Person_JagerIn zijn strijd tegen zwartspaarders heeft staatssecretaris De Jager van financiën voor de derde maal gegrepen naar ondemocratische middelen om zijn doel te bereiken. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt hij “een tipgever de gegevens van enkele honderden Nederlandse zwartspaarders bij verschillende banken in Europa heeft bemachtigd en heeft doorgespeeld aan de opsporingsorganisatie FIOD-ECD en de Belastingdienst.” De boodschap van deze goedkope agitprop is duidelijk: zwartspaarders, de staat is u op het spoor.

De propaganda van staatssecretaris De Jager ondermijnt de sociale cohesie en voedt een diepe afkeer tegen de systeem. De aanpak van zwartspaarders treft voornamelijk hardwerkende Nederlanders die een appeltje voor de dorst opzij geschoven hebben. De witteboordencriminelen blijven buiten schot, die hebben de middelen om hun vermogen beter te beschermen.

Maar stel dàt uw gegevens van een buitenlandse rekening waar u geen aangifte over gedaan heeft bij de Belastingdienst belanden, wat dan? Zolang als de gegevens niet van uw bank zelf afkomstig zijn, en de bank niet zomaar gedwongen kan worden om deze alsnog te verstrekken, hoeft u zich weinig zorgen te maken.
Het bankgeheim is nog altijd van kracht in Luxemburg, Zwitserland, Singapore, Panama, Cyprus, en vele andere landen waar ze zorgvuldiger omgaan met privacyrechten. Gegevens van dubieuze tipgevers zijn onbruikbaar in een rechtzaak, zoals al eerder bleek uit de gestolen gegevens van KB-Lux en de Liechtenstein- affaire. In beide zaken gingen vermeende zwartspaarders die consequent gebruik maakten van hun zwijgrecht vrijuit.

De strijd tegen zwartspaarders is verre van over, de staatssecretaris heeft nog diverse middelen tot zijn beschikking. Vandaar dat we hem een aantal suggesties doen:

 • Stuur een brief naar een willekeurige selectie van vermogende Nederlanders waarin de fiscus verklaart op de hoogte te zijn van hun buitenlandse rekeningen en men boeteverhoging kan vermijden door direct aangifte te doen.
 • Voer een showproces tegen een bekende Nederlander over diens buitenlandse vermogen, bijvoorbeeld Dirk Scheringa.
 • Zet een flitsteam op de grens met België en op de route naar Luxemburg. Meet de resultaten groot uit in de dagbladen.

Heeft u nog meer suggesties? Plaats ze in de comments

Ingezonden door Marnix van Suylekom
TAXPLANNING

10 REACTIES

 1. Zo had de Stasi in de voormalige DDR ook van die verklikkers ni alle hoeken en gaten. En wat te denken van de NSB’ers in ons eigen landje tijdens WO2?

  Ja ja… het gaat echt “goed” in ons landje. Normen en waarden en zo, saamhorigheid. Gaat weer de “goede kant” op, nu zelfs de overheid dergelijke praktijken weer gebruikt.

 2. De centrale bank drukt steeds geld bij waardoor inflatie ontstaat. Iemand met een miljoen euro’s op de bank betaalt ieder jaar 12.000 euro vermogensrendementsheffing over dat bedrag, en dat terwijl de betaalde rente net genoeg is om de inflatie te corrigeren. Voorts loopt hij het risico dat zijn geld verdwijnt door een faillissement, oorlog, revolutie of iets dergelijks.

  Vermogen geeft een zekere gemoedsrust, maar misschien moet je niet te veel hebben.

 3. Is heling niet nog steeds strafbaar in Nederland? En zijn dus ook alle gegevens waarvan men redelijkerwijs kan vermoeden dat die niet legaal zijn verkregen dus nietig als bewijs?? Wil zelfs nog wel iets verder gaan.. Door het zwaaien met tipgeld zet de Jager aan tot diefstal. En hij is natuurlijk al strafbaar als heler van al die gestolen goederen..

  Iets voor een advocaat die binnenkort zijn toga toch aan de wilgen hangt???

 4. Wat is het toch een schattige interventionist die de Jager, ik heb de zweetnek een paar dagen geleden al een mail gestuurd met mijn gedachten over zwart spaarders en onze criminele roverheid.

 5. @Ewt

  Hoe is het afgelopen met die mail aan Jan Kees de Jager? Heb je al een zinnig antwoord terug?

  Ik heb sterk het idee dat Jan Kees en zijn geliefde Belastingdienst graag ons graag bestoken met allerlei onaangename berichten waar wij snel op moeten reageren, want anders…

  Terwijl omgekeerd Jan Kees onze berichten gewoon negeert.

  Heeft iemand trouwens een e-mail adres van Jan Kees de Jager? Ik heb hem ook nog een paar dingen te melden en heb gezocht op zijn triomfantelijke website, en hij vertelt van alles (vooral hoe geweldig goed hij is), maar zoiets simpels als een e-mail adres of een mogelijkheid om te reageren kent hij nog niet (of wil hij waarschijnlijk niet kennen).

 6. Het is de Jager niet gelukt om de Europese bankensector om zeep te helpen!

  London wil niet dat er nog meer Kapitaal en banen naar het oosten gaan. London geeft natuurlijk Oostenrijk de schuld maar daar zit Oostenrijk niet mee want er vallen geen ontslagen in de banksector

 7. Zwartspaarders spekken Staatskas!

  Wie in Oostenrijk zwart geld heeft staan betaald in 2010 meer belasting dan mensen met wit geld in Nederland!

  Oostenrijk 100000 x 4% = 4000 x 35% 1400 belasting
  Nederland 100000 x 4% = 4000 x 30% 1200 belasting

  Betaalde spaarbelasting in het buitenland is onbeperkbaar verekenbaar met de Nederlandse belastingschuld.

  Het zou succesvoller zijn waneer de buitenlandse spaarbelasting bevrijdend zou worden.
  Moet je kijken hoeveel geld er terug naar Nederland komt in de toekomst!

Comments are closed.