEr is immers een grote kans dat dit gaat gebeuren. Zelfs de Société Generale waarschuwt haar klanten (in rapport “Worst Case Debt Scenario”) om gereed te zijn voor een mogelijke “wereldwijde economische ineenstorting” binnen de komende twee jaar, en geeft daar argumenten en adviezen voor. Mogelijk kun je het volledige verlies van je spaarcenten en bezit voorkomen.

Overheden hebben zulke enorme onvoorstelbaar grote schulden gecreëerd, dat de boel wel in elkaar moet ploffen. Zelfs al kunnen we daar geen wiskundig bewijs voor leveren of precies zeggen op welk moment dat gaat gebeuren.

Ook zij wijzen er op “goud” een belangrijk reddindsmiddel kan zijn.

 

Het “Worst case” scenario is goed om te kennen, en er afhankelik van je situatie, rekening mee te houden. Het scenerio is hier te vinden.Société Générale tells clients how to prepare for potential ‘global collapse’ 

Société Générale has advised clients to be ready for a possible “global economic collapse” over the next two years, mapping a strategy of defensive investments to avoid wealth destruction.

 By Ambrose Evans-Pritchard
Explosion of debt: Japan’s public debt could reach as much as 270pc of GDP in the next two years.

In a report entitled “Worst-case debt scenario”, the bank’s asset team said state rescue packages over the last year have merely transferred private liabilities onto sagging sovereign shoulders, creating a fresh set of problems.

Overall debt is still far too high in almost all rich economies as a share of GDP (350pc in the US), whether public or private. It must be reduced by the hard slog of “deleveraging”, for years.

 ‘Debt levels risk another crisis’

“As yet, nobody can say with any certainty whether we have in fact escaped the prospect of a global economic collapse,” said the 68-page report, headed by asset chief Daniel Fermon. It is an exploration of the dangers, not a forecast.

Under the French bank’s “Bear Case” scenario (the gloomiest of three possible outcomes), the dollar would slide further and global equities would retest the March lows. Property prices would tumble again. Oil would fall back to $50 in 2010.

Governments have already shot their fiscal bolts. Even without fresh spending, public debt would explode within two years to 105pc of GDP in the UK, 125pc in the US and the eurozone, and 270pc in Japan. Worldwide state debt would reach $45 trillion, up two-and-a-half times in a decade.

(UK figures look low because debt started from a low base. Mr Ferman said the UK would converge with Europe at 130pc of GDP by 2015 under the bear case).

The underlying debt burden is greater than it was after the Second World War, when nominal levels looked similar. Ageing populations will make it harder to erode debt through growth. “High public debt looks entirely unsustainable in the long run. We have almost reached a point of no return for government debt,” it said.

Inflating debt away might be seen by some governments as a lesser of evils.

If so, gold would go “up, and up, and up” as the only safe haven from fiat paper money. Private debt is also crippling. Even if the US savings rate stabilises at 7pc, and all of it is used to pay down debt, it will still take nine years for households to reduce debt/income ratios to the safe levels of the 1980s.

The bank said the current crisis displays “compelling similarities” with Japan during its Lost Decade (or two), with a big difference: Japan was able to stay afloat by exporting into a robust global economy and by letting the yen fall. It is not possible for half the world to pursue this strategy at the same time.

SocGen advises bears to sell the dollar and to “short” cyclical equities such as technology, auto, and travel to avoid being caught in the “inherent deflationary spiral”. Emerging markets would not be spared. Paradoxically, they are more leveraged to the US growth than Wall Street itself. Farm commodities would hold up well, led by sugar.

Mr Fermon said junk bonds would lose 31pc of their value in 2010 alone. However, sovereign bonds would “generate turbo-charged returns” mimicking the secular slide in yields seen in Japan as the slump ground on. At one point Japan’s 10-year yield dropped to 0.40pc. The Fed would hold down yields by purchasing more bonds. The European Central Bank would do less, for political reasons.

SocGen’s case for buying sovereign bonds is controversial. A number of funds doubt whether the Japan scenario will be repeated, not least because Tokyo itself may be on the cusp of a debt compound crisis.

Mr Fermon said his report had electrified clients on both sides of the Atlantic. “Everybody wants to know what the impact will be. A lot of hedge funds and bankers are worried,” he said.

22 REACTIES

  1. Ik herplaats deze link:
    http://buttonwood.economist.com/content/gdc
    Japan’s public debt could reach as much as 270pc of GDP in the next two years. Japans schuld is nu 190 procent. Dit zou betekenen dat twee jaar lang de schuld met 40 procent van het nationaal product zal stijgen.

    Even without fresh spending, public debt would explode within two years to 105pc of GDP in the UK, 125pc in the US Uk is nu 66%, US is nu 50%. Zijn niet echt waarschijnlijke scenario’s.

    Aan de andere kant zijn er veel verplichtingen niet opgenomen vanwege het kasstelsel waarvan overheden zich bedienen. Dit is iets dat niet in het artikel is vermeld. De schuld van de VS op basis van normaal bedrijfseconomisch boekhouden zou 6 maal zo hoog zijn, en dan zit je wel opeens ver boven hetgeen in dit doemscenario is geschetst en zou je dus op 300 procent uitkomen in plaats van de 125 procent in dit doemscenario. Alleen voor de overheid. Tel er nog een paar honderd procent bovenop voor de private schulden en je zit boven 5 tot 6 maal het BNP. Voor de VS. De niet opgenomen schulden door het kasstelsel zijn echter niet interest dragend, dus dat scheelt wel. Echter op een gegeven moment zal dit tot een interestdragende schuld leiden.

    Inflatie in combinatie met lage rente, zodanig dat er sprake is van negatieve interest, is een ontsnappingsroute. Devaluatie is ook een ontsnapping voor de VS. Assets verkopen (landuitgifte) kan in de VS ook verlichting brengen. Ik denk dat goud bezit(daadwerkelijk thuis) wellicht de beste optie is.

  2. @Roger Braun [4]: Beste Roger,

    VN voorziet mondiaal tekort voedsel
    Gepubliceerd: 18 december 2007 14:24 | Gewijzigd: 18 december 2007 15:57
    Door een onzer redacteuren
    Rotterdam, 18 dec. De wereld stevent af op een voedseltekort. De wereldvoedselvoorraden zijn het afgelopen jaar „onverwachts” en als „nooit tevoren” geslonken. De prijs van voedsel steeg in diezelfde periode naar „historische hoogten” en dat vormt een „serieus risico” dat steeds minder mensen in staat zullen zijn om te voorzien in hun dagelijkse voedselbehoefte.Document – Rapport van de FAO: Food Outlook

    Met die alarmerende boodschap schokte directeur-generaal Jacques Diouf van de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de Verenigde Naties gisteren de internationale gemeenschap. Tijdens een persconferentie op het kantoor van de FAO in Rome riep hij op tot onmiddellijke actie van regeringen en internationale koepelorganisaties om het dreigende voedseltekort en stijgende prijzen tegen te gaan.
    VN resolutie “recht op voedsel voor iedereen’’.Alleen VS is tegen.
    Door Paul2, Op don 22 jan 2009 18:39, 170x bekeken, 3 reacties , citaat / linkdump (geen copyright)
    Onlangs een stemming in de VN

    De stemming betrof :
    Een resolutie ”die het onacceptabel vindt dat 6 miljoen kinderen elk jaar sterven van de honger en honger gerelateerde ziekten ,en dat het aantal ondervoede kinderen is toegenomen tot 923 miljoen,dit terwijl de aarde in staat is 12 miljard mensen te voeden.” Tevens stelt de resolutie dat “er een recht bestaat op voedsel.”

    Inkoppertje zou je zeggen,zonder onthoudingen stemde alle landen van de wereld dan ook voor.
    Er was een tegenstem,…..de VS.
    Lees meer: http://www.informationclearinghouse.info

    De komende drie dagen vindt in Rome de VN-wereldvoedselconferentie plaats in het gebouw van de VN-voedsel en landbouworganisatie FAO.

    De top wordt bijgewoond door meer dan zestig staatshoofden, maar er zal er maar ééntje bij zijn van de G8, de groep van rijkste landen, namelijk de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Het zal op de top vooral gaan over de financiële hulp voor hongerbestrijding. Hulporganisatie Oxfam zegt dat de rijke landen het lelijk laten afweten en geen interesse tonen. Wereldwijd lijdt ongeveer één miljard mensen voedselgebrek. Elke zes seconden sterft er een kind van de honger.

    Het wereldvoedselvraagstuk is ernstiger dan ooit tevoren,’ stelde de voorzitter van LTO Nederland, Albert Jan Maat, tijdens een seminar van de Eduardo Frei Stichting.
    ‘Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid lijden meer dan een miljard mensen wereldwijd honger. In enkele jaren tijd is de situatie in meerdere delen van de wereld ernstig verslechterend. Als deze achteruitgang niet tijdig wordt onderkend, vormt een tekort aan voedsel een grotere bedreiging dan tekorten aan energie en water., ‘ aldus Maat. De LTO-voorzitter hekelde de laksheid van de regeringen om wat aan de honger te doen. De toenemende schaarste leidt echter niet tot hoge prijzen voor boeren en tuinders. ‘Het tegendeel is het geval: de prijzen zijn voor tal van landbouwproducten op een historisch laag niveau beland en voor veel boeren wereldwijd is het niet meer lonend om te zaaien en bemesten.’
    Waarna Maat eraan toevoegde: ‘De wereldvoedselproductie dient in 25 jaar te worden verdubbeld. Want alleen zo is te voorkomen dat het aantal hongerlijders nog verder toeneemt. De Europese Unie kan niet met de rug naar de wereld gaan staan door in 2013 het gemeenschappelijk landbouwbeleid in Europa verder te ontmantelen.’

    Dus ik ga voor een eigen stuk grond waarmee ik kan doen wat ik wil: in ieder geval voedsel verbouwen voor mijn gezin en weggeven of eventueel ruilen. Trui

    GB [8] reageerde op deze reactie.

  3. @Talleyrand [1]: Dat gaat over baren van 12.5kg die waarschijnlijk zelf niet eens circuleren aangezien dergelijke fraude dan onmiddelijk ontdekt zou worden in smelterijen. Als je via de normale kanalen goud koopt is er weinig kans dat je een staaf(je) of munt krijgt die vervalst is met wolfraam.

  4. @trui [5]:

    Ik denk dat die voedselcrisis niet zo zeer komt door een tekort aan voedsel maar door een tsunami van vers gecreeërd geld uit het niets.
    Daarmee komt vroeg of laat onvermijdelijk prijsinflatie om de hoek kijken.
    Aandelenbeurzen zijn vanaf het dieptepunt 50% gestegen, goud explodeert naar een all time high en ook olie is al weer ruim verdubbeld vanaf het dieptepunt. Is er al een aanvang genomen naar de komende inflatiegolf??
    Rara hoe kan dit?
    Het huidige monetaire beleid dat gericht is op weginflateren van schulden door lompweg ongedekt geld te drukken is gewoonweg misdadig en treft de allerarmsten.

    De voedselprijzen zijn m.i. niet altijd het gevolg van een tekort maar kan ook een “te veel” (aan geld) aangeven.

    Op langere termijn kan er natuurlijk wel een druk op de voedselvoorziening komen door de bevolkingstoename in combinatie met hogere brandstofprijzen die een goede distributie in de weg staan.
    Misschien gaat die armoede zich wel voor een deel verplaatsen van het oosten naar het westen.
    In de VS houdt 1 op de 7 mensen op dit moment niet genoeg geld over om voldoende voedsel te kopen.
    Waarom zou dat hier in dit dichtbevolkte land niet kunnen gebeuren als alle prijzen exploderen door (hyper)inflatie??

  5. @Talleyrand [1]: Groter probleem is dat er niet genoeg goud is. Als slechts 1% van het geld op aarde naar goud gaat, explodeert de koers. Zodanig dat het volstrekt onzinnig is om daarna nog te kopen voor de anderen.

    En zodra de crisis dan ‘voorbij’ is en de mensen uitstappen, zakt de koers zo ontzettend in, dat zij die niet meteen vooraan staan alsnog alles kwijt zijn. Zij hebben immers laat = duur goud ingekocht en kunnen niet meer tegen die prijs kwijt, want er is een stortvloed aan goudverkopers die dan in de herstellende markt andere zaken willen kopen.

    Plus dat al alles instort goud ook waardeloos is, omdat je er niet van kan eten. Bij een echte wereldcrisis is goud even onverkoopbaar als al die junk-hypotheek-obligaties waar de crisris mee begon. Er zijn dan 0 kopers, en dus is de prijs ook 0. Net als met die junk-obligaties.

    Goud is goed, indien niet teveel mensen erin stappen en de zaak nét niet instort. Dan immers zat jij goed, en kun je op elk moment blijven cashen omdat er nog anderen zijn die je goud willen kopen tegen minimaal de koers die jij betaalde.

    De grootste les van deze crisis is juist dat het onmogelijk is tegen de stroom in te zwemmen, anders dan voor individueen. Tijdens het opbouwen van de bubble ging alle sperfect en iedere sukkel kon bakken met winst maken. Aandelen, huizen, etc gingen maar omhoog. Toen het echter omlaag ging konden ook de pro’s etc niets doen. Immers vrijwel alles ging omlaag, en die paar dingen die niet omlaag gingen waren te klein in omvang om al het geld in weg te stoppen.

    De winnaars van de crisis zijn die paar die wel hun geld in die beperkte ontsnappingsmogelijkheden hadden zitten. De wereldeconomie storte net niet in, en dus zitten zij nu goed.

    Maar het is geen ontspaningsclausule waar de hele wereld van gebruik had kunnen maken.

    Het is net als de Titanic. Er zijn te weinig sloepen, dus als die alsnog zinkt, zijn er maar heel weinig die het overleven.

  6. Goud (en zilver) zijn een goede verzekering tegen inflatie. Maar dan wel van je vermogen! Stel dat de goudprijs explodeert, hoe ga je dan met je baartje(s) goud een brood kopen? Dat is hetzelfde als nu met een briefje van 100.000,- euro naar de supermarkt gaan, en dan in een tijd dat voedsel schaars is…….

    Gewoon wat extra eten in huis kan nooit kwaad. Flessen sterke drank, pakjes sigaretten, suiker, koffie, thee, zeep, tandpasta, baterijen etc. Prima ruilwaar en als het allemaal mee valt, heb je de ingredienten voor een feestje tenminste al in huis…..

    trui [12] reageerde op deze reactie.
    TomB [18] reageerde op deze reactie.

  7. @Sigmund [11]: Beste Sigmund: Dank je wel; jij schrijft wat ik ook bedoel.

    Vergeet zeep niet. Die stukjes, die men in hotels kan krijgen, zijn klein, maar handig. En snoep. Muntdrop bijvoorbeeld. Het zou een leuk betaalmiddel kunnen zijn. Trui

  8. @trui [14]:
    @Sigmund [15]:
    @hugo uit Utrecht [16]:

    Zie reactie 15 en 16. Beide kloppen.

    Blijft over dat er wel veel mensen zijn die veel geld geven voor zo’n steentje.
    Je moet ze dan wel vinden, die mensen. En dat kan wel eens moeilijk zijn als je ze wilt (of moet) verkopen.
    Het voordeel ervan is dat ze compact zijn. In een luciferdoosje kun je een groot vermogen stoppen. Makkelijk te transporteren en makkelijk te verbergen.

    Sigmund [19] reageerde op deze reactie.

  9. @Hub Jongen [13]: Zo goed als hem kan ik het niet uitleggen…

    @Sigmund [11]: De kans dat het fiat kaartenhuisje in elkaar stort is reëel. Mensen die wat goud (of zilver) bezitten hebben hier een verzekering tegen, terwijl mensen die hun hele vermogen op een bankrekening of andere kwetsbare producten hebben staan de kans lopen om hier flink wat armer uit te komen. Voedsel en andere noodzakelijke zaken in huis hebben is een goed idee, maar vergeet ook niet om je vermogen te beschermen.

  10. @Hub Jongen [17]:

    Als je van plan bent om na de crash met je vermogen over de wereld te reizen, dan zijn diamanten erg handig. (Ook handig als losgeld, grote diamanten eisen, die laten splitsen en slijpen en de herkomst van je vermogen blijft voor altijd een geheim. Dus als je nog een paar koffers in een belastingparadijs hebt liggen, dan is dit een manier om het veilig hier te krijgen)

    Als de zaak crashed en je was zo slim om goud te kopen en thuis te bewaren, dan lijkt het me ook zaak dat je ervoor zorgt, dat je jezelf en je goud kunt verdedigen. Goud in een bankkluis is heel onverstandig, want als de banken dicht gaan, kan je niet bij je kluis. Een wapen of een honkbalknuppel zijn minder geschikt, omdat de rechter het gebruik daarvan niet tolereerd. Verstandiger is om gewoon wat gebruiktartikelen klaar te hebben liggen, die dezelfde functie kunnen vervullen. Mijn vader had altijd een afrikaans beeld van harthout naast zijn bed staan. Als je bijvoorbeeld van golfen houdt, dan heb je toch gewoon toevallig een club in de buurt.

    Ook is het zaak om niet te veel prijs te geven over je eigen aankopen goud, zilver en vooral ook voedsel. Als mensen niet te eten hebben, dan gaan ze het daar halen, waar ze het weten te vinden. Dus als je nu op verjaardagen altijd trots verteld over je slime goudtransacties en je voedselvoorraad, dan staat bij een crisis de hele straat voor de deur en als je niet oppast, bij je binnen!

    Gisteren zag ik sinds tijden de postbus 51 spot weer voorbij komen met het advies om een noodpakket te kopen. Dat is niet voor niets! Nu kan het nog, maar het kan elke dag te laat zijn. De laatste keer, dat ik die spot zag was voor aanvang van de crisis. Wetende dat de wereld toen op een haar na de instorting heeft gemist, en wetende dat de problemen niet zijn verholpen, maar alleen maar verergerd, lijkt me een volgende klapper erg waarschijnlijk. En ik ben bang, dat het financiele systeem dat niet meer kan dragen. Dus wees gewaarschuwd…

    trui [21] reageerde op deze reactie.

  11. “Paper is poverty,… it is only the ghost of money, and not money itself.” –Thomas Jefferson to Edward Carrington, 1788.

    If the debt which the banking companies owe be a blessing to anybody, it is to themselves alone, who are realizing a solid interest of eight or ten per cent on it. As to the public, these companies have banished all our gold and silver medium, which, before their institution, we had without interest, which never could have perished in our hands, and would have been our salvation now in the hour of war; instead of which they have given us two hundred million of froth and bubble, on which we are to pay them heavy interest, until it shall vanish into air… We are warranted, then, in affirming that this parody on the principle of ‘a public debt being a public blessing,’ and its mutation into the blessing of private instead of public debts, is as ridiculous as the original principle itself. In both cases, the truth is, that capital may be produced by industry, and accumulated by economy; but jugglers only will propose to create it by legerdemain tricks with paper.” –Thomas Jefferson to John W. Eppes, 1813.

  12. @Sigmund [19]: Beste Sismund,

    Ook is het zaak om niet te veel prijs te geven over je eigen aankopen goud, zilver en vooral ook voedsel. Als mensen niet te eten hebben, dan gaan ze het daar halen, waar ze het weten te vinden. Dus als je nu op verjaardagen altijd trots verteld over je slime goudtransacties en je voedselvoorraad, dan staat bij een crisis de hele straat voor de deur en als je niet oppast, bij je binnen!

    En toch zou ik liever land hebben het bovenstaande gelezen te hebben. Als ik alleen zou zijn, dus geen echtgenoot, geen kinderen en geen kleinkinderen, dan zou ik vertrekken. Diamanten gaan mee op reis. Ik zou de diamanten bij aankoop zelf getest hebben door er met een hamer op te slaan: kapot = vals = glas. Ik ga voor land, want voedsel is de basis.

    Als men op de stoep staat om mee te kunnen eten, dat veel liever met zijn allen nog even plezier. Ik zou niet kunnen toezien hoe anderen honger lijden bij mij in de buurt. Hongerende kinderen heb ik te vaak meegemaakt.
    Ik zou het dus ook heel belangrijk vinden als alle scholen een moestuin krijgen, zodat kinderen (weer) kunnen leren hoe zij hun eigen voedsel kunnen verbouwen en kunnen eten. Trui

    Sigmund [22] reageerde op deze reactie.

  13. @trui [21]:

    Land bezitten, lijkt me inderdaad een grote luxe. En als het erop aankomt zijn voedsel en drinkwater de ultieme basisbehoeften. En dat kinderen zich daar bewust van zijn, kan ook geen kwaad.

    Volgens mij zit je in Nederland nog niet eens zo verkeerd. Wij produceren aardig wat voedsel. Derde exportland met een relatief kleine bevolking. De prijs van aardappelen zal alleen maar kelderen!

    Wikipedia:

    In de intensieve, gemechaniseerde land- en tuinbouw werkt weliswaar slechts 4% van de Nederlandse beroepsbevolking , maar er worden door de sector enorme hoeveelheden voedsel voor de voedselverwerkingsindustrie en de export geproduceerd. Na de Verenigde Staten en Frankrijk is Nederland het derde exportland op het gebied van land- en tuinbouwproducten.

Comments are closed.