ter horstDe politie kan aan gezag winnen door meer bonnen te schrijven.

Dat stelde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en maandag in overleg met de tweede kamer tot ergernis van vooral de SP en de VVD.

Deze oppositiepartijen vinden juist dat het gezag van de politie wordt aangetast als agenten op elk hoek van de straat gaan posten om zoveel mogelijk bekeuringen uit te delen, zodat ze de opgelegde aantallen halen.

Het bonnenquotum is een paar jaar geleden uit de landelijke prestatieafspraken met de politie gehaald. De korpsen zelf mogen agenten echter wel opdracht geven een bepaald aantal boetes op te leggen.

Volgens Ter Horst wordt dat bij de beleidsvrijheid van politiekorpsen. De SP en de VVD willen dat ze daar een einde aan maakt, maar de PvdA-bewindsvrouw voelt daar niets voor.

“Het instrument om het gezag te vergroten, is het schrijven van bonnen,” zei ze.

Tot zover de media.

Haar begrip met betrekking tot gezag zou ik graag willen weten. Wat zij namelijk voorstelt is, dat politieagenten hun macht moeten uitoefenen of zoals zij het zegt vergroten.

Gezag en macht gaan over het algemeen weliswaar samen, maar aan gezag zit volgens mij verantwoordelijkheid vast en macht (ingeval van de overheid) is het willekeurig uitoefenen van door zelfbenoemde personen bedachte regels en wetten, die zoals blijkt ten koste van alles moeten worden uitgevoerd.

De primaire taak van de politie zou nog steeds moeten zijn, bescherming van de burger en bestrijding van criminaliteit. En deze primaire taak is door het schrijven van bonnen en het controleren van burgers (drank, identificatieplicht, verboden wapenbezit enzovoort.) op de achtergrond geraakt.

Vandaar de enorme toename van beveiligingsbedrijven, die tegen extra kosten een taak van de politie hebben overgenomen. (Wel het gezag maar niet de macht.)

Met de oplossing van misdrijven (slechts 25 procent) voldoet de politie ook niet aan haar primaire taak.

Al met al lijkt Guusje ter Horst het innen van boetes belangrijker te vinden dan het uitvoeren door de politie van haar primaire taken.

Dat het geven van een bon soms noodzakelijk is, is geen punt, maar met haar uitlatingen lijkt het erop dat het de enige doelstelling van de politie is.

8 REACTIES

 1. Guusje ter Dorst was toen zij wethouder was in Amsterdam al een rare verschijning. Ik ben best wel nieuwsgierig naar hoe meneer Ter Dorst er uit ziet. Bestaat deze wel? Heeft deze ooit bestaan? Is meneer Ter Dorst misschien wel de “Tarzan”, samen met de fles jenever?

  Dat rare -en vooral arrogante- mens met d’r zure smoel maakt mij wel benieuwd naar de Freudiaanse analyse van haar gedrag. Zou haar extra grote dienstauto (waarom geen stretched limo?) een vorm van penisnijd zijn? Of een andere vorm van overgecompenseerde frustratie? Vragen, vragen…

  In elk geval een van de vele rare snuiters waar de pvda het monopolie op lijkt te hebben. En waar de samenleving een hoop last van heeft.

 2. mooi plan van guusje ! vooral doen zou ik zeggen, perfecte manier om zoveel mogelijk mensen “pissed off” te krijgen zo onstaat er vanzelf een groeiend verzet tegen de politie/overheid.

 3. Augustinus zei het al:
  “Als met recht niet uiteindelijk rechtvaardigheid wordt bedoeld maar enkel het naleven van wetten en regels, dan is er geen fundamenteel onderscheid te duiden tussen de staat en een grote roversbende.”

 4. Over de politie en gemeentelijke consorten gesproken:laten we vooral wakker blijven want óók in dit land zijn DDR-praktijken springlevend! Lees nu over de acties van de Rotterdamse Pand GESTAPO! http://tinyurl.com/yhv5bqh
  Zie ook:
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8697
  Hopelijk heeft de redactie alle stukken over deze “geweldige vaderlandslievende landgenoten” op de harde schijf bewaard, landgenoten die niet met hun gore tengels van andermans eigendommen kunnen afblijven.

 5. “Vandaar de enorme toename van beveiligingsbedrijven, die tegen extra kosten een taak van de politie hebben overgenomen.”

  Vergeet daarbij de Kliklijn niet en de oproep, enkele weken gelden, om je buren te verraden als die blijk geven van ongewone rijkdom.

  @R. Hartman (NI) [2]: LOL

 6. “De grote kracht van het Totalitaire systeem is het dwingen van degenen die het vrezen, het te na te volgen.” A. Hitler

Comments are closed.