paspoortOnlangs vroeg een kennis mij om wegens even ‘geen vervoer’ deze kennis even naar het gemeentehuis te brengen voor het vernieuwen van een paspoort. Kleine moeite, dacht ik, dus waarom niet? Het werd een schoolvoorbeeld van waarom de staat de vingerafdrukken-opslag niet zou moeten willen.

Al bij binnenkomst werd mijn passagier er door de receptioniste op geattendeerd dat er nog een niet-ingenomen identiteitsbewijs tenaamgesteld was, en dat het derhalve niet mogelijk zou zijn een nieuw paspoort aan te vragen. Dat leverde stress op, want in verband met een visumaanvraag moest de aanvraag die avond in behandeling genomen worden. Op mijn vraag hoe het mogelijk was dat bij het verlopen van het identiteitsbewijs er dan wel een paspoort afgegeven had kunnen worden kwam als antwoord dat een identiteitsbewijs en een paspoort parallel geldig kunnen zijn.

Min ‘vrachtje’ wist echter zeker dat de id-kaart middels grote gaten ongeldig was gemaakt, en uit de vervaldatum van die kaart in combinatie met de aanvangsdatum van het paspoort bleek duidelijk dat er geen sprake van parallelliteit was, maar van vervanging. De receptioniste meldde echter doodleuk dat we eerst maar bij de politie proces-verbaal moesten laten opmaken van vermissing, en daarna een spoedaanvraag konden doen. Was wel veel duurder, maar dat kon nu eenmaal niet anders. Ik gaf aan de gang van zaken absurd te vinden en dat een weigering niet acceptabel zou zijn, omdat hier duidelijk een fout was gemaakt aan de zijde van de gemeente, waarop we doorgestuurd werden naar de balie.

Inmiddels had mijn kennis het thuisfront gebeld en het verhaal doorgegeven, met een paar plaatsen waar het oude document eventueel zou kunnen liggen. Aan de balie herhaalde het circus zich. Ik had intussen één en ander met mijn vrachtje doorgenomen, maar ondanks dat het plaatje voor mij logisch gezien duidelijk was en de ambtenaar toegaf dat het zeer wel mogelijk was, bleef het standpunt dat een nieuwe aanvraag niet in behandeling genomen kon worden zolang dat identiteitsbewijs niet ingenomen was. Zelfs niet bij de mogelijke ‘parallelliteit’ van beide documenten, omdat die ID-kaart nu toch echt ongeldig was, waarmee die mogelijkheid verviel.

Inmiddels had het thuisfront van mijn passagier teruggebeld met de mededeling dat de, inderdaad ongeldig gemaakte, ID-kaart boven water was, maar gezien de tijd zou het zeer krap worden die nog vóór sluitingstijd op te halen. Ik stelde dus voor de nieuwe aanvraag af te ronden, en dat de week erop het paspoort pas zou worden afgegeven als de ID-kaart geproduceerd was, maar dat was kennelijk te praktisch. Mijn kennis herhaalde het belang van tijdige aanvraag en afgifte, en dat ophalen van de kaart erg krap ging worden. Daarop bood de ambtenaar zeer vriendelijk aan open te blijven totdat we met de kaart terug zouden komen.

Nadat we terug waren werd (noodgedwongen) ruiterlijk toegegeven dat we inderdaad gelijk bleken te hebben en dat er kennelijk aan gemeentezijde 4,5 jaar geleden een fout gemaakt was: men was vergeten de ingeleverde ID-kaart in te boeken. Maar, zei men vergoelijkend, het blijft natuurlijk mensenwerk en mensen maken nu eenmaal fouten. Ook werd tussen neus en lippen door gemeld dat de receptioniste het toch wel onterecht vond dat ik zo ’tekeer was gegaan’. Waarop ik vroeg hoe het nu gegaan zou zijn als de kaart destijds niet was teruggevraagd, maar door de gemeente ingehouden. Of als die inmiddels zoek was geraakt of toch maar weggegooid. Hij was immers al ongeldig gemaakt en, voor zover mijn kennis wist, formeel ingenomen? Daarop bleef men het antwoord schuldig, waarop ik dat antwoord zelf maar gaf.

Dan had mijn passagier, als gevolg van een fout van de gemeente, die (chrono)logisch aantoonbaar was, een heleboel stress en poespas gehad alsmede dubbele kosten, mogelijk de visum-deadline missend, omdat de staat zonodig starre regeltjes met verstrekkende gevolgen moet hanteren. Waarbij (de gevolgen van) fouten per definitie bij de ‘klant’ worden gelegd tenzij deze het tegendeel kan bewijzen. Waarna men de schouders ophaalt onder het mompelen van ‘mensenwerk’. Mag ik dan alsjeblieft boos worden? Zeker als ik besef dat de gevolgen van fouten met de vingerafdrukken-manie nog veel en veel verstrekkender zijn? Mag dat dan? Stilte is het antwoord. Regeltjes; befehl ist befehl.

Op mijn vraag of men nog veel opmerkingen van anderen kreeg over die fascistische vingerafdruken-maatregel was het antwoord dat er een aantal mensen nog net voor invoering een nog niet verlopen paspoort haden laten verlengen (en dat dat mocht), maar sinds de invoering hoorde men er eigenlijk nooit wat over. Makke schapen! Voor mijn kennis liep het gelukkig goed af, maar alleen omdat bewezen kon worden dat die oude ID-kaart wel degelijk ongeldig gemaakt was en alsnog als ‘ingenomen’ gemeld kon worden. Uiteindelijk hebben we de ambtenaar wel bedankt voor zijn bereidheid langer open te blijven om de boel die avond nog op te kunnen lossen; tenslotte ‘doet hij ook slechts zijn werk’.

Kunnen wij alsjeblieft van deze regelneven verlost worden, en ons grondrecht van vrije mobiliteit weer zonder allerlei vergunningen genieten? Vergunningen die van een recht een privilege maken, met als doel controle door de staat en niet te vergeten het incasseren van ‘leges’? Kan de staat alsjeblieft weg? Alsjeblieft?

Who is John Galt?

21 REACTIES

 1. Ik denk dat er een speciaal wervings- en selectiebureau is dat dit soort types selecteert voor dit soort functies. Meestal reageer ik met charme met een vileine ondertoon. Op boosheid van bezoekers zijn ze ingesteld.

  Eerder dit jaar had ik er ook al mee te maken; mentaal-uitgedaagden die alleen maar iets kunnen uitkramen over “de regels” “voorschriften” “veiligheid”. Zo van “het is ook mijn schuld niet”.

  Ja, dat is het wel. Men had ook kunnen doorleren voor een echt vak. Nu is men een typisch gevalletje van fout zijn na de oorlog.

 2. @Hub Jongen [2]:

  Mij zijn vele dergelijke zaken maar al te bekend.
  Verzet heeft geen enkele zin.

  Het valt mij erg mee dat de ambtenaar bereid was, langer open te blijven.

  Ik ben een warm voorstander van vrij reizen voor iedereen zonder paspoort. Voor de eerste wereldoorlog was dat normaal.

  Over enkele dagen zullen mijn vingerafdrukken genomen worden, opdat ik de U.S.A. in en uit kan reizen zonder in de rij te staan.

  Het kost helaas nog al wat , maar het in de rij staan na een lange vlucht vermoeit mij zozeer, dat ik dit financiele offer maar breng. De baten overtreffen hier de lasten.

  Nog een ongevraagd advies: sla copieen op van je paspoort en andere documenten. Het kan veel werk schelen.

  Hugo van Reijen

 3. Ik wind mij allang niet meer op over de DDR-mentaliteit op het gemeentehuis. Neem altijd veel papieren mee, het liefst met stempels, veel stempels. Gedraag je als een onderdanige slaaf anders zul je er van lusten en excuseer je voor hun fouten.

 4. Kijk Nico je gedragen als slaaf is nu juist wat ze willen. Als je de maatschappij wilt veranderen, hoewel ik daar bij U mijn twijfels over heb, moet je je mond opendoen. Als ze veel boze mensen aan de balie krijgen gaan ze er misschien wat aan doen. Zeker als er verkiezingen op komst zijn. Leve de ambtenarij. Had vroeger een hoge hoed op van die mensen maar wat er nu tussen zit verdient een baantje in een niet-democratisch land. Daar zullen ze uitblinken.

  Nico de Geit [12] reageerde op deze reactie.

 5. Aan allen: hebben jullie de volgende site al eens bekeken?
  Ik vind het in ieder geval GENIAAL.!
  http://www.hetnieuwerijk.nl
  Haal de Jpeg van de folder binnen en stuur ‘m naar je gemeentebestuur… (lachen)
  Aansluitende info:
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=9134
  Ik ben erg benieuwd of ik het nog meemaak dat alle Nederlanders eens ALERTER worden op het doen en laten van degenen die binnen de Haagse vierkante kilometer de dienst uitmaken.

 6. Enkele jaren geleden ging ik mijn paspoort verlengen.

  Na eerst de formulieren te hebben ingevuld vroeg de ambtenaar mij een identificatiebewijs. Dus ik geef mijn oude paspoort.

  Deze was echter 3 dagen verlopen en kon dus niet meer als identificatie worden gebruikt.

  Maar boos worden mag niet want ja .. zo zijn de regels.

  Klaas

  hugovanreijen [9] reageerde op deze reactie.

 7. ik moest mijn paspoort vernieuwen bij de ambassade in Bangkok, meteen maar een 66 pagina zakelijk ding besteld wegens dat gestempel overal, binnen een week was het er, chip met vingerafdrukken of zo er in, doe maar, 67 euro of zo een Britse kennis betaald voor 33 pagina’s 140 eu omgerekend, dus de EU kent geen een vaSTE paspoort prijs politiek.
  ssssssssssssssst tegen de staat NL anders wordt het 140 eu ineens, hebben we ze wakker gemaakt.

 8. @wout eenhoorn [5]:

  “Als je de maatschappij wilt veranderen, hoewel ik daar bij U mijn twijfels over heb, moet je je mond opendoen. Als ze veel boze mensen aan de balie krijgen gaan ze er misschien wat aan doen.”

  De overheid denkt al snel aan extra matrasjes om de lastpakken onder te brengen in sporthallen. Eerst wordt de lastige burger natuurlijk getazerd en krijgt medicatie om rustig te worden.

  Dat overheidsmedewerkers het bij het verkeerde eind hebben is uitgesloten. 1984

 9. @John [7]:

  Als ik goed ben geïnformeerd kan je wel een paspoort krijgen waarbij je geen vingerafdruk hoeft af te geven, maar dit paspoort is maar een jaar geldig.

  Mijn zoontje wil graag naar New York, maar ik weiger en protesteer, omdat ik mijn/zijn vingerafdruk moet achterlaten en je bij de controles wordt behandeld als een stuk vuil door bruinhemdachtige figuren,…”laten ze daar doodvallen” had ik zo gedacht. Ik heb beloofd als mensen hun gezonde verstand weer willen gebruiken en men mij met respect behandeld en niet als crimineel vuil, dan gaan we naar New York/Amerika…Tenminste bij leven en welzijn.
  hugovanreijen [17] reageerde op deze reactie.

 10. Wat moet dit langdradige verhaal nu eingelijk aantonen?

  Dat jij geen fouten maakt?

  Ik heb erg sterk de indruk dat je “vrachtje” soepeler zou zijn geholpen als hij/zij jou niet had gevraagd om transporteur te zijn, maar ik kan me vergissen, natuurlijk.

  R. Hartman [15] reageerde op deze reactie.

 11. @hugovanreijen [9]:
  Een paspoort is geen identificatiebewijs maar een reisdocument. Indien je in het buitenland woont kan het zijn dat je aan moet aantonen dat je nederlander bent als je een paspoort wil hebben.

 12. @hugovanreijen [17]:

  Vandaar dat ik weiger om daar nog maar een voet aan wal te zetten. Niet dat men er daar van wakker ligt, mits meer of alle mensen dit zouden doen. Maar ja, verschillende mensen, verschillende meningen en belangen. Ik ken mensen die geen enkele moeite hebben met het afstaan van vingerafdrukken, ook zij die reizen naar Amerika. Het systeem zou misschien beginnen te wankelen als vingerafdrukken op straat komen te liggen…misschien dan?
  hugovanreijen [19] reageerde op deze reactie.

 13. Ik denk dat het grondrecht, waaraan u refereert, slechts een decoy blijkt te zijn. Hetfeit dat een clbje mensen DE RECHTEN BEPAALD voor een ander cluje mensen geeft dit eigenlijk al aan toch?

  Onder angst van terrorisme, kilometerheffing en vliegtax worden we financieel reis-lam gemaakt, doordat er straks op allerhande verplaatsingen van “de pessants” zoveelmogelijk belasting geheven word, dat reisen straks alleen is weggelegd voor de regerende elite.

  Tel daarbij op de toenemende virtualisatie techniekenvia internet en “je hoeft letterlijk je huis niet meer uit” ergo… Ze hebben je wereld omgetoverd in een open concentratiekamp

  Wake Up allemaal (voor zover de fluoride in je tandpasta je eigen denkvermogen nog niet heeft lam-gelegd)
  WOIII is al begonnen (sinds WO2) tussen de NWO elite en de rest van de planeet. Je eigen lichaam word straks tegen je gebruikt als biologische gevangenis voor je ziel!!

  Earth was just a soul-prison, now your physical body has been added to this cage 😉

 14. CITAAT “Op mijn vraag of men nog veel opmerkingen van anderen kreeg over die fascistische vingerafdruken-maatregel was het antwoord dat er een aantal mensen nog net voor invoering een nog niet verlopen paspoort haden laten verlengen (en dat dat mocht), maar sinds de invoering hoorde men er eigenlijk nooit wat over.”

  En nu is mijn vertrouwen in de gemeente/overheid dus helemaal weg.
  Laat ik nu net eind dec (bijna)dezelfde vraag hebben gesteld bij onze gemeente (na gevraagd te hebben wat de ten laste legging van onze zoon was, omdat hij vingerafdrukken moest afstaan, alsof het een crimineel betreft) en exact hetzelfde antwoord hebben gekregen. En ook ik foeterde op mijn medeburgers……. Ik krijg meer en meer het gevoel dat men stevig gebriefd is en een standaard antwoord moet geven.

Comments are closed.