LinksRijdt een man ‘s nachts door de dichte bossen van Hongarije en beseft op een bepaald moment dat hij verdwaald is. Ineens ziet hij een vaag lichtje in de verte en rijdt er heen.

Het blijkt een groot klooster te zijn waar hij vervolgens aanbelt. De deur wordt opengedaan door een monnik en achter de monnik hoort de man een hoop hilariteit en gelach.

De monnik nodigt hem uit om binnen te komen en neemt hem mee naar een grote zaal met in het midden een klein podium met daar omheen tientallen monniken die over de vloer rollen van het lachen. “U boft want vanavond hebben we toevallig onze maandelijkse moppenavond” zegt de monnik.

De man gaat naast zijn gastheer zitten en terwijl het gelach wat bedaart klimt een van de monniken op het podium en roept “38 ” waarna de hele zaal uitbarst in ongecontroleerd gelach. Vervolgens roept de monnik “167” en wederom rolt de complete zaal over de grond.

De man kijkt verbaasd naar zijn gastheer en die legt uit dat dit klooster nogal afgelegen ligt en dat de meeste monniken hier al enige tientallen jaren wonen en dat ze ondertussen elkaars moppen allemaal wel kennen en ze daarom die moppen een nummer hebben gegeven zodat het voldoende is om een nummer te roepen en iedereen dan weet naar welke mop er wordt verwezen.

De gast denkt even na en vraagt of hij het ook eens mag proberen. Dat mag, hij gaat op het podium staan en roept “256”. De zaal is helemaal stil, geen reactie en het zweet breekt de man uit. Hij roept vervolgens “98” maar nog steeds helemaal niks. In blinde paniek gilt hij “366 !” en ja hoor, groot succes want de zaal komt niet meer bij, ze rollen gedurende 20 minuten over de vloer en de gast keert trots naar zijn stoel terug waar zijn gastheer tegen hem zegt “ dat was een goeie, die kenden we nog niet”.

Dit verhaal doet mij sterk denken aan de linkse kerk die sinds kort ook een eigen Geenstijl-achtige website genaamd www.joop.nl heeft waar beschaafd links politekcorrect verantwoord knus en warm over de standaard linkse waarheden kan discussiëren wat in praktijk neerkomt dat ze die gefossiliseerde waarheden aan elkaar bevestigen, het is een soort van klooster tegen de harde werkelijkheid van de boze buitenwereld.

De discussieonderwerpen op deze site worden aangereikt door allerlei linkse dinosauriërs zoals Geert Mak en Hanneke Groenteman, aangevuld met wat jongere toetreders tot het geloof die net als de monniken in het verhaal in sommige gevallen al zo’n 40 jaar los van iedere werkelijkheid elkaar steeds weer dezelfde linkse waarheden voorschotelen en die waarheden nu nog net zo geweldig vinden als 40 jaar geleden.

Linkse waarheden hoeven niet onderbouwd te worden, zolang ze in de linkse ideologie passen zijn ze per definitie waar en als dat toch niet overeenkomt met de fysieke werkelijkheid dan is er iets mis met die werkelijkheid (is niet van mij maar van de een of andere linkse klimaat “wetenschapper”). Die linkse waarheden zouden daarom net als de moppen van de monniken uit mijn verhaal ook gewoon genummerd kunnen worden en dat zou een hoop werk besparen.

Zo zou de opwarming van de aarde door toedoen van door mensen geproduceerd CO2 waarheid nummer 1 kunnen zijn en dat Wilders een extreem rechtse racist zou zijn is dan waarheid nummer 2.

Linkse waarheid nummer 3 is dat bepaalde handelingen zoals energiebesparing en zo goed zijn voor het milieu en zorgen voor een beter klimaat (wat dat ook mag betekenen).

Ik zie de Volkskrant al koppen met een grote “1” op de voorpagina en daaronder “2”: moet je eens kijken wat een efficiëntie hier wordt bereikt, de Volkskrant is meteen een fractie van de dikte zonder enig informatieverlies en dat scheelt bomen en drukinkt en is dus 3.

33 REACTIES

 1. Niet vergeten: aanhangers van het linksgeloof zijn onderworpen aan regel 11: alle andere regels gelden niet voor hen, maar alleen voor andere mensen.

  Subsidie maakt meer kapot dan je lief is.

 2. Wat is een mens zonder zijn illusies?

  Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen illusies maar het probleem is dat ik word opgezadeld met de nare gevolgen van die illusies.

  Iedereen heeft recht op zijn eigen illusies maar het zou passend zijn dat mensen zelf de gevolgen dragen van hun hersenspinsels.

  Is iemand voor ontwikkelingshulp? Prima! Dan besteedt die persoon zijn geld aan ontwikkelingshulp. Wil iemand asielzoekers huisvesten? Prima, indien voor eigen rekening en risico.

  Kortom: de verantwoording moet terug naar het individu, en de veel te grote overheid die het land te gronde richt moet krimpen. Een overheid met destructieve hersenspinsels die de gevolgen daarvan afwentelt op haar burgers is eng.

  John [4] reageerde op deze reactie.

 3. LOL !

  Je zou bijna een lijst gaan aanleggen op deze site met linkse “waarheden” en er een nummer aan toekennen. Roept u maar.. lol

  Ik had er gisteren even naar gekeken, best wel vermakelijk al die stumperds op één joop – sorry hoop. Je moet wel over een sterke maag bezitten; de antiperistalitsche neigingen zijn niet te onderschatten..

 4. @Nico de Geit [2]:

  En dat wordt alleen maar vele malen erger met Brussel.
  Wij kunnen kromliggen om hun kont warm te houden.
  Brussel groeit als kool.
  Kijk nou maar weer naar de komende EU president en zijn gevolg.
  Dat gaat miljarden per jaar kosten.

 5. @John [5]:

  Ik heb me al aangemeld en vier reacties verzonden. Waarschijnlijk word ik vrij snel verbannen. Ik ben zelfs op Elsevier.nl niet meer welkom nadat ik de holocaust in een passend historisch perspectief plaatste.

 6. Ik ben benieuwd wat er zal gebeuren als ik mij zou aanmelden en enkel uiterst nette, beleefde, goed onderbouwde, maar in linkse ogen ultra-reactionaire reacties plaats, die ik – om de verwarring compleet te maken – overgiet met een links uitziend sausje.

  Zoals: het is een schande dat de Zimbabwanen uitgebuit worden! De Reserve Bank of Zimbabwe besteelt de eigen, kwetsbare, bevolking. En de imperialistische Verenigde Staten bestelen de hele wereld.

  Of: het is een grote schande dat overheidsfunctionarissen in de Derde Wereld steviger in het zadel komen door al die miljoenen op hun Zwitserse bankrekeningen.

  Eenmaal de reputatie als sociaal linksmens die begaan is met de kwetsbaren in de wereld laat je de kapitalistische aap uit de mouw komen.

  Nico de Geit [12] reageerde op deze reactie.

 7. Nou heb ik dat ook met FoxTV , die hebben op 1 Obama staan als item , op 2 staat ook Obama en eigenlijk tot no 44 Obama, als het slecht weer is komt dat ook door Obama, dus Joop.nl en Fox.com hebben hun eigeb vaste lijstje met issues waar ze tegen zijn of de schuld aan geven.
  Wel eens neer Greeta van Susteren gekeken op Fox, foeilelijk, scheve mond en ze is alleen zelf aan het woord , wat dege die geintervieuwd wordt ook zegt, enfin ze intervieuwde gisteren Bush sr (papa Bush) over de Berlijnse muur en ja hoor, het was bijna niet doorgegaan van die muur, de schuld ? Obama , echt waar !

  Nico(II) [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Anno Zijlstra [8]:
  Inderdaad zie je in de jonge “Rechtse Kerk” in Nederland een zelfde set dogma’s en taboes als al decennia gebruikelijk is in de “Linkse Kerk”.

  Zo nemen beide “kerken” een standpunt in over het klimaat dat niet is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, maar op grond van ideologische motieven. Kortom: Men vis uit de wetenschappelijke vijver die dingen die het beste in het eigen ideologische straatje passen. Rechts verschilt hier helaas geen jota van Links.

  Echte libertariërs zouden ook de Rechtse Kerk moeten mijden als de pest. Echte libertariërs zijn echter zeer zeldzaam, zelfs op libertarische blogs.
  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.
  Oscar [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Nico(II) [9]:

  Komt dat ook niet voor een deel doordat links geweld eenvoudiger te zien is?
  We moeten inderdaad proberen goed duidelijk te maken dat links en rechts te verooreden zijn op de zelfde gronden. Beide initieren geweld via de staat.

  Daarom moet de kritiek ook gericht zijn op WAT er gezegd wordt, en niet WIE iets zegt.

 10. Het hangt er helemaal van af wat links en wat rechts genoemd wordt. Als links pro-overheid, pro-dwang en anti-kapitalistisch is, dan zijn alle politieke partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn sociaal-democratisch en links en libertariërs heel erg rechts. Als rechts betekent pro-ancien regime, met privileges voor de adel ten koste van de burgerij, dan zijn libertariërs heel erg links. Als links pro-verzorgingsstaat is, dan is elke partij in het Nederlandse parlement links, en libertariërs heel erg rechts. Als rechts geweld tegen drugsgebruikers en prostituees inhoudt, en het beginnen van aanvalsoorlogen, dan zijn libertariërs heel erg links.

  @Nico(II) [9]:

  “Echte libertariërs zouden ook de Rechtse Kerk moeten mijden als de pest.”

  Wat is rechts volgens u? Wat is volgens u de Rechtse Kerk? Welk gedachtengoed heeft die Rechtse Kerk?

  Nico(II) [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Oscar [7]:

  “Ik ben benieuwd wat er zal gebeuren als ik mij zou aanmelden en enkel uiterst nette, beleefde, goed onderbouwde, maar in linkse ogen ultra-reactionaire reacties plaats, die ik – om de verwarring compleet te maken – overgiet met een links uitziend sausje.”

  Mijn reacties zijn gewoon geplaatst. Zij bepalen natuurlijk het onderwerp maar met een beetje handigheid kun je anderen aan het denken zetten. Ik ga door met reageren tot ik eraf gedonderd wordt, en de praktijk leert dat dat meestal niet lang duurt.

  Tweede Wereldoorlog, de holocaust, de rol van een klein groepje machtige Joden die vanuit de VS de hele wereld wil domineren, daar gaat het vaak mis. Hoewel dat laatste onderwerp links is. Als je het maar ‘grootkapitaal’ noemt. Eens kijken hoe ver ik kom…
  Wladimir van Kiel [14] reageerde op deze reactie.

 12. Ik weet nog wel een leuk baantje in Brussel.

  Manneke Pis is gestolen en ze hebben een nieuwe zeikerd nodig !

 13. @Oscar [11]:

  Wie de schoen past trekke hem aan.

  De “Rechtse Kerk” is als term door de libertariër Bart Croughs gebruikt in een van zijn columns in de HP/De Tijd. Net zoals het begrip “Linkse Kerk” duidt het een groep mensen aan die een gezamenlijke set van ideeën, taboes en axioma’s hanteren en degenen die deze set niet aanhangt wegzetten als “verkeerd”.
  Oscar [16] reageerde op deze reactie.

 14. @Nico(II) [15]:

  Ja, maar wat is het volgens ú?

  Maar natuurlijk vormen libertariërs ook een groep mensen die een gezamenlijke set van ideeën, taboes en axioma’s hanteren en degenen die deze set niet aanhangt wegzetten als “verkeerd”. Maar wij zijn al dat roepen om beleid waarbij vreedzame handelingen onderbroken worden, linksom of rechtsom, overstegen en we zijn zeer moralistisch (doorgaans veel moralistischer dan mensen die zich als aanhangers van andere ideologiën beschouwen). “Boven Kerk?”

 15. @Wladimir van Kiel [14]:

  “die Joden toch, altijd maar de wereldmacht willen grijpen, waar zou dat toch aan liggen ? Zeker iets genetisch.”

  Misschien kunnen de linksmensen er meer over vertellen.

 16. Wat zijn die linksmensen irritant!

  Ze geven mensen met de voornamen Hassan en Mohammed een hoge plaats, simpelweg omdat het (nu nog) minderheden zijn. Om dezelfde reden zijn ze zo weg van Obama.

  Ik stel voor dat ze hun vermogen laten beheren door die types die ze verheerlijken.

 17. Ik vraag me af hoe lang het duurt voor zo “ondekken ” dat Obama een joodse overgrootmoeder of zo heeft gehad, dan is de circel van de laster weer rond.
  (neger,geboren buiten de VS,socialist,kent een rare dominee,heeft nog nooit ‘een echte baan gehad’,Jood &,Islamist)

  Andre [20] reageerde op deze reactie.

 18. Wat een walgelijke site is Joop.nl toch. Elf doden op een Amerikaanse legerbasis en er wordt geen woord aan besteed. De oorzaak: de dader is islamiet en heet Hasan.

  Mijn berichten komen overigens niet meer door op Joop.nl.

 19. @Imre [22]:

  Die anti-oorlog mentaliteit van de linksmensen is selectief. Waarbij een geval waarin een Palestijn die COPD oploopt door het stof dat vrijkomt nadat Israel een munitie opslagplaats van Hamas heeft gebombardeerd als veel kwalijker en misdadiger wordt voorgesteld dan de systematische moord op honderdduizenden negers, allen moslim, in Darfur. De eerste wet van Croughs gaat hier op.

  Was men begin jaren ’80 tegen atoomwapens? Nou, men was er vooral tegen dat atoomwapens in handen waren van niet-communistische landen.

  Homo-en vrouwenrechten? Interesseert ze helemaal niets. Het is in het verleden even handig geweest, maar er wordt weer net zo makkelijk afstand van gedaan als destijds, in de jaren ’70, met de linkse pro-pedo standpunten (die een gevaarlijke extreem-linkse rakker als Daniel Cohn-Bendit zelfs nog tot en met begin jaren ’80 verdedigde).

  http://www.youtube.com/watch?v=VglhU8M-gUE

  Overigens goed om te lezen dat ook Hanneke Groenteman in ziet dat Pechtold ongelijk heeft als hij Wilders een racist noemt.

 20. @Andre [20]:

  Ik wacht er op dat de bijna niet te verklaren kwestie van die losgeraakt ijsberg die de Titanic trof is veroorzaakt door een regendans die weer is uitelokt als het ware door de grootvader van Obama (opa Obama) in Afrika om de grote witte satans te treffen die ooit met schepen slaven hebben vervoerd, waardoor al puzzelstukjes in eens in elkaar vallen dan wel passen en Fox TV alsnog gelijk krijgt dat ‘er sprake is van een links complot”

  Andre [25] reageerde op deze reactie.

 21. ik ben maar gestopt te posten op joop.nl, de censuur is wurgend. Ik bied keurige teksten aan, zonder beledigingen en getrol en sommige komen wel door terwijl andere ergens in de bietenbak verdwijnen.

  Ik lees op geenstijl dat anderen daar ook last van hebben en zijn gestopt.

  Linksen hebben het toch maar moeilijk met onwelgevallige meningen.

  Anno Zijlstra [27] reageerde op deze reactie.

 22. @Wladimir van Kiel [26]:

  kun je van wat wel door kwam de url posten, want ik ga echt niet zoeken op Joop.nl, ik heb er slechts 1x kort op gekeken, en als het zo is dat ze streng modereren (alleen eigen politiek volk laten posten) dan laat ik het voor wat het is, weer een staats TV forum betaald van belasting geld omdat ze zelf de broek niet kunnen ophouden zoals op Vrijspreker.
  (waarom kan er geen gratis tv en forum zijn moet we dat altijd zelf voor ze betalen , kunnen ze dan niet zelf de kost verdienen ? blijkbaar niet dus, het is eigenlijk bijstand geld (steun) want ik kan dat geen baan noemen die betaald wordt uit de commercie zoals dat hoort, )

  Andre [28] reageerde op deze reactie.

 23. dank, ik ga het lezen, maar bij een bezoek net aan Joop viel ik in slaap terwijl ik niet hier (Bangkok) wakker was, saaijjj , iets over raadsleden die wegliepen, dat doen ze al 100 jaar, een blik over het gebodene en dan kan je gerust zeggen de site van dagblad de tijd is meer sprankelend.
  Het is een subsidie site van de omroepen, geenstijl.nl is ook niet favoriet bij me trouwens, geschreeuw en platte praat , en dus ook weer saai, dan is vrijspreker inhoudelijk interessanter.
  (maar ja , de liefhebbers van het realdebat zijn schaars gezaaid , het moet makkelijke leuter praat zijn en over zeks gaan anders ‘lopen ze weg”. (gr%%$#$%#&^)

 24. @Andre [28]:

  leuk stukje van van Kiel over de vrije markt, maar Joop.nl plaats hem na 3x al niet meer , dus mag er niets .
  Ik zit in vrije markt sector en mij wordt in Azie wenig in de weg gelegd , je begint iets , je maakt iets en je zoekt klanten.
  Gevolg: tal van mensen gaan wat beginnen, winkeltje ,op een markt staan op beurzen staan, iets verkopen op een beurs in het buitenland ergens , soms samen met regio bedrijven ,en als het loopt hoera zo niet jammer.
  Is er een *kamer van koophandel in Bangkok ?
  Ja, maar niet van de staat betaald door de leden zelf, dus doet de baas zijn best want de leden willen er wat aan hebben, ze betalen zijn salaris er komt geen cent subsidie aan te pas, en ze zijn ook gedienstig als je wat wilt weten, in NL weten ze vooral niets of verwijzen je naar Google of de fiscus die weer wel gedienstig is en alles weet (en dat weten weer veel mensen niet)

  in NL moet een zakenman/vrouw daar gedwongen lid van zijn, ze doen niets zinnigs en de medewerkers zijn o.a. ex wethouders en raadsleden of uitrangeerde burgemeesters v/m , in het bestuur zitten zielige( o.a.) ondernemers die belangrijk willen lijken bij gebrek aan echt succes
  dan hebben ze dat nog om op de golfbaan op tafel te leggen,

  …in de politiek kwam ik de crème de la crème van de zakenwereld ook nooit tegen, wel lui die 1000 eu per maand kwamen ophalen als gemeenteraadslid, welk bedrag ‘een welkome aanvulling’ was op een bestaand karig inkomen.
  Andre [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.